Docker Container Nedir?

Docker Container Nedir?

Docker, en iyi tanımlanmış açık kaynaklı “konteyner” teknolojisidir. Docker, aynı işletim sistemi üzerinde yüzlerce veya binlerce izole ve bağımsız container sayesinde sanallaştırma sağlayan bir teknolojidir. Bu, web uygulamalarını kurmayı, test etmeyi, çalıştırmayı ve dağıtmayı kolaylaştırır. Ek olarak, sunucu maliyetlerini büyük ölçüde azaltır ve bir hipervizöre eşdeğer Docker’dır. İşletim sisteminin CPU ve RAM gibi tüm işlerinin yapıldığı kısımdır. Bu, Docker daemon’unun Linux çekirdeği içinde birbirinden izole olarak çalıştığı her işleme verilen addır. Docker’ı bir hipervizörle karşılaştırmak için sanal makine analojisini kullanan Docker, şu anda fiziksel bir sunucuda (sanal sunucu) çalışan işletim sistemi olan bir kapsayıcıdır. Sistem her açıdan kullanıcılar günümüzde pek çok avantaj olanağı sunar.

Docker Container Özellikleri Nelerdir?

Docker Konteyner, katmanlı görüntülerden oluşur. Docker görüntüsü, bir kapsayıcıya yüklenen ve çalıştırılan bir uygulama veya işletim sistemi görüntü dosyasıdır. Docker container, Docker image’ın çalışan bir örneğidir. Bir image’ı çalıştırmak Docker container oluşturur. Görüntüler, kapsayıcı oluşturmak için kullanılabilecek şablonlar sağlar. Bir kapsayıcı oluşturmak için neyin gerekli olduğu hakkında bilgi içerirler. Görüntüler yerel olarak veya uzaktan saklanabilir.

Docker Container Kurulumu Nasıl Gerçekleşir?

Docker’ı kurmak için yardıma ihtiyacınız varsa, CentOS 7 veya Ubuntu 18.0 için kılavuzlarımıza bakın. Docker kavramları ve teknikleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pek çok sistem yöneticisi, Docker’ın sunduğu birçok avantaj nedeniyle Linux üzerinde container’larla çalışırken Docker’ı tercih ediyor.

Docker, her şeyden önce, ağınıza yüklemek istediğiniz uygulamaları ve hizmetleri içeren görüntüleri dağıttığı için sevilir. Docker, uygulamalarınızı kapsayıcılardan yönetmenizi ve otomatikleştirmenizi sağlayan açık kaynaklı bir teknolojidir. Bu kapsayıcılar, uygulamanızın çalışması için ihtiyaç duyduğu her şeyi içeren görüntülere yayılır.

Örneğin, görüntüler WordPress, Nginx, MariaDB ve diğer birçok hizmet ve uygulamadan edinilebilir. Docker kullanmanın temel avantajı, donanımdan bağımsız olarak birçok sisteme hizmet veya uygulama yükleyebilmenizdir. Örneğin, kendi uygulama imajınızı oluşturabilir ve Docker’ın kurulu olduğu herhangi bir bilgisayarda çalıştırabilirsiniz. Tüm bunları işletim sisteminiz veya donanımınız hakkında endişelenmeden yapabilirsiniz.

Docker Compose Ne İşe Yarar?

Docker Compose, Docker’daki görüntülerinizi görüntülemenizi sağlayan bir araçtır. Birçok programın diğer hizmetleri gerçekleştirmesi gerektiğinden oluşturuldu. Örneğin, WordPress ve diğer CMS, önce çalışan bir web sunucusu, bir veri tabanı yönetici görüntüsü ve son olarak da bir uygulama görüntüsü gerektirir. Her biri normalde ayrı ayrı çalıştırılmalı ve yapılandırılmalıdır. Docker Composer sayesinde ana imaja bağlı tüm imajlar ile her şeyi tek bir dosyada tanımlayıp başarılı bir şekilde yükleyebiliyoruz. Docker, yazılım geliştiriciler ve sistem kullanıcıları için tasarlanmış açık kaynaklı bir sanallaştırma platformudur.

Docker, Linux, Windows ve MacOSX üzerinde Linux ve Windows sanal kapsayıcılarını (makinelerini) çalıştırmanıza izin verir. Bu platform sayesinde web sistemleri kolayca kurulabilir, test edilebilir ve dağıtılabilir. Belki de en önemli soru, “Bilgisayarımda çalıştıysa neden sunucuda çalışmadı?” problemi çözümü nedir? Docker, yüklü yazılımların (.iso DVD görüntüleri gibi) görüntülerini alır ve bunları yeniden kullanılabilir hale getirir. Bu imajı bir kez oluşturup istediğiniz sunuculara gönderebilir veya ihtiyaçlarınıza göre her sunucuda yeni bir imaj oluşturabilirsiniz.

Dockerfiles Nedir?

Herhangi bir sunucu, Dockerfiles adlı yönerge dosyalarına başvurarak aynı görüntüyü yeniden oluşturabilir. Bu sayede herhangi bir manuel müdahaleye gerek kalmaz. Başka bir güzel özellik de Dockerfiles ve imajlar geliştirme yeteneğidir.

Kılavuza birkaç adım daha eklerseniz önceki komut yerine kaldığınız yerden devam edin. Bu, Docker’ı LXC sanallaştırma mekanizmasının üzerine inşa ederken zamandan tasarruf sağlar. Docker görüntüleri, kapsayıcı adı verilen birimlerde çalışır. Bir oyuncuya rol vermek gibi düşünebilirsiniz. Her kapsayıcı bir işlem kullanır. Makinenizin özelliklerine bağlı olarak binlerce Docker konteynerini aynı anda çalıştırabilirsiniz.

Kapsayıcı görüntüleri ortak sistem dosyalarını paylaşır. Bu nedenle, depolama alanından tasarruf edilir. Diyagramdan da görebileceğiniz gibi, uygulama kapsayıcıları ortak bir bin (exe) ve kitaplıkları paylaşır. Ancak, geleneksel sanal makine sistemleri (VMWare, VirtualBox, vb.) her uygulama için ayrı bir işletim sistemi ve kitaplık dosyası ayırmanızı gerektirir. konteyner dediğimiz mekanizma, okyanus taşımacılığında kullanılan konteynerlerden ilham alıyor. Deniz taşımacılığı için, her konteyner aynı boyuta sahiptir ve nakliye ücretleri aşağı yukarı standarttır. Boyutları aynıdır, bu nedenle kurulumu ve taşınması kolaydır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir