SEO’da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SEO’da Rakip Analizi, pazarlamacıların ürünleri veya hizmetleriyle ilgili arama sorguları için arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha yüksek olan web sitelerini değerlendirmek için kullandıkları bir süreçtir. Bu analiz, hangi anahtar kelimelerin rakiplerinizin sitelerine en fazla trafik çektiğini, bu anahtar kelimeler için kullandıkları stratejiyi, edindikleri backlinkleri ve sitelerini hedef kitleriyle nasıl buluşturduklarını keşfetmenize yardımcı olur.  Rakiplerinizin öne geçmek için neler yaptığını belirledikten sonra, sitenizi optimize edebilir ve SERP’lerde daha yükseğe çıkmak için SEO stratejinizi belirleyebilirsiniz.

SEO’da Rakip Analiz Araçları

SEO için rakip analizi yapmak isteyen pazarlamacılar için birkaç araç vardır. 

SEMrush ve Ahrefs bunlardan ikisidir. Rakiplerinizin SEO, reklam, içerik ve sosyal medya gibi kategorilerdeki stratejilerini incelemenizi sağlayan rekabet analizcisi bir araştırma aracı sunar.

Hizmetler; verilerin ayrıntı düzeyi ve görünürlük bakımından çeşitlilik gösterse de, bu araçların neredeyse tümü rakiplerinizi kıyaslama, eğilimleri gözlemleme ve hangi anahtar kelimelerin diğer sitelere en fazla trafik getirdiğini belirleme olanağı sunmaktadır.

Anahtar kelimeleriniz için basit bir arama, algoritmayı en iyi uygulayan web sitelerini açacaktır. Bu durumda, her arama sonucuna SEO metriklerini katmana eklemek için ücretsiz bir Chrome tarayıcı eklentisi olan MozBar’ı kullanabilirsiniz. İlk sıradaki sitelerin DA ve PA değerlerini ücretsiz bir şekilde tespit etmenize olanak sağlar.


SEO’da Rakip Analizi Aşamaları

SEO rakip analizi nasıl yapılır sorusunu şöyle cevaplandırabiliriz:

  1. Kritik anahtar kelimeleri belirleyin.
  2. İlk sayfada rekabet eden siteleri belirleyin.
  3. Üst sıradaki sayfaları analiz edin.
  4. Arama motorlarının değer verdiği unsurları tanımlayın.
  5. Siteniz için bu unsurları geliştirmek üzere bir plan geliştirin.

Rakip Tanımlama

SEO’da rakip analizi için, doğrudan hangi web siteleri rakip olarak göz önünde bulunduracağınız belirlenmelidir. Örneğin, bir sigorta danışmanlık şirketiniz varsa ve “işletme güvenliği” terimi için sıralama almaya çalışıyorsanız, güvenlik sistemleri satan şirketlerle anahtar kelime sıralaması için rekabet ettiğinizi fark edebilirsiniz. Bu aşamada ilgili sitelerin not edilmesi gerekir. 

Rakiplerin SEO Stratejilerini Tanımlama

Hangi anahtar kelimelerin rakip sitelerin her birine en çok trafik çektiğini yukarıdaki araçlar yardımıyla analiz etmeniz gerekir. Ardından, tam olarak bu sıralamaya nasıl ulaşabileceklerini belirlemek için rakiplerin çalışmalarını kontrol etmelisiniz.

Örneğin rakip düzenli olarak bu anahtar kelimeyi ele alan kaliteli blog yazıları ve videolar yayınlıyor mu? Anahtar kelimeyi içeriklerde ne kadar geçiriyorlar? Ana anahtar kelimelerine ilişkin eşanlamlıları ve terimleri dahil ederek gizli anlamsal indekslemeden (LSI) yararlanıyor mu? Anahtar kelimeler, ilgili sayfaların başlığında, meta açıklamasında ve resim alt etiketlerinde yer alıyor mu? Diğer yüksek kaliteli web siteleri sürekli olarak rakiplerinizin sitesine link veriyor mu? Rakibinizin sizden daha yüksek bir Domain Otoritesi (DA) mi var? Sayfa hızı sizden iyi mi?

SEO İçin Rakip Backlink Analizi

Yüksek kaliteli sitelerden bağlantılar edinmek, domain gücünüzü arttırmaya ve arama sonucu sıranızı artırmanıza yardımcı olur. Bazı rakip analiz araçları, backlink analizi yapmanızı sağlar. Bu tür analizler, size rakiplerinizin web sitesine bağlanan, ancak sizin web sitenize bağlanmayan tüm web sitelerinin bir listesini edinmenize olanak sağlar. 

Hangi sitelerin rakiplerinize bağlandığını belirledikten sonra, bu sitelerden de linkler alarak açığı kapatabilirsiniz. Örneğin, rakiplerinizden birkaçının iyi bilinen bir yayında “en iyi” listesine dahil edildiğini tespit ederseniz, bu yayına ulaşmayı ve sizin sitenizi gelecek listelerde bulundurmalarını isteyebilirsiniz.

SEO’da Rakip Analizi Sonrası Strateji Geliştirme

Rakiplerinizin sitelerini inceledikten ve SEO stratejilerini taradıktan sonra, içeriğinizi güçlendirmek, sıralamanızı artırmak ve organik trafiği artırmak için analizlerinizi ve bilgilerinizi kullanmaya başlamanın zamanı gelmiş demektir.

  1. Anahtar kelime listenizi oluşturun, varsa güncelleyin. Sıralamak istediğiniz tüm anahtar kelimeler de dahil olmak üzere web siteniz için bir ana anahtar kelime listesi oluşturun. Bu liste içerik stratejinizin temelini oluşturur ve bu kelimeleri ve konuları sitenizde yayınlanan alakalı içerikle örmeye çalışmalısınız.
  2. Backlinkler, diğer yüksek güce sahip web sitelerinin içeriğiniz için kefil olabileceği ve sitenizi daha uygun bir sıralamaya getirmesi gerektiğine yönelik sinyal veren linklerdir. Backlink almanın en iyi ve en otantik yolu, misafir blogları aracılığıyla diğer sitelerle ilişkiler geliştirmektir.
  3. İnsanlar için içerik oluşturduğunuzu unutmayın. Sonuçta kalite, arama motorlarının sayfa sıranızı hesaplarken kullandığı en önemli faktörlerden biridir. Hedef kitlenizle alakalı faydalı ve eğitici içerik oluşturmazsanız, o zaman arama motoru sonuçlarının üstünde bir yerde sıralamak neredeyse imkansız olacaktır.
Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir