E-Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfalama Sistemi

E-Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfalama Sistemi

E-Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfalama Sistemi

Sizler için düzenlediğimiz makalemizde e-ticaret sitelerinin çok sık karşılaştığı ürün sayfalama sistemi nasıl yapılmalıdır ve nasıl olmalıdır konusuna mercek tutacağız. E-ticaret sitesi olarak hizmet veren firmaların büyük bir bölümü hazır e-ticaret web site paketleri kullanmaktadır. Ayrıca bunun yanı sıra özel alt yapıya sahip yazılımlarda ürün sayfalama sisteminde yanlışlıklar yapmaktadırlar. Yapılan hataları sizler için başlıklara ayırarak maddeler halinde açıklamaya çalışacağız. Umarız ki sizler için faydalı olur.

1-E Ticarette Canonical Etiketi Kullanımı

Canonical etiketinin amacını öncelikle açıklayalım. Arama motorları tarafından aynı olan içeriklere iki veya daha fazla birbirinden farklı link yapısı ile ulaşılması sonucunda örümceklerin hangi linki baz alacağını rel canonical etiketi ile tespit etmenizi sağlar. Çoğu web sitesi inatla canonical etiketlerine web sitelerinin içerisinde yer vermiyor fakat bu etiket en önemli SEO anahtarlarından bir tanesidir.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir web sitesi, kitap kategorisinde ortalama bir boyuta ulaştığı zaman,bu sayfayı birkaç sayfaya bölmeniz gerekebilir; bu işlem blog sitesi veya bir e-ticaret ürün kategorisi için de yaşanabilir. Sayfalara ayrılmış olan içerikleriniz, ziyaretçileriniz tarafından aranan bilginin daha hızlı ve daha kolay bir ekilde bulunmasını sağlar ve bu şekilde kullanıcı deneyimini de oldukça arttırır ve geliştirir. Bunun yanında aynı zamanda da ziyaretçilerin hedef sayfa veya ürüne ulaşmasına kolaylık sağlar. Sayfalandırma sisteminin diğer bir olumlu etkisi ise sayfa yükleme boyutunu düşürmesidir ve bu sayede mobil kullanımda da bilgisayar kullanımında da size ait olan ürün sayfasının hızlı bir şekilde açılmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Sayfalandırma işlemleri gerçekleştirirken oldukça sık yapılan hataların başında canonical etiketleri yer almaktadır. Örneğin ikinci sayfa  geçiş yaptığınız zaman çok sayıda e-ticaret hizmeti veren web sitesinde canonical etiketi sabit kalmaktadır. Burada aslında yapılması gereken işlem her sayfaya özel ayrı ayrı canonical etiketi oluşturmaktır. Sayfa 2’ye geçiş yapıldığı zaman canonical etiketiniz <link rel=”canonical” href=”https://www.siteadi.com/kategori?Sayfa2″ /> şeklinde veya buna benzer bir url yapısına göre değişiklik göstermesi gerekir.

Bir diğer çok ama çok sık yapılan hatalardan biri ise sonraki ve önceki sayfalar için canonical etiketlerine yer verilmemesidir. Sayfalama sistemi bulunmakta olan kategorilerde <link rel = “prev”> ve <link rel = “next”> etiketlerini de mutlaka kullanmanız gerekir. Web sitenizde yer almaktta olan 1. Sayfada bu yöntemi uygulamak için <link rel=”next” href= “/category/subcategory?page2”> kodunu kullanmanızı öneririz.

Yapabilecek olduğunuz bir diğer işlem ise; sayfa 2 için rel = “prev” ve rel = “next” etiketlerini eklemek olacaktır. Bu etiketlerin örnekleri aşağıdaki gibidir :

<link rel=”prev” href=“/category/subcategory?page1”>

<link rel=”next” href=”/category/subcategory?page3”>

Bu kodlar için yapılan işlemleri <link rel = “prev” …> özelliğini içerecek olan son sayfaya ulaşana kadar tekrar tekrar uygulamanız gerekmektedir.

2- E Ticarette Title Yapısı

Sayfalama sisteminde yine en sık yapılan diğer yaygın hatalardan biri ise kopya title etiketi kullanılmasıdır. Karşımıza çıkmakta olan bir çok e-ticaret hizmeti vermekte olan wer sitesinde ikinci sayfaya geçiş yapıldığı zaman title etiketi ikinci sayfada da sabit kalmaktadır. Bu durum yaşandığı zaman search console ve diğer SEO tüm araçlarında karşınıza kopya title etiketi kullanıldığına dair hata olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu hatayı ufak bir dokunuş ile kolayca ve oldukça hızlı bir şekilde çözebilirmeniz mümkün. İkinci sayfaya geçiş yapıldığı zaman sayfaya ait olan title otomatik olarak Kitap Kategorisi Sayfa 2 veya buna benzer bir şekilde bir ek getirilmesi ile kopya title etiket sorununu kolaylıkla çözebilirsiniz. Yapılacak bu ufak ama oldukça yararlı ve etkili olan düzenleme sayesinde tüm e-ticaret hizmeti vermekte olan sitelerinin birçok kategorisi olduğunu varsayacak olursak ufak bir müdahale ile tüm alt sayfalarınızın kusursuz bir title etiketi oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

3- E Ticarette Meta Description Yapısı

E- ticaret ile uğraşmakta olan tüm web siteleri için Title etiketi üzerinde uygulayacak olduğunuz veya hali hazırda uygulamada olan mantığı meta açıklamalarında da kullanmanız halinde kopya meta description hataları ile karşılaşılması sorununu da kökünden çözmüş olursunuz. Sitenize ait olan meta açıklamasının sonuna sadece ama sadece Sayfa 2 yazısını eklemeniz tüm bu sorunları çözmeniz için yeterli olacaktır. Ancak belirtmeden geçemeyeceğimiz küçük bir ayrıntı var. O da şu ki; kullanacak olduğunuz meta description etiketlerinin 155 karakteri aşmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Bu durumun aksi yaşandığı zaman 155 karakter aşıldıktan  sonra meta açıklamalarınız arama motorlarında tam anlamıyla bir bütün olarak gözükmeyecektir 155 karakter aşıldıktan sonra gelen diğer meta açıklaması kelimeleri üç nokta ile belirtilmiş olarak yer alıyor olacaktır. Meta açıklamaları SEO çalışmaları için oldukça önemlidir bildiğimiz üzere. Bu nedenle meta açıklamalarımızın yarım görünmesini istemeyiz. Bu nedenle meta açıklamalarınızı kaydetmeden önce karakter sayısını mutlaka gözden geçirdiğinizden emin olmanızı tavsiye ederiz.

4- Kategori Açıklamaları

Web siteniz için oluşturacağınız ürün alt kategorileriniz için her birine ait özel olarak oluşturduğunuz makalelerinize sadece ama sadece ilk sayfada yer vermeniz gerekiyor. Sayfa 2 olarak belirttiğiniz sayfada veya diğer alt sayfalarda aynı açıklamalara tekrar tekrar yer verdiğiniz zaman yine o sayfaların kopya içerik olarak görünmesine ve algılanmasına neden olacaksınız. Kopya içerik hatasına sahip olmak bu hatayı görmeseniz bile web sitenizin SEO uyumu için yürüttüğünüz çalışmalarını olumsuz olarak etkiler ve aynı zamanda da bu durum yaşandığı taktirde sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü ve sıralamasını olumsuz bir şekilde etkilenir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir