2021 Yeni Yıl SEO Trendleri

2021 Yeni Yıl SEO Trendleri

 RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi

Seo algoritması olarak adlandırılan RankBrain, makine öğrenimli bir arama motoru olarak bilinmektedir. RankBrain çalışma işleyişi incelendiğinde kullanıcıların davranışlarını inceleyerek bu davranışlara uygun arama sonuçları çıkarmaktadır. 

  • Tıklama Oranı
  • Dwell Time 

 

Yukarıda yer alan iki madde RankBrain algoritması tarafından dikkate alınan iki maddedir. Dwell Time yani kullanıcıların sayfada bekleme süresi olarak adlandırılır. Kullanıcının sayfanızda uzun süre vakit geçirmesi oldukça önemli bir etkendir. Kaliteli içeriğe sahip olan sitelerde kullanıcı bekleme süreleri ortalama 3 dakika 10 saniyedir. İçeriği yüksek olan sitelerin ayrıca hızı, tasarım gibi çeşitli alanlarda kullanıcıların ilgisine göre çalışmalar da yapılarak kullanıcının sayfada kalma süresi arttırılmalı. 

Kullanıcıların sayfa da kalma süresi önem taşıdığı kadar tıklanma almakta son derece etkileyicidir. Bu yüzden içerik ana ve alt başları etkileyici bir faktör olmuştur. Bu yüzden başlıklar kullanıcılara ulaşmak adına dikkat çekici olmalıdır. 

 

Featured Snippets (Öne Çıkan Snippet)

Featured Snippets için öne çıkan sayfa veya sıfırıncı sıra gibi anlam ifadeleri kullanılmaktadır. Featured Snippets SEO alanında bilgisi olan her web sitesinin çıkmak isteyeceği bir kısımdır. Daha net ayrıntı vermek gerekirse, Google üzerinden yapılan arama sonrası en üst kısımda yer alan kısım Featured Snippets olarak adlandırılır. 

Başlıklarınızın Featured Snippets yer alması için sitenizin ilk 10’da yer alması gerekmektedir. Bunun için ise içerik ve anahtar kelimesi planlaması gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra snippets olarak yer almayan 40 ila 60 kelimelik bir içerik oluşturmalısınız. Kelime sayısı 40 – 60 arasında olması gerekmektedir. Çünkü mevcut Featured Snippets’ler 40 ila 60 kelimeden oluşmaktadır. 

2021 Yeni Yıl SEO Trendleri

Mobile First Indexing (Mobil Öncelikli İndeksleme)

Google arama motoru tarafından geliştirilen bu algoritma yakın zamanda kullanıma geçmiştir. Mobile First Indexing algoritması mobil uyumluluğa sahip olan HTML sitelerin Google aramalarda daha yüksek sıralamalar aldığını göstermiştir. Bu yüzden web siteniz mobil uyumluluğu yok ise mutlaka mobil uyumlu web site tasarımı sağlamalısınız.  

Mobil uyumluluğun olmadığı durumlarda sitenizde düşüşler görülebilir ve kullanıcı kaybedebilirsiniz. Özellikle kullanıcıların çoğunun mobil kullanımı gerçekleştirdiğini düşünürsek mobil uyumluluk son derece önemli bir yere sahiptir.     

 

Video İçerikler

Video içerikleri kullanıcıların dikkatini ve ilgisini yüksek oranda çekmektedir. Bu yüzden video içerikleri üretmek kullanıcılara erişmek adına son derece önemlidir. Video içeriklerinin neredeyse tamamı Youtube platformu üzerinde yer almaktadır. Bu yüzden SEO alanında üst seviyelere çıkmak istiyorsanız Youtube üzerinden video içerikleri oluşturarak üst sıralara ulaşabilirsiniz.

 

Sesli Aramaların Önemi

Teknolojinin gelişmesiyle insan yaşamını kolaylaştıran sanal araç ve gereçlere yönelim artmıştır. Sesli aramalar özelliği ise çoğu kullanıcının aktif olarak kullandığı bu araç gereçlerin başında gelmektedir. Özellikle görme engelli bireyler ve yaşlılar için büyük kolaylık ve rahatlık sunmaktadır. 

Hedefiniz sesli aramalar ise kullanımı kolay kelime gruplarını belirleyerek başlamanız gerekiyor. Çünkü sesli aramalarda son derece basit yapılı kelime grupları tercih edilir ve kullanıcıların istediklerine kolayca ulaşması sağlanır. Bu yüzden içerik başlıkları kullanıcıların sesli arama da kullanılacağı şekilde yazılmalı ve içerik içinde sorunun cevabı hakkında kısa açıklamalar yer almalıdır. 

Bölgesel Arama 

Kullanıcıların siteniz üzerinde arama gerçekleştirmesi son derece önemlidir. Bu arama sonrası kişinin sitenizi çevresinde duyurması ve önermesi ile bölgesel arama gerçekleşir ve böylece site etkileşiminde artış görülür. Kısaca bir kullanıcının sitenize girip alışveriş yapması ve bu alışveriş sonrası sitenizi yakın çevresine önermesi ile reklam yapıyor. Böylece sitenizin tıklanma sayısı artıyor. Böylelikle bölgesel arama ile siteniz üzerinde büyük gelişme sağlanmış oluyor. 

 

Kümülatif Düzen Kayması (CLS) 

Bir web sitesinin sunduğu kullanıcı deneyimi, artık o sitenin SEO skorunu da etkileyen güçlü unsurlardan biri olacak. Son dönemlerde Google’ın oldukça hassas şekilde ölçtüğü Cumulative Layout Shift de kullanıcının web sayfasında bir içeriği okurkenki deneyimini düşüren ‘’kaymayı’’ ölçüyor. Peki, nedir bu kayma?

Bir web sayfasına girdiğinizde, sayfadaki yazılı içerik hızlı bir şekilde yüklense de, içerik arasındaki ya da başındaki görsel veya video içeriklerinin yüklenmesi biraz zaman alabilir. Text içeriği yüklendiğinde bunları beklemeden okumaya başlarsınız. Birkaç saniye içerisinde görsel içeriklerin yüklenmesi ile birlikte ise sayfa aniden kayar.

Sayfa Hızı

Site hızı ve sayfa hızı Google’ın sayfa derecelendirmeleri için dikkate aldığı parametrelerdendir. Araştırmalar, Google’ın sayfa hızını ölçerken ilk bayt’a kadar geçen süreyi kriter olarak belirlediğini gösteriyor. Bu yüzden yavaş olan bir sayfa hızı, dizinlemenizi olumsuz etkileyebilir.

Sayfa hızları kullanıcı deneyimleri için oldukça önemlidir. Yüklenme süresi daha uzun olan sayfaların daha yüksek çıkma oranları olur ve kullanıcıların bu sayfalarda kalma süreleri daha hızlı sitelere göre daha düşüktür.

%100 Mobil Uyumluluk

Google, masaüstünde olup mobilde olmayan herhangi bir şeyiniz varsa (içerik, yorumlar, incelemeler vb.) Mart 2021’den itibaren sayfanın arama sonuçlarında gösterilmeyeceğini açıkladı.

Marka Oluşturma

Markalaşma her alanda büyük öneme sahip olduğu kadar SEO alanında da zorunluluk olarak görülüyor. Bu yüzden markalaşmaya önem vermek Google arama sıralamalarında üst sıraları çıkmak adına gereklidir. 2021 yılı SEO trendlerinde de markalaşmanın önemi sürecek gibi gözüküyor. 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Başkaları yararına iyi bir şey yapmak görev değil, zevktir. Çünkü sizin sağlık ve mutluluğunuzu artırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir