Zararlı Yazılım Analizi Ve Tespiti Nasıl Yapılır?

Zararlı Yazılım Analizi Ve Tespiti Nasıl Yapılır?

Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte zararlı yazılım analizi de gündeme gelen konulardan biri olmuştur. Alışverişten banka işlemlerine kadar hemen her işlem, internet ortamında yapılır hale gelmiştir. Bu da beraberinde zararlı yazılım analizi ve bunların tespiti konularına önem verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. İnternet kullanımından kaynaklı olarak yaşanacak sorunların önüne geçmek için konu ile ilgili gerekli müdahalenin yapılmasına ihtiyaç vardır.

Zararlı Yazılım Analizi Ne Demektir?

Son dönemde dünyada ve ülkemizde siber saldırı ya da zararlı yazılımlardan kaynaklı olarak birçok kurum ve şirket ciddi zararlar görmüştür. Siber saldırıyı yapan birimler bu saldırıya geçmeden önce zararlı yazılımlardan yararlanırlar.

Günümüzde solucan ya da Truva atı gibi çok sayıda casus yazılımın varlığına şahit oluyoruz. Söz konusu zararlı yazılımların analiz edilmesi ile işletim sistemine verilecek zararların da önüne geçilmesi amaçlanır. Söz konusu yazılımların bilgisayara verdiği en büyük zarar, bilgisayarın ağına sızılarak sistemdeki bilgilerin kopyalanmasıdır.

Zararlı Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

Zararlı yazılım analizi esnasında tespit edilen birçok yazılım olsa da zararlı yazılımlar genel anlamda 3 temel teknik kullanılarak incelenir. Bu kapsamda sizlere kısaca aşağıdaki tekniklerden bahsetmek istiyoruz.

Statik Analiz

Zararlı yazılımın sistem üzerinde aktif hale gelmemesinden önce bilgilerin toplanma aşaması statik analiz olarak adlandırılır. Bu yöntem kullanılarak dosyanın zararlı etkisi anlaşılmaya çalışılır. Bunu bir anti virüs programının sistemi tarayarak zararlı dosyaları bulma işlemi gibi düşünebilirsiniz.

Dinamik Analiz

Bu yöntem statik analiz yöntemine göre çok daha farklı bir yöntemdir. Dinamik analiz, davranışsal analiz yöntemi olarak da bilinir. Bu zararlı yazılım analizinde sisteme zarar verme eğiliminde olan yazılımların IP adresine kadar ulaşılır. Bu işlem esnasında sistemin etki alanları ve oluşturulmuş komutlarının detayı önem arz eder.

Dinamik analiz yöntemi aktif olarak kullanılacaksa tersine mühendislik yöntemi ile ilgili tüm detaylarla ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Söz konusu işlem ile zararlı yazılımın sisteme zarar vermemesi için her türlü tedbir alınmış olur.  Yani sistemin bir nevi izole edilmesine ihtiyaç vardır.

Hybrid Analiz

Hybrid analiz, yukarıda sayılan her iki analiz yönteminin de birleştirilerek kullanıldığı bir yöntemdir. Her iki analiz yöntemi de uygulandığından tehdidin doğru algılanması ve gerekli işlemlerin doğru şekilde yapılması amaçlanır.

Zararlı Yazılım Analizi Ve Tespiti Nasıl Yapılır?

Zararlı Yazılım Nasıl Engellenir?

Zararlı yazılım analizi sonucunda gerekli tedbirler alınarak zararlı yazılımın engellenmesi gerekir. Zararlı yazılımın engellenmesine yönelik alınması gereken tedbirler de birbirinden farklıdır. Bu kapsamda alınabilecek aşağıdaki tedbirlere dikkat çekmek istiyoruz.

Kapsamlı tehdit algılaması yapılması

Kapsamlı tehdit algılamasında kullanılan ağın tehdidi algılaması üzeri 80’den fazla güvenlik protokolü devreye girerek gerekli tedbirler alınmaya çalışılır.

Esnek kum havuzu uygulaması

Sistemde yatay olarak bir esnekliğin sağlanmasına ihtiyaç vardır. Bu kapsamda ağ trafiği, e-posta, web trafiği ile ilgili herhangi bir problemin yaşanması söz konusu olmaz.

Özelleştirilmiş kum havuzu

Özelleştirilmiş kum havuzu uygulamasında herkesin kendi sistemini dışarıdan soyutlamış olarak kullanması esas alınır. Bu sayede sistemin zarar görmesinin de önüne geçilmiş olur.

Kötü amaçlı yazılım etkinliğinin ortaya konulması

Uzman algılama motorları kullanılarak bağlantı kurallarının analiz edilmesi gerekir. Bu sayede sistemin dış etkilerden korunması hedeflenir.

Kapsamlı sistem koruma uygulaması

Windows işletim sistemi başta olmak üzere diğer işletim sistemlerine yönelik yapılacak diğer saldırıların algılanması sağlanmalıdır.

Kurumsal Ağlar İçin Yazılım Analizi Nasıl Yapılır?

Zararlı yazılım analizi, özellikle kurumsal ağlar için çok önemlidir. İşletim sisteminde zaman zaman birçok zararlı yazılım bulunabilir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için sistemin her daim güncel tutulması ve sisteme herhangi bir sızıntı yaşanmaması için bir kısım önlemler alınmalıdır.

Kurumsal ağlarda zararlı yazılımların kendi aralarında enjekte edilmesi için bir kısım yöntemler kullanılabilir. Söz konusu tedbirlerin başında işletim sisteminin zararlı yazılımdan gelecek tehdide karşı hangi kodların üretildiğine yönelik bellek ayrılması sağlanmalıdır.

Etkili bir zararlı yazılım analizi için sistemde aktif olarak çalışan tüm sistemlerin bellek analizinin yapılmasına ihtiyaç vardır. Kurumsal ağlarda hiç tahmin edemeyeceğiniz derecede zararlı yazılım oluşumu gözlemlenebilir. Uzmanlar bu konuda kurumların gerekli tedbiri alması gerektiğini ısrarla belirtiyor. Bu alanda gerekli bilgiye sahip olarak en sağlıklı tedbirler alınabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir