Sesli Aramalar İçin SEO Nasıl Yapılır?

Sesli Aramalar İçin SEO

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık kullanıcıların arama alışkanlıkları ve arama motorlarında gösterdikleri davranışlarda değişmeye başladı. Bu değişikliklerden en önemlisi de hiç şüphesiz sesli aramalar her yıl daha da artan sesli aramalar Sesli aramalar yaygınlaştıkça web site sahiplerinin aklına tek bir soru geliyor: Sesli aramalar için SEO nasıl yapılır? 

Sesli aramalar için SEO yani içeriklerinizi ve sitenizi sesli aramalar için optimize etmek için uygulamanız gereken bazı şeyler mevcut. Aslında birazdan içeriği okurken yapmanız gereken şeylerin çok da zor olmadığını göreceksiniz. Basit ve bir o kadar da etkili bu teknik detaylar sayesinde sitenizi kolayca sesli aramalara uygun hale getirebilir ve sesli aramalardan daha fazla organik trafik sağlayabilirsiniz.

Sesli Aramalar İçin SEO

Yapılan araştırmalara göre 2019’un daha ilk çeyreğinde artış gösteren sesli arama 2020 yılında tüm aramaların %50’sinden daha fazlasını oluşturacak. Bu durum da web siteleri için ileriye dönük SEO stratejilerini hazırlarken sesli aramaları ilk sıraya koyması gerektiğini ifade ediyor.

1- Soru- Cevap Oluşturun!

İçeriklerinizi soru-cevap temelinde şekillendirmeniz gerekir. Bunu basit bir örnekten yola çıkarak açıklayalım. Bir kullanıcı kek tarifi hakkında araştırma yaparken normalde spesifik bir anahtar kelime ile arama motorlarında arama yapabilir. Ancak sesli arama yapıyorsa arama motorlarına bir soru yöneltir. Örneğin sade kek yerine sade kek nasıl yapılır, limonlu kek nasıl yapılır gibi…

Gördüğünüz gibi kullanıcıların arama alışkanlıkları değişiyor. Aslında bu değişiklik uzun süredir hakim ancak 2020 yılı itibariyle web siteleri için önemli bir hal alacak. Bu yüzden oluşturduğunuz içerikler kullanıcıların anahtar kelime ile ilgili yöneltebileceği popüler sorulara yanıt vermelidir.

Kullanıcıların sesli arama yaparak yönelteceği birçok soru olabilir. Ama sizin yapmanız gereken en popüler olanları bulmak. Bunun için de Answer the Public, Question Samurai ve StoryBase araçlarını kullanabilirsiniz.

2- Featured Snippets Daha Çok Önem Kazanıyor!

Sesli aramalar yaygınlaştıkça Featured Snippets daha çok önem kazanıyor. Bugün cep telefonunuz ile herhangi bir konuda sesli arama yaptığınızda akıllı asistanın size okuyacağı cevap arama sonuçlarında Featured Snippets olarak yer alan içerik olacaktır. Bu yüzden sesli aramalar yaygınlaşırken ne kadar çok içeriğiniz Featured Snippets olarak SERP’lerde yer alırsa o kadar büyük bir avantaj sağlayacaksınız.

Featured Snippets olarak içeriğinizin arama sonuçlarında yer alması elbette kolay değil. Özellikle de rekabetin yüksek olduğu bir anahtar kelimeye sahipseniz durum daha da zor olacak. Ancak kendinizi bir niş belirleseniz ve LSI kelimeler ile ilerlerseniz daha fazla Featured Snippets olarak çıkan içeriğe sahip olabilirsiniz.

3- Kısa ve Anlaşılır Cümleler Kurun!

Sesli aramalar için içerik optimizasyonu için temel kural kısa ve anlaşılır cümlelerdir. Normalde bir kullanıcı sesli arama yapmasa bile uzun ve zor okunan kelimelerin yer aldığı bir içeriği okumadan sitenizi terk eder. Haliyle sesli aramalarda da aynı davranış sürecektir.

Kullanıcılara en başta yönelttikleri sorunun cevabını sunuyorsunuz. Yani içeriğinizin kullanıcılarınıza bir cevap oluyor. Bu yüzden cevabınızı kısa ve anlaşılır yapmanız gerekir. Ayrıca hedefleriniz arasında içeriğinizin Featured Snippets olarak arama sonuçlarında yer alması da var. Öyleyse giriş kısmından sonra ilk alt başlığınızda kullanıcılarınızın aradığı cevabı ortalama 60 kelimeyi geçmeyecek şekilde en net şekilde verin.

4- HTTPS’ye Geçin!

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl HTTPS’ye geçiş yapmayan siteler, Google tarafından güvenli değil diye işaretlendi. Siteniz ister e-ticaret sitesi isterse bir kişisel blog olsun güvenli değil ibaresi kullanıcıların sitenizi terk etmesine yol açacaktır. Bu yüzden mutlaka HTTPS’ye geçmeniz gerekir. HTTPS’ye geçiş sadece sesli aramalar için değil genel anlamda sitenizi optimize ederken temel yapmanız gereken bir durumdur.

5- Sitenizi Yerel Aramalar İçin Optimize Edin!

Kullanıcılar, bir işletme aradıklarında aslında aradıkları işletme kendilerine en yakın konumda olandır. Normal bir arama yapıldığında kullanıcıların sergilediği bu davranış sesli aramalar içinde geçerlidir. Kullanıcılar sesli arama yaptığında karşısına çıkan sonuç arama sorgusu ile en yüksek düzeyde eşleşen yerel işletme sayfasına ulaşır. Bu yüzden kullanıcıların arama sorgularına uygun bir şekilde sayfalarınızı optimize etmeniz gerekir.

6- Sitenizi ve İçeriklerinizi Mobil Uyumlu Hale Getirin!

Mobil uyumluluk aslında Mobile First Indexing yani Mobil Öncelikli İndeksleme ile bir site için hayati bir önem arz ediyor. Arama motorları üzerinde kullanıcıların yaptıkları aramaların neredeyse yarısından fazlası da mobil cihazlardan yapılıyor olması da bu önemi en iyi şekilde açıklıyor.

Sesli arama işlevi günümüzde mobil cihazlar ile kullanılıyor. Bu yüzden sitenizi sesli aramalar için optimize ederken bunu göz önünde bulundurarak mobil uyumlu bir siteye ve içeriklere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Sesli aramalarda daha fazla organik trafik için mobil uyumlu ve hızlı bir site olmanız gerekir.

Sesli aramalar için SEO konusunda öne çıkan dört temel detay vardır:

  • Yerel Aramalar İçin Optimizasyon
  • Mobil Uyumluluk
  • Featured Snippets
  • İçerik

Bunların yanı sıra aslında en önemli şey insanlar ne düşündüğünü ve asıl arama yaptıklarının tespit edilmesidir. İnsanların sesli arama yaparken hangi arama sorgusunu arama motorlarına yönelttiğini öngörerek içerik hazırlamanız gerekir. Bunun dışında sesli aramalar için site optimizasyonu konusunda sürekli olarak sitenizin performansını takip etmeniz ve siteniz için bir eylem planı oluşturmanız gerekir. Genel anlamda SEO’nun temellerinde yer alan teknik detaylara dikkat etmelisiniz. Örneğin sitemap ve robots.txt gibi… Tüm bunları yaptığınız zaman ve kullanıcıların hangi arama sorguları ile sesli arama yapabileceğini öngördüğünüz de web siteniz sesli aramalarda daha fazla organik trafik sağlayacaktır.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir