Veritabanı Nasıl Oluşturulur?

Use Cookie-free Domains Çözümü

Access Kullanarak Veritabanı Oluşturma

  • Access’i Başlatın
  • Access, Microsoft için dikkat çekici bir şekilde düzenlenmiş bir pencere ile başlar. Burada yeni bir veritabanı oluşturabilir veya mevcut bir veritabanını açabilirsiniz.
  • “Boş masaüstü veritabanı” Şablonu Seçeneğine Tıklayın
  • Boş bir veritabanı oluşturmayı seçtiğinizde, tam olarak tablo veya başka veritabanı nesneleri içermeyen yeni, boş bir veritabanı dosyasını elde edersiniz. Access hakkında bilgi edinmenin en iyi yolu sıfırdan başlamaktır. Aynı zamanda, her şeyi tam olarak istedikleri gibi yaratmayı tercih eden veritabanı uzmanlarının da favori tercihidir.

Diğer şablonlar, belirli senaryolar ve belirli veri türleri için önceden yapılandırılmış veritabanları oluşturmanıza olanak tanır. Şablonlarda, tek boyut bazılarına uyar kutusunda çok daha fazla bilgi bulunur.

Kulağa hoş gelen “Özel web uygulaması” şablonu özel bir durumdur. SharePoint üzerinde çalışan web özellikli bir veritabanı oluşturmanıza olanak tanır. Bu yeni özelliği programı kullandıkça zamanla keşfedeceksiniz.

Hangi şablonu tıklatırsanız tıklayın, Access yeni veritabanınız için bir ad ve konum seçmenize olanak tanıyan yeni bir pencere açar

Oluşturmak üzere olduğunuz veritabanı için bir dosya adı yazın
Access, bir veritabanına ilişkin tüm bilgiler .accdb “Erişim veritabanı” anlamına gelir uzantısıyla tek bir dosyada saklar. Access’in otomatik olarak seçtiği adlar ile “Database1.accdb” gibi isimlere bağlı kalmayın. İstediğiniz gibi ad kısmını düzenleyebilirsiniz. Bunun yerine daha açıklayıcı bir şey seçin.

Diğer herhangi bir dosyada olduğu gibi, Access dosyaları harfler, boşluklar, sayılar, parantezler, kısa çizgiler (-) ve alt çizgi (_) kombinasyonunu içerebilir. Bazılarına izin verilmeyen diğer özel karakterlerden uzak durmak genellikle en güvenli yoldur.

Veritabanı Nasıl Oluşturulur?

Veritabanınızı Depolamak İstediğiniz Klasörü Seçin

Tüm Office programları gibi, Access de oluşturduğunuz her dosyayı kişisel belgeler klasörünüzde depolamak istediğinizi düşünür. İstediğiniz bu değilse, Dosyayı göstermek için klasör simgesini tıklayın. Yeni Veritabanı penceresinde, istediğiniz klasöre gidin ve ardından Tamam’a tıklayın. İstediğiniz klasöre depolayabilirsiniz.

Büyüki Şekilde Duran “Oluştur” Düğmesine Tıklayın

Access, veritabanı dosyanızı oluşturur ve ardından çalışmaya başlayabileceğiniz bir veri sayfası gösterir. Bu sayede ilk tablonuzu oluşturabilirsiniz.

Bir veritabanı oluşturduğunuzda veya açtığınızda, Access penceresi biraz değişir. Ekranınızın üst kısmında etkileyici görünümlü bir araç çubuğu şerit görünür. Solda da bir “Gezinti Bölmesi” görünür. Artık tüm veritabanı görevlerinizi gerçekleştireceğiniz kontrol merkezinde bulunmaktasınız.

İlk Masanızı Oluşturmak

Tablolar bilgi kapsayıcılarıdır. Her veritabanının en az bir tabloya ihtiyacı vardır. Bu tablo olmadan herhangi bir veri depolayamazsınız. Pek çok veritabanı gibi basit bir veritabanında tek bir tablo bir başka deyile “Dolls” yeterlidir. Ancak, birkaç ilgili bilgi listesini saklamak istediğinizi fark ederseniz, birden fazla tabloya ihtiyacınız vardır.

Veritabanınızda, düğününüze davet ettiğiniz konukları, talep ettiğiniz hediyeleri ve gerçekte aldığınız ganimeti takip etmek isteyebilirsiniz.

Bir tabloda, her kayıt ayrı bir satırda yer alır. Her alan ayrı bir sütunla temsil edilir. Tablolarda alan eklemek basittir. Her alan için bilgileri Kimlik, Karakter, Üretici, Satın Alma Fiyatı ve Edinme Tarihi olmak üzere beş alanda saklarsınız.

Masalar genel olarak sert bir yapıya sahiptir. Başka bir deyişle, kuralları esnetemezsiniz. Dört alan oluşturursanız, her kaydın dört alanı olmalıdır. Tabi alanlar geçerli değilse bazı alanları boş bırakabilirsiniz.

Basit Bir Tablo Oluşturma

Bir veritabanını ilk oluşturduğunuzda, hemen hemen neredeyse boştur. Ancak, başlamanıza yardımcı olmak için Access, ilk veritabanı nesnenizi, “Tablo1” adı ile bir tablo oluşturur. Sorun şu ki, bu tablo tanımlanmış alan ve veri olmadan tamamen boş olarak başlatır.

Yeni bir veritabanı oluşturmayı öğrendiğimize göre, zaten bir tabloya veri girdiğiniz “Veri Sayfası” görünümündesiniz. Bu noktadan sonra tek yapmanız gereken bu tabloyu kendi istekleriniz doğrultusunda ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde özelleştirmek kalıyor.

Bir tabloyu iki şekilde özelleştirebilirsiniz:

Tasarım görünümü, kullanmaya başlamadan önce bir tablonun tüm yönlerini tam olarak tanımlamanıza olanak tanır. Günümüzde neredeyse veritabanlarını yapan tüm veritabanı uzmanları Tasarım görünümünü tercih eder ve bunu kullanmaya direkt olarak başlayabilirsiniz.
Veri sayfası görünümü, verileri bir tabloya girdiğiniz yerdir. Veri sayfası görünümü, yeni bilgiler eklerken anında bir tablo oluşturmanıza da olanak tanır. İlerleyen zamanlarda bu özellik inanılmaz şekilde işinize yarayabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir