Meta Açıklaması Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Meta Açıklaması Optimizasyonu

Meta açıklamaları, arama sonuçları ilgili yazınızın linkinin hemen altında içeriğinizin kısa bir özeti olarak değerlendirilen açıklamalardır. Aynı zamanda SEO içinde oldukça önemli bir bileşendir. Kısa bir süre önce Google yaptığı değişiklik ile birlikte meta açıklaması uzunluğunu artırdı. Bu değişiklik ile birlikte meta açıklaması optimizasyonu önem kazandı.

Meta açıklamaları içeriğinizin daha ilgi çekici olmasını sağlayabileceği gibi kullanıcıların içeriği ziyaret etmesi içinde oldukça önemlidir. Daha ilgi çekici içerikler ve tıklama oranını artırmak için bu yazımızda meta açıklaması optimizasyonu hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Meta Açıklaması Optimizasyonu Nasıl Yapılmalı?

Optimize edilmiş meta açıklamaları ilgili içerik hakkında en iyi ve en etkileyici kısa bilgiyi verir. Meta açıklamasını okuyan bir kullanıcı içerik hakkında bilgi edinir veya içerikler ilgili tahminlerde bulunur. Ayrıca meta açıklamaları ile kullanıcı içeriğin aradığı bilgileri verip veremeyeceği konusunda da önceden tahminlerde bulunur. Eğer meta açıklamalarından kullanıcı etkilenirse veya aradığı bilgilerin içerikte yer aldığına ikna olursa sayfayı ziyaret eder. Ayrıca tüm bunlar çerçevesinde meta açıklamalarının harekete geçirici mesaj (Call to Action) olarak hazırlanmasında da fayda olacaktır. Meta açıklaması optimizasyonunda aşağıda sıraladığımız ipuçlarını dikkate alarak daha etkileyici ve dikkat çekici meta açıklaması oluşturabilirsiniz: 

  1. Meta açıklaması ile içeriğinizin kısa özetini hazırlarken Call to Action yani hareket geçirici mesajlara yer vermelisimiz.
  2.  Eğer bir hizmet veya mal satışı gerçekleştiriyorsanız meta açıklamanızda teslimat süresi, kargo ücreti, indirim ve diğer fiyatla ilgili unsurlara yer vermeniz gerekir.
  3. Bir e-ticaret siteniz varsa satışa sunduğunuz ürünle ilgili kalite ve fiyat faktörlerden herhangi birine meta açıklamasında yer vermelisiniz.
  4. Google kısa bir süre önce meta açıklamalarının karakter sınırını iki kat artırdı. Bu yüzdende bir çok web sitesi sahibi veya editör bu sınıra ulaşmaya çalışmaktadır. Meta açıklamasını arama sonuçlarında Google iki satır ile sınırlamaktadır. Eğer meta açıklaması uzun ise Google bunu kısaltmaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak  yukarıda sıraladığımız kriterler dahilinde meta açıklaması oluşturmalısınız.
  5. Web sitenizdeki her URL için farklı meta açıklaması oluşturmanız gerekmektedir.
  6. Meta açıklamalarında yazım hatalarına yer vermemelisiniz. İlk bakışta çok önemsiz gibi gelebilir. Ancak  içeriğiniz ile ilgili kullanıcılara sunduğunuz ilk parçadır ve yazım hatası olması durumunda tıklama oranında düşüşler yaşanır.
  7. Meta açıklamalarını anahtar kelime ile doldurmamalısınız. Bir kez kullanmış olmanız yeterli olacaktır. Aksi durumunda spam olarak değerlendirilir ve arama motorlarının istemediği meta açıklamasından biri olur. Kullanıcılar açısından da bu tür meta açıklamaları herhangi bir değer taşımayan açıklamalardır. İlgili içeriğiniz hakkında ipucu da vermez.
  8. Ünlem işareti meta açıklamalarında çok sık kullanır. Ancak gereksiz kullanım istenmeyen durumlara yol açar. Özellikle ünlem kullanıldığı zaman açıklamanın agresif veya emredici bir nitelik taşıması kullanıcıları harekete geçirmek yerine içeriğinizden uzaklaştırır. Ünlem kullanımıyla birlikte açıklama içeriği ziyaet etmesi için kullanıcıyı teşvik etmelidir.

Google, URL’leriniz için hazırladığınız meta açıklamalarını her zaman göstermemektedir. Kullanıcılara daha iyi sonuçlar vermek için Google kimi zaman meta açıklaması yerine içerik içerisinden belli bir kısmı alarak bu alanda göstermektedir. Google bunu genellikle kısa bir giriş kısmına sahip içeriklerde uygulamaktadır.

Meta açıklaması optimizasyonu özellikle Google’ın arama sonuçlarında daha uzun açıklamalara yer vermesiyle birlikte önemli bir hale geldi. İçeriğinizin kullanıcılar tarafından daha ilgi çekici olmasını sağlamak ve tıklama oranın artmasını sağlamak için meta açıklamalarını optimize etmeniz gerekir. Optimize etmediğin her meta açıklamasında kullanıcılar arama sonuçlarında sizin ilgili içeriğiniz yerine rakip sitelerin içeriklerini ziyaret edecektir. Meta açıklamaları sitenizde yer alan ilgili içeriğin ön izlemesi ya da tanıtımı gibidir. Kullanıcılar arama sonuçlarında içeriğinizden önce meta açıklamasını görür ve okur. Bu yüzden meta açıklamalarını yukarıda belirttiğimiz kriteler doğrultusunda optimize etmeniz gerekir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir