Canonical URL Nedir ?

Canonical URL Nedir ?

Canonical URL (rel=”canonical”), yinelenen, neredeyse yinelenen ve benzer sayfalar için ana sürümü tanımlayan kaynak kodun bir HTML parçasıdır. Yani, farklı URL’lerde aynı veya birbirine benzeyen içeriğiniz varsa, hangi ana sürümün dizine eklenmesi gerektiğini belirtmek için bu etiketleri kullanabilirsiniz.

Canonical URL, bir web sayfasındaki yinelenen içerikle başa çıkmak için önemli bir faktördür; yamyamlaştırma gibi, sayfanın arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) konumunu etkileyen bir şeydir.

Önemi GoogleMicrosoft ve Yahoo gibi ana arama portallarının, içerik sorunlarını kolay ve hızlı bir şekilde çözmek için onları oluşturmak için güçlerini birleştirmesidir.

Canonical Etiketler SEO İçin Neden Önemlidir?

Arama motorlarının kopya içeriği hiç sevmediği iyi bilinir, çünkü bu onları karar vermeye zorlar:

  • Dizine eklenecek sayfanın hangi sürümü
  • İlgili sorgular için sayfanın hangi sürümünün yerleştirileceği
  • Bağlantı suyunu (veya bağlantı hakkını) bir sayfada birleştirmeleri veya birkaç sürüm arasında bölmeleri gerekip gerekmediği

Bu nedenle, çok sayıda yinelenen içeriğe sahip olmak tarama bütçesini etkileyecektir, bu nedenle arama motoru, sayfadaki diğer daha önemli içerikleri keşfetmek yerine aynı sayfanızın farklı sürümlerini izleyerek zaman kaybedecektir.

Ayrıca, standart bir URL belirtmezseniz, arama motorunun kendisi, bir içeriğin en iyi sürümü veya URL’si olduğunu düşündüğü şeyi belirleyecektir. Standart olmasını istemediğiniz bir sürümü seçebileceğinden bu önerilmez.

Canonical URL Uygulama ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Standartlaştırma için en iyi uygulamalar nelerdir ? Bir URL’yi Canonical hale getirirken dikkate almanız gereken beş önemli nokta vardır.

Mutlak URL’leri kullanma

Google’dan John Muellerrel=”canonical” bağlantı öğesiyle göreli yolları kullanmamanın tavsiye edildiğini söylüyor. Ardından, aşağıdaki yapıyı kullanmalısınız:

Küçük Harfli URL’ler Kullanmak

Arama motorları büyük ve küçük URL’leri farklı URL’ler olarak ele aldığından, küçük harf URL’lerini sunucuda zorladığınızdan ve ardından bunları standart etiketlerde kullandığınızdan emin olmalısınız.

Alanın doğru sürümünü kullanma (HTTPS ve HTTP)

SSL’ye geçmeniz durumunda, kanonik etiketlerde herhangi bir SSL olmayan URL bildirmediğinizden emin olmalısınız çünkü bu, kafa karıştırabilir ve beklenmedik durumlara neden olabilir. Bu nedenle, güvenli bir etki alanındaysanız, URL’nin sonraki sürümünü kullandığınızdan emin olmalısınız:

Kendinden Referanslı Canonical Etiketleri Kullanma

Kendinden referanslı Canonical etiketler zorunlu olmasa da, John Mueller’in tekrar işaret ettiği gibi kullanımları önerilir. Kendilerine işaret eden bir sayfada kurallı bir etiket olarak işlev görürler. Örneğin, URL “https://benimsitem.com/örnek” bu şekilde olsaydı kendi kendine referans veren bir Canonical URL şöyle olacaktır:

Günümüzde, neredeyse tüm CMS’ler kendi kendine referans veren URL’leri otomatik olarak ekler.

Sayfa Başına Yalnızca Bir Canonical Etiket Kullanın

Bir sayfanın farklı kurallı etiketleri varsa, arama motorları bunları görmezden gelir.

Canonical URL Nedir ?

Canonical URL Hataları

Canonical URL hatalarından nasıl kaçınılır ? Bu konu biraz karmaşık olduğundan, URL’leri standart hale getirirken aşağıdaki hatalardan kaçının.

Robots.txt tarafından standartlaştırılmış URL’yi engelleyin

Bir URL’yi robots.txt dosyasında engellemek, yalnızca Google’ın onu taramasını engeller ve bu URL’de herhangi bir kurallı etiket görmezsiniz. Bu, bağlantı suyunun kurallı olmayan URL’den kurallı URL’ye aktarılmasını önler.

Standartlaştırılmış URL’yi ‘noindex’ olarak yapılandırın

‘noindex’i asla rel=”canonical” ile karıştırmayın, çünkü bunlar çelişkili sıralamalardır. Bir URL’yi dizine eklemek istemiyor ancak standart hale getirmek istiyorsanız, ideal olan bir 301 yeniden yönlendirmesi kullanmaktır.

Kurallı URL için bir HTTP 4XX durum kodu ayarlayın

Bu uygulama önceki bölümle aynı sonuca sahiptir. Arama motoru kurallı etiketi görmeyecek ve bağlantı suyunu kurallı sürüme aktaracaktır.

Tüm sayfalandırılmış sayfaların ana sayfaya standartlaştırılması

Sayfalandırılmış sayfalar, dizinin ilk sayfasına standart hale getirilmemelidir, ancak sayfalandırılmış tüm sayfalarda kendinden referanslı standartlar kullanılmalıdır. Ayrıca, rel=prev/next etiketlerinin kullanılması bir artıdır.

Hreflang ile kanonik etiketler kullanmamak

Hreflang etiketleri, bir web sayfasının dilini ve hedef alanını belirtmek için kullanılır. Bu nedenle, aynı dilde kurallı bir sayfa veya aynı dil için kurallı bir sayfa yoksa mümkün olan en iyi ikame dili kullanmalısınız.

Birçok rel=canonical etiketine sahip olmak

Bir URL’de birden fazla rel=canonical etiketiniz varsa, bunlar bir sisteme farklı noktalarda dahil edildiklerinden arama motoru bunları yok sayar. Bu, JavaScript ile eklenen kanonikleri de olabilir.

 Rel=dışında kurallı

Bir rel=canonical etiketi, yalnızca bir belgeninbölümünde görünmelidir, aksi takdirde yoksayılır ve URL’de daha karmaşık hatalara neden olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir