DHCP Nedir?

DHCP Nedir?

DHCP (İngilizce Dynamic Host Configuration Protocol), Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü anlamına gelir. Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP), belirli bir ağ içinde IP adreslerini dağıtmayı amaçlayan duyarlı, hızlı ve otomatik bir merkezi yönetim sistemi sağlamak için kullanılan bir protokoldür.

DHCP Nasıl Çalışır?

DHCP, adından da anlaşılacağı gibi dinamik IP adresi ataması sağlar. Bunun anlamı, belirli bir IP adresine güvenmek yerine, ağa atanmış bir alt ağdan veya “havuzdan” kullanılabilen bir bilgisayara atanacaktır. DHCP, süresi dolan IP adreslerini sağlamak için BOOTP işlevselliğini de genişletir.

DHCP ile yapılandırılan cihazlar, ağ yapılandırmalarıyla ilgili bilgi istemek için DHCP sunucusuna bir istek yayınlar.

Ardından, bir cihaz genellikle başlatıldıktan birkaç saniye sonra bir bilgi sorgusu yayınlar.

DHCP sunucusu, ağ yöneticisi tarafından belirtilen IP adresiyle ilgili yapılandırma bilgileri sağlayarak istekte bulunan cihaza yanıt verir.

Bu aynı zamanda, geçerli tahsis için gerçekte kiralama olarak adlandırılan, belirli bir zaman aralığı için belirli IP adresi türlerini de içerir.

Daha sonra, DHCP sunucusu, bir DHCP aygıtının veya istemcinin aynı parametreleri talep edebilmesi ve ardından aynı işlemin yeniden yapılabilmesi için bir atamayı yeniler.

DHCP Yararları

Herhangi bir ağdaki ana bilgisayara IP adresi manuel veya dinamik olarak atanabilir. 2 veya 3 bilgisayarı olan küçük bir ev ağında, IP adreslerini manuel olarak atayabiliriz, ancak yüzlerce bilgisayara sahip bir ağ olduğunu varsayarsak hepsine IP adreslerini atamanız gerekir. Ağ yöneticileri için bu bir kabus olabilir. İki ana bilgisayar aynı IP adresine sahip olamaz ve bunlara manuel olarak IP adresi atamak hatalara ve kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle, bu sorunu çözmek için DHCP gereklidir. DHCP, bir ağdaki IP adreslerinin atanmasını basitleştirmek için gereklidir.

Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü , IP adresini ve diğer bilgileri ağdaki her bir ana bilgisayara verimli bir şekilde iletişim kurabilmeleri için dinamik olarak atamak için kullanılan bir ağ yönetimi protokolüdür. DHCP, ağ yöneticisinin işini kolaylaştırarak IP adresinin atanmasını otomatikleştirir ve merkezi olarak yönetir.

DHCP Dezavantajı

DHCP sunucularının istemcinin kimlik doğrulaması için güvenli bir mekanizması olmadığından, herhangi bir yeni istemci ağa katılabilir. Bu, yetkisiz istemcilere IP adresi verilmesi ve yetkisiz istemciler sebebiyle IP adresinin tükenmesi gibi güvenlik riskleri taşır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir