Binary Nedir?

Binary Nedir?

İkili kod, sayıları, harfleri ve diğer sembolleri iki basamak kullanarak temsil eden bir sistemdir: 0 ve 1. Sistem çalışır, çünkü her sayıya iki sıfır veya birin benzersiz bir kombinasyonu atanır. Örneğin, 12 sayısı 1000 kombinasyonu ile temsil edilir, çünkü 1 artı 2 3’e eşittir. İkili kodun kullanımı, Gottfried Wilhelm Leibniz’in ikili sayılarla hesaplamak için bir sistem geliştirdiği 17. yüzyılın başlarında başladı. Leibniz’in sistemi daha sonra Charles Babbage tarafından geliştirildi ve modern bilgisayarın temelini oluşturdu. Dijital cihazlar daha yaygın hale geldikçe, ikili kod bilgiyi temsil etmenin standart yolu haline geldi. Hesaplamanın ilk günlerinde, ikili kod delikli kartlarda saklandı. Günümüzde en çok bilgisayar yazılımlarında ve elektronik cihazların devrelerinde kullanılmaktadır.

Binary İkili Kod Ne İşe Yarar?

İkili kod, verileri ve talimatları birler ve sıfırlar dizisi olarak temsil eden bir sistemdir. Bilgisayarların ve dijital cihazların temel dilidir ve işletim sistemleri ve uygulamalardan web sitelerine ve ağ iletişimlerine kadar her şeyde kullanılır. İkili kod, bilgisayarların verileri depolamak ve işlemek için kullandığı elektrik sinyallerine kolayca girip çıkabileceğinden, dijital bilgileri depolamak ve işlemek için özellikle kullanışlıdır. Bilgisayarlar tarafından yürütülebilen algoritmalar olarak bilinen çok basit programlar oluşturmak için de kullanılabilir.

İkili kod sistemi, bilgiyi çok özlü bir şekilde temsil etmenin bir yoludur. İkili kodda, her harf, sayı veya sembol 0s ve 1s kombinasyonu ile temsil edilir. Örneğin, “A” harfi 01000001 sayısı ile temsil edilebilirken, “9” sayısı 10011001 sayısı ile temsil edilebilir. İkili kod sistemi, elektronik olarak iletilen bilgileri temsil etmek için özellikle yararlıdır. Bunun nedeni, çok az yer kaplaması ve elektronik cihazlar tarafından kolayca çözülebilmesidir. Ek olarak, ikili kod sistemi çok güvenlidir, çünkü uygun araçlar olmadan deşifre etmek çok zordur. İkili kod sistemi en çok elektronik ortamda bilgi iletmek için kullanılırken, bilgileri dijital formatta depolamak için de kullanılabilir. Bu, özellikle bilgisayar talimatları gibi ondalık sistemde kolayca temsil edilmeyen verileri depolamak için kullanışlıdır.

Binary İkili Kod Kullanım Alanları

İkili kod, dijital bilgileri depolamak ve iletmek için kullanılır. İkili kodun en yaygın kullanımı, kodun bir bayt dijital bilgi oluşturan tek tek bitlerin açma- kapama durumlarını temsil etmek için kullanıldığı bilgisayarlardadır. İkili kod, metin, resim ve diğer veri türlerini temsil etmek için de kullanılabilir.

İkili yazılım sistemleri, verileri 0’lar ve 1’ler şeklinde depolayan bilgisayar programlarıdır. Bu tür yazılımlar genellikle işletim sistemlerinde, derleyicilerde ve veri tabanı sistemlerinde kullanılır. İkili sistem, tüm bilgileri temsil etmek için iki sembol kullanan bir sistemdir. İki sembol tipik olarak 0 ve 1’dir, ancak herhangi bir şey olabilirler. İlk bilgisayarların çoğu, diğer sistemlere göre yapımı daha kolay ve anlaşılması daha basit oldukları için ikili sistemler kullanıyordu.

Binary İkili Kod Matematiksel İfade Edilişi

İkili, temel ilkel matematiksel form 2’dir. İkili sayılar 0 ve 1 birimlerinden oluşur. Bu sayılar, 2’nin güçleri açısından diğer tüm sayıları temsil eder. Örneğin, 10 tabanındaki 1010 sayısı, 2 tabanındaki 8’e eşittir. İkili sayılar, manipüle edilmesi ve işlenmesi kolay oldukları için bilgisayar verilerini temsil etmek için kullanılır.

Binary günümüzde her birimin 2’lik bir güce sahip olduğu iki parçalı bir sayı sistemidir. Sayı sistemi temel 2’dir çünkü sayıyı temsil etmek için kullanılan 0 ve 1 olmak üzere yalnızca iki sembol vardır. İkili en basit sayı sistemidir. İkili sayı sistemi bilgisayar bilimi alanında çok önemlidir. Bir bilgisayardaki hemen hemen tüm veriler ikili biçimde temsil edilir. Bilgisayarlar günümüzde sadece ikili dili anlar.

İkili Bir Kod Sistemi Sayısı Ondalık Sayıya Nasıl Dönüştürülür?

İkili bir sayıyı ondalık sayıya dönüştürmek için sayıyı 2’ye bölün ve kalanını alın. Kalan kısmı ve bölümü (bölünmenin sonucu) yazın. İki sayıyı ekleyin. Örneğin, 1101 ikili sayısını ondalık sayıya dönüştürmek için 1101’i 2’ye bölün ve kalanını alın. Kalan (1) ve bölümü (5) yazın. İki sayıyı (1 + 5) ekleyin ve sonuç 6 olur. Yani, ikili sayı 1101 ile temsil edilen ondalık sayı 6’dır. 1010 ikili sayısını ondalık sayıya dönüştürmek için 1010’u 2’ye bölün ve kalanını alın. Kalan (0) ve bölümü (5) yazın. İki sayıyı (0 + 5) ekleyin ve sonuç 5 olur. Yani, ikili sayı 1010 ile temsil edilen ondalık sayı 5’tir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir