Framework Nedir?

Framework Nedir?

Programlamayı öğrenmenin zor bir görev gibi hissetmesinin nedenlerinden biri, karşılaştığınız çok sayıda yeni sözcük, terim ve ifadedir. Bu kavramlardan biri de, Framework. Bu yazıda “Framework Nedir?” sorusunu ele alacağız.

Framework, yazılım iskeleti veya programlama çerçevesi olarak da çevrilir. Bir programlama çerçevesini, ortak programlama görevlerini gerçekleştirirken hayatınızı kolaylaştırmak için kullandığınız bir araç veya bir dizi araç olarak düşünebilirsiniz. 

Kısaca Framework yani programlama çerçevesi, genel geliştirme sorunlarına çözüm sağlayan önceden paketlenmiş bir çözüm kümesi olarak tanımlanabilir.

İnsanlar neden Framework kullanıyor?

Framework kullanmanın 1 numaralı sebebinin zamandan tasarruftur. Ancak yakında göreceğiniz gibi, çerçevelerden yararlanarak elde edebileceğiniz birkaç başka avantaj daha var.

Framework’leri kim yapar?

Bazen şirketler kendi iç kullanımları için çerçeveler (Framework) oluşturur ve daha sonra bunu halka açık olarak yayınlar. 

Programcı olmayanlar, programlamanın nasıl bir şey olduğunu hayal etmeye çalıştıklarında, genellikle programcıları entelektüel zorluklarla boğuşan, daha önce hiç karşılaşmadıkları sorunlara yaratıcı çözümler bulmaya çalışan resmederler. Ve haklılar: Programlama gerçekten de böyledir, ama her zaman değil.

Çoğu kişinin “bir Framework’ün amacı nedir?” sorusuna vereceği yanıt “zaman kazanmak” olur. Ve bu doğrudur. Çerçeveler, geliştiricilerin yaygın veya yinelenen sorunları çözmek zorunda kalmadan zaman kazanmalarına yardımcı olur. 

Yazılım geliştirme, belirli bir türdeki tüm uygulamaların veya en azından çoğunun çözmesi gereken ortak görevlerle doludur. Örneğin web uygulamalarını ele alalım. 

Web uygulamaları yönlendirme sorununu çözmelidir. Bir e-ticaret uygulamanız olsun. Birisi tarayıcısını <site adresiniz> / ürünler / kategoriler / giysiler‘e işaret ettiğinde, uygulamanın bu URL’yi çözmesi ve gerekli işlemleri yapması gerekir. “Gerekli eylemlerin gerçekleştirilmesi”, beklenen sonuçların görüntülenmesini içerir. Bu nedenle, web uygulamaları şablon oluşturma sorununu da çözmelidir. 

Bir web uygulamasının tipik olarak birçok öğesi vardır – bir başlık, ana gezinme menüsü, bir alt bilgi vb. – hepsi olmasa da çoğu sayfada görüntülenir: Varsayalım ki, uygulamayı yayınladıktan sonra, navigasyon öğelerinden birinin bir yazım hatası içerdiğini fark ettiniz. Düzinelerce hatta yüzlerce sayfayı değiştirmek pek kolay olmaz, ama neyse ki, bu genellikle böyle yapılmaz. Tipik olarak yaptığınız şey, ortak parçaları (logo, header, altbilgi vb.) içeren ve şablon adı verilen bir dosyaya sahip olmaktır. Ardından, değişken içerikleri şablonlara eklemek için programlamayı kullanırsınız. Özetle şablonlama budur.

Yönlendirme ve şablon oluşturma, web uygulamalarının çözmesi gereken en yaygın iki sorundur. Ve bunlar çözülmüş problemlerdir. Bunları tekrar tekrar yazmak, yazılım çevrelerinde “tekerleği yeniden icat etmek” denen şey anlamına gelir. Geliştiriciler, web framework vasıtasıyla zamandan tasarruf eder.

Güvenlik

Ancak, zaman tasarrufu bir programlama çerçevesi için tek kullanım durumu değildir. Çerçeveler, önemli bir alan olduğunda da fark yaratabilir: Güvenlik.

Güvenlik, yazılım geliştirmenin süper zor bir parçasıdır. Geliştiricilerin bunu doğru yapmaları çok önemlidir, ancak yanılmaları da kolaydır.

Yazılım framework, yerleşik güvenlik özellikleri sunarak bunu kolaylaştırır. Örneğin filanca framework, geliştiricilerin kimlik doğrulama ve yetkilendirme, e-posta doğrulama ve daha fazlası gibi işlevleri kolaylaştırır.

Web Framework Nedir?

Günümüzde çoğu insan Framework kelimesini duyduğunda aklına web Framework geliyor ve bunun bir nedeni var: Bu tür Framework, web geliştirmenin yapılma şeklini değiştirdi ve milyonlarca geliştiricinin yararlı uygulamalar oluşturmasını kolaylaştırdı.

Peki, web Framework nedir ve nasıl çalışır? Web Framework geliştiricilerin dinamik web siteleri olarak da adlandırılan web uygulamaları oluşturmalarına yardımcı olur. Bunlar salt HTML , JavaScript ve CSS ile oluşturmadığınız web siteleridir. Bunun yerine, bir veritabanıyla etkileşim kurmak ve ardından son içeriği oluşturmak için bir programlama dili kullanırlar. Web Framework bu süreci çok daha kolay hale getirir. 

En popüler web Framework’lerin çoğu, model-görünüm-denetleyici anlamına gelen MVC olarak bilinen bir modeli benimser. MVC modeli, bir uygulamadaki sorunları iyi tanımlanmış üç katmana açıkça ayırarak geliştirmeyi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Framework / Tekerleği Yeniden Keşfetmek

Framework,  bugünün yazılım geliştirme endüstrisinde her yerde bulunur. Mobilden web geliştirmeye, masaüstlerinden ve API’lerden geçerek, hemen hemen her türlü geliştirme ihtiyacını karşılayacak çerçeveler vardır. Programlama çerçevelerini kullanmanız hayatınızı kolaylaştıracaktır. Tekerleği yeniden icat etmek için daha az, yaratıcı olmaya ve çözmekte iyi olduğunuz sorunları çözmeye daha fazla zaman harcayacaksınız. Uygulamanız daha güvenli olacak ve yaygın kurallara ve en iyi uygulamalara uygun olacaktır. Yardım almak da daha kolay olacaktır: Bu çerçeveyle ilgili deneyimi olan geliştiriciler size daha kolay yardımcı olabilirler.

Framework ve Kütüphane Farkı

Geliştiriciler genellikle “Kütüphane” ve “Framework” terimlerini birbirinin yerine kullanır. Ama farklıdır. Öncelikle ikisi de ortak sorunları çözmeye yardımcı olmak için kullanılan başka biri tarafından yazılmış kodlardır. Hem Kütüphane hem de Framework, başka biri tarafından yazılmış yeniden kullanılabilir kodlardır. Amaçları, yaygın sorunları daha kolay yollarla çözmenize yardımcı olmaktır. Bir Framework, programın kontrolünü tersine çevirir. Geliştiriciye neye ihtiyaçları olduğunu söyler. Bir kütüphane bunu yapmaz.  

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir