Dijital Görgü Kuralları

Dijital Görgü Kuralları

Dijital görgü kuralları, interneti kendiniz ve başkaları için daha iyi hale getirmek için izlemeniz gereken temel kurallardır.

Peki neden önemlidir?

Online bir şey yayınladığınızda, siber uzayda sürekli bir dijital iz bırakıyorsunuz.

Elbette, gönderiler silinebilir, ancak bir çok otomatik site tarafından veya insanlar tarafından arşivlenebilir.

Ek olarak, arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla paylaştığınız bilgilerin ve kullandığınız üslubun gelecekteki işveren tarafından görülmeyeceğinden asla emin olamazsınız. Artık şirketler sosyal medyayı çalışanları izlemek için bir araç olarak kullanıyor. Bu durum ise, dijital görgüsüzlüğün, gelecekte kariyerinize mal olabileceği anlamına gelir. 

Dijital görgü kuralları, insanlara nezaketle ve saygılı davranmanın, aynı odadaymış gibi davranılması gerektiği fikrine dayanmakla birlikte, hangi platformu kullandığınıza bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

Sosyal medya kullanımından başlayarak gerçek dünyadaki sonuçlardan kaçınmak için uymanız gereken dijital görgü kuralları konusunu ele almakta fayda var.

İş ve Özel Ayrımının Bulanıklaşması

Sosyal medyanın popülaritesi, kişisel arkadaş çevrelerimizle; işte veya okuldaki çevremiz arasındaki çizgiyi oldukça bulanıklaştırdı. Bu ağlar iş arkadaşlarınızla veya sınıf arkadaşlarınızla daha derin ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilirken, ağır sorunlara da neden olabilir.

Tweet’lerinizin, Facebook gönderilerinizin ve Instagram resimlerinizin böyle sorunlara sebep olmaması için dikkat etmeniz gereken dijital görgü kuralları vardır.

Gerçek-Sanal Tutarlılığı

  • Bir paylaşım yapmadan önce kendinize “bunu gerçek hayatta söyleyip söylemeyeceğinizi” sorun. Cevap hayır ise, onu paylaşmamalısınız.
  • Ve kendiniz hakkında söylenmesini istemediğiniz şeyleri asla başkaları için kullanmamalısınız.
  • Ayrıca, tartışmalı veya rahatsız edici olabilecek ifadelerden kaçınmalısınız. Örneğin, arkadaşlarınızı ve tanıdıklarınızı ötekileştirebilecek siyasi partiler, dinler veya insan grupları hakkında yorum yapmadan önce dikkatlice düşünün, seviyeli bir üslupla paylaşım yapın.
  • Sonsuza dek görülmesini istemeyeceğiniz hiçbir şeyi paylaşmayın.

Özgün ve Kaliteli Paylaşım

  • Tatil veya bir gezi sonrası aynı fotoğrafın 20 versiyonunu paylaşmak dijital görgü kurallarına aykırı bir davranıştır. Bunun yerine, dikkatlice seçerek en iyilerini paylaşmak gerekir.
  • Ayrıca ileride herhangi bir işe giriştiğinizde sosyal medya paylaşımlarınızın sizin hakkınızdaki değerlendirmeler için referans olacağını unutmadan en uygun fotoğrafları paylaşın.
  • Fotoğraf örneğini, günlük bütün paylaşım türleri için genelleyebiliriz.

Entelektüel Tavır

  • Söyleyecek değerli bir şeye sahip olmak güzeldir, ancak internetteki insanların en nefret ettiği şey, her alanda kendini beğenmiş “uzman imajı sağlamak için çalışan” kişilerdir.
  • Başkaları ile aynı fikirde olmasanız bile, kötü bir tartışmaya dönüşmesine izin vermeyin, tartışmaya girmeyin.
  • Eğer bir tartışmaya mutlaka ama mutlaka girecekseniz, söylemek zorunda olduğunuz her şeyi (bilgi olarak) söyleyin. Asla küfretmeyin.
  • Bu esnada dil bilginizi iki kez kontrol edin. Hiçbir şey güvenilirliğinizi dilbilgisel hatalardan daha fazla baltalayamaz.

Etkileşim Kurun

Birisi Facebook gönderinizi yanıtlar veya tweet’le yanıtlarsa, teşekkür edin veya bir sohbete başlayın. Sosyal medya, adından da anlaşılacağı gibi, sosyal bir faaliyettir ve kimse göz ardı edilmekten hoşlanmaz. Bazı insanlar Facebook veya Twitter hesaplarını “bir günlük” olarak görür, fakat her şeyi takipçilerle paylaşmak görgüsüzlüktür. Bazı şeylerin özel tutulması gerekiyor.

E-posta Gönderirken Dijital Görgü Kuralları

Profesyoneller hala e-postayı işyerinde resmi bir iletişim aracı olarak kullanmanın yanı sıra resmi şirket notları ve dijital belgeler için de kullanmaktadır. Aynı zamanda, arşivlenmiş e-postalar bazen yasal davalarda kanıt olarak kullanılır.

  • Bir e-postayı oluştururken veya yanıtlarken, profesyonel bir iş mektubu biçimi ve tonu kullanın.
  • Şirket dışından birinin mesajınızı daha sonra okuyabileceğini varsayın.
  • Mesajınızın içeriğine kişisel veya utanç verici içerik eklemeyin.
  • Yanıtınız, “Tamamdır.” olsa dahi, zamanında cevap vermek dijital görgü kurallarının başında gelir.
  • Düzenli bir konuşmadan farklı olarak, bir e-postadaki her kelime yeniden anlamlandırılabilir ve analiz edilebilir. Yazım kurallarına uygun, düşünerek, bütünlüğe sahip şekilde mesaj atın.
  • E-postaların okunması da zaman aldığından konuşmayı kesip gereksiz kelimeleri ortadan kaldırarak mümkün olduğunca net cümleler kurmaya odaklanmanız gerekir.
  • Bir sorununuz varsa veya bir talepte bulunuyorsanız, açıkça belirtin ve takip etmesi kolay önerilerde bulunun.

Sürekli Açık CAPS LOCK Kullanmayın!

Çevrimiçi iletişimin ilk kurallarından biri, tüm büyük harflerle yazmanın bağırmaya benzer olmasıdır. Söylemeye gerek yok, bağırmak iyi değildir. CAPS LOCK tuşunu kapatın ve sadece gerekli harfleri büyük yazın.

Video Görüşmeleri

  • Görüntülü görüşme yapmadan önce konumu iyi belirlemek birinci dijital görgü kuralıdır.
  • Arka planda dağınıklığın ve gürültünün olmaması özellikle iş görüşmelerinde mutlaka önemsenmelidir.
  • Kamera açınızın makul derecede düz olduğundan ve insanların burnunuza bakmaya zorlanmadığından emin olduktan sonra, kendi yüzünüze bakma eğilimine karşı koymaya çalışın. Görüşme sırasında tüm dikkatinizi görüşmeye verin; arka planda başka işlerle uğraşmak dijital görgü kurallarına aykırıdır.

Bazı temel dijital görgü kuralları hakkında derlemede bulunduk. Sizin de sosyal medya başta olmak üzere dijital dünyadaki görgü kuralları hakkında önerileriniz varsa, yorum kısmından iletebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir