Search Console’a yeni özellik: Sayfa Deneyimi Raporu (Google Webmaster)

Search Console'a yeni özellik: Sayfa Deneyimi Raporu (Google Webmaster)

Sayfa Deneyimi raporu, sitenize gelen ziyaretçilerin kullanıcı deneyiminin bir özetini sunar. Google, sayfa deneyimi metriklerini sitenizdeki her URL için ayrı ayrı değerlendirir ve bunları mobil cihazlardaki Google Arama sonuçlarında URL’ler için sıralama sinyali olarak kullanır.

Sayfa Deneyimi hakkında

Sayfa Deneyimi URL bazında değerlendirilir. Şu anda yalnızca mobil tarayıcı kullanılarak değerlendirilmektedir (yani değerlendirme, yalnızca mobil cihazlardaki kullanıcılar için dikkate alınır ve yalnızca mobil cihazlardan yapılan aramalara etki eder). Değerlendirme ve rapor, sitelerin ziyaretçilerine daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan sayfalar oluşturmasına yardımcı olmak için geliştirilmiştir.

Google Arama’daki sayfa deneyimi aşağıdaki ölçütler kullanılarak değerlendirilir:

Önemli Web Verileri
Önemli Web Verileri, kullanıcılar için sayfa yükleme deneyiminin hızını ve kararlılığını test eder. Önemli Web Verileri raporu, her bir sayfa için Hızlı, İyileştirme gerektiriyor veya Yavaş şeklinde bir derecelendirme içerir. Bir sayfanın, sayfa deneyimi durumunun İyi olması için Önemli Web Verileri derecesinin Hızlı olması gerekir. Sayfa Deneyimi raporundan Önemli Web Verileri raporuna veri aktarımında birkaç günlük bir gecikme olduğunu unutmayın. Bu nedenle bir URL’nin Sayfa Deneyimi raporundaki derecesi, Önemli Web Verileri raporundaki derecesini bir miktar geriden takip edebilir.

Mobil kullanılabilirlik
Sayfa Deneyimi raporundaki İyi durumuna uygun olması için bir URL’nin hiçbir mobil kullanılabilirlik hatasının olmaması gerekir.

Güvenlik sorunları
Bir siteye dair herhangi bir güvenlik sorunu, sitedeki tüm URL’lerin Sayfa Deneyimi raporunda durumunun İyi olarak değerlendirilmesini engeller.

HTTPS kullanımı
Bir sayfa, İyi sayfa deneyimi durumuna uygun olmak için HTTPS üzerinden sunulmalıdır. Sayfa Deneyimi raporu URL durumu hesaplanırken HTTPS ölçütünü dikkate almaz. Yalnızca sitenizde HTTP URL’lerinin oranı nispeten daha fazlaysa Sayfa Deneyimi raporunda site genelinde bir uyarı olarak Başarısız uyarısını görürsünüz.

Reklam Deneyimi

Reklam Deneyimi; bir sitede dikkat dağıtan, kesintiye neden olan veya bir şekilde iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamayan reklam teknikleri kullanılıp kullanılmadığını ölçer. Reklam Deneyimi değerlendirmesi tek bir sayfayı değil, sitenin tamamını etkiler. Bir site kötü bir reklam deneyimi işareti almışsa sitedeki tüm sayfaların kötü bir sayfa deneyimi olduğu kabul edilir. Çoğu sitenin Reklam Deneyimi için test edilmediğini unutmayın: Siteniz test edilmediyse sitenizin Reklam Deneyimi testinden geçtiği kabul edilir.

Sayfa Deneyimi raporu şu anda sitelerin Reklam Deneyimi durumlarını içermiyor ancak sitenizin Reklam Deneyimi statüsünü kendiniz kontrol edebilirsiniz:

    1. URL ön ekine sahip bir Search Console mülkünüz varsa (mülk adınız Search Console mülk seçicisinde http veya https ile başlar) Mobil cihazlar için Reklam Deneyimi raporunu açın.
    2. Alan mülkünüz varsa (mülk seçicide Alan mülkü olarak etiketlenmiştir ve mülk adı http:// veya https:// ile başlamaz) Search Console’da eş değer bir URL ön eki mülkü oluşturup, bu mülkün mobil için Reklam Deneyimi raporunu açmanız gerekir. Bunun nedeni, Alan mülklerinin Reklam Deneyimi raporunda desteklenmemesidir.
    3. Durumunuzu görmek için Reklam Deneyimi raporundaki listeden mülkünüzü seçin. Durumunuz İncelenmedi ise Reklam Deneyimi durumunuz, Sayfa Deneyimi raporunda iyi olarak değerlendirilir.
    4. Reklam Deneyimi durumu nadiren değişir, bu nedenle sık sık kontrol etmeniz gerekmez.

Grafik hakkında

Grafikte aşağıdaki veriler gösterilir:

  • İyi URL’ler: Grafikteki son ölçüm tarihinde durumu İyi olan mobil URL’lerin yüzdesi. Buradaki İyi, URL’nin Önemli Web Verileri raporundaki durumunun Hızlı olduğu ve Mobil Kullanılabilirlik raporunda hiçbir mobil kullanılabilirlik sorunu olmadığı anlamına gelir. Güvenlik sorunları, HTTPS ve Reklam Deneyimi bu değerlendirmeye dahil değildir.
  • İyi URL’lerin toplam gösterim sayısı: Grafikte gösterilen zaman diliminde iyi URL’ler tarafından oluşturulan gösterimlerin sayısı. Farklı veri işleme zamanları nedeniyle en yeni gösterim verileri, günlük iyi URL sayısında gecikmeye neden olabilir.
  • Grafik günlük değerleri: Günlük bazda iyi olarak değerlendirilen URL’lerin yüzdesi. “İyi” olarak değerlendirilen URL’ler, yukarıda İyi URL’ler için açıklanan ölçütlere uyar.

 

Verilerle ilgili önemli nitelikler:

Sitenizde kritik sorunlar (güvenlik sorunları, HTTPS sorunları veya Reklam Deneyimi sorunları) varsa İyi olarak gösterilen URL’lerin sayısı doğru olmaz. Bunun nedeni, etkilenen URL’lerin İyi olan durumunu Kötü‘ye çeviren kritik sorunların grafik ve grafik toplamları tarafından değerlendirmeye alınmamasıdır. Bu durumda İyi ve Kötü URL’lerin tam sayısındaki belirsizliğe işaret etmek için grafik soluk görünür. Bununla birlikte, İyi olarak görünen URL’lerin Önemli Web Verileri raporundaki durumunun Hızlı olduğu (veya bu raporda yer almadığı) ve Mobil Kullanılabilirlik raporuna göre hiçbir mobil kullanılabilirlik sorunu bulunmadığı kesin olarak bilinmektedir.

Verilerin Mobil Kullanılabilirlik raporu ve Önemli Web Verileri raporundan Sayfa Deneyimi raporuna aktarılmasında bir gecikme mevcuttur. Bu nedenle, Sayfa Deneyimi’nde belirli bir URL’nin değerlendirilmesi, bu URL’nin diğer kaynak raporlarındaki değerlendirilmelerinin bir miktar gerisinde kalabilir.

Gecikme süreleri

Sayfa Deneyimi raporunun kaynak verileri, Önemli Web Verileri raporu ve Mobil Kullanılabilirlik raporu gibi diğer pek çok kaynak ve rapordaki verilerin değerlendirilmesiyle elde edilir. Bu alt değerlendirmelerin zamanlamaları birbirinden farklıdır. Dolayısıyla belirli bir URL’nin canlı ve geçerli durumu, raporda gösterilenden farklı olabilir. Bu yüzden, bu raporu bir URL’nin kesin ve gerçek zamanlı bir değerlendirmesi olarak kullanmak yerine; verilerinizdeki trendlere (iyiye gidip gitmediğine) ve genel değerlendirmeye (sayfalarınızın çoğunun iyi olup olmamasına) bakmanız gerekir.

Eksik grafik veya URL verileri

Bir URL’nin Sayfa Deneyimi raporunda görünmesi için Önemli Web Verileri raporunda verisinin olması gerekir. (İstisna: Önemli Web Verileri’nde verisi olmayan bir URL, kendisiyle ilgili URL grubu Önemli Web Verileri’nde yer alıyorsa Sayfa Deneyimi’nde görünebilir).

Grafik yerine Yeterli veri toplanmamış ifadesini görüyorsanız Önemli Web Verileri raporunda sitenizdeki hiçbir URL için yeterli veri bulunmuyor demektir.

Bir URL’nin Google Arama’daki sayfa deneyimi statüsünün iyi olarak derecelendirilmesi için gereken ölçütler şunlardır:

İyi 
Aşağıdakilerin tümü doğrudur:

  • URL’nin Önemli Web Verileri raporundaki durumu.
  • Mobil Kullanılabilirlik raporuna göre URL’de mobil kullanılabilirlik sorunu yok.
  • Sitede güvenlik sorunu yok.
  • URL, HTTPS üzerinden sunuluyor.
  • Sitede Reklam Deneyimi sorunu yok veya site Reklam Deneyimi açısından değerlendirilmedi.
  • İyi durumu, mobil cihazlardaki Google Arama sonuçlarında URL için bir sıralama sinyali olarak kullanılır.

 

Başarısız
Aşağıdakilerden en az biri doğrudur:

  • URL, Önemli Web Verileri raporunda görünmüyor ya da durumu Yavaş veya İyileştirme gerekiyor.
  • URL’nin, Mobil Kullanılabilirlik raporuna göre bir veya daha fazla mobil kullanılabilirlik sorunu var veya URL, Mobil Kullanılabilirlik raporunda görünmüyor ancak Sayfa Deneyimi raporunda görünüyor.
  • Siteyi etkileyen bir veya daha fazla güvenlik sorunu var.
  • URL, HTTPS yerine HTTP kullanılarak sunuluyor.
  • Sitede bir veya daha fazla Reklam Deneyimi sorunu var.

 

HTTP sayfalarınızı bulma

Sitenizde hangi URL’lerin HTTPS yerine HTTP olduğunu öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki iki yöntemi kullanabilirsiniz:

Siteniz için bir Alan mülkü oluşturun. Ardından, Arama için Performans raporunu açıp “http://” ile başlayan URL’ler için bir filtre ekleyin. Bu şekilde, sitenizdeki HTTP URL’lerinden kullanıcılar tarafından Google’da bulunan ilk 1.000 tanesinini görüntüleyebilirsiniz.

Bir nedenden ötürü Alan mülkü oluşturamıyorsanız HTTP adresleriniz için bir URL ön eki mülkü oluşturup Arama için Performans raporunu açarak sitenize ait, kullanıcılar tarafından Google’da bulunan 1.000’e kadar HTTP URL’yi görebilirsiniz.

Aramada görünen bir HTTP URL’nin HTTPS versiyonunun olduğunu düşünüyorsanız Aramada görünüp görünmediğini ve görünmüyorsa neden görünmediğini bulmak için Google Dizini’nde HTTPS URL’yi inceleyin.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir