WordPress SEO Rehberi: Basit ve Etkili Etkili Yöntemler

WordPress SEO Rehberi: Basit ve Etkili Etkili Yöntemler

WordPress, açık kod kaynaklı bir sistemdir. WordPress, herhangi bir HTML bilgisine sahip olmayan kişiler için bile yönetim ve yapılandırma aşamalarında büyük kolaylık sağlar. İşte bu yüzden kurumsal sitelerden kişisel bloglara kadar milyonlarca sitede kullanılmaktadır.

WordPress’in bu yaygın kullanılmasındaki en büyük nedenlerden bir diğeri de SEO dostu bir sistem olmasıdır. WordPress, hızlı ve kullanıcı dostu bir tema ile birlikte kullanabileceğiniz onlarca eklenti sayesinde SEO dostu bir site yaratılmasını kolaylaştırır. Ancak birçok kişi WordPress bir siteye sahip olmanın tek başına yeterli olacağını düşünür. Bu oldukça yanlıştır. Yapmanız ve uygulamanız gereken oldukça basit teknikler ile tamamen SEO uyumlu bir WordPress site inşa edebilirsiniz.

WordPress SEO Teknikleri

WordPress SEO aslında basit ve herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilen teknikler bütünüdür. Sizinle paylaşacağımız bu teknikler ve ipuçlarını çok kolay bir şekilde uygulayabilir ve SEO uyumlu WordPress siteye sahip olabilirsiniz.

1- SEO ve Kullanıcı Dostu Tema

İlk aşama elbette ki WordPress siteler için tema seçimi aşamadır. WordPress için hazırlanan her tema SEO ve kullanıcı dostu değildir. Ayrıca sektörünüz için de uygun değildir. Peki en iyi WordPress tema hangisidir? Tema seçerken nelere dikkat etmeliyim? gibi birçok soru aklınızı kurcalayacaktır. İlk aşamada bunları cevaplayarak devam edelim.

Öncelikle seçeceğiniz temanın hızlı olması gerekir. Her tema için geliştirici SEO uyumlu diyebilir. Ancak bunu kendinizin test etmesi gerekir. Bunun için öncelikli yapmanız gereken şey Google PageSpeed Insight aracı ile temayı test edin. Aracın size sunacağı hız skoru ile en hızlı olanı seçin.

Tema seçiminde en önemli ikinci kısım ise mobil uyumluluktur. Bildiğiniz üzere 2019 yılı Mobile First Indexing yılıdır. Yani bu demek oluyor ki siteniz mobil uyumlu olmalıdır. Mobil uyumlu tema seçimi yaparken yine Google’ın kullanıma sunduğu Mobil Uyumluluk Testi’ni kullanmanız gerekir. Bu sayede belirlediğiniz temalar içerisinden en iyi olanı seçebilirsiniz.

Teknik detaylardan sonra şimdi sıra tasarımda. Öncelikle seçtiğiniz tema tasarımı ile bulunduğunuz sektöre, kullanıcılarınıza ve amacınıza uygun olmalıdır. Kurumsal bir web sitesi oluşturacaksınız buna uygun bir tema seçmeniz gerekir. Aynı şekilde bulunduğunuz sektöre göre hedef kitlenizde değişeceği için seçtiğiniz tema hedef kitlenize de uygun olmalıdır.

2- Kalıcı Bağlantı Ayaları

Bildiğiniz üzere bağlantılar SEO için oldukça önemlidir. WordPress sitelerde URL’lerinizin nasıl gözükeceğine karar verirken kolay okunabilecek URL’ler olması gerektiğini unutmamalısınız. Kalıcı bağlantı ayarlarına Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar sekmelerini sırasıyla takip edin. Burada karşınıza farklı bağlantı seçenekleri çıkacak. Buradan “yazı ismi” olan seçeneği seçmeniz gerekir.

Bunu bir örnekle gösterelim. Eğer düz olan seçeneği seçerseniz URL yapınız “https://www.siteadı.com/?p=123” şeklinde olur. Ancak yazı ismi olan seçenekte ise “https://www.siteadi.com/wordpess-seo/” şeklinde olacaktır. Bu iki bağlantı yapısından ikincisi kullanıcıların hem aklında kalacak hem de SEO uyumlu olacaktır. Bu yüzden her site için kalıcı bağlantılar yazı ismi seçeneği olmalıdır.

3- BreadCrumbs’ı Etkinleştirin!

BreadCrumbs, kullanıcılar için bir sitenin yol göstericileridir. BreadCrumbs, kullanıcılara sitede bulundukları konuma hangi sayfadan ya da kategoriden geldiğini gösterir. Elbette kullanmak site sahibinin tercihidir ancak SEO açısından önemli ve etkilidir. Bu yüzden etkinleştirmeniz durumunda fayda sağlarsınız. BreadCrumbs’ın sağlayacağı fayda bunla sınırlı değildir. Breadcrumbs, sitenizin hiyerarşisi ve yapısı hakkında arama motorlarına bilgi verir.

4- Sayfalar Arası Bağlantı Kurun!

Sayfalar arası bağlantı kurmak aslında tüm siteler için önemli olduğu gibi WordPress siteler için de önem arz eder. Sayfalar arası bir bağlantı ağı oluşturmanız yüksek otoriteye sahip sayfaların sitenin genel otoritesini yükseltmesini sağlar. Aynı zamanda hemen çıkma oranı, kullanıcıların sitede geçirdiği toplam süre gibi birçok metriği de olumlu etkiler

5- Meta Açıklamalarını Optimize Edin!

Meta açıklaması konusunda en iyi yöntem her sayfa için ayrı ayrı optimize edilmiş açıklamalardır. WordPress Yoast eklentisi sayesinde her sayfa için ayrı ayrı meta açıklamalarını optimize etmenizi sağlar. Meta açıklaması hakkında diğer bilgilere buradan ulabilirsiniz.

6- İçerik Önbellekleme Özelliğini Aktifleştirin!

Google’ın en temel beklentisi bir sitenin kullanıcılara iyi bir deneyim sunmanızdır. İyi bir kullanıcı deneyiminin ilk şartı da hızlı bir sitedir. İçerik önbellekleme sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar. Nasıl mı? Çok basit. Sitenizin sabit bir versiyonu bu özellik sayesinde oluşturulur ve kullanıcı sitenize giriş yaptığında hızlı bir şekilde siteniz yüklenir.

Yukarıda sizler için sıraladığımız 6 adımı oldukça kolay ve basit bir şekilde uygulayabilirsiniz. WordPress sitenizi geliştirmek için blogumuzda yer alan diğer içeriklere de göz atabilir, bizi takip ederek en yeni bilgilerden anından haberdar olabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir