Viral Pazarlama’da Sosyal Psikolojik Etkenler

Viral Pazarlama’da Sosyal Psikolojik Etkenler

Tüm dijital pazarlama stratejilerinde amaç yapılan kampanya veya paylaşılan içeriklerle büyük kitlelere yayılmak ve viral bir etki yakalamaktır. Ancak her çalışmayla bu etki yaratılamamaktadır. Planlama, zamanlama, hedef belirleme ve ortam gibi faktörlerin herhangi birinde yapılacak bir hata stratejinizin başarısız olmasını sağlar. Ancak bazı kampanyalar vardır ki sahip olduğu güçlü psikolojik etki sayesinde içeriğin katılımı ve etkileşimi oldukça yüksek olmaktadır. Bir içeriğin paylaşılması için istek yaratmayı tetikleyici faktörler kullanıcılara kendini iyi hissettirme, dikkat çekme ve iletişim halinde olmayı istemekten oluşur. Şimdi Viral Pazarlama üzerinde etkili olan sosyal psikolojik faktörlere bir göz atalım.

1- Duyguları Harekete Geçirmek

Yayınlanan bir içeriğin ziyaretçileri etkileyebilmesi için kullanıcıların duygularını tetiklemesi gerekir. Paylaşacağınız içeriklerin aşırı mutluluk, eğlence, hüzün, acı ve korku gibi duygular üzerinde etkili olması ve bu sayede ziyaretçileri harekete geçirmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde duygular üzerinde etkili olan içerikler kullanıcıların etkileşimi arttırmasını ve harekete geçmesini sağlamaktadır. Bu durumda kullanıcılar içeriği beğenme, paylaşma ve yorum yazma eğiliminde olurlar. Bu hareket sayesinde içeriğinizin etkileşim oranı çığ gibi büyümeye başlar. Aşırı mutluluk öğeleri içeren bir içeriği kullanıcılar daha çok paylaşma eğiliminde olurlar. İnsanlar genellikle mutlu şeyleri çevresiyle paylaşmak isterler. Mutluluğun paylaştıkça artan bir duygu olduğu düşüncesiyle bilinç altı kullanıcıları harekete geçirir.

2- Sorumluluk İçgüdüsü

İnsanlar söz verdikleri işleri veya kendilerine yüklenen sorumlulukları tamamlayıp, üzerine düşen görevleri yerine getirme içgüdüsüne sahiptir. Bu nedenle özellikle sosyal medyada düzenlenen sorumluluk projelerinde katılım ve etkileşim oranları oldukça yüksektir. Sosyal medya üzerinden daha sık yapılan sosyal sorumluluk projeleri insanların bu sorumluluklarını yerine getirip tatmin olmuş hissetmesine ortam sağlamaktadır. Sonucunda birşeylerin değişeceği ve olumlu yönde bir değişimin parçası olabilmek için kullanıcılar bu tür içerikleri paylaşır. Çünkü insanların bilinçaltı onlara vicdanen ve sorumluluk duygusu sebebiyle baskı yapacaktır. Bu nedenle marka adınızı duyurmak için sosyal sorumluluk üzerine oluşturacağınız içerik ve kampanyalar oldukça etkili olacaktır.

3- Müşterilerin Ürün ve Hizmetleri Kendileriyle Bağdaştırması

Her insan farklı karakter özelliklerine sahiptir. İnsanları birbirinden ayıran bu karakter özellikleri kişiliği oluşturan temek yapı taşlarıdır. Bu insanları var eden temel özellikleri kullanıcıların bir ürün, obje veya hizmetle bağdaştırabilirler. Daha dikkatli baktığınızda bazı markaların bazı karakteristik özelliklerle eşleştiğini ve o karakter özelliklerine sahip kitlelere hitap ettiğini görebilirsiniz. Bu nedenle iyi bir hedef kitle analizinden sonra doğru stratejiyi belirlemeniz sizin için başarının anahtarı olabilir.

4- Müşterilerinize Ayrıcalıklar Sunmak

Müşterilerinizin kendilerini özel ve farklı hissetmesini sağlamalısınız. Kişiye özel, sınırlı sayıda veya alışılmışın dışında  nadir karşılaşılabilecek durumlarda kullanıcılar kendini özel hissedecek ve harekete geçme eğiliminde olacaklardır. Harekete geçmek kimi zaman satın alma kimi zaman içerik paylaşma veya direk aksiyona katılma olabilir.

5- İyiliğe Karşılık Vermek

Bilinçaltı ve içgüdüler nedeniyle insanlar yapılan bir iyiliğe karşılık verme eğiliminde olurlar. Vicdani ve psikolojik olarak iyiliğe ve iyiliğe karşılık verme eğiliminde olan insanlar bunun üzerine kurulan içeriklerin büyük bir etki yaratmasını sağlamaktadır. Kullanıcıların ihtiyacı olan ürün, hizmet veya içeriği onlara karşılıksız sağlaranız bu psikolojik dürtüler nedeniyle kullanıcılar hizmetinizin karşılığını iyilikle verme isteğiyle içeriğinizi paylaşacak veya beğenecektir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir