Mass Following Ve Mass Liking Nedir?

Softaculous Nedir

Sosyal medya bugün bir on yıl öncesine göre çok daha fazla şey anlatmaktadır. On yıl öncesi göz önüne getirilip düşünüldüğünde ve sonrasında bugün gelinen noktaya bakıldığında akıl almaz bir ilerleme yaşanmıştır. Siyasetten magazine yaşamın neredeyse her alanında sosyal medyadan izler bulmak mümkündür. Tek taraflı iletişimi bitirip çok taraflı bir iletişimi getiren ve devrim sayılabilecek bu gelişme radyo, televizyon, gazete gibi kitle iletişim araçlarına büyük bir darbe vurmuştur. Ünlülük algısı değişmiş, kendi starlarını yaratan yeni alanlar açılmış ve herkesin bir şekilde herkese kendini ifade etmesi mümkün kılınmıştır. Öyle ki artık politikacılar çoğu zaman basın toplantısı yapmak yerine tweet atmakta, magazin figürleri haklarındaki iddialara Instagram hesaplarından cevap vermektedirler.

İnsan dahil olduğu her alanı kendine benzetmekte pek mahirdir. Sosyal medya da başlarda ıssız bir adayken akın akın göç aldıktan sonra başka bir şeye dönüşmüştür. Çoğu sosyal medya platformu başlangıçtaki kullanım amacından çıkmıştır. Ya da pek çok sosyal medya mecrasını bizzat kullanıcıları başka bir noktaya çekmiştir. Öyle ki Instagram başlarda sadece fotoğraf paylaşma maksatlı bir uygulamayken insanların ekran görüntülerini Instagram hesaplarına yüklemeleriyle olay bambaşka bir hal almıştır. Devamında platforma gelen pek çok güncelleme de insanların trend talepleri doğrultusunda olmuş, kullanıcıyı başka platformlara kaptırmamak adına sürekli olarak bir yenilik ve trend olma durumu ortaya çıkmıştır.

Dünden Bugüne Sosyal Medya

Tam olmasa da Twitter da yine başlardaki kullanım amacından çıkan sosyal medya platformlarından bir tanesidir. Öyle ki yıllarca 140 karakter olan ve platformla özdeşleşen tweet sınırı bugün artık 280 karakter olmuş durumdadır. Diğer uygulamalardan geri kalmamak adına story özelliğini bile devreye alan Twitter bu özellik tutmayınca kaldırmıştır. Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat, Tiktok derken sosyal medya platformlarının arasındaki rekabet her geçen gün daha da kızışmaktadır. Mecralar sürekli olarak birbirlerinin beğenilen özelliklerini kopyalamaktadırlar. Instagram, Youtube olma yolunda IG TV’yi çıkarırken Youtube da Instagram’ın story özelliğine benzer olan Hikayeler özelliğini yayına almıştır. Yine Youtube Tiktok’tan Shorts özelliğini kopyalamıştır. Instagram zaten Snapchat’ten story ve Tiktok’tan Reels özelliğini çok önceden kopyalamıştı.

Sosyal medya platformları arasındaki bu rekabet kullanıcılara olumlu olarak yansımaktadır. Ancak rekabet sadece platformlar arasında yaşanmamaktadır. Bu platformların kullanıcıları arasındaki rekabet de en az platformların arasındaki rekabet kadar yoğundur. Tiktok’tan Instagram’a, Youtube’a kadar her platformda bir öne çıkma, kendini gösterme ve nihayetinde bundan kazanç sağlama savaşı vardır. Her bir mecranın kendine özel keşfet algoritması bulunmaktadır ve kullanıcılar için keşfete çıkabilmek hayati bir unsur olmaktadır. Kullanıcılar markalardan fenomenlere, yerel işletmelerden uluslararası şirketlere kadar çok geniş bir aralıkta olduğundan buradaki yarış da çok heyecanlı geçmektedir ve zaman her şeyden değerli olduğundan bazen kestirme yollardan gitmek tercih edilebilmektedir.

Mass Following Ve Mass Liking Nedir?

Mass Following Nedir?

İşte Mass Following bu kestirme yollardan biridir. Zamana yayılan sosyal medya yönetimiyle doğal yollardan takipçi toplamak herkesin işine gelmemektedir. Çoğu kişi ya da işletme hızlı büyümenin derdindedir. Hesapları takip ederek takipçi elde etmek en klasik yöntemlerden biridir. Ancak bu işlem manuel olarak yapıldığında belli bir sayıdan sonra Instagram, Twitter veya diğer platformlar işleme onay vermemekte ve hatta kullanımınızı kısıtlamaktadırlar. Bu noktada mass following yani toplu takip etme devreye girmektedir. Çeşitli programlar veya uygulamalar bu işlemi herhangi bir engele takılmadan otomatik olarak gerçekleştirmektedirler. Bu da hem zamandan hem de emekten kazanmayı arzu edenlerin işine gelmektedir.

Mass Liking Nedir?

Sosyal medyada hem zamandan hem de emekten kazanmayı arzu edenlerin işine gelen bir diğer olay da mass liking yani toplu beğenmedir. Tıpkı mass following olayında olduğu gibi burada da işlem manuel olarak gerçekleştirildiğinde platformlar bir süre sonra sizi kısıtlamaktadır. Bu noktada mass liking yani toplu beğenme devreye girmektedir. Uygulama veya programlar otomatik olarak beğeni işlemini gerçekleştirmekte ve herhangi bir kısıtlamaya takılmamaktadırlar. Mass liking olayında özellikle belli başlı etiketler belirlenerek bu etiketlerde paylaşım yapan hesapların gönderileri beğenilmekte ve ilgili alanlardan potansiyel takipçi-müşteri kazanılmaktadır.

Mass following ve mass liking yani toplu takip etme ve toplu beğeni özellikle Instagram olmak üzere birçok sosyal medya platformunda yoğun olarak kullanılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir