WordPress Sitenizdeki HTTP İsteklerini Nasıl Azaltabilirsiniz?

WordPress Güvenlik Önlemleri

WordPress HTTP İstekleri uzun süredir kullanımda olan ve geniş içeriğe sahip sayfalar tarafından kullanıcıların deneyimini artırmak için azaltılmalıdır. Aksi halde sayfanın yüklenme hızı azalacaktır. Bu da uzun vadede kullanıcıların sayfayı tercih etme eğilimini düşürecektir. Bu sebeple WordPress HTTP İstekleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve azaltmalıdır.

HTTP Nedir?

HTTP sunucular, Web tarayıcılarının iletişimini güvenli bir şekilde ve ortak bir dilde gerçekleşmesi işini yapar. İnternet ağının ortaya çıkışından bu yana veri taşıması için kullanılmaktadır. Fakat zamanla artan içerik ve gelişen teknoloji HTTP sisteminin de gelişmesine sebebiyet vermiştir. HTTP, yani Hiper Metin Transfer Protokolü (Hyper- Text Transfer Protocol) bir iletişim protokolüdür. HTTP bir kaynaktan dağıtılmakta olan ve ortak kullanıma açık hiperortam bilgi sistemleri için uygulanır. WWW (World Wide Web) için veri iletişiminin temelini HTTP oluşturmaktadır.  HTTP, bir web browserında ekrana dokununca kullanıcının diğer kaynaklara kolay bir şekilde erişmesi gibi köprü metni belgelerini içermektedir.

Resimler, videolar, sorgu sonuçları gibi veriler, HTML belgeleri World Wide Web’de TCP ile işlenmekte ve HTTP tarafından iletilmektedir. TCP 80 en yaygın kullanılan bağlantı noktası olarak görülse de farklı bağlantı noktaları da mevcuttur. HTTP’nin görevi istek ve cevapları belirtilen dil kurallarına uygun şekilde gerçekleştirmektir.

WordPress Sitenizdeki HTTP İsteklerini Nasıl Azaltabilirsiniz?

HTTP İstekleri Nedir?

HTTP İstekleri web üzerinde yaptığımız ya da yapmaya çalıştığımız tüm eylemleri kapsamaktadır. Örneğin bir web sitesine girmeye çalıştığımızda tarayıcıya direkt olarak adresi girmiş olsak bile http eklentisi otomatik olarak gelmektedir. Telefon ya da cihazımızdan her an birçok internet sitesine giriş yapmaktayız. Bu giriş işlemlerini gerçekleştirirken de biz farkında olmasan da web sitelerinin sağlayıcılarına çeşitli taleplerde bulunmaktayız. HTTP istekleri tam olarak bunu ifade etmektedir. Girmeye çalıştığımız bir sayfada bulunan her bir veri, bilgi ya da fotoğraf için HTTP isteğinde bulunmaktayız. Genelde Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla gibi tarayıcılar aracılığı ile bu istekte bulunmaktayız ve bu talebimiz sunucuya ulaştığında IIS, Apache gibi web sağlayıcıları da bu isteğe yanıt vermektedir. Bu yanıtı yalnızca sağlayıcılar vermiyor. HTTP algoritması da bu noktada devreye girmektedir. Herhangi bir web sitesine giriş yaptığımız zaman sistem bunu bir komut olarak algılamaktadır ve bu algoritma devreye girmektedir. Bu uzantı olmadan internet üzerinden veri aktarımı sağlamanız mümkün değildir.

İnternet üzerinde Server ve kullanıcılar yani sunucular arasındaki akışın ne şekilde gerçekleşeceğine dair bir dizi kurallar bulunmaktadır. Bu sanal düzenin sağlayıcısı ise HTTP bağlantısıdır. Bu işlem esnasında öncelikle girilmek istenen web sitesi için bir bağlantı kurulur. Bu bağlantı HTTP isteği olarak geçer. Bu istek web sayfasına iletilip cevap geldikten sonra bağlantı gerçekleşir. Bağlantı esnasında web sitesi için bağlantıyı sağlayan tarayıcı ya da web client olarak örnek verilebilecek listeleyicilerle ilgili web sitesi arasında bağlantı gerçekleşir. Bu bağlantıda web programı HTTP isteğini anlatır. HTTP ise bu isteğe cevap verir ve kullanıcılar da bu cevabı web istemcisi üzerinden görüntüler. HTTP isteği cevap alamaz ise kullanıcı hata mesajıyla karşılamaktadır. Cevap alınır ve ilgili web sayfasıyla bağlantı kurulursa o aşamada HTTP ile bağlantı kesilir ve istek gerçekleşmiş olur.

HTTP İstekleri temel olarak 4 öğeden oluşmaktadır. HTTP isteğinin oluşabilmesi için bir istek satırı, sıfır ya da daha fazla sayıda Genel, istek, varlık olmak üzere başlık alanları, akabinde CRLF. HTTP İstekleri CRLF’den önce hiçbir şey içerememektedir. Bu da başlık alanlarının sonunu göstermektedir. HTTP İstekleri kullanıcının isteğine bağlı olarak bir mesaj gövdesi de içerebilmektedir.

Önce büyük harflerle yazılmış yöntemi istek satırı belirtmektedir. HTTP/ 1.1 sürümü için bu metotlar POST, PUT, HEAD, GET, OPTİONS, PATCH VE DELETE olarak sıralanmaktadır.

WordPress Sitenizdeki HTTP İsteklerini Nasıl Azaltabilirsiniz?

WordPress HTTP İstekleri Azaltma

Geniş içeriğe sahip bir web sitesinin sayfaları için yükselme hızını artırmak WordPress kullanıcıları için bir sorun alanı yaratmaktadır. Bu sorun alanını çözmek için WordPress HTTP istekleri azaltma işlemini uygulamanız gerekmektedir. Aynı zamanda HTTP arttıkça sayfanın yüklenme hızı azalmaktadır. Bu yavaşlık sorunu arama sonuçları algoritmasına işlediğinde ise sitenin ziyaret edilebilirliğinin azalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle WordPress HTTP istekleri azaltma işlemi kullanıcılar için düzenli gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.

WordPress üzerindeki sayfalar her ziyaret edildiklerinde WordPress HTTP istekleri resimler, HTML ve JavaScript, CSS stil sayfaları, komut dosyaları gibi sunuculara gönderilir. Her sayfanın içeriği zamanla artmaktadır. İçerik arttıkça HTML İstekleri de artacaktır. WordPress HTTP istekleri arttıkça da sunucunun yanıt vermesi ve sayfanın yüklenmesi de gecikmektedir.   Bu nedenle web sitesi ile sunucular arasındaki bağlantıyı kurmakla görevli HTTP isteklerini, en azından çok gerekli olmayanları en aza indirmeniz gerekmektedir. WordPress HTTP isteklerini azaltmak için izlemeniz gereken yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Siteye çok az katkısı olan ve çok büyük fayda sağlamayan, çok fazla CSS kodlarını enjekte eden eklentileri silerek başlayabilirsiniz.
  • WordPress HTTP İstekleri için en ideal çalışma hızı sunan limit 1000 kelime için 5 görsel kullanmaktır. Fazladan eklenecek her bir görsel ekstra bir HTML isteği oluşturacağı için sayfanın yüklenme hızını düşürecektir. Bu sebeple sayfayı görsel açıdan sadece ve yeterli tutmak da HTML isteklerini azaltmanın bir yoludur.
  • WordPress için HTTP isteklerini azaltmanın bir diğer yolu da JavaScript, HTML ve CSS’yi optimize etmektir. JavaScript’in çalışma prensibi, bir sayfaya JavaScript eklendiğinde ziyaret edilen tüm tarayıcılar o web sayfası her açıldığında o kodu indirmesi üzerinedir. Eğer JavaScript  .js dosyalarına koyulursa tarayıcılar sadece bir kez indirir ve önbelleğe saklar. Böylece bir sonraki sefer sayfa yüklemesi yapılırken bu işlem daha hızlı gerçekleşir. Yine aynı şekilde CSS’leri de .css dosyalarına yerleştirmeniz sitenizi hızlandırmak ve HTML isteklerini azaltmak için etkili bir yöntemdir. Gerekirse PHP de statik HTML ile değiştirilebilir. Detaylı işlem gerekirse de bu süreç de WordPress HTTP İsteklerini azaltma konusunda yardımcı olacaktır.
  • Aynı zamanda WordPress HTML İstekleri için olumsuz etki sağlayabilecek bir diğer nokta karışık temalar kullanmaktır. Çok fazla görsel içeren ve yüklenmeyi geciktirebilecek temalardan kaçınılmalıdır.
  • Sunucunun gecikmesi yani HTML isteklerinin azaltılması konusunda en büyük yardımı tarayıcı önbelleğinin kullanılması olacaktır. Önbellek alarak WordPress sitenize ait tüm verileri saklamış olursunuz ve statik sayfalara aktarım sağlanır. Sonuç olarak da kullanıcılar oluşturduğunuz içeriklere baktığımda her defasında orijinal veri tabanı yüklenmek zorunda kalmaz, tarayıcı önbelleğinden alınmış olur. Önbellek etkinleştirmesini gerçekleştirmek için .htaccess dosyalarına bazı kodlar eklenir. Bu işlem webmasterların çoğu için kolay değildir. Bu sebeple CSS, veri tabanı ve HTML çıktıları önbelleğe alınmalıdır. Bu işlem de kullanıcı dostu ve güçlü bir cache eklentisiyle gerçekleştirilebilir.
  • Veri tabanları, Sayfalar, mesajlar, yorumlar, eklenti bilgileri ve ayarları gibi WordPress bilgilerini saklamaktadır. Bir sayfa ya da yazı her yeniden yüklenişinde veri tabanı tarafından okunmaktadır. Eğer veri tabanı çok fazla bilgi ile dolmuş ise bilgilerin görüntülenmesi ve bulunması zorlaşabilir. Veri tabanının düzenli olarak optimize edilmesi de WordPress HTTP istekleri azaltma noktasında etkili bir yöntem olacaktır.

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir