Tarama Bütçesi Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Tarama Bütçesi Optimizasyonu

Tarama bütçesi optimizasyonu, bir web sitesinin en önemli sayfalarının arama motorları tarafından taranmasını ve indexlenmesini sağlar. Ayrıca hangisi sayfalarınızın indexlendiğini ve sitenizdeki değerli sayfalara botların yönlendirilip yönlendirilmediğini kontrol etmenizi sağlarken aynı zamanda tarama bütçenizin de uzatılmasını sağlayan önemli bir işlemdir.

Tarama Bütçesi Optimizasyonu

Tarama Bütçesi Optimizasyonu

Tarama bütçenizi etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlere Tarama Bütçesi Nedir? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Tarama bütçesi optimizasyonu da bu faktörlerle doğrudan ilişkilidir. Tarama bütçenizi optimize etmek için aşağıda sizlerle paylaşacağımız ipuçlarını ve yöntemlerini uygulamanız gerekir.

1- Kırık Bağlantılardan Kurtulun!

Tarama bütçenizi optimize etmek için sitenizde kırık bağlantılar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer kırık bağlantılar varsa bunları kaldırmalısınız. Kırık bağlantılar ile ilgili Google Search Console’dan Tarama>Tarama Hataları kısmından detaylı bir rapora ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemin yanı sıra Screaming Frog aracılığıyla da kırık bağlantıları kontrol ederek tespit edebilir ve kaldırabilirsiniz.

2- URL Parametreleri Kullanmayın!

Bir sayfayı farklı URL parametrelerinin göstermesi tarama bütçenizi olumsuz etkiler. Tarama bütçesinin optimize edilebilmesi için mevcut URL parametrelerinin kaldırılması gerekir. Ayrıca kaldırdıktan sonra sonraki dönemlerde de kullanmamanız gerekir.

3- Sitemap’i Düzenleyin!

Öncelikle hala sitenizin site haritası yani sitemap’i yoksa oluşturun. Eğer varsa gereksiz yönlendirmeler, engellenmiş sayfalar, çoğaltılan içerikler gibi birçok bileşenin olup olmadığını kontrol edin. Bunları harita içerisinden temizledikten sonra yeni sitemap dosyasını Search Console’a tekrar gönderin.

4- Sayfa Hızınızı İyileştirin!

Sayfa hızını etkileyen birçok faktör vardır. Kimi zaman yalnızca önbellekleme işlemi bile sayfalarınızın hızlanması için yeterli değildir. Sayfalarınızın hızını olumsuz etkileyen farklı durumlar söz konusu olabilir. Bunun için Google PageSpeed Insight aracından yardım alın. Aracın sizin için sunduğu önerileri göz önünde bulundurarak sayfa hızını optimize edin.

5- Gereksiz Yönlendirmelerden Uzak Durun!

Gereksiz yönlendirmeler site içi yönlendirmelerden daha farklı bir konudur. HTTP’den HTTPS’ye ya da www’lu versiyondan www’lu olmayan versiyona yönlendirme yapıyor olabilirsiniz. Bu yönlendirmeleri elinizden geldiğince azaltmanız gerekir. Çünkü bu gereksiz yönlendirmelerin azaltılması örümceklerin sitenizi daha kolay taramasını ve sitenizin biraz daha hızlanmasını sağlayacaktır.

6- Gereksiz Dizinleri Engelleyin!

Sitenizdeki Googlebot tarafından taranan gereksiz sayfaları engellemek tarama bütçenizi optimize etmenizi sağlar. Bu durum genellikle E-Ticaret sayfalarında karşı karşıya kalınan bir durumdur. Gereksiz sayfaların engellenmemesi botlara gereksiz bir iş yüküne neden olur ve bu durumda tarama bütçesini olumsuz etkiler.

7- Referans Bağlantı Alın!

Ne yaparsanız yapın Google botları sitenizi sık sık ziyaret etmiyorsa bu durumda güncel sitelerden referans bağlantılar almanız sorunu çözebilir. Google botları referans bağlantı aldığınız siteleri her ziyaret edişinde bağlantıları takip ederek sitenizi de sık sık ziyaret edecektir.

8- İç Link Ağı Oluşturun!

İç link ağı oluşturmak yani dahili bağlantılar çok önemli olmasına rağmen çok fazla göz ardı edilen bir durumdur. Sitenizdeki önemli sayfalar arasında bir link ağı oluşturduğunuz zaman örümcekler bir sayfayı ziyaret ettiğinde link ağındaki diğer sayfaları da linkleri takip ederek ziyaret edecektir.

9-  Google Search Console Kullanın!

Google Search Console, tarama bütçenizi olumsuz etkileyen bileşenlere ulaşmanızı sağlar. Bu sayede tarama bütçenizi olumsuz etkileyen durumları araç üzerinden tespit ederek iyileştirmeler yapabilirsiniz.

10- Robot.txt Kullanmayı Unutmayın!

Robots.txt dosyası doğru bir şekilde oluşturulduğu zaman tarama bütçeniz üzerinde olumlu etki yaratır.

Tarama bütçesi optimizasyonu arama motorlarının sitenizi taradığı süre üzerinde yapacağınız iyileştirmelerdir. Tarama bütçenizi optimize etmek, tarama hızını, sayısını ve indexlenecek sayfaları etkiler.  İndex hızı ve tarama süresi için mutlaka yukarıda sizlerle paylaştığımız yöntemleri uygulamanız gerekir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir