Subdomain Nedir ? Nasıl Oluşturulur?

Subdomain Nedir ? Nasıl Oluşturulur?

Subdomain, Türkçe anlamı alt alan adı olarak bilinen ve bütün alan adlarına hosting paketleri yardımıyla kurulabilen bir alt site adıdır. Güncel olarak daha farklı kullanımlarında bulunmaktadır. E-ticaret sitelerinde işletmeler için ya da farklı sitelerde blog isimleri için kullanılabilmektedir .

Subdomain adresleri sıradan web siteleri gibi ftp hesabına sahip olabilmektedir. Bağımlı oldukları alan adından bağımsız bir şekilde mail site ve ftp hesabı ile de kullanılabilirler. Fakat ana domain yok ise hiçbir zaman kurulum işlemi yapılamaz. Ana domain adresi bağımlı olduğu web hosting paketi içerisinde oluşturulup ana domain hostig paketine bağımlı olduğu süre boyunca yayınlanma işlemine devam etmektedir.

Birden fazla kullanıma olanak sağlamasının yanı sıra demo yayınlar için ilan sitelerindeki kategoriler için satılma işlemi uygulanan ürünlerin kategorize edilmesi için de kullanılmaktadır.

Subdomainler (Alt alan adları) Ne İşe Yarar?

Subdomaini kullanmadaki asıl amaç ana domaininizi güçlendirmektir. Kuracağınız her bir subdomain, işletmenizin her bir dalı için projelenerek kullanılması şiddetle önerilmektedir. Örneğin ev eşyaları satan bir işletme olduğunu varsayalım, bu eşyaları elektronik ,beyaz, yardımcı ev ürünleri vs. biçiminde kategorilere ayırıp başka bir işletme gibi baştan sona projelendirerek çeşitli subdomain hesapları kurmanız web siteniz için oldukça önemlidir. Çünkü bu alt alan adları işletmenizin web sitesinin güç kazanması için oldukça etkilidir. Önceden bir web sitesine sahip olanlar subdomaini pek tercih etmezlerdi. Sebebi ise önceki zamanlarda Google gibi arama motorları henüz çok yaygın ve gelişmiş düzeyde değillerdi, bu nedenle subdomainler net bir şekilde alınamazdı. Buna bağlı olarak subdomainleri ziyaret eden kişi sayısı genel olarak düşük olmaktaydı. Ancak arama motorlarının yaygınlaşıp gelişmesiyle SEO uyumlu olan içeriklerin çoğalması ile beraber bu sorunlar tamamen yok oldu ve subdomain kullanımı çok yaygın bir hal aldı.

Subdomain Nedir ? Nasıl Oluşturulur?

Subdomain Oluşturma Nasıl Yapılır ?

Subdomain oluşturma işlemi web hosting paketiniz içerisinden yapılabilmektedir. Web hosting paketinizde subdomaini çalıştırabilmek için ana domain adresinizi alıp yönlendirme işlemini yapmış olmanız gerekmektedir. Webim hosting panellerinde kullanılan cpanel ve maestropanel yardımıyla çok daha hızlı bir şekilde subdomain oluşturarak yayınlama ve mail hizmetlerini kullanabilirsiniz. Webim Hosting paketlerindeki bütün panellere subdomain kurulum işlemini çok hızlı bir biçimde yapabilirsiniz.

Cpanel üzerinde alt etki alanları alanına tıklayarak Subdomaini oluşturabilirsiniz.

Cpanel içinde Etki Alanları altında bulunan alt etki alanları alanının içerisine giriş yapın. Alt Etki Alanı bölümüne oluşturmayı istediğiniz subdomainin ismini yazın. Alt bölümden etki alanı yani ana domaini seçip Oluştur butonuna tıklayın. Subdomain adresimizin cpanel üzerinden kurulumu tamamlandı.

Oluşturma işlemini tamamladıktan sonra Zone Editor bölümünden alan ismini farklı bir A Kaydına veya bir adrese yönlendirebilirsiniz. Ya da ftp hesabı oluşturup ayrı bir biçimde kullanıma açabilirsiniz.

Maestropanel üzerinden Subdomain bölümüne tıklayarak alt alan adı oluşturabilirsiniz

Maestropanel üzerinde sahip olduğunuz panele eriştiğiniz zaman Subdomain butonuna tıklayın. İç kısımda sağ üstte yer alan Yeni Subdomain bölümüne tıklayın. Açılan panel üzerinde Alt Alanadı bölümüne açılmasını istediğiniz subdomain adresinizi yazın. İsteğe bağlı olarak Ftp Kullanıcısı seçilebilir. Ftp kullanıcısı seçmeseniz dahi subdomain oluşturabilirsiniz. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra Kaydet bölümüne tıklayarak kurulum işlemimizi tamamlıyoruz.

Subdomain Nasıl Kullanılır ? SSL Kurulur Mu ?

Subdomain (alt alan adı) adresleri ftp üzerinden ayrı bir biçimde de kullanıla bilinmektedir. Ya da ana domainin sahip olduğu ftp üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. İsterseniz subdomain adreslerini direkt başka bir ip yada cname ile farklı bir adrese yönlendirebilirsiniz.

Subdomain içerisine her subdomain için ayrı olarak ssl kurulabilir. Ya da fazla subdomain adresleri için anadomain adresinize Wildcard SSL Sertifikasınınkurulumunu yaptırabilirsiniz. Wildcard SSL Sertifikası hem ana domain adresiniz hem de bütün subdomain adresleriniz için sadece tek bir ssl adresi üzerinden tam kurulum sağlamaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir