Seo Kriterleri

SEO Kriterleri nelerdir? 200 maddelik bu listeyi okuyarak, SEO nasıl yapılır öğrenin. Google sıralama faktörleri ve Seo kriterlerini tam olarak öğrenin.

İşte Google Seo Kriterleri ve 200 Google Sıralama Faktörü – A’dan Z’ye Tam Liste…

Google’ın yaklaşık 200 tane sıralama faktörü olduğunu birçok kez duymuş olabilirsiniz. Google sıralama yaparken bu SEO Kriterleri’ni birlikte ele alarak  web sitelerini değerlendiriyor. Elbette bu kriterler arasında hepsi eşit ağırlığa sahip değil. Bazıları daha fazla etkilerken bazıları ise sıralamalar daha az etkileyici oluyor.

Bu yazımızda Google’ın bu faktörler arasında hangisini daha fazla önemsediğini, hangi faktörlerin daha az öneme sahip olduğunu bütün faktörleri inceleyerek size sunacağız.

Google sıralama kriterleri nelerdir? Google sıralamalarını etkileyen en önemli faktörler nelerdir? Google sıralama faktörleri arasında ön plana çıkan faktörler neler? gibi konuyla alakalı birçok sorunun yanıtı bu yazımızda.

Google Sıralama Faktörleri

Google’ın yaklaşık 200 tane sıralama faktörüne sahip olduğuna yukarıda değinmiştik. Önem açısından ele alındığında farklı ağırlıklara sahip olduğuna da. Kimi faktörün etkisi kesin olurken kimi faktörün ise daha belirsiz.

DOMAİN KRİTERLERİ

1- Domain Yaşı

Alan adı yani domain yaşının etkisi diğer faktörlere nazaran daha az etkiye sahip. Birçok uzman domain yaşının etkisinin o kadar da büyük olmadığını savunuyor. Aslında uzun vadede ele alırsak kaliteli içerik domain yaşından daha fazla etkiye sahip.

2- Domain’de Anahtar Kelimeye Yer Verilmesi

Aslında eskisi kadar etki etmese de hala sıralamalar üzerinde bir etkiye sahip. Sonuçta sitenin ne ile ilgili olduğuna dair bilgi veriyor.

3- Anahtar Kelimeye Domain’in İlk Kelimesinde Yer Verilmesi

Anahtar kelimeye domainin ilk kelimesinde yer veren siteler, ortasında, sonunda veya hiç yer vermeyen sitelere göre daha avantajlı sayılıyor.

4- Domain Süresi/ Domain Tescil Uzunluğu

Alan adı (Domain) kayıt süresi, domain reglemek yada domainin tescil uzunluğu gibi farklı şekillerde tabir edilir. Domain’in tescil uzunluğu ne kadar uzun olursa o kadar güvenilir olmuş olursunuz.

5- Subdomain’de Anahtar Kelimeye Yer Verilmesi

Moz’un yapmış olduğu bir araştırma ile alt alan adında (subdomain’de) anahtar kelimenin yer alması sıralamayı etkileyen bir kriter olduğu konusunda fikir birliği sağlandı.

6- Domain Geçmişi

Google, kullanılan domainin geçmişinin iyi veya kötü olmasına dikkat eder. İnternet ortamında kim olduğunuza dair ilk izlenimi kullanıcılara, domain verir.

7- Tam Eşleşen Domain/ EMD

Google düşük seviyede tam eşleme olan domain’e sahip web sitelerinin sıralamasını düşürmektedir. Bu siteler, EMD güncellemelerine de yenik düşerler.

8- Whois Bilgilerinin Gizliliği

Whois bilgilerinin gizli olması durumunda Google saklanan bir takım durumların olduğunu düşünerek hareket eder.

9- Domain Sahibinin Ceza Alıp Almadığı

Domain sahibi Google’dan ceza almışsa, kişinin sahibi olduğu diğer siteleri Google incelemeye alır. Yani yaşanan olumsuz durum diğer sitelerini de riske sokabilir.

10- Ülke Uzantısı/Lokasyon (TLD)

Domain’de ülke uzantısı yer alırsa söz konusu o ülke için sıralamalarda web sitesi bir adım öne çıkar. Fakat her ne kadar ülke için avantaj sağlaması olsa da dünya çapındaki sıralamalarda kısıtlayıcı etki yaratabilir.

SAYFA İÇİ FAKTÖRLER/ SAYFA İÇİ OPTİMİZASYON

1- Başlık Etiketinde (TİTLE TAG) Anahtar Kelime Kullanılması

Başlık etiketi, SEO açısından da oldukça önemlidir. Sayfanın ne ile ilgili olduğu konusunda hem kullanıcılara hemde arama motorlarına sinyal verir. Ayrıca anahtar kelimenin ilk başta kullanılması sonda, ortada veya hiç kullanılmayan başlık etiketlerine göre daha iyi bir performans gösterir.

2- Açıklama Etiketindeki (META TAG) Anahtar Kelime Kullanılması

Sayfanın alaka düzeyine ilişkin gerekli sinyalleri verir. Sıralamalarda çok büyük bir etkiye sahip değildir.

3- H1 Etiketinde Anahtar Kelime Kullanımı

Alaka düzeyi hakkında Google’a bilgi verir. İkinci başlık etiketidir. Doğru anahtar kelime kullanımı ile sıralama konusunda olumlu etki yaratabilirsiniz.

4- Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu sıralamaları etkiler. Fakat alakasız ve abartılı bir şekilde kullanıldığı zaman spam durumuna düşer ve buda sayfa için hiç iyi olmaz. Kullanılan anahtar kelime sayısının toplam kelime sayısına oranıdır. Ortalama olarak %2 ile%3 arasında olmalıdır.

5- İçerik Uzunluğu 

Kısa içeriklerin yüzeysel olduğu düşünülerek uzun içerikler daha çok tercih edilir. Sıralamaları bu yüzden etkileyen bir faktördür.

6- LSI (LATENT SEMANTIC INDEXİNG) Anahtar Kelimeler

LSI anahtar kelimeler Google’a alaka düzeyi ve kullanıcıların faydası açısından gerekli sinyaller verir. LSI anahtar kelimeler ile içerikle alakalı anlamsal ilişkide olan diğer anahtar kelime veya kelime öbeklerine içeriklerde yer vererek Google’a ilgili sinyalleri daha güçlü biçimde verirsiniz.

7- Meta Açıklamaları ve Başlıklarda LSI Anahtar Kelimelerinin Kullanımı 

İçerikte olduğu gibi Meta açıklamaları ve başlıklarda LSI anahtar kelimelerine yer vererek alaka düzeyi hakkında Google’a gerekli bilgiyi verebilirsiniz. Ayrıca bu sayede eş anlamlı ve anlamsal ilişki içerisindeki kelimelerin ayırt edilmesini sağlayabilirsiniz.

8- HTML ile Sayfa Yüklenme Hızı

Hepimizin çok net olarak bildiği bir şey varsa bu da sayfa yüklenme hızının Google’ın en çok önem verdiği sıralama faktörlerinden bir tanesi olmasıdır.

9- Yinelenen ve Kopya İçerikler

Birebir aynısı olmasa bile yinelenen içerikler ve kopya içerikler sıralamayı dibe sürükleyecektir. Hatta kopya içerikler Google’dan ceza almanıza bile sebep olacaktır. Her zaman özgün ve kaliteli içerikler eklemelisiniz.

10- Sayfa Yükleme Hızı ile Chrome

Google, sayfanın hızı ile ilgili ( sunucu hızını, CDN kullanımını ve HTML ile ilgili olmayan diğer site hız sinyallerini) doğru sonuçlar elde etmek için Chrome verilerinden yararlanır.

11- Rel = Canonical

Benzer iki link yapısından hangisinin baz alınacağına ilişkin botların yönlendirilmesini sağlar. Örneğin “www.moradam.com/google-güncelleme” ve“www.moradam.com/google-güncellemeleri”

12- Görsel (Image) Optimizasyonu

Kullanılan görsellerin başlık, alt yazı, alternatif metin ve tanım kısımları, görselin ne ile alakalı olduğunu gösterir ve sıralama açısından oldukça önemlidir.

13- İçeriklerin Güncellenme Sıklığı

Özellikle zamansal hassasiyete sahip içeriklerde Google güncel içerikleri üst sıralara yerleştirir. Ayrıca Google içeriğin son güncelleme tarihini SERP’te gösterir.

14- İçerik Güncellemelerinin Büyüklüğü

Düzenlemeler, yeni eklemeler ve önemsiz şeylerin kaldırılması içeriğin ve sitenin tazeliğini yani güncelliğini korur. Ufak detayların veya bir iki cümlenin eklenmesi büyük bir değişim ifade etmez. Yaptığınız güncelleme büyük bir farklılık yaratmalıdır.

15- Sayfa Güncellemelerinin Geçmişi

Sayfalar hangi tarihlerde hangi sıklıkla güncellendi?

16- Anahtar Kelimelerin Belirginliği

Sayfada özellikle ilk 100 kelime içerisinde (spam seviyede olmayacak şekilde) anahtar kelimenin yer alması ve görünür olması oldukça önemlidir. Bu durum alaka düzeyi konusunda Google’ı yönlendirir.

17- H2 VE H3 Etiketlerinde Anahtar Kelimenin Yer Alması

H2 veya H3  alt başlıklarda anahtar kelimenin kullanılması Google sıralaması ve SEO açısından önemlidir.

18- Anahtar Kelime Sıralanması

Kullanıcıların arama yaptıkları anahtar kelimeler ile içeriğin tam eşlemesi gerekir. Bu yüzden anahtar kelime araştırması yapılması önemlidir. İçerik ile uyuşan anahtar kelimeye sahip sayfalar daha iyi bir sıralama elde eder.

19- Verilen Linklerin (Giden Bağlantılar) Kalitesi

Otoriter sitelere verilen linkler sitenizin güvenilirliğini artırır. Google’a güvenilir bir site olduğunuzu gösterir.

20- Verilen Linkin (Giden Bağlantının) Konusu

Verilen linkler ve içerik arasında ilgililik olmalıdır. Google, link ve içerik arasında ilişki kurarken bu durum alaka düzeyi hakkında bilgi verir.

21- Dil Bilgisi ve Yazım Kuralları

Dil bilgisi ve yazım kurallarına uymak içerikle ilgili kalite göstergesidir.

22- Toplu İçerikler

Toplu halde girilen içeriklere karşı Google kopya muamelesi gösterebilir. Bu yüzden de sayfalar daha düşük sıralara yerleştirilebilir. WordPress ve benzer sistemlerle içeriklerinizi zamanlayarak belli zaman aralıkları ile yayınlamalısınız.

23-Rewrite İçerik

Başka kaynak sitelerden alınan yazıların bir kısmının değiştirilmesi şeklinde oluşturulan içerikler (Rewrite İçerik) arama motorları tarafından sevilmeyen içeriklerdir. Bu tarz içerikler, sıralamalarda iyi sonuçlar elde edemez. Bu yüzden sitenizde yer alan içerikler özgün olmalıdır.

24- Yardımcı Ek İçerik

Kalite göstergesi olarak algılanır. Para birimi dönüştürücüler ve hesaplayıcılar başlıca örnekleridir.

25- Giden Link Sayısı/ Dış Linkler

Giden bağlantı sayısının çok fazla olması sıralamayı düşürebilir. Ortalama 300 kelimeden oluşan bir içerikte en fazla 1 tane dış yönlendirme yapılmalı. Eğer çok fazla dış yönlendirme olursa TrustRank değeri düşer.

26- Resim, Video ve Diğer Multimedya Ögeleri 

Resim ve video gibi multimedya ögelerinin içerikte yer alması kalite açısından önemlidir. Kullanılan resim ve videoların kalitesi ne kadar yüksek olursa kullanıcıların sayfada kalma süresi de o kadar artar.

27- Site İçi Link Sayısı/Sayfa İçi Yönlendirme

İç linkler diğer sayfalar ile ilgili alaka düzeyi hakkında bilgi verir. Sıralama açısından önemlidir. İç link sayısı dış link sayısından fazla olmalıdır.

28- Kırık Linkler

Kırık linklerin bulunması Google’ın site ile ilgilenilmediğini ve kapalı bir site olduğunu düşünmesine yol açar. Sıralamaları olumsuz etkiler. Bu yüzden linklerin düzenli analizler ile kontrol edilmesi gerekir.

29- Okunabilirlik

Google için kullanıcılar değerlidir. İçeriklerinizin kullanıcılar açısından değerlendirilmesi gerekir. Okunabilirlik puanı her zaman yüksek olmalıdır. Kullanıcı dostu bir içerik olduğuna dair yeterlilik sağlayabilirsiniz. Eğer kullanıcılar diğer sitelerden daha çok sizin sitenizde kalıyorsa sıralamalarda üste çıkarsınız.

30-Affalite Link Kullanımı

Affalite tam olarak iki taraf arasında kar amaçlı yaşanan ortaklıktır. Aslında az sayıda ve tanınan kaliteli sitelerden affalite link alınırsa siteniz zarar görmeyecektir. Fakat abartılı bir şekilde ve zararlı yazılıma sahip sitelerden alınırsa ciddi problemler yaratabilir. Ayrıca Google Standartlarını göz ardı eden yani aykırı olan bir siteden alınması da sitenize ciddi sorunlar yaşatır.

31- HTML ve Kod Hataları Bulunması

Özensiz ve hatalı kodlamalar sitenin Google’ın gözünde kalitesiz olarak algılanmasına neden olur. HTML hatası olan bir site zaten Google için yetersiz bir sitedir. Hazır responsive temalar kullanın. Sık sık analizler yapın. Kodlama hatası bulunan bir sayfanın iyi bir sıralama elde etmesi mümkün değildir. Ayrıca kodlamalar Schema standartlarına uygun bir şekilde olmalıdır.

32- Domain Hosting Otoritesi

%99 uptime süresine sahip olan bir hostta barındırılan siteler aksi yani %99 uptime olmayan hostta barınan sitelerden daha iyi sıralama elde eder. %99 uptime olmayan bir hostta barınan siteye arama motoru botları geldiği zaman hosttan kaynaklı sorunlar yaşanır. Buna şişirme ve cevap verememe denir. Böyle bir durumda içerikleriniz doğru bir şekilde algılanmaz ve yanlış indexlenerek arşive ulaşır.

33- TrustRank Değeri

TrustRank değerinin sıralama üzerinde etkisi hakkında birçok farklı görüş var. TrustRank değeri farklı olan iki sitede benzer içerikler yer aldığını düşünün. Hangi sitenin TrustRank değeri yüksekse o sitenin daha iyi sıralama elde ettiği açıkça görülebilecek bir durumdur.

34- URL Uzunluğu

URL yapısının yalın olması gerekir. Google standart ve anlaşılır URL yapısını daha çok sever.

35- URL  Kalitesi

URL yapısı arama motorlarına göre optimize edilmelidir. İçeriğin doğru bir biçimde anlaşılıp indexlenmesi açısından önemlidir.

36- Editör İncelemesi

Google, kimi zaman manuel olarak editörler ile içeriklerinizi inceler.

37- Sayfa Kategorisi

Sayfa ile bulunduğu kategori alakalı olmalıdır. İçerik ve kategorinin alaka düzeyi her ne kadar yüksekse sıralamalarda o kadar olumlu etki oluşturur.

38- Etiketlerin Doğru Şekilde Kullanılması

Doğru etiket kullanımı ile hem index hızını artırabilir hem de sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

39- URL ve Anahtar Kelime Seçimi

URL’de anahtar kelimenin kullanımı sıralama için önemlidir. Anahtar kelime seçimi ve araştırması bir site için oldukça önemlidir. Yanlış anahtar kelime seçimi siteyi olumsuz etkiler. Anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz birçok araç vardır. Bunlardan ilk Google Keyword Planner.

 40- URL ve Kategori Seçimi

Sayfanın ne hakkında olduğuna dair bilgi verir. Alakalı ve doğru kategori seçimi yapılmalıdır.

41- Kaynak Gösterimi

Eğer bir içerikte alıntı yaptıysanız kaynak kodlarla kaynak belirtmelisiniz. Aksi taktirde içeriğiniz, kopya içerik olarak değerlendirilecektir.

42- Liste İçerikler ve İçeriklerde Madde Kullanımı

Liste içerikler ve maddelerin yer aldığı içerikler okunabilirliği artıracaktır. Bu tür içerikler kullanıcı dostu içerikler olarak değerlendirilir. Ayrıca kullanıcı dostu bir içerik Google için her zaman daha değerlidir.

43- Site Haritası/Sitemap ve Sayfa Önceliği

Sitemap bir site için oldukça önemlidir. Birçok web sitesi bunu ne yazık ki göz ardı ediyor. İlgili sayfanın Google tarafından incelenmesi için bir yöntemdir. Sayfanın site haritasındaki önceliği, sıralamayı etkileyebilir. Sitemap sayesinde linkleri, kategorileri ve tagları bir dosya halinde Google botlarına sunabilirsiniz. WordPress ve benzeri sitelerde sitemap bileşenler sayesinde kolaylıkla oluşturulabiliyor. Eğer SEO eklentisi kullanmıyorsanız Google Sitemap XML ile oluşturabilirsiniz. SEO açısından önemli olan site haritasını oluşturmadıysanız size önerdiğimiz yöntemler sayesinde oluşturabilirsiniz.

44- Zararlı Dış Link Sunulması

Dış link verirken en önemli nokta sitenizden daha değerli olan bir siteye vermeniz gerektiğidir. Zararlı dış linklerin her biri tespit edilir ve Google her bir zararlı link için siteye ceza verir.

45- Anahtar Kelimelerinin Aşırı Kullanımı

Anahtar kelimelerin aşırı kullanımı sıralamanızı geriletir. Bir içerikte en fazla 5 farklı anahtar kelime kullanılması gerekir. Fazladan ve çift olarak kullanımı zararlıdır.

46- Yararlı İçerik

Sayfada yer alan içerik kullanıcı açısından yararlı olmalıdır.

47- Kullanıcı Dostu Tasarım

Kullanıcı deneyimini en iyiye taşıyacak sayfa tasarımları sıralamaları olumlu etkiler.

48- Boş İçerikli Siteler/ Park Domain

Genelde proje amaçlı alınan domainlerdir. Google bu tür domainleri değerli görmez ve asla iyi bir sıralama vermez. Özellikle 2015 yılında yaptığı güncelleme ile birlikte bu domainlerin değeri daha da düştü.

SİTE SEVİYESİ KRİTERLERİ

1- Hazır Şablon Kullanan Siteler

SEO’nun temel taşlarından bir tanesi de özgün web tasarımıdır. WordPress gibi hazır sistem kullanan web sitelerinin  tasarımını hedef kitlesine, amacına ve sektörüne göre özgünleştirirerek yeniden tasarlaması gerekir. Çünkü aynı tema ile benzer içerik sunan siteler arasında Google bir fark görmez. İlk kurulan siteyi de özgün olarak değerlendirir. Bu yüzden responsive bir tema için düzenleme ve özgünleştirme ilk şarttır.

2- İletişim Sayfası 

“Bize ulaşın” şeklinde olan sayfalardır. Google için önemlidir. Çünkü sitenin kullanıcıya verdiği değerin bir ölçütüdür. Aslında sadece Google değil kullanıcılar açısından da önemlidir. Kullanıcılar sizinle iletişime geçerek sorular sorabilir ve bir takım bilgiler edinmek isteyebilir. Bu yüzden iletişim sayfası olmazsa olmazlar arasında yer alır.

3- Domain Güvenilirliği

Bir web sitesi için özellikle de sitenin geleceği için en temel şeylerden biri de domain güvenilirliğidir. Bu konuda dış linkler domain güvenilirliğinin yapı taşıdır. Çünkü TrustRank değeri gibi bir gerçek söz konusu. Domainin TrustRank değeri yüksek olmalıdır. Ayrıca bu durumu satın alınan linkler olumsuz etkileyecektir. Linkler organik yollarla kazanılmalıdır. Özellikle özgün ve kaliteli içeriğe sahip sayfalarınız varsa siz ekstra çaba harcamadan link kazanabilirsiniz.

4- Site Yapılandırılmasının Doğru Olması

Header, orta alan ve footer standartlarına uygun kodlama yapılmalıdır. Hazır tasarımlarda da bunlara dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca bunlara ek olarak şablon seçiminde de dikkat etmeniz gerekli. Logonuz üst alanda yer almalıdır. Menü ve kategori ise alt yada yan tarafta olabilir. Footer kısmında iletişim ve sosyal medya linklerine yer verebilirsiniz.

5- Site Güncellemeleri

Google için güncelliğin ne kadar önemli olduğunu yukarıda bir çok faktörde dile getirdik. Aynı şekilde sitenizi kurup içerikleri yayınlayıp sonrada öylece bırakmamalısınız. Bu şekilde davranılan siteler için Google, güncellik konusunda olumsuz yaklaşım sergiler. Google ve kullanıcılar için sitenizde göze çarpacak değişiklikler yaparak güncelliği korumalısınız.

6- Sayfa Sayısı

İlk bakışta ne kadar çok sayfa olursa bir site o kadar çok itibar yaratır diye düşünmek yanılgıdır. Sayfa sayısı abartılı olan siteleri Google, değersiz site olarak değerlendirir.

7- Site Haritası Sunumu

Doğru bir idnexleme için çok önemlidir. Webmaster Tools kullanırken istenilen ilk şey sitemap.xml yolu oluyor.

8- Uptime Süresi/ Sitenin Açık Kalma Oranı

%99 uptime hizmet veren firmaları tercih etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü Google güncelleme yaparken URL’den URL’ye takip sistemi ile çalışır. URL’leri takip eder ve böylece siteye ulaşır. Google bu işlem sırasında bakım çalışmaları gibi nedenlerden dolayı yaşanan sorunlarla karşılaşırsa ve bu sorun sürekli oluşursa siteniz kapalı bir site olarak algılanır. Bunun sonucunda da indexlemede büyük zorluklar yaşarsınız.

9- Server (Sunucu) Konumu ve Lokasyon

Server yani sunucu ile aynı lokasyonda bulunmanız lokasyon aramalarında sitenizi daha ileriye taşıyacaktır. Yerel sunucu yani aynı ülkede hizmet veren sunucu seçimi ile lokasyon aramalarında avantaj sağlamanız mümkün.

10- SSL Sertifikası

Özellikle e-ticaret siteleri için olmazsa olmazlardandır. Güvenilir bir web sitesi itibarı bırakmak için diğer sitelerinde kullanması gerekir. Özellikle bir e-ticaret sitesine sahipseniz SSL sertifikası kullanarak kullanmayan diğer e-ticaret sitelerinin sıralamalarda önüne geçersiniz.

11- Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları Sayfaları

Google güvenilir bir site olduğunuzu göstermek için bu sayfalar mutlaka sitede yer almalıdır. Ayrıca sadece Google değil kullanıcılar açısından da oldukça önemlidir. Özellikle ürün veya hizmet satışı gerçekleştiren sitelerde kullanıcılar gizlilik ve güvenilirlik arar.

12- Kopya Sayfalar

Google, kopyalanmış sayfaları çift sayfa olarak değerlendirir. Sayfa oluştururken kopyalama yöntemi ile sayfa çoğaltmayın.

13- Kategori Belirtme

Google için kullanıcı deneyimi ne kadar değerli elbette hepimiz biliyoruz. Bu yüzden kullanıcılar hangi konunun hangi kategoride olduğunu bilmelidir.

14- Responsive Tasarım ve Mobil Optimizasyon

Google için responsive tasarım yani mobil uyumluluk sıralamalar için en önemli kriterlerin başında. Eğer site responsive bir tasarıma sahip değilse mobil aramalarda siteniz, iyi bir sıralama elde edemez. Ayrıca yapılan araştırmalara göre aranma trafiğinin %70’i mobil cihazlardan gelmektedir. Bu durumu da göz ardı etmemelisiniz.

15- YouTube ve Video İçerikler 

Ürün tanıtımı ve ürün pazarlaması için oldukça önemlidir. Özellikle önemli ve değerli anahtar kelimelerde video içerikler arama sonuçlarında ön plandadır. YouTube kanalınızdan yayınladığınız video içerikler ile arama sonuçlarında ön plana çıkabilirsiniz.

16- Karmaşık Yapılı Siteler

Google algoritmaları daha anlaşılır ve sade kodlama yapısına sahip siteleri sever. Anlaşılabilir kodlama dili ile sitenizi Google’a sunmalısınız. Ayrıca kullanıcılar açısından da sitenin karmaşık olup olmadığı önemlidir. Sade ve kaliteli ögeler (video ve görsel gibi) kullanmalısınız. Karmaşık yapılı sitelerde trafik ve sıralamada düşüş yaşanır.

17- Google Analytics ve Google Webmaster Tools 

Sitenin kurulumundan hemen sonra sitenizi Google dizinlerine eklemelisiniz. Bu araçların kullanımı siteniz açısından önemlidir.

18- Kullanıcı Yorumları

Sitenin değerlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Kullanıcı yorumları için bir alan oluşturulması “Up” adı verilen sıçrama işlemini de gerçekleştirir.

BACKLİNK İLE İLGİLİ KRİTERLER

1- Backlink Alınan Domainin Yaşı 

Backlink alırken domain yaşı önemlidir. Sizden daha eski yani uzun süredir var olan bir domainden backlink almalısınız. Çünkü sizden daha yeni bir domainden backlink almak önemli bir etki yaratmayacak.

2- Backlink Sayısı ve Kalitesi

Kaliteli sitelerden aldığınız backlinkler her zaman daha etkili ve değerlidir. Ayrıca SEO açısında da oldukça önemlidir.

3- C-Class IP Adreslerinden Gelen Link Sayısı

Sıralamalar üzerinde etkiye sahip önemli bir kriterdir. Siteye gelen linklerin farklı IP adreslerinden olmadığı durumlarda spam backlink çalışması yürüten bir site olarak ele alınırsınız.

4- Aynı Siteden Gelen Linkler

Bir site üzerinden sitenize çok fazla link geliyorsa spam olarak değerlendirilmeye alınır.

5- Resim Yönlendirmeleri

Resimler üzerinden farklı sitelerden link alınması kural dışı bir işlemdir.

6- Edu ve Gov Uzantılı Domainlerden Yönlendirilen Linkler

.edu ve .gov uzantılı domainlerden alınan linkler oldukça önemlidir. Özellikle 2 ayı geçen siteler üzerinde oldukça etkilidir.

7- TrustRank Değeri Yüksek Sitelerden Yönlendirilen Linkler

TrustRank değeri kendi sitenizden yüksek olan sitelerden yönlendirilen linkler önemlidir. TrustRank değeri kendi sitenizden düşük sitelerden link yönlendirmesi yapılması sitenin gerilemesine neden olur.

8- Domain Otoritesi Yüksek Sitelerden Gelen Backlinkler

Domain otoritesi düşük sitelerden gelen backlinkler sıralamalarda sitenizin gerilemesine neden olacaktır.

9- Aynı ve Benzer İçerik Yayınlayan Sitelerden Link Yönlendirmeleri

Aynı veya benzer içerik yayınlayan sitelerden yönlendirilen linkler, rakipler sitelerden daha üst sıralamalar elde etmenizi sağlar. Aksine farklı içeriğe sahip yani sektör ve konu açısından farklı olan sitelerden yönlendirilen linkler gerilemeye neden olur.

10- Sosyal Medya Paylaşım Sayısı

Sosyal medya paylaşım sayısı yüksek olan sitelerden yönlendirilen link sayısı sitenin çalışır durumda olduğu yani aktif bir site olduğunun göstergesidir.

11- Yanlış Backlinkler

Google politikalarını ihlal eden ve sitenin amacına aykırı sitelerden backlink alınması spam filtrelerine girmeye neden olur.

12- Yorum Yapılan Konulardan Gelen Backlinkler 

Yorum yapıla konulardan gelen backlinkler sıralamalarda olumlu etki yaratır. Fakat dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Yorum içerisinde reklam ve link olmamalı ve sadece sizin sitenize yönlendirilmiş olması gerekir.

13- Ana Sayfaya Yönlendirilen Backlinkler

Ana sayfanıza yönlendirilen backlinkler reklam yapıldığını gösterir. Herhangi bir sitenin sizin sitenizi tavsiye etmesi oldukça önemlidir. İçeriğinizi veya hizmetiniz ile alakalı bir içerik paylaşabilir. Bu içerikteki linklerin konu, kategori veya iletişim bilgisine yönlendirmesi doğru bir yöntemdir. Ana sayfaya yönlendirilen linklerin çok fazla olması ise zararlıdır.

14- Backlinklerin NoFollow Olması

Uzunca bir süre tartışma konusu oldu. Özellikle yorum üzerinden gelen sitelerin kalitesi ve itibarı hakkında çok şey bilmiyoruz. Bu yüzden NoFollow etiketi kullanarak site hakkında bilgi sahibi olmadığınızı gösterebilirsiniz. Matt Cutss’ın bu konuda yaptığı açıklamada Google’ın bu linkleri değerli olarak görmediği ve takip etmediği açıkça yer alıyor.

15- Backlinklerin Çeşitliliği 

Backlink çeşitliliği önemlidir. Aynı düzen içerisinde gelen yönlendirmeler siteye zarar verir. Farklı şekillerde gelmelidir.  Aynı şekilde sürekli yorum linklerden backlink geliyorsa da siteniz için zararlıdır.

16- Sponsor Link Yönlendirmeleri

Web sitesinin sağ, sol veya alt kısmında olan sponsor olarak yönlendirilmiş linkler zararlı backlink olarak algılanır. Haksız rekabet düşüncesinden dolayı Google bu linkleri sevmez ve dikkatle inceler. Kısacası önemli bir kriterdir.

17- İçerik Link Yönlendirmeleri 

Boş sayfalardan gelen linkler önemsizdir. İçeriklerde yer alan anahtar kelimelerden gelen linkler tercih edilmelidir.

18- 301 Yönlendirmelerinin Sayısı

Çok fazla sayıda 301 yönlendirmesi bulunan siteleri Google, zararlı bir site olduğunu ya da domain değiştirdiğini düşünür. Aynı zamanda TrustRank puanını da düşürür.

19- Backlink Metni

Backlink metni sizin sitenizi sizin kadar kalite anlatan bir yapıda olmalı. Kaliteli içeriklerden yönlendirilen backlinkler değerlidir. 100 kelime altı ve kalitesiz içeriklerden yönlendirilenler ise zararlı backlinklerdir.

20- Backlink ve Konu Bütünlüğü

Yönlendirme konusunda geçen kelimeler doğru ve alakalı içeriklere yönlendirilmelidir. Doğru içerik ve kategoriye yönlendirildiğinde ana sayfaya yönlendirilen backlinklerden daha fazla fayda sağlar.

21- Link Başlıkları 

Makale içerisinde yer alan linklerin açıklama kısmı mutlaka olmalıdır. Aksi halde yönlendirmenin değeri düşük olacaktır.

22- Ülke Uzantısından Gelen Backlinkler

Aynı ülke uzantısından gelen backlinkler farklı ülkelerden gelen backlinklere göre daha etkili olmakta. Bu nedenden dolayı Backlink çalışmalarınızı lokasyona göre yapmalısınız.

23- İçeriğin Başlangıcında Yer Alan Linkler 

İçeriğin başlangıç kısmında olan anahtar kelimelerde yer alan linkler, sonda yer alanlara göre daha etkili olur. Aynı şekilde içeriğin ortalarında da yer alabilir. Fakat sonda yer alan linkler sponsor link olarak algılandığı için etki pek olumlu etki yaratmaz.

24- Linklerin Sitedeki Konumu

2015 yılında yapılan güncellemenin ardından sayfanın kenar bilgi kutucuğunda (sağ ve solda) ve alt kısmında link olmamalıdır. Linkler sayfa içeriğinde yer almalıdır.

25- Site ile Aynı İçeriğe Sahip Sitelerden Backlink Alımı

Backlink alınan site ile içeriğinizin aynı veya benzer olması gerekir. Yani backlink alınan siteler ile aynı sektörde olmalı ve benzer konularda içerik üretmelidir.

26- Sayfa İçine Yönlendirilen Linkler 

Sayfa içerisine yönlendirilecek bir link, yine linki sağlayan sitenin sayfa içerisinde olması gerekir.

27- Linkin Yönlendirilme Nedeni

Olumlu bir link yönlendirmesi olduğunu göstermek için kalın punto ile yazılmış link açıklaması olmalıdır.

28- Linklerde Anahtar Kelime Kullanımı

Tavsiye edilen içeriğin anahtar kelimesi başlıkta da yer almalıdır. Çünkü anahtar kelimeler bir konunun açıklamasını ve özetini en iyi şekilde yapar.

29- Tavsiye Linklerin Açık Olarak Verilmesi

Google tavsiye linklerinin açık olarak verilmesini ister. Bilinmeyen bir link kısaltma servisi kullanarak verilen linklerin açılma süresi ve kalitesini inceler. Eğer bir link kısaltma servisinden yararlanmak istiyorsanız Google Link Kısaltma Servisini tercih edin. Özellikle bilinmeyen link kısaltma servislerini kullandığınız zaman kullanıcıların beklemesine ve arama motorlarının linki takip edememesine sebep olabilirsiniz.

30- Basit ve Anlaşılır Kodlar ile Verilen Linkler

Linkin her zaman basit ve kolay anlaşılan yapıda olması gerekir. Karışık ve anlaşılması zor linkler Google tarafından zararlı link olarak algılanır.

31- Üst Düzey Sayfalardan Yönlendirilen Linkler

Siteniz 6 ayda veya daha az bir süredir var ise üst düzey sayfalardan link yönlendirilmesi zararlıdır. Siteniz belirli bir aşamaya gelmiş ve uzun süredir varlık gösteriyorsa üst düzey sitelerden link alımı faydalı olacaktır.

32- Otoriter Sitelerden Link Alımı

Üst düzey sayfalardan yönlendirilen linklerle karıştırılmamalıdır. Bir önceki madde trafiği yüksek sitelerden yönlendirilen linkler ile alakalıdır. Bu kriter ise otoritesi yüksek sitelerden alınan linklerle alakalıdır. Otoritesi yüksek olan sitelerden link alımı değerli ve faydalıdır.

33- Wikipedia’dan Alınan Linkler

Güven ve otoriteden dolayı Wikipedia’dan alınan linkler birçok siteden alınan linklere göre daha büyük etki yaratmaktadır.

34- Eş Anlamlı Kelimelerle Yönlendirilen Linkler 

Son zamanlarda oldukça çok kullanılan bir uygulamadır. Anahtar kelimenin eş anlamalı kelimelerine yönlendirilen linklerdir. Etkili sonuçlar ortaya çıkarır.

35- Backlinkin Yaşı

Eski bir tarihte alınan ve halen web sitesinde olan backlinkler yeni olan backlinklere göre daha etkilidir. Kısacası backlink yaşı ne kadar artarsa arttıkça etkisi de o kadar artar.

36- Diğer Sitelerden Gelen Linkler 

Sitenize gelen linklerin hangi sitelerden geldiğini Google takip eder. Ücretsiz oluşturulan paravan bloglardan gelen linkler yerine web sayfalarından gelen linkler Google için daha değerlidir.

37- Organik Yollarla Kazanılan Backlinkler

Google için oldukça önemli bir kriterdir. Ücretli ve doğal olmayan yollarla backlink alımı yapılmamalıdır. Organik backlinkler Google için her zaman değerlidir. Sitenizde yer alan backlinkler organik yollarla kazanıldığı zaman kısa sürede etkisini gösterecektir.

38- Blog Sitelerden Gelen Linkler

Google, bloglardan gelen linkleri log ve ip takibi ile takip etmektedir. Site sahiplerinin aynı kişi olup olmadığını tespit etmek ister. Eğer Google her iki sitenin de aynı kişi olduğunu tespit ederse spam olarak değerlendirir.

39- 301 Yönlendirmeleri ile Gelen Linkler

Organik linklere göre daha az etki gösterir. Google genelde linklerin, daha önce ceza almış bir siteden geldiğini düşünür.

40- Schema.org Standartlarına Uygun Linkler

Google için Schema.org standartlarına uygun şekilde oluşturulan linkler karmaşık ve anlaşılırlığı zor olan linklerden daha değerlidir.

41- Diğer Arama Motorlarına Kayıt

Diğer arama motorlarına kaydı olan bir site olmayanlara göre daha iyi sıralamalar elde eder.

42- Dış Linklerin Sayısı

Dış link sayısının iç link sayısından daha fazla olması zararlı bir durumdur.

43- Forumlardan Gelen Backlinkler

Ticari kullanım amacından dolayı Google bu backlinkleri değersiz görmektedir.

44- Tanıtım Yazısı ve Uzunluğu

Tanıtım yazıları ve tavsiye yazılarının kelime sayısı önemlidir. 1000 kelimelik bir tanıtım sayısı 300 kelime olan tanıtım yazısından daha değerlidir.

45- Linklerin İçerik Kalitesi

Özellikle kaliteli video ve görsel kullanılan tanıtım yazılarından yönlendirilen linkler, sitenizin daha değerli olduğunu gösterir.

46- Her Sayfada Görülen Linkler

Her sayfada görülen linkler, para ile satın alınır ve sponsor link olarak değerlendirilir. Sponsor Linklere karşı Google’ın yaklaşımından yukarıda bahsetmiştik. Bu nedenle kısacası her sayfada görülen linkler siteye zarar verir.

KULLANICI KRİTERLERİ

1- Anahtar Kelimelerden Gelen Trafik

Anahtar kelimelerden gelen trafiğin yükselmesi demek sitenizin de yükselmesi demektir. Anahtar kelimelerden gelen trafik oranı ne kadar yüksek olursa sitenizde o kadar yükselir.

2- Anahtar Kelimelerin Tıklanma Oranı (TO)

Anahtar kelimelerden organik olarak tıklama almak, kullanıcı aramaları ile trafik elde etmek demektir. Ne kadar yüksek olursa sitenizin yükselmesinde o kadar etki yaratacak demektir. Fakat bu tıklamalar tamamen organik olmalıdır. Program aracılığıyla sahte bir şekilde elde edilirse Google ağır bir ceza uygular.

3- Kullanıcıların Sitede Kaldığı Süre

Hemen çıkma oranıdır. Kullanıcılar eğer sitenizden giriş yapar yapmaz çıkarsa yani hemen çıkma oranı yüksek olursa siteniz yetersiz ve değersiz olarak değerlendirilir. Kullanıcıların sitede kalma süresini artırmak için hedef kitlenize uygun bir şekilde içerik ve sayfa optimizasyonu yapın. Çünkü hemen çıkma oranı ne kadar düşük olursa sitenizin değeri de o kadar artar.

4- Doğrudan Trafik

Farklı kullanıcılar site adresini yazarak doğrudan sitenize giriş yapıyorsa bu doğrudan trafik olarak adlandırılır. Google, Chrome verilerini dikkate alarak değerlendirme yapar. Doğrudan trafik oranı yüksek olan bir web sitesi, az olana göre daha değerlidir ve daha iyi sıralama elde eder. Google, doğrudan trafik oranı yüksek olan siteleri ayrıca kaliteli site olarak değerlendirir.

5- Kullanıcıların Siteyi Tekrar Ziyaret Etme Oranı 

Eğer kullanıcılar farklı zaman dilimlerinde siteyi tekrar ziyaret ediyorsa Google, web sitesinin yeterli ve kaliteli olduğunu düşünür. Bu oran ne kadar yüksek olursa web siteniz o kadar çok değer kazanır.

6- Saklı IP Adresleri ile Erişim 

Kullanıcıların saklı IP adresi ile belirli bir seviyeden daha fazla erişim olması durumu Google’ın dikkatini çeker. Google böyle bir durumda siteyi manuel olarak takip etmeye başlar. Manuel takibin ardından Google sitenin zararlı olup olmadığını belirler.

7- Chrome Yer İmleri 

Chrome’da yer imlerine sahip siteler, daha yüksek sıralamalar elde edebilir.

8- Google Araç Çubuğu Verileri

Google’ın dikkate aldığı bir kriterdir. Web sitesinin gelişmesi ve hataların belirlenmesi için Araç Çubuğu Verileri kullanılmalıdır. Ayrıca tarama deneyimi geliştirilebilir.

9- Yorum Sayısı 

Çok sayıda yorum alan sayfalar, kullanıcı etkileşiminin ve kalitenin göstergesidir.

10- Sitede Geçirilen Süre

Google için önemli bir kriterdir. Kullanıcılarınızın sitenizde uzun süreler geçirmesi oldukça önemlidir. Kullanıcılar sitenizde ne kadar çok kalırsa yani ne kadar çok zaman geçirirse Google için siteniz o kadar değerlidir.

ÖZEL ALGORİTMA KRİTERLERİ

1-Sayfaların Yenilenme Oranı

Güncellemeyen sayfalar Google için değersizdir. Doğru ve güncel kaynaklar Google için daha değerlidir.

2- Anlamsız Anahtar Kelime Kullanımı

Anlamsız anahtar kelimeler için Google RankBrain’i kullanır. Anlamsız anahtar kelimelere yer veren sayfaları değersiz olarak değerlendirir.

3- Kullanıcı Tarama Geçmiş

Kullanıcıların oturum açıkken yaptığı aramalar ile Google arama sonuçlarını kişiye göre özelleştirir. Aynı IP adresinden sürekli olarak ziyaret edilen bir site Google’da şüphe uyandırır.

4- Kullanıcı Arama Geçmişi

Kullanıcılar arama yaptıklarında Google bunları kaydeder ve bir sonraki aramada bir önceki araması ile ilgili ilişki kurarak arama sonuçlarında gösterir. Bu yüzden içerikleriniz de anahtar kelimelerin eş anlamlarını ve LSI anahtar kelimelerine yer verin. Belki de beklemediğiniz bir anahtar kelimeden trafik sağlayabilirsiniz.

5- Lokasyon Hedefleme 

Lokasyon hedefli çalışmalarda yerel sunucu IP adresi ve ülke uzantısının kullanımı sıralamalarda yükselmenizi sağlar. Yani com.tr uzantısı bir web sitesi için ihem iyi bir sıralama hemde iyi bir gelecek sunacaktır.

6- Güvenli Arama

Kullanıcılar güvenli arama yöntemlerini kullanarak arama yaparlar. Bundan dolayı Google, politikalarına aykırı olan içeriklere sahip sitelerin görünür olmasına izin vermez.

7- Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya, hizmetlerinizi tanıtmanın mükemmel bir yoludur. Sosyal Medya sitelerinde içerikleriniz yer alması sitenizi olumlu olarak etkileyen bir faktördür.

8- DMCA Şikayetleri 

Google, sıralama yaparken DMCA şikayetlerini de dikkate alır. DMCA şikayet oraları ne kadar yüksek olursa siteniz sıralamalarda o kadar gerileyecektir.

9- Domain çeşitliliği 

Sektörde arama motorlarının yeni çıkan uzantılara değer vermediği yönünde birçok kirli bilgi yer alıyor. Google, domain çeşitliliğini sever ve com, net uzantılarıyla aynı değeri verir. Önemli olan sitenin politikalara uygun içerik yayınlıyor olmasıdır.

10- Ticaret Aramaları 

Anahtar kelime ile yapılan aramalarda farklı sonuçlar görülebiliyor. Uçuş/fly için yapılan aramada farklı sonuçlarla karşılaşabilir.

11- Yerel Aramalar 

Kullanıcılar lokasyon hedefli bir arama yaparsa bulunduğu konumda bulunan siteler öncelikli olarak sıralamalarda yer alır. Lokasyon bazlı aramalarda sitenizi ön plana çıkarmak için anahtar kelimelere ek olarak lokasyon belirtecek kelimelere içerikte yer verin.

12- Google Haberler Kutusu 

Arama sonuçlarında çoğu zaman haberler kutusu ilk sıralarda yer alır. Google dikkat çekici bulduğu haberleri bu şekilde öncelik verir. Google News kaydını yaparak sitenizin öncelik kazanmasını sağlayabilirsiniz.

13- Büyük Marka Tercihi

Web siteniz büyük ve tanınmış firmaların web sitelerinden ne kadar kaliteli olursa olsun arama sonuçlarında büyük firmalar öncelik elde eder. Kullanıcıların  bu konu ile ilgili davranışlarına dayalı yapılan araştırmada kullanıcıların çok fazla site gezmeden, tanınan büyük firmaların web sitelerini tercih ettiği gözlemlenmiştir.

14- Ürün Aramaları 

Herhangi bir ürün araması yapıldığında Google, arama sonuçları arasında ürünle alakalı görsellere yer veriyor. Bu yüzden ürün görselleri yüksek kaliteye sahip olmalıdır. Ayrıca Google Merchant’ı aktifleştirerek de ürün görselleri ile avantaj sağlayabilirsiniz.

15- Görsel İndex

Google’da yalnızca yazılı içerikler değil görsel içeriklerde aranmaktadır. Görsel içeriklerden web sitenize trafik ve sıralamalarda avantaj sağlamak için SEO uyumlu olacak şekilde yüklemelisiniz.

16- Görsel İndex Sıklığı 

Gereksiz düzeyde görsel kullanımı siteye zarar verir. Yani ortalama 100 150 kelimeden oluşan bir yazıda 15 tane görsel kullanımı gibi abartılı şekilde siteye zarar veren görsel kullanımından kaçının.

17- Birden Fazla Arama Sonucu

Bir site için arama sonuçlarında birden fazla sonuç gösterilebiliyor. Benzer anahtar kelimelerin kullanımı, benzer ürünlerin yer alması böyle bir durumla karşılaşmanızı sağlayabiliyor. Belli bir süreden sonra sitenin spam olarak algılanmasını da sağlayabiliyor ne yazık ki. Bu yüzden aynı anahtar kelimelerin kullanılmamasına özen gösterin .

SOSYAL MEDYA KRİTERLERİ

1- Tweet Sayısı

Twitter arama sonuçları üzerinde etkili olan sosyal medya platformudur. Sitelerin Twitter hesabından attığı tweet sayısı arama sonuçlarındaki sırasını etkilemektedir.

2- Twitter Hesap Otoritesi

Takipçi sayısının yüksek olması, retweet ve beğeni sayısı önemlidir. Twitter hesabınız arama motorlarında görünür olmanız mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta robot ve organik olmayan yöntemlerle takipçi sayısı arttırmamanızdır.

3- Facebook Sayfası Beğeni Sayısı

Kullanıcıların ilgisini çeken ve belirli bir düzeye erişmiş site olduğunuzu gösterir. Sayfanızın beğeni sayısı yüksek oldukça arama sonuçlarında Facebook hesabınız daha fazla görünür olacaktır. Ayrıca sitenin genel trafiği ve sıralamasını da etkileyecektir.

4- Facebook Paylaşım Sayısı

Web sitesinde yer alan içeriklerin Facebook hesabında paylaşılması arama sonuçlarında etkilidir.

5- Facebook Sayfa Popülerliği

Facebook sayfanızın ne kadar popüler olduğu Twitter’da olduğu gibi arama sonuçlarını etkiler. Sayfa beğenisi başta olmak üzere birçok kriter söz konusudur. Facebook sayfanızın popülerliği ne kadar artarsa arama sonuçlarında daha fazla görünür hale gelecektir.

6- Pinterest

Google için Pinterest diğer sosyal medya platformlarından biraz daha ön plandadır. Bunun sebebi de daha fazla kurumsal içeriğin paylaşılmasıdır.

7- Diğer Sosyal Medya Platformları 

Facebook, Twitter ve Pinterest’in yanı sıra diğer sosyal medya platformları da sitenizin arama sonuçlarında ki sıralamasını etkiler. Sosyal medya platformlarında farklı içeriklere yer vermekte faydalıdır. Sosyal medya platformlarında ki hedef kitlenize göre farklı içerikler paylaşın. Bütün sosyal medya hesaplarından aynı içeriğin paylaşımı fazla bir etki yaratmaz. Aksine olumsuz sonuçlar da doğurabilir.

8- Sosyal Medya’da takiplerin Önemi

Sosyal Medyada artan takipler önemlidir. Artışlar, sayfanızın daha büyük hedef kitleye ulaşması anlamına gelir. Öyle ki bazı paylaşımlarınız arama sonuçlarında sitenizden daha üst sırada olabilir.

9- Sosyal Medya Hesap Otoritesi

Facebook, twitter harici diğer sosyal medya platformlarında olduğu hesabınızın otoritesi önemlidir. Otoritesi yüksek olan bir hesaptan gelen link yönlendirme düşük olandan daha etkili olmakta.

10- Sosyal Medya Link Yönlendirme 

Sosyal medya platformlarından bazıları linkleri kısaltır. Fakat kısaltma yapmayan bir platformda linklerinizi kısaltarak yönlendirmelisiniz. Bunun için Google Link Kısaltma servisini tercih edin.

11- Yanlış Yönlendirilen Linkler

Kullandığınız link yönlendirme servisi beklemeli yönlendirme yaparsa sıralamalarda gerilediğinizi rahatlıkla görebilirsiniz. Bu yüzden beklemeli yönlendirme yapmayan doğru servisi kullanmanız gerekir.

12- Onaylı ve Gerçek Profillerden Gelen Linkler

Onaylı ve gerçek profillerin paylaşımları sonucunda gelen link yönlendirmeleri oldukça değerlidir. Sahte hesaplardan gelen link yönlendirmelerinin herhangi bir değeri yoktur.

MARKA KRİTERLERİ

1- Marka Titlesi

Title’de yalnızca marka adı yer almalıdır. Diğer web sitelerinde görüldüğü gibi domainden sonra gelen slogan niteliğindeki ekler markaya prestij kaybından başka bir şey sağlamaz.

2- Marka Aramaları 

Title ve domainlerde yararlanarak Google markaları bulur. Önreğin Moradam olarak Google’da arama yaptığınızda site ile ilgili URL’ler sonuçlarda yer alır. Ancak yalnızca Moradam’a ait URL’ler değil diğer sitelerinde bu sonuçlar içerisinde yer aldığını görecekseniz. Bunun sebebi sizinle aynı anahtar kelimeleri kullanan ve aynı titleye sahip rakiplerinizin olmasıdır.

3- Facebook Beğenileri

Bir markanın Facebook sayfa beğeni sayısı ne kadar yüksekse büyüme şansı da o kadar artar. Beğeni sayısı düşük markalara Facebook reklam ve hizmetlerinden yararlanmalarını öneririz.

4- Twitter Takipçi Sayısı

Facebook’ta olduğu gibi Twitter takipçi sayısı da markanın büyümesi için önemlidir. Organik yöntemlerle takipçi sayınızı artırmalısınız. Ayrıca Twitter reklam hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Bu şekilde en sağlıklı sosyal medya çalışmasını yürütürsünüz.

5- Resmi LinkedIn Sayfası 

Markanızın mutlaka resmi LinkedIn sayfası olmalıdır.

6-Marka Çalışanları LinkedIn Sayfaları

Marka çalışanlarına ait gerçek  LinkedIn sayfalarının olması şirketiniz hakkında profil oluşturmanıza yardımcı olur.

7- Sosyal Medya Hesaplarında Paylaşılan Görseller

Sosyal medya hesaplarında markanın paylaştığı görsellerin kaliteli ve özgün olması gerekir. Ayrıca markanızın logosuna kapak fotoğrafları ve diğer görsellerde olmasına dikkat edin. Özensiz ve sıradan rastgele görsel paylaşımlarında bulunmayın.

8- Haber Sitelerinde Markanıza Ait Yorum ve Tavsiyeler

Büyük bir markanın haber sitelerinde kendinden söz ettirmesi önemlidir. Haber sitelerinde sitenizi tavsiye eden haberler ve yorumlar markanın site sıralaması üzerinde olumlu etki yaratan en önemli faktörler arasındadır.  Ayrıca link yönlendirmelerinin ve tanıtım yazılarının ana domainden daha çok ürünlere yönlendirilmiş olmasına dikkat edin.

9- Tanıtımlarda Link Kullanımı

Link kullanımı olmadan tanıtım yapmak büyük bir marka için önemlidir. Ürün tanıtımlarında link yönlendirmeleri yapmadan tanıtım yapmak Google için en sağlıklı yöntemdir. Ayrıca iç link yönlendirmelerinde ürün sayfalarına link yönlendirmeleri ana sayfadan daha önemlidir. Bu yüzden iç link yönlendirmelerinin ürün kategorisine yönelik olması gerekir.

10- FeedBurner Abone Sayısı

RSS hizmeti olan FeedBurner abone sayısı ne kadar yüksek olursa bu o kadar büyük marka olduğunuz anlamına gelir. Abone sayısı yüksek olan markaların siteleri düşük olanlara göre daha hızlı şekilde yükselir.

11- Google Yer Bilgileri  ve Harita Konumu

Yer bilgileri ve harita konumunu, Google Business kaydı yaparak eklemelisiniz. Çünkü harita konumu ve yer bilgileri Google için büyük marka olma sinyalidir.

12- Vergi Ödemesi Yapmayan İşletmeler

Moz’un yaptığı araştırmaya göre bir web sitesinin vergi ödemeyen bir işletme ile bağlantılı olup olmadığını Google inceler ve dikkate alır.

ON-PAGE (SİTE İÇİ) SPAM KRİTERLER

1- Google Panda Cezası

Panda güncellemesiyle birlikte kalitesiz içerikler sıralamalarda gerilemeye başladı. Bu yüzden web sitenizde kalitesiz içeriklere yer vermemelisiniz.

2- Spam Sitelere Verilen linkler

Sitenizde anahtar kelimelerde spam sitelere verilen linkler varsa bunlar ceza almanıza neden olacaktır.

3- Gizli Yönlendirmeler

İçeriğe erişim sağlayan kullanıcıların kodlar ve çeşitli algoritmalarla farklı bir konuya otomatik olarak yönlendirilmesi ceza alınmasına daha açık bir tabirle sitenin dizinlerden silinmesine neden olur.

4- Pop-Up Reklamlar

Kaliteli bir web sitesi pop-up ve benzeri reklamları kullanmamalıdır. Google için kaliteli bir web sitesi pop-up ve benzeri reklamlar ile kullanıcıyı başka sitelere yönlendirmemelidir. Bu durumla genelde dizi ve film sitelerinde karşılaşılır.

5- Bilinçsiz Yapılan Optimizasyonlar 

Çoğu zaman bir web sitesi yükselmek istediği anahtar kelimelerle içerikleri ve sayfaları doldurur. Gereğinden fazla anahtar kelime kullanımı manuel spam olarak değerlendirilir. Yükselmenin aksine anahtar kelimelerde web sitesi gerilemeye başlar. H etiketlerinin çok fazla kullanılması da aynı şekilde değerlendirilir.

6- Anahtar Kelime Spamları

İçeriklerde gereğinden fazla anahtar kelime kullanımından bahsedilmektedir. İçeriklerde anahtar kelime yoğunluğuna dikkat etmelisiniz. Ayrıca aynı anahtar kelimenin birden çok içerik için kullanılması sonucunda da sayfalar gerilemeye başlayacaktır.

7- Başlık (Header) Üzerinde Yer Alan Reklamlar

Başlık kısmının üst tarafını reklamlarla dolduran site spam olarak algılanır.

8- Gizli Bağlantılar

Kod veya çeşitli yöntemlerle bağlantıları gizleyen sitelere Google ceza vermektedir. Linklerin açık olması ve gizleme kodlarının olmaması gerekir. Aksi takdirde siteniz dizinden silinebilir.

9- Bağlantılı Siteler

Google bağlantılı siteleri manuel olarak takip eder. Eğer aynı host ve IP üzerinde bulunan sitelerden bağlantı alınması olumlu etki sağlamaz. Ayrıca bağlantıların çok fazla olması da sitenizin Google tarafından cezalandırılmasına neden olacaktır.

10- Otomatik Oluşturulan İçerikler

Çeşitli programlarla oluşturulan otomatik içerikler dizine eklense bile bir süre sonra kaldırılır. Bu tarz otomatik oluşturulan ve kopya olan içeriklere sitenizde yer vermeyin.

11- Çok Fazla Dış Bağlantı ile Rank Elde Etme

Google bu durum için gerekli önlemleri almaktadır. Rank elde etmek veya yükseltmek için kaliteli web sitelerine link çıkışı yapan siteler, Google tarafından cezalandırılır.

12- Spam IP Adresi

IP adresiniz üzerinde birden fazla site yer alıyorsa ve bu sitelerden bir tanesi spam site ise bu tüm sitelerinizi etkiler. Host alırken siteye özel IP adresi alabilirsiniz. Ayrıca Host alırken DNS alarak çalışmalarınızı ve sitenizi riske atmamış olursunuz.

13- Kötü Kullanılan Meta Etiketi

Meta etiketinin kötü şekilde kullanılması sitenin dizinden silinmesine kadar varan ağır cezalar alabilir. Anahtar kelimelerin spam seviyede doldurulduğu meta etiketi kullanmayın. Ayrıca yazılımlar aracılığıyla anahtar kelimeleri doldurarak değişkenli şekilde sunmanız halinde yine sitenizi olumsuz etkiler.

OFF-PAGE (SİTE DIŞI) KRİTERLER

1- Aşırı Link Yönlendirme

Web sitesi kurulduktan ortalama 1 2 ay sonra tanınmaya ve hakkında tavsiyeler almaya başlayabilir. Web sitesinin bir önceki gün 1 2 adet backlinki varsa ve ertesi gün bu sayı 100 150 gibi bir seviyeye çıkarsa Google spam olarak değerlendirir ve manuel olarak takip etmeye başlar. Backlink çalışmaları bir kaç aya yayılarak yapılmalıdır. Bu şekilde bir yöntem uygulanması sağlık bir backlink çalışması olacaktır.

2- Penguin Cezası 

Zararlı ve spam backlink çalışması yapan bir web sitesi Penguin cezası alacaktır. Böyle bir ceza alan web sitesi aramalarda görünürlüğünü kaybederek gerilemeye başlayacaktır.

3- Forum ve Profil Backlinkler

Google bu konuyla ilgili birçok güncelleme yaptı. Forum ve Profil backlinkleri için Google sitelere ceza uygulamaktadır. Özellikle ticari amaçlı olmasından dolayı forum ve blog backlinkleri sıralamalar üzerinde hiçbir etki de yaratmayan backlinklerdir.

4- Aynı IP Üzerinden Yönlendirilme Yapılan Linkler

Genelde gerekli donanıma sahip olmayan kişiler tarafından link ağı oluşturmak için yapılan bir yöntemdir. Aynı IP üzerinden yönlendirilen linklerin hiçbir etkisi yoktur.

5- Google ve TIB Standartlarına Uymayan İçerik ve Anahtar Yönlendirme Yapılması

Google ve TIB standartlarına uymayan içerik ve anahtar kelime ile siteye yönlendirme yapılması spam olarak değerlendirilir. 1 defa yapılması halinde Google manuel olarak takibe başlar ve sıralamalarda site ciddi kayıplar yaşanır. Tekrarlandığı zaman ise indeksler tamamen silinir.

6- Satın Alınan Linkler

Google’ın dikkatle takip ettiği bir durumdur. Google satın alınan linkleri tespit eder ve sayısı çok az bile olsa link satan ve alan siteye ceza uygular.

7-Google SandBox

Yeni açılmış bir web sitesinde aniden backlink çıkışı yükselirse Google takibe alır ve abartılı olarak gördüğü durumlarda siteye SandBox cezası uygular.

8- Google Dans

Web sitelerinin sahte trafik üretip üretmediğini ve kelimelerde sahte çalışma yapıp yapmadığını tespit edebilmek için Google dalgalanma yapar.

Tüm bu kriterleri en iyi şekilde uygulamanızı sağlayan Profesyonel SEO hizmeti sayfamıza göz atmayı da unutmayınız!