CAPTCHA Nedir? Neden Kullanılır?

CAPTCHA Nedir? Neden Kullanılır?

CAPTCHA, internet ortamında sıkça karşılaşılan ancak terimsel olarak pek çok insanın bilmediği bir kavramdır. CAPTCHA nedir? sorusuna yanıt arayan bireyler, bir internet sitesine giriş yaparken veya işlem doğrulaması yaparken karşımıza çıkan doğrulama testleri olduğunu bilmelidir. CAPTCHA testi, insanlar için çözmesi en kolay testlerden bir tanesiyken, bu durum robotlar için geçerli değildir.

CAPTCHA testi, genellikle bir kısmı silinmiş, birbirine yaklaştırılmış rastgele yazı veya harflerden oluşmaktadır. Çoğu internet sitesinde robot olmadığını kanıtlayabilmeniz için karşınıza çıkan tek soruluk CAPTCHA testine doğru cevap vermeniz gerekmektedir. CAPTCHA adı verilen bu doğrulama panelindeki yazı ve harfler, insanlar tarafından kolayca algılanabilmektedir. Ancak robotlar bilgisayar yazıları dışındaki yazı türlerine aşina olmadığı için bu testte başarısız olmakta ve işlem yapamamaktadır.

CAPTCHA Testi Ne İşe Yarar?

CAPTCHA, 2003 yılında hayatımıza giren ve günümüzde de aktif olarak kullanılan basit, ancak oldukça etkili bir testtir. Bu testin ilk icat edilme nedeni, internet sitelerinin yalnızca insanlar tarafından kullanılmakta olduğunu doğrulamaktı. Günümüzde de aynı amaç için kullanılmaya devam eden CAPTCHA, web sitelerine isteğe bağlı olarak eklenebilen bir özelliktir.

CAPTCHA testi sayesinde web sitelerine botlar giriş yapamamaktadır. Böylelikle siteler kendilerini tehditlere karşı koruyabilmektedir. CAPTCHA nasıl geçilir sorusuna yanıt arayan bireyler, CAPTCHA panelinde bulunan karmaşık harf veya rakamları klavye ile yazıp doğrulamaları durumunda erişim sağlayabileceklerini bilmelidir. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi CAPTCHA testi, Google üzerinden isteğe bağlı olarak kullanılabilmektedir. Yani, her siteye giriş yaparken ayrı bir CAPTCHA sorusuna cevap vermenize gerek yoktur.

CAPTCHA Nedir?  Neden Kullanılır?

CAPTCHA Required Ne Demek?

Herhangi bir internet sitesine giriş yapmaya çalışan bireyler, kimi zaman CAPTCHA required bildirimi ile karşı karşıya kalabilmektedir. CAPTCHA required ne demek diye düşünen bireyler, bu bildirimin doğrulaması yapmanın gerekli olduğunu bilmelidir. Eğer site girişi yaparken CAPTCHA sorusunu atlarsanız, bu bildirim karşınıza çıkacak ve siteye girişiniz engellenecektir. Bu nedenle CAPTCHA required bildirimi alırsanız, mutlaka siteye güvenli bir şekilde girebilmek için doğrulama sorusunu yanıtlamanız gerekmektedir.

CAPTCHA Is Not Correct Bildirimi

CAPTCHA doğrulaması isteyen sitelerde karşılaşılabilen bildirimlerden bir tanesi de CAPTCHA is not correct olmaktadır. Bu bildirim, karşınıza çıkan ve robot olmadığınızı doğrulamak için çözmeniz beklenen soruyu yanlış cevapladığınız anlamına gelmektedir. Yani, belirli bir kısmı silik olan, bulanıklaştırılan veya birbirine çok yaklaştırılan yazıları görüp doğru bir şekilde yanıtlamadıysanız, sistem sizin robot olduğunuzu düşünebilir ve CAPTCHA is not correct uyarısında bulunabilir. Bu bildirimin gelmesini engellemenin tek yolu ise CAPTCHA sorusunu doğru yanıtlamak olacaktır.

CAPTCHA Neden Kullanılır?

CAPTCHA kullanımı, her geçen gün yaygınlaşmaktadır. CAPTCHA nedir, neden kullanılır sorusuna yanıt arayan bireyler, bu doğrulama sistemi sayesinde pek çok web sitesinin güvenli olabildiğini bilmelidir. Web sitelerinde CAPTCHA doğrulaması kullanımının amaçlarını öğrenmek için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

  • CAPTCHA, web sitelerine bot girişini engeller.
  • Spam yorumların yapılmamasını sağlar. Bu sayede web siteler spam altında kalmaz ve arama motorunda geri plana düşmez.
  • CAPTCHA doğrulaması, üyelik sistemiyle çalışan internet sitelerinin gerçek üyelerden oluştuğunu doğrulamak için kullanılabilmektedir.
  • İnternet ortamında yapılan anketlerin sistemsel doldurulmaması ve haksızlık oluşmaması için anket sitelerinin pek çoğunda CAPTCHA doğrulama sorusu bulunmaktadır.

Yukarıda da görüldüğü üzere bot ve spamlardan korunabilmek için en kolay ve güvenilir yöntemlerden bir tanesi de CAPTCHA doğrulamasıdır. CAPTCHA doğrulaması sayesinde web sitelerine bot veya spam gibi zararlı içerikler dâhil edilmemektedir.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir