Apache Subversion Nedir, Nasıl Kullanılır?

Apache Subversion Nedir, Nasıl Kullanılır?

Apache Subversion nedir? Sorusu sık sık yazılım platformlarında karşılaşılan sorulardan bir tanesi olmaktadır. Sürüm takip sistemi olarak tanımlanan Apache Subversion profesyonel bir sistem mekanizmasına sahiptir. Ortak özellikte bir depoda versiyon yapılmış şekilde saklanan dosyaları kullanıcılar kendilerine kullanıcı adı ile çekebilmektedirler. Çekilen bu dosyalar üzerinden işlemler yapıldıktan sonra tekrardan ortak depo alanına gönderilir.

Bu işlemlerin gerçekleştiği sisteme Apache Subversion denilmektedir. Dosyaları almak, dağıtmak, tarihini takip etmek, kimin değişikler yaptığını bilmek için kullanılmaktadır. Apache Subversion lisanslı bir kod yapısıdır. Yazılım sürümünü versiyonlama ve revizyon işlemleri için kullanılmaktadır. Dosyaların geçmiş sürüm özelliklerini koruman için kullanılmaktadır. Sistemin kurulumu ise oldukça kolaydır.

Apache Subversion ‘’yum install subversion’’ komutuyla kurulumu gerçekleşmektedir Bu komutu komut dizine girdikten sonra kurulum işlemi başlayacaktır. 1 dakikadan az bir zaman içerisinde kurulum işleminiz tamamlanacaktır.  Bütün işletim sistemlerinde uyumludur. Linux ve Windows işletim sistemi tabanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Sürüm denetleme işlemini çok seri bir şekilde gerçekleştirir. Apache Subversion sayesinde belgelerinizin ve dosyalarınızın eski versiyonlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Apache Subversion ‘’ Zaman Makinası’’ olarak da adlandırılmaktadır. Bu sistem günümüzde yazılım geliştirme uzmanları tarafından kod paylaşımı ve kod takibi işlemlerinde kullanılmaktadır. Dosya türü bakımından herhangi bir kısıtlamaya sahip değildir. Kısıtlamasız işlem yapabilme yetkinliğine sahiptir. Bütün dosyaların takibinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca eş zamanlı birçok projenin açılmasına olanak sağlar.

Apache Subversion Özellikleri Nelerdir?

Apache Subversion birçok özelliğe sahip bir yazılım türüdür. Gerçek zamanlı otomatik işlemler yapabilme kapasitesine sahip olmasıyla kullanıcılarına birçok yönden avantajlar sağlamaktadır. Dosyaların ve belgelerin üzerinde yapılan bütün işlemlerin geçmişini koruyarak, saklamaktadır. Meta veri oluşumunu destekler. Ayrıca sürüm oluşturmayı işlemini de destekleyerek sürdürmektedir. Sembolik ilişkilerin sürümlenmesini sağlar.

Mekan tasarrufu sağlar. Eş değer dosyalar için yerel düzeyde destek sağlar. Yol özellikli taban yetkilendirme işlemini gerçekleştirir. XML çıktısını ayrıştırabilir. Ayrıca günlük birçok çıktının ayrıştırılma işlemini kolaylıkla, saniyeler içerisinde gerçekleştirir. Birçok dille uyumludur. C++, PHP, PERL, PYTHON, RUBY, JAVA dilleriyle uyumludur. Değişiklik işlemlerini organize edebilir. Şubelerin arasında gerçekleşen birleştirme işlemlerini izler. Dosya kilitleme özelliklerine sahiptir.

Yerel özelliklere sahip olarak ‘’İstemci, sunucu’’ protokolü tasarımını gerçekleştirir. Veri boyutuyla maliyet olmaz. Boyut değiştirme işlemine oranlı olarak maliyet işlemi gerçekleştirilir. Apache Subversion görüldüğü üzere birçok yönden kullanıcılarına ayrıcalık sağlamaktadır. Çok fonksiyonlu kullanım özelliklerine sahip olmasıyla kullanıcılarına avantaj sunmaktadır. Apache Subversion kullanımı günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Yazılıma olan ilgi ve alaka her geçen gün artarak gelişmektedir. Özellikle yazılım geliştiriciler tarafından ilgi ve alaka üst düzeydedir.

Yazılım geliştiriciler yeni yazılımlar oluşturmak için veya herhangi bir dosyanın geçmiş işlemlerini talip etmek için Apache Subversion yazılımından yararlanmaktadırlar. Süreç takibi, değişim işlemlerini izleme konusunda son derece yetkinlik sahibi bir kod yapısıdır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir