Nöropazarlama Nedir?

Nöropazarlama Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere nörobilim ve pazarlamayı bir araya getiren yeni bir disiplin olarak karşımıza çıkıyor ancak tamamıyla sadece nörobilimle pazarlamadan oluşan bir alanda değildir. Yaptığımız şey tüketicinin zihinsel süreçleri anlayarak belli bir reklam ve pazarlama mesajına maruz kaldığında neye nasıl tepki verdiğini anlamlandırmaktır. Kullandığımız bazı biyometrik cihazlarla yapıyoruz. Öncelikle nöropazarlamayı anlayabilmek için biraz tarihine de bakmamız gerekir.

Nüropazarlamanın Doğuşu

 Aslında nöropazarlama sisteminin çıkmasına sebep olan temelde üç ana unsurumuz var birincisi postmodernizm, ikincisi kuşak farkı ve son olarak da teknolojiden bahsedebiliriz. Şöyle düşünelim 80’li yıllar ve öncesine gidelim. Biz internetin hayatımızda olmadığı dönemde ne yapıyorduk? Fiziksel olarak mağazalardan süper marketlerden birebir olarak alışveriş deneyimini fiziksel ortamlardan deleyim diyorduk

Ancak hayatımıza internetin girmesi ile beraber bizim tüketimdeki alışkanlıklarımız farklılık göstermeye başladı. Artık fiziksel satın almanın yanı sıra aynı zamanda online satın almaları da gerçekleştiriyoruz. Size dijital platformlarda eğitici kavramı hayatımıza girdi. Bugün mobil ticareti konuşuyoruz, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler var ve biz biliyoruz ki tüketicinin aklında bu kanalların hepsi de yer alıyor ve gelecekte de yer alıyor olacak. Tüketicinin her kanaldaki davranışları birbirinden farklıdır. Yani bir tüketicinin mobil kanaldaki deneyimi ile web platformundaki deneyimi bir değildir, bu ise platformlardaki deneyimleri daha iyi hale nasıl getirebiliriz gibi soru işaretlerini aslında oluşturmaya başladı ve bu soruların cevaplarını aramaya başladık diğer yanda yine postmodernizmin getirdikleri ile birlikte tüketicinin biliyoruz ki artık eskisi kadar kolay ikna olabilen varlıklar değiller. Yani günün sonunda baktığımızda rekabette çok fazla aynı ürün ve hizmeti üreten birden fazla marka var. Aynı ürün ya da hizmet sen birden fazla çeşit var ve bu çeşitlilik bu marka rekabeti arasında çıkmak da çok zor bir hale gelmeye başladı.

Markalar içerisinde bir sonra olmaya başladı. Çünkü rekabetin artışı ile birlikte farklılaşma gereksinme aynı zamanda ortaya çıkmaya başladı. Tüketici tarafında ise tabii ki bu kadar çok sayıda markaya maruz kaldığımız için her şeyin dikkatten çıkma olasılığı biraz düşmeye başladı. Dolayısıyla reklamlara olan ilgimiz gördüğümüz herhangi bir marka mesajını olarak marka mesajına gösterdiğimiz tepki her zaman aynı olmayabiliyor.

Dikkat seviyesi düştüğü için her reklama, her marka mesajına aynı şekilde dikkat kesilemiyoruz. Dolayısıyla bazı mesajları beynimiz algılıyor ve itiyor, bazı mesajları gözden kaçırıyoruz bu da işte markalar tarafında daha dikkat çekici hale nasıl getirebilirim mesajını sunduğu ürün ve hizmeti daha farklı bir hale nasıl getirebilirim? Daha farklı katma değerler nasıl sunabilirim gibi bazı soru işaretleri yine buradan nöropazarlama zemin hazırlamış oldu.

Nöropazarlama ve Kuşak Farkı

Son olarak da farkından bahsetmemiz lazım. Kuşak fark da çok önemlidir. Çünkü biliyoruz ki biz bugünün satın alma kararını veren X ve Y kuşağı olarak pazarlama dünyası temel olarak bizim etrafımızda dönüyor ama önümüzde bir Z kuşağı var hatta alfa kuşağını konuşuyoruz ve biliyoruz ki gelecekteki satın alma kararlarını veren kuşaklar bu  kuşaklar oluyor. Bunun farkında olan markalar halihazırda nöropazarlama yatırım yapmaya başladı bile. Reklamlara dikkat ettiniz mi? Toyota’nın McDonald’s reklamlarına… Genelde çocuklara verilecek reklamlar yapar çünkü bu markalar şunun farkına çok iyi varmışlardır ki ileride o çocuklar, o markanın tüketicisi olacak. Kuşak farkı demişken aslında nasıl bir kuşak bizi bekliyor bir de onunla ilgili bir videom var onu izle etmiş olayım size..

80’li hatta 90’lı yılların sonlarına doğru akşam bir anne ya da baba, eve geldiği zaman çocuğunun kendisinden bir şey istediği gün ise eğer bir bahane bularak o ürünün satışının artık durdurulduğunu ya da mağazada, köşe başındaki bakkalda olmadığını söyleyebiliyordu. Ama artık günümüzde Z ve Alfa kuşağı olarak bilinen yeni nesil, anne babalarının artık o ürünün olmadığını söylemesine inanmayıp odasına gidiyor ve mobil cihazından bakıyor ki o ürün hala orada mevcut. Bu nedenle tüketicinin satın alma alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da değiştiren faktörlerin çok iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir.

Davranışsal bir şekilde nöropazarlama sisteminin tüketicinin alma veya almama şeklinde karar vermesini tetikleyen unsurların tamamını masaya yatırır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir