Docker Nedir? Avantajları Nelerdir?

Softaculous Nedir

Uygulamaları hızla derlemek, test etmek ve dağıtmak konusunda oldukça işlevsel bir program olan Docker, yazılımları kişiye özel bir kullanım sağlar. Sistem araçları üzerinden farklı kullanım araçları sağlar. Container adı verilen standartlaştırılmış birimlerden oluşmuştur.  Docker kullanarak, her platformda güvenlikli bir ortam oluşturabilirsiniz. Ölçeklendirilmiş her kodun çalışma potansiyeli olduğundan emin olabilirsiniz.

Docker nedir, avantajları nelerdir? sorusuna verilebilecek en güzel cevap, içerdiği terimler üzerinden verilebilir. Önceden hazırlanmış olan paketlere verilen isim Image terimi ya da host üzerinde çalışılabilmesini mümkün kılan container mevcut açıklamalara daha fazla ışık tutabilir. Sanal makineler olarak da düşünülebilen Docker, tamamen bir sanal sistem olarak değil, Linux çekirdeğini kullanarak daha gerçekçi alanlar yaratmaktadır.

Konteyner alanlarını kullanarak daha geniş alanlar oluşturabilen process platformları, klasik makinelerden birçok açıdan farklılık göstermiştir ve gelişmiştir. Ayrıca sistem paylaşımlarını rtak bir şekilde kullanır. Saniyeler içinde sisteme cevap verebilmesi ve güvenlikli olması onu diğerlerinden ayırır.

Tüm altyapı gereksinimleri Docker’ın güvenlikli altyapıları altında saklanır. Bunları kod olarak da saklar.

Docker Nedir? Avantajları Nelerdir?

Docker Nedir?

Sistem imajı kısaca bir işletim sisteminin klonlanmış şekli demektir. Kullandığınız işletim sistemlerinin o anki bir yedeğini de içerisinde yer alan tüm veriler ile birlikte almak isterseniz, bu işleme sistem imajı almak deniyor.

Docker Linux türevinden olan işletim sistemleri ve yazılım kodları üzerinde çalışır. Bahsedilen imaj ise, Linux türevi işletim sistemlerinden türetilmiştir. Boyut olarak küçültülmüş ve Docker ortamında çalışmaya uygun hale getirilmiş işletim sistemi klonu olarak düşünülebilir.

Docker nedir? sorusu, sanal makine işletim sistemi çalışmaları olarak sınıflandırılabilir. Mevcut cihazlarınızda yer alan işletim sistemlerinden farklı bir dünya olarak sunar. Sanal Makine işletim sistemleri içerisinde bilgisayarınızda yer alan diğer uygulamaları çalıştırır gibi bir işletim sistemini çalıştırma işlevi gösterir. Burada ana bilgisayar işletim sisteminin içerisinde pencerede çalışan konak işletim sistemi yalnızca kendisi için mevcut olan depolama alanıyla sınırlı kalmaktadır.

Son beş yıl içerisinde BT endüstürisi içerisinde herhangi bir alanda yer aldıysanız, büyük olasılıkla konteyner ve konteyner platformu olan Docker’ı ve ona ait olan terimleri duymuşsunuzdur. Docker ve konteynerlar, yazılım geliştirme ve teslimatında çığır açan bir yazılım çalıştırmanın yeni bir yolu olmasının yanında birçok işletim istemini de içinde barındırır.

Docker Nedir? Avantajları Nelerdir?

Docker Komutları

Docker, uygulamaların farklı ortamlarda çalıştırılması sürecinde kullanılan işlevsel ve güvenlikli bir platformdur. Uygulamamızı düzene sokar, ölçeklendirir ve aynı zamanda paketler ve dağıtmamızda rol oynar.

Docker içerisinde barındırdığı birçok Docker komutları sayesinde daha düzgün çalışır. Container yapısını ve Docker Hub üzerinden indirilen image’ları kullanarak ürünü farklı işletim sistemi, versiyon ve environment’larla birbirinden izole şekilde çalıştırılmasına yardımcı olur.

Belli ürünlerin gerçekleştirilmesi ve sonrasında müşteriye arzı aşaması sürecinde belli ortamlara ihtiyaç duyar. Belli süreçler ve ortamların oluşmasında gerekli bir durumdur. Ortamlar birbirlerinden farklı platform veya uygulamalara sahip olabilir. Ancak bu durum farklı versiyon ve environment alanlarına da sahip olduğunu gösterir. Bu altyapının oluşturulması için farklı alan ve çeşitler bulunur.

Uzun yıllar boyunca Sanallaştırma teknolojisi kullanılırken, günümüzde artık Container teknolojisine geçiş aşaması da başlamıştır.

Yüksek kapasiteli sunucular üzerine kurulan ve onlar üzerine programlanan sanal bilgisayar programlamalarına Docker adı verilir. Her sanal bilgisayar belli sunucuların kaynaklarını kullanır ve içerisine farklı açılardan işletim sistemlerini barındırır. İçerisinde farklı işletimlerini bulundurması uygulama ve gereksinim açısından da önem taşır. Farklı yazılım sistemleri kullanmasının yanında, gelişmesinde etkili olmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir