Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Yazılım Nasıl Öğrenilir? – Yazılım öğrenmek, yeni bir dil öğrenmek gibidir ve zor gibi görünebilir. Sıfırdan başlıyorsanız zaman alır ve ele alınacak çok şey vardır. Bunun için tüm bu öğrenme sürecine zihnen hazır olmanız gerekir.

Başlarken: Hızlı öğrenmeye çalışırsanız, çok şey kaçırırsınız. İyi öğrenmek istiyorsanız, ilk adımı atmak zor ve hatta bunaltıcı gelebilir. Öğrenilecek çok fazla teknik terminoloji vardır ve ne kadar çok araştırırsanız, o kadar çok fazla terim keşfedersiniz. İşte bu yüzden, adım adım, terime göre, programlamayı nasıl sıfırdan öğrenebileceğinizi bilmek önemlidir.

Yazılım Nedir?

Yazılım, farklı iş ve görevler yapma maksadıyla tasarlanan teknolojik-elektronik aygıtların birbirleriyle iletişimini ve uyumunu tesis ederek işlerini veya görevlerini geliştirmeye yarayan makine komutları olarak tanımlanabilir. 

Bir bilgisayarın çalışması için hem donanım hem de yazılım gerektirir: Yazılım, bir bilgisayara indirilen bir talimatlar ve programlar koleksiyonudur. Microsoft Word’deki uygulamalar yazılım örnekleridir. Donanım, bu yazılımı depolayan, teslim eden ve çalıştıran fiziksel cihazdır. Fiziksel akıllı telefon veya bilgisayar monitörü, donanımın bir örneği olabilir.

Programlama Nedir?

Bilgisayar, bilgileri depolayabilen ve işleyebilen bir donanım makinesidir. Bir bilgisayarın dili, karmaşık birler ve sıfırlar kümesi olan Binary’dir. Programlama, esasen isteklerimize göre hareket eden karmaşık bir makine programı geliştirmenin büyük ölçekli sürecidir. Diğer bir deyişle, insan girişi ve makine çıkışı arasındaki temel iletişimdir. Bir bilgisayarın verileri nasıl ve ne zaman işleyeceğini bilmesinin yolu budur.

Kodlama Nedir?

Kodlama, programlama ile aynı anlamda kullanılır; komutları yazdığımız gerçek sözdizimi ve yapıyı, bilgisayarın anlayabileceği bir dilde komut yazmayı içerir. Sözcük anlamı ile belirli koşullara ve düzene uyarak gerçekleştirilmesi istenen işlemlerin bütünü manasını taşır.

Ön Uç Nedir? Arka Uç Nedir?

Yazılım geliştirme dünyasında, programcıların farklı araçları, becerileri ve son hedefleri kullanan iki ana dal vardır: ön uç ve arka uç geliştirme.

Ön uç (Front-end) geliştirme, kullanıcının ekranında ne göreceğine odaklanır. Bu, tasarım, uygulama hata ayıklaması ve kullanıcı deneyimi için kodlamayı içerir. Bu iş tamamen bir programın veya web sitesinin görünümü ve tasarımı ile ilgilidir. Ön uç veya istemci tarafı web geliştirme için birkaç farklı dil öğrenmeniz gerekir: Örneğin (1) HTML (HyperText Markup Language), web siteniz için yapı ve içerik oluşturacaktır. (2) CSS, HTML öğelerinizin görünümünü ve tasarımını değiştirir; tasarım becerileri burada kullanılır. (3) JavaScript, web sayfanıza etkileşim ve dinamik özellikler katar.

Arka uç (Back-end) geliştirme, ön ucu mümkün kılan her şeye odaklanır. Bu iş tamamen bir sitenin veya uygulamanın nasıl çalıştığı, ne kadar hızlı çalıştığı ve veri tabanlarıyla nasıl iletişim kurduğu (verilerin nerede depolandığı) ile ilgilidir. Bir web sitesinin arkasındaki tüm farklı işlevlere ve özelliklere güç veren motora arka uç veya sunucu tarafı denir. Sıfırdan bir web uygulaması oluşturduğunuzda, şu arka uç dillerini kullanabilirsiniz: PHP, Python, Ruby, Java. Bir web projesinin arkasındaki mantığı oluşturmak için bu programlama dillerini kullanırsınız. Örneğin, Facebook’ta bir hesap oluşturduğunuzda, kullanıcı verilerinizi sunucularında depolarlar. Kullanıcı hesabı yönetimi için kurallar ve mantık, arka uç programlama dilleri kullanılarak oluşturulur.

Programlama Dili Nedir?

Tıpkı iletişim kurmak için farklı insan dilleri kullandığımız gibi, bir bilgisayarla iletişim kurmak için de programlama dillerini kullanırız. Bir programlama dili, resmi bir gösterim ve kural kümesidir. O dilin önceden belirlenmiş kurallarına göre talimatlar üretir ve algoritmalar uygularlar. Bir bilgisayar daha sonra bu metinden bir çıktı üretebilir. Çok sayıda programlama dili vardır ve her biri farklı amaçlara, stillere ve uzmanlıklara hizmet eder.  Piyasadaki en popüler bazı programlama dillerini özetleyelim:

🌑 Java: Bu, daha eski, daha köklü programlama dillerinden biridir.

🌑 Python: Bu, birçok yeni başlayanlar tarafından tercih edilen oldukça kullanıcı dostu bir dildir. Sözdizimi basit ve nettir.

🌑 Ruby: Python’a benzer şekilde, bu dil başlangıç ​​dostu olarak bilinir.

🌑 JavaScript: Bu, web geliştirme için metin tabanlı bir dildir. JavaScript, tüm web sitelerinin temelidir.

🌑 C: Bu, orijinal programlama dillerinden biridir, bu nedenle ana dil gibi. C öğrenmesi zor olmakla bilinir, ancak yüksek performanslı uygulamalar için iyi çalışır.

🌑 C++: Bu dil C’ye dayanır ve eski dile yeni özellikler ekler.

🌑 C#: Microsoft tarafından oluşturulan bu dil, büyük web siteleri gibi gerçekten sağlam şeyler yapmak için C ve C++ ‘ya dayanmaktadır.

🌑 PHP: Bu, web siteleri yapmak için HTML kullanan bir dildir.

🌑 Swift: Apple tarafından geliştirilen bu dil, iOS ve Mac OS uygulamaları için tasarlanmıştır; nispeten basit ve öğrenmesi kolaydır.

Algoritma Nedir?

Algoritmalar, bir sorunu çözmek için adım adım ilerleyen bir süreç olarak düşünülebilir. Belirli işlemleri veya hesaplamaları tamamlamak için programınız tarafından izlenen kurallar kümesidir. Bir tarif olarak da düşünülebilir.

Bir algoritma, beklenen bir çıktıyı (yemek) elde etmek için bir dizi kuralı (tarif) ana hatlarıyla belirtir. Girdiler algoritmaya beslenir ve beklenen çıktıyı elde etmek için çeşitli işlevleri (görevleri) uygular. Ya önceden var olan algoritmaları kullanabilir ya da kendinizinkini yazabilirsiniz.

Algoritmalar ve veri yapıları, programlarınız için farklı amaçlara hizmet etmek için birlikte çalışır.

Kaynak Kod Nedir?

Kaynak kod, programınızın kodudur. Bir programcı olarak yazdığınız, insan tarafından okunabilen talimatlardır. Bu, daha sonra derlenen ve ikili makine koduna dönüştürülen verilerdir.

Açık Kaynak Nedir?

Bu temelde, kaynak kodun herhangi bir kodlayıcı tarafından kullanılabileceğini, değiştirilebileceğini, düzenleyebileceğini belirten bir lisansa sahip bir yazılım ifade eder. Açık kaynak içeriği ve kodu ücretsizdir ve ücretsiz olarak dağıtılabilir.

Programlama dünyası açık kaynaklı içerikle doludur.

Yazılım Öğrenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Her şeyden önce, kodlamayı öğrenmek için sebebiniz ne olursa olsun, kolay olmayacaktır. Tıpkı öğrenmek istediğiniz her şey gibi, en alttan başlayacaksınız. Beceri basamaklarını tırmanmak aylar ve yıllar süren sıkı bir çalışma gerektirecektir.

Yalnız başına pek çok şey yapacaksınız, bu yüzden yalnız kalmaya alışık ve kendinizle barışık olmanız iyi olur.

Programlama öğrenmek uzun bir yolculuk olacaktır. Kendiniz için net bir hedef belirlemeniz ve bunu adım adım gerçekleştirmeye çalışmanız gerekecektir.

Yol boyunca, her türlü farklı proje oluşturmak için yeni kodlama becerilerinizi kullanacaksınız. İlk zamanlarda elbette oldukça küçük ve basit işler olurken; ilerledikçe projeleriniz de büyüyor ve daha karmaşık hale geliyor olacaktır. Ne inşa ederseniz edin, daima bir geliştirici olarak gelecekteki işinizi düşünmeniz gerekir.

Başlangıçta hangi programlama dilini seçerseniz seçin, benzer kavramlarla karşılaşırsınız. Bir çok yazılım dili benzer mantığa dayanarak yazılır. 

Yazılım Nasıl Öğrenilir? Adım Adım 

Kariyer Hedefi Belirlemek

Yeni bir kariyere geçiş yapmak kolay değildir. Ancak aklınızda son bir varış noktası olduğunda, yoldaki engeller sizi daha az zorlayacaktır. Aklınızda net bir hedef varsa, öğrenme deneyiminiz çok daha kolay olacaktır. Bu şekilde, doğru teknoloji ve yazılım diline odaklanmanız mümkün olacaktır.

Programlamayı neden öğrenmek istediğinizin farkında olmanız gerekir. Analitik olmaya odaklamalısınız, biraz zaman ayırmak ve sizi neyin motive ettiğini bulmak yararlı olur. “Misyonunuzun” ne olduğunu anladıktan veya belirledikten sonra, hedefinize ulaşmak için hangi adımların gerekli olduğunu daha net bilirsiniz.

Uzmanlaşılacak Alan Tespiti

Öğreneceğiniz yazılım dilini gelecekte ne için kullanacağınızı bilmek, daha hızlı öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Alan tespiti, web uygulamaları ve web siteleri, Apple veya Android cihazlar için mobil uygulama geliştirme, oyun veya masaüstü yazılım geliştirme, veri analizi ve görselleştirme gibi alanlar arasında yapacağınız seçimi ifade eder.

Programlama Dili Belirlemek

Yeni başlayanlar genellikle Java, C, C++, Python veya Ruby dilleriyle başlar çünkü bunlara dair kaynaklar iyidir veya kullanıcı dostudur. Bazı programcılar Python’un yeni başlayanlar için iyi bir dil olduğunu söyler, çünkü projeleri hemen yapmak adına en kolay yoldur.

İlk olarak seçilen alandaki programlama dili çok önemlidir. Hoşunuza gitmezse, yazılım öğrenme süreci sizin için işkence halini alabilir. Programlama dilinin popülerliğine göre seçim yapmanız ayrıca size kolaylık konusunda yardımcı olur.

Ancak bir dili iyi öğrendikten sonra, yenisine geçmek de zor değildir. Sağlam bir temele sahip olduğunuzda, kolayca yeni dillere, çerçevelere ve teknolojilere geçiş yapabilirsiniz. Java’yı öğrenme sürecini tamamlayınca C#’ın ne olduğunu idrak etmeniz uzun sürmeyecektir.

İlk etapta ücretsiz bir çevrimiçi kodlama kursuyla başlayıp, birkaç programlama dilini denedikten sonra çalışmaktan en çok keyif aldığınız veya alacağınız dili belirleyebilirsiniz.

Öğrenme Platformu Belirlemek

Programlamayı birçok farklı yoldan öğrenebilirsiniz. Bu üniversitede ilgili bölüm olabileceği gibi, çevrimiçi kurslar da olabilir. Her öğrenme yolunun net artıları ve eksileri vardır. Birinci sınıf bir yazılımcı olmak için diploma olmazsa olmaz değildir. Örneğin YouTube’da yararlanılabilecek çok sayıda eğitici program vardır. Bu programlar genellikle bir kitap okumaktan daha eğlenceli olabilir.

Kaynak seçimi konusunda tek bir kaynak zorunlu değildir. Ancak iyi kaynakları elinizde bulundurmanız yararınıza olur. (İngilizce kaynaklarda da basit İngilizce yer aldığı için gözünüzü korkutmasına izin vermemeniz faydanızadır.)

Programlama dilini en iyi bilenler üreticileri olduğu için, bir dili öğrenmek için o dili üretenlerin internet sitelerinden yararlanabilirsiniz.  

Doğru Kod Editörü Seçmek

Yazılım için alıştırma ve deneme sürecine başlamak için bir metin düzenleyiciye ihtiyacınız olacaktır. Burası aslında kodunuzu yazdığınız yerdir. Kod / metin editörleri söz konusu olduğunda hepsine hükmeden tek bir araç yoktur. Hangi editörün sizin için en iyisi olduğu konusunda kendi araştırmanızı yapmalısınız, ancak başlamak için, yeni başlayanlar için en popüler olanlardan birkaçını özetleyelim:

Brackets: Bu metin düzenleyici çoğunlukla web geliştirmeye odaklanmıştır, bu nedenle onu JavaScript, CSS ve HTML’de (web geliştirici dilleri) kodlamak için kullanabilirsiniz.

◆ Notepad ++: Bu, çok basit olduğu bilinen en hızlı, en hafif metin editörlerinden biridir ve bu nedenle, yeni başlayanlar için iyidir. Birden çok dili destekler, böylece birkaçını deneyebilirsiniz.

ATOM: Bu açık kaynaklı metin düzenleyici JavaScript, HTML ve CSS için tasarlanmıştır, bu nedenle web geliştirmeyi öğrenmek istiyorsanız harika bir seçimdir.

Visual Studio Code: Bu düzenleyici Microsoft tarafından geliştirilmiştir ve birçok kullanışlı özellikle birlikte gelir. Java, JavaScript ve C ++ ‘da kodlamak için kullanılabilir. Python gibi diğer diller için de uzantılar vardır.

Sublime Text: Bu düzenleyici, öğrenmeyi kolaylaştırmak için çok daha basittir. Öğrenme eğrisini düzene koymak için daha az gösterişli özellik var. Benzer şekilde, çoğu programlama dili için uzantılar vardır.

 Programa Dilini Öğrenmek

Bu aşamadaki anahtar, çok sayıda uygulamalı alıştırma yapmak ve sorular sormaktır. Öğrenirken, işleri anlamak için farklı platformlar denemek gerekir. 10 saatlik uygulamadan sonra yazılım geliştiricisi olamazsınız. Bu mümkün değildir. Kimi uzmanlara göre profesyonel olmak 10.000 saatlik bir deneyim gerektirir.

Çok sayıda uygulamalı alıştırma yapmak için çevrimiçi kurslara katılmak yararlı olabilir. Kendinizi sayısal düşünmek için de eğitebilirseniz. Bu aşamada bir projeye başlamak iyi bir yöntemdir. Bilginizi pekiştirir. Size özgüven sağlar. Portföyünüzü oluşturursunuz. İlerlemenizi takip edersiniz.

 Diğer Yazılımcılar Tarafından Yazılan Kodları Okumak

Yazılım öğrenmenin bir diğer önemli yolu da başkalarının kodlarının nasıl okunacağını öğrenmektir. Bunu GitHub depolarına göz atarak ve belgelere bakarak yapabilirsiniz. Kodu okumayı öğrenerek, neler olup bittiğini ve bir programın nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz.

Bu genellikle gözden kaçan bir konudur, ancak deneyimli geliştiricilerin işleri nasıl yaptığını görmek size gerçekten fayda sağlayabilir. Sadece kodu üstünkörü bir şekilde gözden geçirmek yerine derinlere dalıp işlevselliğin haritasını çıkarmaya odaklanmak, perspektifinizi genişletmenize yardımcı olabilir.

Çevrimiçi Topluluklarla İletişim Kurmak

Programlama dili için bir forum veya sosyal medya grubu bulup öğrenme dünyanızı genişletebilirsiniz. Bu, aynı zamanda yazılım blogları okumak, yazılım hakkında blog yazmak, yazılımcı buluşmalarına gitmek gibi yollarla da olabilir.

Yazılım dili öğrenmek için ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi bir araya getiren önemli bir örnek kaynak olarak https://www.reddit.com/r/learnprogramming/ adresine göz atabilirsiniz. Çözmek istediğiniz sorunlar için https://stackoverflow.com/questions/ işinizi görebilir. Ayrıca Türk forum siteleri de vardır.

 Sürekli Öğrenmek

Programlama ömür boyu süren bir yolculuktur. Bir yazılım dilinde ustalaştıktan sonra bile her zaman öğrenilecek daha çok şey vardır.

Her şeyi bildiğiniz bir an asla olmayacaktır.

Yazılım Öğrenme Süreci Planı

Kodlamayla ilgili uzun vadeli hedefiniz ne olursa olsun, onu daha küçük parçalara ayırmanız gerekir. Örneğin, 6 ayda bir arka uç yazılımcı olarak iş yapmaya başlamak istiyorsanız, aylık öğrenme ve ilerleme planınız şuna benzeyebilir:

1. Ay: Kodlama ve web geliştirmeyle ilgili temel bilgileri öğrenmek.

2. Ay: HTML ve CSS öğrenip pratik yapmak

3. Ay: Portföy web sitenizi başlatmak

4. Ay: JavaScript’i öğrenip pratik yapmak

5. Ay: Portföyünüz için 3 pratik proje oluşturmak

6. ay: İş aramaya başlamak

Bunun gibi aylık bir planınız olduğunda, yazılım öğrenmeye odaklanmak çok daha kolaydır.

Son Sözler

Yazılım öğrenirken çözdüğünüz her problemin akabinde bir ilerleme kaydedersiniz. Bazen hedefleriniz hala çok uzakta gibi görünse bile, o ana kadar öğrendiklerinizle ne kadar ileri gittiğinizi analiz etmek önemli bir motivasyon kaynağı olabilir. Böylelikle dönüm noktalarınıza odaklandığınızda, becerilerinizin yavaş yavaş geliştiğini fark edersiniz. Tüm bu süreçte ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar büyük projeler oluşturabilir ve kodlarla ilgili daha karmaşık problemleri çözebilir hale gelirsiniz.

“Kodlamanın kendisi bir varış noktası değil, bir yolculuktur.”

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Gayet güzel bir yazı olmuş. Ben okuduğum bölüm dolayısıyla javayla başladım yazılım öğrenmeye. Önceden kodlama bilmediğim için şu an acayip zor ilerliyor. Umarım başarabilirim. :=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir