Alt Alan Adı Mı Yoksa Alt Klasör Mü?

Alt Alan Adı Mı Yoksa Alt Klasör Mü

Alt alan adı mı yoksa alt klasör mü? sorusu SEO için en merak edilen sorulardan biridir. SEO için alt adı mı yoksa alt klasör mü kullanmayalım konusunda web site sahipleri her zaman bir ikilem içerisinde kalır. Bu durum hem teknik hem de kullanıcı deneyimi açısından farklılık gösteriyor. Bu yazımızda SEO için alt alan adı (subdomain) mı yoksa alt klasör (subfolder) mü sorunuzu hem teknik hem de kullanıcı deneyimi açısında değerlendirerek cevaplayacağız.

Alt Alan Adı Mı Yoksa Alt Klasör Mü?

Alt alan adı ve alt klasör terimlerinin tanımını yaptıktan sonra artık SEO için hangisinin daha iyi olduğunu açıklayalım.

Alt Alan Adını (Subdomain) Nedir? 

Alt alan adı yani subdomain web sitenize ait olan diğer dizinlerin adresidir. Temelde farklı adresler olarak ele alınır. Örneğin araclar.moradam.com bir alt alan adı örneğidir.

Alt Klasör Nedir?

Alt klasör, bir alan adı altındaki klasörlerdir. Web sitelerin altında yer alan bilgilendirin kategorilendirilmesini sağlayan yapılara denir. Örneğin; moradam.com/blog alt klasördür.

Teknik Açıdan Hangisi Daha Avantajlı?

Google’ın yapmış olduğu resmi açıklamalarda görülüyor ki SEO açısından alt alan adı ve alt klasör arasında herhangi bir fark yoktur. Ayrıca botlar her iki durumda da tarama işlemini olması gerektiği gibi yapıyor. Teknik açıdan alt klasör ve alt lan adı arasında fark yoktur. Fakat bildiğiniz üzere SEO sadece bundan ibaret değil. Alt alan adı ve alt klasör arasındaki asıl farklılık kullanıcı deneyimi konusunda ortaya çıkıyor.

Subdomain ve subfolder organik SEO ve kullanıcı açısından farklı sonuçlar verir. Bu noktada kullanıcıların davranışları farklılığın boyutunu ve seyrini değiştirir. Web siteniz, hedef kitleniz ve proje kapsamı bu konuda temel belirleyicilerdir.

Alt alan adları farklı birer site gibi göründüğü için her bir alt alan adı için ayrı bir çalışma yapılması gerekir. Aynı zamanda alt alan adları ayrı ayrı takip edilmelidir. Alt klasörler ise sitenizin ana yapısı içerisinde bulunur. Bu yüzden takip edilmesi daha kolay olabilir. Google’a göre içerikleriniz mevcut olan sitenizden daha farklı olacaksa ve içerikler ayrı bir web sitesi kadarsa alt alan adı oluşturmak daha faydalı ve mantıklı olabilir.

Alt Alan Adının SEO İçin Faydası Nedir?

Alt alan adının en temel faydası okunabilirliği ve içeriklerin gruplandırılmasını kolaylaştırmasıdır. Farklı diller için yönetimi alt klasöre göre daha kolaydır. Alt alan adı yani subdomain ana sitenizin otoritesinden faydalanamaz, bu yüzden de ayrı  bir çalışma gerektirir. Çalışma sırasında etkili bir SEO stratejisi uygulanırsa başarılı sonuçlar elde edilebilir. Subdomanin ana sitenin otoritesinden beslenemediği gibi olumsuz durumlarda da ana siteniz için risk yaratmayabilir. Örneğin alt alan adınız bir ceza aldığında ana siteniz bundan etkilenmeyebilir. Search Console ve Analytics için her biri alt alan adı için ayrı ayarlar yapılması gerektiği gibi ayrı hesaplar oluşturmak gerekir. Bu yüzden de teknik açıdan yönetilmesi daha zordur.

Alt Klasörün SEO İçin Faydası Nedir?

Alt klasörün en büyük faydası alan adının gücü ve otoritesinden en üst seviyede yararlanıyor olmasıdır. Alt alan adına göre site otoritesinden faydalanmak alt klasör kullanımının en büyük avantajlarından biridir. Ayrıca alt klasörün güçlenmesi alan adınızın güçlenmesini sağlar. Teknik açıdan hem kontrolü hem de yönetimi daha kolaydır. Fakat Search Console’da alt klasörlerin takibi daha zordur.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google için teknik açıdan her iki durumda eşittir. Bu durumda kullanıcılarınıza nasıl en iyi deneyimi sunmanız gerektiği önemlidir. Projeniz kapsamında alt klasör mü yoksa alt alan adımı kullanıcı deneyimi açısından daha iyi sonuçlar yaratır? Öncelikle hedef kitlenizi tanıyın. Web siteniz ile hangi hedef kitleye seslendiğinizi iyi analiz edin. Kontrol açısından alt klasör size avantaj sağlayacak. Alt alan adında ise Google Search Console’a alt alan adı için mülk oluşturmak zorunda kalacaksınız. Alt alan adları için sitemap ve robot.txt dosyası oluşturmanız gerekecek. İşte bu yüzden kontrol etmeniz daha da zorlaşacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir