SEO: Yeni Başlayanlar için Detaylı Kılavuz

SEO, internet dünyasında hakkında her zaman en çok soru sorulan konular arasında olmuştur. Bu makaleyi bu nedenle hazırladık. Web sitenizin Google gibi arama motorları aracılığıyla bulunmasını istiyorsanız, arama motoru optimizasyonu (SEO), zorunlu bir pazarlama taktiği olacaktır.

Bu kılavuzda şunları öğreneceksiniz:

  1. SEO Nedir ve Neden Önemlidir?
  2. En İyi Anahtar Kelime Araştırma ve Anahtar Kelime Hedefleme Uygulamaları
  3. En İyi Site Optimizasyonu Uygulamaları
  4. En İyi Bilgi Mimarisi Uygulamaları
  5. İçerik Pazarlama ve Link Oluşturma Nasıl Yapılır?
  6. Genel Teknik SEO Sorunları ve En İyi Uygulamalar
  7. SEO Çalışması Sonuçları Nasıl İzlenir ve Ölçülür?
  8. Nihai SEO Düşünceleri (Mobil, Uluslararası ve Yerel SEO En İyi Uygulamalar vb.)

Bu sayfadaki SEO temelleri rehberinin sonuna ulaştığınız zaman, arama motoru optimizasyonunun ne olduğu, neden değerli ve önemli olduğu ve sürekli değişen SEO gündeminde nasıl mükemmel sonuçlar elde edeceğiniz konusunda güçlü bir altyapıya sahip olacaksınız.

1. SEO Nedir ve Neden Önemlidir?

Muhtemelen SEO’yu duymuşsunuzdur ve henüz SEO çalışmasıyapmadıysanız, terimin hızlı bir Vikipedi tanımını moradam.com/seo-nedir adresinden görüntüleyebilirsiniz. SEO’nun “bir web sitesinin veya bir web sayfasının bir arama motorunda görünebilirliğini etkileme süreci olduğunu ifade edebilir. Seo kısaca, ücretsiz şekilde arama motorlarından doğal ziyaretçi çekmek anlamına gelir. Web siteniz için SEO ile ilgili diğer önemli sorular ise şunlardır:

  • Sitenizi arama motorları için nasıl optimize edersiniz?
  • SEO’da ne kadar zaman harcayacağınızı nereden öğrenebiliriz?
  • “İyi” SEO tavsiyelerini “kötü” veya zararlı SEO önerilerinden nasıl ayırt edebilirsiniz?

Bu sorular; bir işletme sahibi veya çalışanı olarak, sizin için ilgi çekici olan şey, işletmeniz için daha alakalı kitle trafiği çekmek, daha fazla satış ve sonuç olarak daha fazla gelir ve kâr elde etmenize yardımcı olmak için SEO’dan nasıl yararlanabileceğinizi gösterir. Bu rehberde odaklanacağımız şey budur.

Neden SEO Çalışması Yapılmalı?

Her gün bir çok insan internette bir şeyleri aramaktadır. Bu arayış bir trafik oluşturmaktadır. Bu trafik, işiniz için son derece önemli olabilir. Çünkü sadece çok fazla trafik vardır ve bu trafik, çok özel, çok amaçlı bir trafiktir.

Yani bu işlem duvarda reklam panosu kiralamaya benzemez. Cadde üstünde bir reklam panosu kiraladıysanız bir arabaya sahip olan herkes reklamınızı görür (ister sizinle alakalı olsun ister olmasın). Peki bu ne kadar verimlidir? Aslında sizin ürününüzü, sadece ürününüz ile ilgili olan kişiler görürse bu sizin için daha iyidir. Çünkü ticari olarak size Billboard kiralamaktan daha fazla katkı sağlar.

İnsanlar işinizle doğrudan alakalı her türlü şeyi arıyorlar. Bunun da ötesinde, insanlar işinizle alakalı bir şekilde bağlantılı olan her türlü şeyi arıyor. Bu insanlara ulaşmak ve onlarla bağlantı kurarak sorularına cevap vermek, sorunlarını çözmek ve onlar için güvenilir bir kaynak haline gelmek için daha fazla fırsat yakalamanız gerekir.

Web sitenizi, Google’dan gelen ziyaretciler için harika bir kaynak haline getirmelisiniz. Size soru sorabilmeliler, etkileşimde bulunmalılar.

Arama Motorlarından Trafik Nasıl Sağlanır?

Öncelikle, Google’ın dünyadaki çoğu arama trafiğinin gerçekleştiği bir köprü olduğunu belirtmek önemlidir. Bu, sektörden sektöre göre değişebilir. Ancak, Google’ın arama sonuçlarında işletmenizin veya web sitenizin görünmek isteyeceği birincil oyuncu olması muhtemeldir. Bu kılavuzda belirtilen en iyi uygulamalar sitenizin ve içeriğinin iyi sıralarda konumlandırılmasına yardımcı olacaktır.

Tüm arama motorlarında arama sonuçları sürekli değişmektedir. Google özellikle sürekli algoritma güncellemesi yapar. Bu, kullanıcılara daha sağlıklı sonuçlar vermek için gereklidir.

Peki Google, kullanıcıların aradıklarına yanıt olarak hangi sayfalarda olduğunu nasıl belirler? Bu değerli trafiğin tamamını sitenize nasıl yönlendirebilirsiniz?

Google’ın sıralama algoritması son derece karmaşıktır. Bu bölümün sonunda Google’ın web sitelerini nasıl sıralayacağını ve yüksek bir seviyeye çıkmaya çalışan herkes için bazı bilgileri paylaşalım:

  • Google, arama yapan kişinin sorgusuyla ilgili yüksek kaliteli ve alakalı bilgiler içeren sayfaları aramaktadır.
  • Web sitenizin içeriğini “tarayarak” (veya okuyarak) ve bu içeriğin içerdiği anahtar kelimelere dayanarak, bu içeriğin araştırıcının aradığı şeyle alakalı olup olmadığını kontrol edip (algoritmik olarak) değerlendirerek alaka düzeyini belirler.
  • Bir dizi araçla “kaliteyi” belirler. Ancak bunlar arasında en önemlisi, sayfanıza ve sitenize bir bütün olarak link veren diğer web sitelerinin sayısı ve kalitesidir. Son derece basit bir şekilde söylemek gerekirse: Sitenize bağlantı (link) veren diğer siteler, internette başka hiç kimsenin ziyaret etmediği bloglarsa bir işe yaramaz. Asıl önemli olan bağlantı veren sitelerden sitenize trafik çekebilmektir. Çok ziyaretçisi olan web sitelerinden alınan linkler güvenilir olduğundan dolayı daha çok işe yarar.

Google’ın algoritması, sitenizin hangi pozisyonda sıralanacağını belirlemek için giderek daha fazla sayıda öğeyi tarıyor ve göz önünde bulunduruyor:

  • Kullanıcılar sitenizle nasıl etkileşimde bulunurlar? (İhtiyaç duydukları bilgileri bulup sitenizde kalıyorlar mı, yoksa arama sayfasına geri dönüyorlar ve başka bir bağlantıya tıklıyorlar mı? Yoksa arama sonuçlarınızı tamamen yok sayıyorlar ve asla tıklama yapmıyorlar mı?)
  • Sitenizin yükleme hızı ve mobil uyumluluk oranı nasıldır?.
  • Ne kadar benzersiz içeriğe sahipsiniz? (Çok “zayıf” ve düşük değerli içerikler ile yinelenen içerik problemlerine karşı.)

Google’ın algoritmasının aramalara yanıt olarak gördüğü yüzlerce sıralama faktörü vardır ve bu kriterler sürekli olarak güncellenir veya önem derecesi değişir.

İyi haber şu ki; Arama sonuçlarında değerli kelimelerde sıralama almak için bir SEO uzmanı olmak zorunda değilsiniz. Kanıtlanmış ve tekrarlanabilir en iyi uygulamalar ile dünyanın en değerli şirketlerinden birini geçmeniz dahi olasıdır. “Tersine mühendislik” ile uzmanlığa gerek kalmadan arama yoluyla hedeflenmiş trafiğinizi artırabilirsiniz.

Arama motorlarının nasıl çalıştığıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıdakiler dahil olmak üzere bir çok harika kaynak mevcuttur:

Şimdi, SEO temellerine geri dönelim ve arama motorlarından daha fazla trafik almanıza yardımcı olacak gerçek SEO tekniklerine ve stratejilerine başlayalım.

2. Anahtar Kelime Araştırma ve Anahtar Kelime Hedefleme En İyi Uygulamaları

Arama motoru optimizasyonunda ilk adım, gerçekten neyi optimize ettiğinizi belirlemektir. Bu, web sitenizin Google gibi arama motorlarında sıralanmasını istediğiniz, kullanıcıların aradığı terimleri (“anahtar kelimeler” olarak da bilinir) tanımlamak anlamına gelir .

Kulağa yeterince basit geliyor, değil mi?

Maalesef bu kadar basit değil.Sitenizde hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeleri belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel faktör var:

  • Aranma Hacmi – Göz önünde bulundurulması gereken ilk faktör, kaç kişinin belirli bir anahtar kelimeyi aradığıdır. Bir anahtar kelime için beklediğiniz kitle ne kadar büyükse rekabet o kadar zor demektir. Hiç kimse ilgili anahtar kelimeyi aramıyorsa, bu kelimede yükselmek kolaydır fakat içeriğinizi arama yoluyla bulan kimse yoktur. Yani doğru kelimeyi seçmelisiniz.
  • Uygunluk – Bir kelime sık sık farklı bir kelimeyle birlikte aranırsa: Ancak, potansiyel müşterilerinizle tamamen alakalı değilse burada da bir uygunsuzluk söz konusu olur. Alaka düzeyi ilk bakışta doğru görünüyor: Kurumsal web sitesi yazılımı satıyorsanız, işinizle ilgili olmayan aramalar için görünmek istemezsiniz. Örneğin “evcil hayvan malzemeleri.” “e-posta pazarlama yazılımı” gibi. Büyük şirketlere iş satmak istiyor olmanıza rağmen, trafiğin çoğu yazılımınızı satın alma konusunda herhangi bir ilgisi olmayan kişilerden geliyorsa, büyük şirketler basit bir Google aramasına dayanarak pahalı, karmaşık çözümlerinizi asla satın alamazlar. Tersine, web sitesi yazılımı satmadığınızı düşünüp  “en iyi web sitesi yazılımı” gibi diğer arama kelimelerine odaklanırlar.
  • Rekabet – Herhangi bir iş fırsatında olduğu gibi, SEO’da da potansiyel maliyetler ve başarısızlık olasılığını göz önünde bulundurmalısınız. SEO için bu, belirli terimler için nispi rekabeti (ve sıralama olasılığını) idrak etmek anlamına gelir.

Öncelikle, potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu ve neleri arayacaklarını anlamanız gerekir. Zaten beklentilerinizin kim olduğunu anlamadıysanız, SEO çalışmalarını doğru yapmanız mümkün değildir.

Hedef kitlenizle ilgili elde etmeniz gereken veriler şunlardır.

  • Ne tür şeylerle ilgileniyorlar?
  • Hangi sorunları var?
  • Yaptıkları şeyleri, kullandıkları araçları vb. tanımlamak için ne tür bir dil kullanıyorlar?
  • Başka kimden bir şeyler satın alıyorlar (Bu, rakiplerinizi tanımak anlamına gelir.)

Bu soruları yanıtladıktan sonra, ek anahtar kelime fikirleri edinmenize ve bazı arama hacmi ve rekabet metrikleri ekleyebilmenize yardımcı olacak olası anahtar kelimelerin ilk “tohum listesi” elinizde olmuş olacaktır.

Müşterilerinizin veya sizin, yaptığınız işi açıklamasının ana yollarının listesini alarak, bu anahtar sözcük öbeklerini Google’ın kendi anahtar kelime aracı veya Uber Suggest veya Moradam’ın anahtar kelime aracı gibi araçları kullanarak listenizi detaylandırmanız gerekir:

Aşağıda, anahtar kelime araçlarının daha kapsamlı bir listesini bulabilirsiniz, ancak ana fikir bu ilk adımda, çeşitli anahtar kelime araçlarıyla çok sayıda arama yapmak gerekir. Rakiplerinizin hangi terimleri sıraladığını görmek için SEM Rush gibi rekabetçi anahtar kelime araçlarını da kullanabilirsiniz.

Bu araçlar binlerce farklı arama sonucuna bakar ve son zamanlarda Google’da rakip sıralamanızı gördükleri her arama terimini size gösterir.

Tekrar: Bu sadece rakipler için baktığınız bir şey olmak zorunda değil. İçerik fikirleri için aynı pazarda satılan ilgili araçlara bakabilir ve hatta konunuz hakkında konuşanlar (ve beklentileriniz okuyor) gibi önemli niş yayıncılara bakabilir ve bu sitelerin ne tür anahtar kelimeler için trafik çekeceğini görebilirsiniz. Ayrıca, mevcut bir siteniz varsa, arama motorlarından zaten trafik alıyorsunuz demektir. Bu durumda, hangi terimlerin trafiğe aracı olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için kendi anahtar kelime verilerinizin bir kısmını kullanabilirsiniz.

Ne yazık ki, Google, analitik sağlayıcıları için kullanıcıların aradığı bilgileri içeren bir sürü bilgiyi vermeyi bırakmıştır. Ancak, SEM Rush’ı (veya SpyFu gibi benzer araçları ) kendi sitenizde kullanabilirsiniz. Bu sayede, sıralama zorluğu ve tahmini arama hacmi gibi verileri elde edebilirsiniz. Google ayrıca, bu verileri ücretsiz Web Yöneticisi Araçları arayüzünde kullanılabilir hale getirmektedir. (Eğer bir Adwords hesabı sahibi değilseniz, bu, hem arama sorgusu verilerini ortaya çıkarmak hem de çeşitli teknik SEO sorunlarını teşhis etmek için çok değerli bir SEO aracıdır: Web Yöneticisi Araçları için tıklayınız.)

Web Yöneticisi Araçları kurulduktan sonra, giriş yaptığınızda bu bağlantıya gidebilir ve sitenize trafik çeken arama sorgularını görebilirsiniz:

Bunlar, ek içerik tanıtımı ve iç bağlantıya odaklanmak için iyi terimler olabilir (daha sonra bu konuların her biri için daha fazla) ve aynı zamanda, nelerin hedefleneceği konusunda daha fazla fikir edinmenize yardımcı olacak daha geniş ve büyük “tohum anahtar kelimeleri” de olabilir.

Özet: Potansiyel müşterilerinizin nasıl konuştuğunu ve ne aradıklarını anlamak için zaman ayırdıktan sonra, rakiplerinize ve ilgili sitelerinize trafik çeken anahtar kelimelere göz atmış olduk ve kendi sitenize trafik çekmenin şartlarını incelediniz. En iyi fırsatların gerçekte nerede yattığını ve hangi şartların yerine getirileceğini anlamak için kılavuzu okumaya devam ediniz.

Bir anahtar kelimenin göreceli rekabetini belirlemek, oldukça karmaşık bir görev olabilir. Çok yüksek bir seviyede analiz gerekir, özetle şu bilgileri doğru anlamanız gerekir:

  • Rakipler ne kadar güvenilir ve otoriter? Diğer bir deyişle: Siteler kaç tane bağlantıya (backlink) sahip, ne kadar yüksek kaliteli, güvenilir ve alakalı siteler var? Aynı dönem için yarışacak diğer tüm siteler için bu analiz yapılmalıdır.
  • Anahtar kelimenin kendisi ile ne kadar iyi eşleşiyorlar? (Bu aramanın sorusuna büyük bir cevap veriyorlar mı?) Eksikler var mı?
  • Bu arama sonucundaki her bir sayfa ne kadar popüler ve otoriterdir? Diğer bir deyişle: Bu sayfalar kaç backlinke sahiptir? Yüksek kaliteli, güvenilir ve alakalı siteler nelerdir?

Rekabetçi anahtar kelimelerin Backlinko’nun derinlikli rehberinde nasıl belirlendiğine karar verebilirsiniz.

Ayrıca, anahtar kelime zorluk puanları sunan çeşitli farklı araçlar (çoğu ücretli) vardır:

Ve daha gelişmiş olsa da, Nick Eubanks‘ın sıralama potansiyelini anlamasından bahsetmek, sadece anlamakla kalmayıp aynı zamanda anahtar kelime rekabeti ve kendi sitenizin kısa ve uzun vadede gerçek sıralama olasılığını belirlemek için eyleme geçirilebilir bir formül oluşturmayı da sağlar .

Anahtar kelime araştırması ve anahtar kelime hedefleme konusuna daha da fazla dalmak istiyorsanız, konuyla ilgili birçok harika kaynak vardır:

3. Sayfa Optimizasyonu

Anahtar kelime listenizi aldıktan sonra, bir sonraki adım, hedeflenen anahtar kelimelerinizi sitenizin içeriğine uygulamaktır. Sitenizdeki her sayfa, bir temel terim ve ilgili terimlerin bir “sepetini” hedeflemelidir. Onun içinde Anahtar Kelime Hedefleme ve Sayfa İçi SEO İçin Görsel Bir Kılavuz (Rand Fishkin) sayfası mükemmel optimize edilmiş bir sayfa için harika bir görsel sunmaktadır:

Arama motoru trafiğini web sitenize nasıl yönlendireceğinizi düşünürken anlamak isteyeceğiniz birkaç önemli, temel sayfa içi SEO kriterine bakalım:

Başlık Etiketleri

Google bir sayfanın gerçek anlamını daha iyi anlamak için çalışırken ve sayfalarınızda sıralamak istediğiniz terim (ve ilgili terimler) dahil olmak üzere, anahtar kelimelerin agresif ve manipüle edici kullanımının önemini vurgulamak (hatta cezalandırmak) için hala başlık etiketlerine önem verir. Ve anahtar kelimenizi koyabileceğiniz en etkili yer, sayfanızın başlık etiketidir.

Sayfada gördüğünüz başlık genellikle bir H1 (veya muhtemelen bir H2) HTML öğesidir. Başlık etiketi, tarayıcınızın en üstünde görebileceğiniz şeydir ve sayfanızın kaynak koduna göre bir meta etiketinde gösterilir:

Google’ın göstereceği bir başlık etiketinin uzunluğu değişir (piksellere değil, karakter sayılarına dayanmaktadır) ancak genel olarak 55-60 karakter burada iyi bir kuraldır. Mümkünse ana anahtar kelimenizde çalışmak istiyorsanız ve bunu doğal ve etkileyici bir şekilde yapabiliyorsanız, bu terimin yanı sıra ilgili bazı eklemelerde bulunmalısınız. Ancak şunu da aklınızda bulundurmanız gerekir: Başlık etiketi, bir arama aracının sayfanızın arama sonuçlarında gördüğü şeydir. Organik arama sonuçlarında yer alan “başlık”tır, bu nedenle başlık etiketinizin nasıl göründüğüne göre de başlığın biçimini göz önünde bulundurmak gerekir.

Meta Tanımları

Başlık etiketi etkin bir şekilde arama listelerinizin başlığını taşırken, meta açıklamasında (sitenizin kodunda güncellenebilen, ancak asıl sayfanızda görünmeyen başka bir meta HTML öğesi), sitenize ait ek reklam yeridir ve bu noktada etkili bir işleve sahiptir. Google, arama sonuçlarında görüntüledikleri konularla ilgili olarak bazı farklı varyasyonlar kullanır. Bu nedenle, meta açıklamanız her zaman gösterilmeyebilir. Ancak, sayfanızın tıklanabilir olması muhtemel olan, güzel ve mantıklı bir açıklaması varsa, trafiği büyük ölçüde artırabilirsiniz.

(Unutmayın: Arama sonuçlarında görünmek sadece ilk adımdır! Hala sitenize gelmek için arama yapan kullanıcılara ulaşmanız ve daha sonra istediğiniz işlemi gerçekleştirmeniz gerekir.)

Sayfa İçeriği

Sayfanızın asıl içeriği elbette çok önemlidir. Farklı sayfa türleri farklı “işlere” sahip olacak – çok sayıda kişinin bağlantı kurmasını istediğiniz köşe taşı içerik öğenizin, kullanıcılarınızın hızlı bir şekilde yanıt bulmasını ve yanıt almasını sağlamak istediğiniz destek içeriğinden çok farklı olması gerekir. Bununla birlikte, Google belirli içerik türlerini giderek daha fazla tercih ediyor ve sitenizdeki sayfalardan herhangi birini oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var:

  • Güçlü ve Benzersiz İçerik – Kelime sayısı açısından sihirli bir sayı yoktur ve sitenizde birkaç sayfalık bir içeriğiniz varsa, rakip sitelerde ise bir kaç yüz kelimeden oluşan yazılardan ise çok sayıda varsa, Google’ın iyi sıralamalarını elinizde tutarsınız. Özellikle Panda güncellemeleri, daha uzun ve benzersiz içeriği desteklemektedir. Eğer çok fazla sayıda (binlerce) son derece kısa (50-200 kelime içerikli) sayfanız varsa veya hiçbir şey değişmediyse çoğaltılan içerik ve benzer sayfa başlık etiketine sahipseniz Google sıralamalarında sorun yaşayabilirsiniz. Sitenizin tamamına bakmanız gerekir: Sayfalarınızın büyük bir yüzdesi zayıf, kopya ve düşük değerli içerik midir? Öyleyse, bu sayfaları “güçlendirmek” için bir yol bulmaya çalışın veya ne kadar trafik aldığını görmek için analizlerinizi kontrol edin; bu tür içerikleri arama sonuçlarından hariç tutmanız gerekir; (bir noindex meta etiketini kullanarak ) benzer içeriklerinizin arama sonuçlarında yer almaması adına Google’a görünmesini engellemek için bu özelliği kullanmanız gerekir.
  • Etkileşim – Google, etkileşim ve kullanıcı deneyimi metriklerini giderek daha fazla önemli ve ağırlıklı duruma getiriyor. Bunu, içeriğinizin arama yapanların sorduğu sorulara cevap vermesini sağlayarak, sayfanızda kalmaları ve içeriğinizle etkileşimde olmaları için gerçekleştirmektedir. Bu nedenle sayfalarınızın hızlı bir şekilde yüklendiğinden ve arama yapan kullanıcıları devre dışı bırakıp içeriğin üzerinde beliren aşırı agresif reklamlar vb. içermediğinden emin olmanız gerekir.
  • Paylaşılabilirlik – Sitenizdeki her bir içerik insan paylaşımlarına açık olmalı ve paylaşımlar teşvik edilmelidir. Zayıf içeriğe sahip çok sayıda sayfanın yayınlanmamasına, bu nedenle, dikkat etmeniz gerekir. Siz, sitenizi oluşturmadan önce sitenizde oluşturduğunuz yeni sayfaların kimlerle paylaşılacağını ve bağlantı kurulacağını belirlemelisiniz. Büyük olasılıkla paylaşılmayacak veya kimsenin link vermeyeceği sayfaların bulunması, bu sayfaların arama sonuçlarında iyi sıralanması için konumlandırılmamasına neden olur. Uzun vadede sitenizin arama motorları için bir bütün olarak iyi bir resmini oluşturması önünde engel olur.

Alt Nitelikler

Resimlerinizi nasıl adlandırdığınız, yalnızca arama motorlarının sayfanızı nasıl algıladığını değil, aynı zamanda sitenizdeki görsel aramadan ne kadar arama trafiği oluşturduğunu da etkileyebilir. Bir alt özellik, bir kullanıcı görüntüleyemiyorsa bir resim için alternatif bilgi sağlamanıza olanak veren kullanışlı bir HTML öğesidir. Resimleriniz zamanla bozulabilir. (dosyalar silinir, kullanıcılar sitenize girerken internete bağlanmakta zorluk çeker vb.) Görüntünün kullanışlı bir tanımına sahip olmak, genel kullanılabilirlik açısından faydalı olur. Bu, arama motorlarının sayfanızın neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olmak için içeriğinizin dışında başka bir fırsat da sunar.

Google, asla alakasız anahtar kelimeleri istemez. Temel anahtar kelimenizi ve olası tüm varyasyonlarınızı alt özelliğinize eklemek zararlı olur. Yani, aslında, açıklamaya tam olarak uymuyorsa, hedef anahtar kelimenizi söz konusu alanlara asla eklemeyin. Alt özniteliği doğru adlandırdığınızdan emin olun ve görüntünün eksiksiz ve doğru bir tanımını vermeye çalışın: Bu noktada gözleri zarar görmüş, göremeyen birisine tanımladığınızı hayal edin – işte tam olarak Google’nin sevdiği adlandırma modeli budur!

Konunuz hakkında doğal bir üslupla yazarak, “aşırı optimizasyon” filtrelerinden kaçınmanız şarttır. Başka bir deyişle: Google’ı, sayfanızı hedef anahtar kelimeniz için sıralamasında kandırmaya çalışıyor gibi görünmeyin. Temel konunuzun değerli ve değiştirilmiş “uzun kuyruk” varyasyonlarını burada kullanabilirsiniz.

URL Yapısı

Sitenizin URL yapısı, hem adres çubuğu perspektifinden (segmentlere ayrılmış, mantıksal bir URL yapısı kullanarak raporlarda verileri daha kolay kategorilerine ayırabilirsiniz) hem de bir paylaşılabilirlik açısından önemli olabilir (daha kısa, açıklayıcı URL’lerin kopyalanması ve yapıştırılması daha kolaydır ve hata payı düşük olur). Yine: Mümkün olduğunca çok sayıda anahtar kelime ile yazma için beyhude çalışmayın; Kısa, açıklayıcı bir URL oluşturun.

Dahası: Şayet zorunda değilseniz, URL’lerinizi değiştirmeyin. URL’leriniz “güzel” olmasa bile, kullanıcıları ve genel olarak işletmenizi olumsuz etkilediklerini hissetmiyorsanız, “daha ​​iyi SEO” için daha fazla anahtar kelime odaklı olmalarına yönelik değişiklikler yapmayın. URL yapınızı değiştirmek zorunda kaldığınızda, uygun (301 kalıcı) yönlendirme türünü kullandığınızdan emin olun. Bu, işletmelerin web sitelerini yeniden tasarladıklarında yaptıkları yaygın bir hatadır ve düşüşlere sebebiyet vermektedir.

Ek URL kaynakları:

Şema ve İşaretleme (schema.org Yapısal İşaretlemeler)

Son olarak, sayfadaki tüm standart sayfalara baktığınızda, bir adım ileri gitmeyi ve sayfanızı anlamanız için Google’a (ve şemayı da tanıyan diğer arama motorlarına) daha iyi yardımcı olmayı düşünebilirsiniz.

Şema işaretleme, sayfanızın arama sonuçlarında daha yüksek görünmesini sağlamaz (şu anda bir sıralama faktörü değildir). Bu, arama sonuçlarında, reklam uzantılarının Google Reklamlarınız için (eskiden AdWords olarak bilinir) reklamlarda yaptığı gibi, ek bir “görünüm” daha sunar .

Önemli: Bazı arama sonuçlarında, hiç kimsenin şema kullanmıyorsa, başkalarının yapmadığı sırada sitenizin derecelendirme gibi şeyleri göstermesi nedeniyle tıklama oranlarında güzel bir avantaj elde edebilirsiniz.

Sitenize ekleyebileceğiniz çeşitli farklı biçimlendirme türleri vardır. Muhtemelen işletmeniz için geçerli olmayacaktır, ancak muhtemelen sitenizin sayfalarından en az bir kısmı için en az bir biçimlendirme biçimi geçerli olacaktır.

Şema ve işaretleme hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki kaynaklardan biriyle edinebilirsiniz:

Ayrıca, site dışı SEO’daki ( kendi sitenizin sıralamalarını etkileyebilecek diğer sitelerde bulunan faktörler) izlenecek yollara göz atabilirsiniz.

4. Bilgi Mimarisi ve Dahili Bağlama

Bilgi mimarisi (site mimarisi), web sitenizdeki sayfaları nasıl düzenlediğinizi ifade eder. Web sitenizi düzenlemenin ve sayfalarınız arasında bağlantı kurma şekliniz, sitenizdeki çeşitli içeriğin aramalara yanıt olarak sıralamasını etkileyebilir.

Bunun nedeni, arama motorlarının bağlantıları “güven oyu” olarak algılaması ve hem bir sayfanın neyle ilgili olduğunu, hem de ne kadar önemli olduğunu (ve ne kadar güvenilir olması gerektiğini) anlamada yardımcı olmalarıdır.

Arama motorları ayrıca, bağlantı metni olarak adlandırılan sayfalara bağlantı vermek için kullandığınız asıl metne de bakar. Sitenizdeki bir sayfaya bağlantı vermek için açıklayıcı bir metin kullanarak, Google’ın bu sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur; özellikle de Penguen güncellemesi sonrası süreçte emin olun.

CNN’den gelen bir bağlantı, sitenizin önemli olabileceğinin bir göstergesidir. Aynı şekilde, sitenizdeki çeşitli alanlardan belirli bir sayfayı belirli bir sayfaya bağlarsanız, bu, arama motorlarına o belirli sayfanın sizin için çok önemli olduğunu gösterir. Ayrıca, sitenizdeki en fazla link alan (diğer, güvenilen sitelerden gelen bağlantılar) sayfaların, arama sonuçlarında sitenizdeki diğer sayfalara yardımcı olacak en fazla gücü olur.

Bu adlandırılan bir kavram backlink ile ilgilidir: PageRank. Başlangıçta uygulandığı zamandan farklı bir takım gelişmeler olsa da, daha derinden konuyu anlamak için aşağıda PageRank hakkında bazı iyi kaynaklar bulabilirsiniz:

Site içi mimarinin ve güçlü sayfaların gücünü anlamaya yardımcı olmak için hızlı bir örneği ele alalım. Bir kar temizleme sitemiz olduğunu hayal edelim:

  1. Soğuk havalarda kışın inşaatta kar etkisiyle ilgili inanılmaz bir çalışma yayınlıyoruz. Web’in her yerinden bağlantı kurmak için sebep veriyoruz.
  2. Çalışma ana kar temizleme sitemizde yayınlanıyor. Diğer tüm sayfalarımız, şirketimizin kar kaldırma tekliflerinin çeşitli yönlerini açıklayan satış odaklı basit sayfalar oluyor. Bu sayfaların hiçbirine harici site bağlanmamış.
  3. Araştırmanın kendisi, çeşitli ifadeler için arama sonuçlarında iyi sıralamaya iyi bir şekilde yerleştirilmiş olabilir. Satış odaklı sayfalar ise çok daha az olabilir. Bu noktada en önemli satış odaklı sayfaları hit getiren popüler içeriğimize bağlayarak o sayfalara güvenoyu verilebilir ve popüler içeriğin otoritesinin bir kısmı satış odaklı sayfalarımıza geçebilir. Arama sonuçlarında daha iyi sıralanmak için bir yetki belgesine sahip olarak çok daha iyi konumlandırılacaklar. Burada önemli bir ek not: Bu örnekte, sayfayla en bağlantılı bağlantımız hayali bir çalışmadır. Çoğu durumda, sayfanızla en çok bağlantılı olan sayfanız ana sayfanızdır, bu nedenle: Sitenizdeki en önemli sayfalara stratejik olarak bağlantı sağladığınızdan emin olmak çok önemlidir .

Bilgi mimarisi (site mimarisi) son derece karmaşık bir konu olabilir. Özellikle daha büyük siteler için – ve bu bölümün sonunda listelenen daha spesifik cevaplarla aşağıda bir dizi büyük ek kaynak var, ancak yüksek bir seviyede, akılda tutulması gereken en önemli şeyler :

  • En bağlantılı sayfalarınızı anlamak istersiniz (Ahrefs, Majestic SEO veya Moz gibi araçları kullanın ve bunları belirlemek için “üst sayfalar” raporlarına bakın).
  • En önemli arama sayfalarınızı (en değerli anahtar kelimelerinizi hedeflemek için kullandığınız sayfalar) bilgi mimarinizdeki “yüksek değerli içeriklerinizi” lerinizi koruyun: Bu, onlara çoğu zaman gezinme öğelerinde bağlantı kurarak en çok bağlantı verilen sayfalarınızda mümkün olduğunda onlara bağlantı vermek demektir.
  • Genel olarak siteniz için bir “düz bilgi mimarisi” oluşturmak iyidir. Bu, arama motorlarında sıralamak istediğiniz sayfaları, ana sayfanızdan ve bağlantılı sayfalardan mümkün olduğunca az tıklama olarak tutmanız anlamına gelir. Eski tarihli şu videoyu izleyerek sitenizin yapısını düzleştirme yolunda daha derinlemesine bilgi edinebilirsiniz.

Aşağıda, bilgi mimarisi etrafında bir dizi ek kaynak bulunmaktadır (bunların birçoğu eski kaynaklardır, ancak bunların içinde ana hatları verilen prensipler hâlâ büyük ölçüde geçerlidir):

5. İçerik Pazarlama ve Link Oluşturma

Google’ın algoritması hala büyük ölçüde backlinklere dayalı olduğundan, sitenize yüksek kaliteli bağlantılar sağlamak, arama trafiğini artırma konusunda son derece önemli bir yere sahiptir: Eğer isterseniz, sayfa içi seo ve teknik SEO’da istediğiniz tüm işleri yapabilirsiniz. Sitenize backlink almazsanız, arama sonuçları listelerinde görünmezsiniz.

Sitenize bağlantılar vermenin birçok yolu vardır, ancak Google ve diğer arama motorları gittikçe daha karmaşık hale geldikçe, birçoğu son derece riskli hale gelmiştir (kısa vadede çalışsalar bile). SEO’da yeniyseniz ve kanalı güçlendirmek istiyorsanız, daha riskli ve daha agresif olan bağlantılar elde etmeye çalışmak, işletmeniz için uygun değildir. Ayrıca, özellikle Google sıralamalarını değiştirmek için bağlantılar oluşturmaya çalışmak, arama motoru algoritmalarının değişmesi ve sıralamanızın ortadan kalkması durumunda işletmeniz için bir değer yaratmaz.

Önemli Not: Gelişmekte olan bağlantılara yönelik daha sürdürülebilir bir yaklaşım, işiniz için geleneksel PR’lere katılmak ve katılmak istediğiniz belirli terimleri de içeren faydalı içerik oluşturmak ve tanıtmak gibi daha genel ve sürdürülebilir pazarlama yaklaşımlarına odaklanmaktır.

Bağlantıları ve sosyal paylaşımları alacağınız içerik oluşturma ve teşvik etme süreci emek yoğun bir süreçtir. Bir kez daha aşağıdaki içerik pazarlamanın çeşitli yönlerine ilişkin daha ayrıntılı adım adım kılavuzlar bulacaksınız. Ayrıca, içeriği etkili bir şekilde oluşturmak, keşfedilmesini sağlamak ve arama sonuçlarında iyi sıralamak için birçok farklı yol vardır. Ancak, çoğu yaklaşım, aşağıdaki üç temel adımın bazı değişikliklerinden geçmenizi gerektirecektir:

1. Bağlama ve Paylaşım Kitlenizi Tanımlayın ve Anlayın

İçeriğiniz için ziyaretçi çekimi sağlamak adına yapmanız gereken ilk şey, içeriğinizin kiminle bağlantı kuracağı ve paylaşılacağının anlaşılmasıdır. İçeriğinizi paylaşabilecek niş sahiplerinizi tanımlamanıza yardımcı olacak birkaç araç var, ancak muhtemelen en güçlü olan BuzzSumo’dur denilebilir.

Benzer araçlar arasında  FollowerWonk , Little Bird ve Ahrefs yer almaktadır. Aracınızı daha iyi anlamak için bu araçların kullanımıyla ilgili daha ayrıntılı dersler aşağıda yer almaktadır.

Bu araçlardan yararlanma düşüncesi, öncelikle alanınızdaki liderleri ve potansiyel bağlayıcıları tanımlamak ve sonra paylaştıklarını ve nasıl bağlantı kurduklarını anlamaktır. Sorunlarının ne olduğunu, ne tür içerik paylaştıklarını öğrenin ve değerli bulabilecekleri ve izleyicileriyle paylaşmak isteyecekleri şeyleri nasıl oluşturabileceğinizi düşünmeye başlayın.

Bu süreçte çalışırken, bu etkileyiciler için neler yapabileceğinizi düşünmeye başlayın. Onlara kendi projelerinde nasıl yardımcı olabilirsiniz? Ne yapabilirsiniz? İşlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olacak benzersiz veri veya bilgi sunumunuz var mı?

Büyük bir içerik parçası oluşturmadan önce, bu içeriğin nasıl paylaşılacağını önceden düşünmüş olmalısınız: Bunu kimlerin paylaşacakları ve neden paylaşacakları hakkında stratejiniz nedir?

2. Yaratabileceğiniz İçeriği Belirleme ve Paylaşmaya Teşvik Etme

Ardından, kendi yeteneklerinizin neler olduğunu anlamaya çalışmanız ve ne tür içerikler oluşturabileceğinizi tespit etmeniz, başkaları tarafından paylaşılması ve tanıtılması adına plan üretmeniz gerekir.

Bir dizi farklı paylaşılabilir içerik önerisi:

  • Beklentilerinizi ve müşterilerinizin sorunlarını çözen bir şey oluşturun. En iyi 100 blogu nasıl oluşturduğuna ilişkin yazısında Matthew Woodward, blog konularını bulmaya yardımcı olmak için sosyal medya ve forumlarda inceleme yapmanın bir yolunu özetliyor.
  • Tersine mühendislik mantığı her zaman yararlıdır. Zaten neyin işe yaradığına bakıp bir şekilde bir veya iki seviye daha iyi olan bir şey oluşturarak, riski azaltmaya yardımcı olabilir ve içeriğinizi mümkün olduğunca hatasız hale getirebilirsiniz.
  • Başkalarının da iyi görünmesini sağlayın. Zor sorulara niş içinde akıllı cevaplar veren kişiler vardır. Bir kullanıcıyı veya ürünlerini değerli bir kaynak olarak vurguladığınızda, bu içeriği paylaşmanıza ve tanıtmanıza yardımcı olabilirler. Kazan-kazan ilkesi geçerli olur.

Gerçek değere sahip olacak farklı içerik öğeleri oluşturmaya odaklanın, bu varlıkları tanıtmaya yönelik bir planınız var ve öne çıkanlar veya kitlenizin kaynağından yararlanacak kişilerin varlığından haberdar olmalarına izin verme konusunda asla utangaç olmayın.

3. Varlıklarınızı Özel Anahtar Kelimelerle Eşleştirin

Son olarak, anahtar kelimelerinizi unutmayın! Bu, sizin için uygun olmayan bir anahtar kelime oluşturmak için ihtiyacınız olan harika bir kaynak oluşturduğunuz her zaman anlamına gelmez: Bu, anahtar kelime araştırmalarını, ağrı noktalarını keşfetmek için bir araç olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir. İnsanlar, onların sorusuna mükemmel bir cevap veren içerikler isterler! Böylece gerçekten de bağlantı kurulacak ve paylaşılacak içerikleriniz olur.

Ek kaynaklar:

6. Ortak Teknik SEO Sorunları ve En İyi Uygulamalar

SEO’nun temelleri, arama motoru sıralamalarını yönlendirmek için bağlantılar oluşturmanın en etkili yolları gibi ana faktörleri, son yıllarda değişti (ve içerik pazarlaması gittikçe daha önemli hale geldi). Pek çok insanın daha fazla “geleneksel SEO” olarak düşündüğü şey, trafik yaratmada hala son derece değerlidir. Daha önce tartıştığımız gibi, anahtar kelime araştırması hala değerli ve Google’ın ve diğer arama motorlarının sitelerin içeriğini anlamalarını ve sıralamasını sağlayan teknik SEO sorunları hala yaygındır.

Daha büyük, daha karmaşık siteler için Teknik SEO gerçekten benzersiz bir disiplin gerektirir, ancak çoğu sitenin daha küçük ve orta ölçekli işletmelerin farkında olmaktan yararlanabileceği bazı yaygın hatalar ve sorunlar vardır:

Sayfa Hızı

Arama motorları, hızlı yükleme sitelerine sahip olmaya daha fazla önem veriyor. İyi haber, bu yalnızca arama motorları için değil, aynı zamanda kullanıcılarınız ve sitenizin dönüşüm oranları için de yararlıdır. Google, sayfa hız sorunlarını ele almak için sitenizde nelerin değişmesi gerektiğine dair belirli önerilerde bulunmak için burada gerçekten yararlı bir araç oluşturdu.

Mobil Uyumluluk

Siteniz mobil aramalardan önemli bir arama motoru trafiği alıyorsa, sitenizin “mobil uyumlu” olması, sıralamalarınızı hızlı büyüyen bir segment olan mobil cihazlarda etkileyecektir. Bazı nişlerde, mobil trafik zaten masaüstü trafiğine ağır basıyor. Google kısa süre önce bu konuya odaklanmış bir algoritma güncellemesini duyurdu. Sitemize ne tür bir mobil arama motoru trafiğini geldiğine dair kapsamlı bilgiyi Küçük İşletme Sahiplerinin Google’ın 21 Nisan’daki Mobil Uyumlu Algoritma Güncellemesi Kılavuzu’nda yer alan bazı özel önerilerle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Burada tekrar Google mobil uyumluluk önerileri almak için çok yararlı ve ücretsiz bir araç sunmaktadır.

Başlık Yanıtı – Web Site Yönlendirme ve Yanıt Kodları

Başlık yanıt kodları önemli bir teknik SEO sorunudur. Özellikle teknik anlamda bilgili değilseniz, bu karmaşık bir konu olabilir (ve aşağıda daha ayrıntılı kaynaklar aşağıda listelenmiştir), ancak çalışma sayfalarının doğru kodları arama motorlarına (200) döndürdüğünden emin olmak ve bu sayfaların bulunamadı, artık mevcut olmadıklarını göstermek için bir kod döndürüyorlar (404 gibi). Bu kodları yanlış bir şekilde kullanmanız, Google’ın ve diğer arama motorlarının “Sayfa Bulunamadı” sayfasının aslında bir çalışma sayfası olduğunu gösterebilir. Arama motorları onları tararken sayfalarınızın geri döndüğü durum kodlarını görmek için bir sunucu üstbilgi denetleyicisi kullanabilirsiniz.

Yönlendirmeler

Sitenizdeki yanlış yönlendirmeleri uygulama sonuçlarında ciddi bir etkisi olabilir. Bu hatadan kaçındığınızda, sitenizin içeriğini bir URL’den diğerine taşımaktan kaçınmak istersiniz; başka bir deyişle: içeriğiniz ornek.com/sayfadaysa ve bu sayfa arama motoru trafiğini alıyorsa, bir içeriği olmadığı sürece, tüm içeriği example.com/different-url/newpage.html adresine taşımaktan kaçınmak istersiniz. Bu, arama motoru trafiğinde olası kısa vadeli veya hatta uzun vadeli kayıplardan daha ağır basacaktır. İçeriği taşımanız gerekiyorsa, kalıcı (veya 301) yönlendirmeleri kalıcı olarak hareket ettirdiğinizden emin olmak istersiniz; çünkü geçici (veya 302) yönlendirmeler (geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılan) kalıcı olmadığı manası taşır ve tüm bağlantı eşitliğini ve sıralama gücünü yeni URL’ye taşımaya mani olur. (Ayrıca, URL yapınızı değiştirmek, çok sayıda kırık bağlantılar oluşturabilir, yönlendiren trafik akışınızı engelleyebilir ve ziyaretçilerin sitenizde gezinmesini zorlaştırabilir.

Yinelenen İçerik

Zayıf, düşük katma değerli veya yinelenen içerik, Google’ın son Panda güncellemeleriyle ele aldığı başka bir vurgu alanıdır. İçeriği çoğaltarak (aynı veya neredeyse aynı içeriği birden fazla sayfaya yerleştirerek), bir sayfada yoğunlaştırmak yerine iki sayfa arasında bağlantı eşitliğini azaltarak, konsolidasyona sahip sitelerle rekabet bulunan kelimelerde sıralama yapma şansınız daha az olur. Çok miktarda yinelenen içeriğe sahip olmak, sitenizi arama motorlarının gözünde daha düşük kaliteli (ve muhtemelen manipulatif, spam içerikli, değersiz, kopya) içerikle doldurulmuş gibi gösterir.

Yinelenen veya zayıf içeriğe neden olabilecek birçok şey vardır. Bu sorunların teşhis edilmesi zor olabilir, ancak hızlı bir teşhis almak için Search Appearance> HTML İyileştirmeleri altındaki Web Yöneticisi Araçları’na bakabilirsiniz.

Veya Google’ın yinelenen içerik dökümanını inceleyin. Birçok ücretli SEO aracı, Moz analytics ve Screaming Frog SEO Spider gibi yinelenen içerikleri keşfetmek için bir araç da sunar. Bu araçlar aracılığıyla yinelenen içerikleri kontrol etmek kolaylaşır.

XML Site Haritası

XML site haritaları Google ve Bing’in sitenizi anlamasına ve tüm içeriğini bulmasına yardımcı olabilir. Yararlı olmayan sayfaları dahil etmediğinizden emin olmak önemlidir ve bir site haritasındaki bir arama motoruna bir sayfa göndermenin sayfanın gerçekten iyi bir şekilde sıralayacağını garanti etmediğini unutmayın. Yardımcı olabilir: Bir XML site haritası oluşturmak için web sitenizin URL’sini girmenin yeterli olduğu ücretsiz bir araç.

Robots.txt, Meta NoIndex ve Meta NoFollow

Son olarak, arama motorlarına sitenizdeki belirli içerikleri nasıl işleyeceğini (örneğin sitenizin belirli bir bölümünü taramak istemiyorsanız) bir robots.txt dosyasında nasıl göstereceğinizi belirtebilirsiniz. Bu dosya, siteniz için şu adresten edinilebilir: www.robots.txt. Bu dosyanın şu anda bir arama motorunun dizinlerine eklenmesini bulmak istediğiniz herhangi bir şeyi engellemediğinden emin olmak ve aynı zamanda zayıf ve yinelenen içerik barındıran sunuculara veya gruplara ayırmak için robot.txt dosyasını kullanabilirsiniz. Dahili kullanım veya müşterilerin arama motorları tarafından indekslenmesi için değerlidir. Şu etiketleri de kullanabilirsiniz: meta noindex ve meta nofollow gibi birbirinden farklı her fonksiyonları olan benzer amaçlar için kullanılan bu etiketleri.

Ek kaynaklar:

7. SEO Sonuçları Nasıl İzlenir ve Ölçülür?

Bu SEO çalışmasının tümünü devreye sokmaya başladığınızda, nasıl çalıştığını ve ne kadar iyi çalıştığını nasıl izleyebilirsiniz? Bu soruya odaklanılması gereken bazı önemli metriklere sahip oldukça basit yanıtlar var. Ancak, her metrikle sitenizin SEO performansını ölçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı temel faktörler vardır. Bunları şöyle özetleyebiliriz:

Anahtar Kelime Sıralaması

Sitenizin bir anahtar kelime listesi için belirli bir sıraya gelmek kesin bir hedef değildir. Çoğu kez buna göre SEO ücreti ödeyemezsiniz, arama sonuçlarındaki kişiselleştirme gibi çeşitli özellikleri, sonuç sayfalarında yer alan içerikleri farklı konumlarda gösterir, yani değişkendir ve bu nedenle izlenmesi zordur. Tabii ki onlar, arama sonuçlarında gösterdiğiniz yer olduğunu gösteriyor. Ancak sitenizin temel şartlar için nerede olduğuyla ilgili kaba bir fikir edinmek sitenizin sağlığının yararlı bir göstergesi olabilir. Ancak bu, herhangi bir dönem için sıralamaya takıntılı olmanız gerektiği anlamına gelmez . Unutmayın: Nihai hedefiniz, daha fazla ve daha alakalı trafik çekmektir. Eğer “filanca ürün” satıyorsanız, “filanca ürün” için sıralamanız iyileştirilebilir, ancak bu maliyetli ise mühim olan şey mümkün olan en uygun maliyetli şekilde daha fazla “filanca ürün” satmanıza yardımcı olacak bir SEO stratejisini belirleyip uygulamaktır. Sıralamayı genel bir sağlık kontrolü olarak kullanabilirsiniz, SEO not defteri olarak değil.

Bir dizi araç, sıralamalarınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Çoğu, oldukça benzer işlevsellik sunar ancak yerel veya mobil sıralama gibi özellikler bazı araçlarda bazen benzersizdir. Küçük bir işletmeyseniz veya özel siteniz için sadece SEO’yu kullanmaya başlıyorsanız, ücretsiz ve kullanımı kolay bir araç seçmenizi ve ilerlemeyi ölçmenize yardımcı olmak için izlemek istediğiniz temel şartların bir kısmını göz önünde bulundurmanızı öneririz.

Organik Trafik

Organik trafik, SEO çalışmalarının sağlığının daha iyi bir öncü göstergesidir. Sitenize gelen organik trafiğe bakarak, sitenize gelen ziyaretçilerin gerçek hacmi ve gittikleri yerler için bir ölçü alabilirsiniz.

Organik trafiğinizi çoğu analiz aracıyla kolayca ölçebilirsiniz. Örneğin, ücretsiz ve en çok kullanılana göre, bu bilgileri Google Analytics’te elde edebiliriz. Hızlı bir kontrol için sitenizin ana raporlama sayfasına bakabilir ve organik trafiği filtrelemek için “Tüm Oturumlar” ı tıklayabilirsiniz (ücretli arama trafiğini hariç tutan arama motorlarından gelen trafiği ifade eder):

Özel bir rapor oluşturarak, ilgili metrikleriniz baz alınarak kullanıcılara ve hedef tamamlamalarına ve açılış sayfalarına göre analiz yapabilirsiniz, bu doğrultuda belirli sayfalara trafik ve hedefleri yönlendirmek için ayrıntılı olarak analitik verileri incelemeniz gerekebilir:

Bu, SEO’yu yeni kullanmaya başlayan siteler için güçlü bir teknik olabilir. Çünkü genellikle sitenizin trafiğinin çoğu “markalı sorgular” olarak bilinenlerle veya şirketinizin marka adını içeren aramalarla (örneğin, Moradam için markalı bir arama olabilir: Moradam PPC.) Ya da markalı olmayan bir arama terimine karşı“ tıklama başına ödeme yazılımı” olabilir. Kullanıcıların markanızı aradıklarını açıkça belirtmek istersiniz. Tabii ki, işinizi yaptıklarında sizi bulmanızı istersiniz, ancak siteniz Google tarafından cezalandırılmadığı sürece, markanız için neredeyse kesin bir sıralama yaparsınız ve bu markalı trafiğe sahip olursunuz. Devam etmekte olan SEO çalışmalarının çoğunun merkezi hedefi, siteye gelen trafiği arttırmaktır.Kılavuzun anahtar kelime bölümünde bahsedildiği gibi, maalesef Google, kullanıcıların aradığı gerçek anahtar kelimelerle ilgili veri elde etmeyi zorlaştırdı, ancak sayfa düzeyinde trafik (sitenizin ana sayfasının dışında) inceleyerek, görüntülemeye başlayabilirsiniz. Genel SEO ilerlemenizle ilgili bilgi edinebilirsiniz. Sıralı verilere bakmak ve bu rehberin anahtar kelime bölümünde belirtilen taktikleri kullanmak, aynı zamanda, trafiği yönlendiren gerçek terimlerle ilgili daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

Organik Talepler ve Satışlar

Açıkçası, arama motoru optimizasyon sonuçlarınızı ölçmenin birincil yolu, gerçek satış, satış, gelir ve kâr olmalıdır. Herhangi bir iş aktivitesinde olduğu gibi cevaplamak zorundasınız: SEO çalışması, gelir düzeyinizi yukarı doğru nasıl hareket ettirmek için yardımcı olur?

Buradaki en kolay yol, Google Analytics gibi bir araçta hedefler veya e-ticaret izleme sistemi oluşturmaktır. Organik trafiğe ve hedeflere (veya farklı e-ticaret metriklerine) iniş sayfasından bakarak bakmak için yukarıdaki raporu kullanabilirsiniz. Bu, özellikle sitenize organik arama yapan kullanıcılardan kimlerin arayarak geldiğini incelediğiniz anlamına gelir.

Bu oldukça basit görünüyor ve genellikle çoğu işletmeler için SEO çabalarının başarısını ölçmek için iyi bir başlangıç ​​yolu, ancak yine bu verilerle akılda tutulması gereken birkaç uyarı ve şey var:

  • Web tabanlı analizler her zaman kusurludur . Reklam panolarından veya gazete reklamlarından çevrimiçi pazarlamaya geçiş yapıyorsanız, mevcut verilerin hacmi ve hassaslığından büyük olasılıkla etkileneceksiniz. Ancak, sık sık gördüğünüz verileri oluşturabileceğiniz çeşitli farklı izleme sorunları olabilir. Her zaman eklediğiniz görünmeyen verilerle ilgili şüphecilik derecesine sahip olmanız gerekir. Ve analitik bilgilerinizin gerçek gelirinizle ve harcamalarınızla senkronize edildiğinden emin olmak için bazı kontrollerde bulunmanız gerekir. Bu nedenle SEO çalışmalarının nihai ölçümü gelir artışı ölçüsünde değerlendirilmelidir.
  • Sisteminiz izleme sırasında boşluklar oluşturabilir. Bir nedenden ötürü analizlere tam olarak bağlanamadığınız bir arka uç sisteminiz varsa, hedefler ve gerçek satışlar olarak izleyebileceğiniz şeyler arasında bazı boşluklar olabilir. Dönemsel hatalar ve izleme sırasında teknik aksamalar olabilir.
  • İlişkilendirme ve yaşam süresi değeri metrikleri zor olabilir. Bu, SEO’ya özgü bir şeyden ziyade bir işletme ve web metrikleri sorunudur, ancak farklı kanallara satışları nasıl ilişkilendirdiğinizi fark edebilirsiniz. Aynı zorlu soruları uyguladığınızdan ve SEO’yu diğer pazarlama çabalarıyla aynı şekilde ölçmeye çalıştığınızdan emin olmanız gerekir.
  • Sen edebilirsiniz Avinash Kaushik’in derinlemesine kılavuzunda daha fazla bilgi yer almaktadır: Çok Kanallı Atıf Modellemesi: İyi, Kötü ve Çirkin Modeller
  • KISS Metrics, bu makalede kohort analizi ve çoklu dokunma ilişkilendirme hakkında güzel bir genel bakış sunuyor.
  • Omniture, dik bir öğrenme eğrisine sahip olabilen popüler ücretli bir web analizi platformudur – bu kaynak , yararlı SEO raporları oluşturmaya yönelik bazı iyi ipuçları sunar.

8. Ek SEO Değerlendirmeleri

Birçok işletme için, SEO’nun teknik yönlerini doğru bir şekilde öğrenmek, hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeleri anlamak ve sitenizin sayfalarına bağlanıp paylaşılması için bir stratejiye sahip olmak, SEO hakkında bilmeniz gereken temel kriterlerdir. Bununla birlikte, belirli arama türleri ile ilgilenmesi gereken bazı özel durumlar ve iş türleri vardır. Benzersiz yaklaşımlar gerektiren birkaç tür arama ortamı şunlardır:

  • Uluslararası SEO – Farklı ülkelerdeki ve farklı dillerdeki siteleri sıralamak için farklı yaklaşımlar ve avantajlar vardır. Aleyda Solis, çeşitli uluslararası pazarlardaki müşterilere ulaşmaya çalışıyorsanız , uluslararası / global SEO çalışmalarının en iyi uygulamalarına yönelik olağanüstü bir kılavuzun yazarıdır ve Google ayrıca kendi kılavuzlarında küresel SEO için bazı öneriler ve en iyi uygulamaları sunmaktadır .
  • Yerel SEO – Küçük işletmeler için, {konumunuz} + {hizmetiniz} (örn. “Kadıköy pizza dükkanı”) farklı varyasyonları için yerel sıralamalar almak gerçekten mevcut olan en değerli organik arama trafiği elde etme stratejisidir. Bağlantılar yani backlinkler ve paylaşımlar elde etmek, anahtar kelime araştırması yapmak ve sitenizin teknik sorunlarla karşılaşmamasını sağlamak için yerelleştirilmiş sıralamalara yardımcı olurken, yerel işletmelerin farkında olması gereken ayrı bir dizi faktör vardır . Matthew Barby tarafından bu konu hakkında mükemmel bir rehber vardır.
  • Uygulama Mağazası Arama Motorları – Bir uygulamanız varsa – şirketiniz için temel ürün teklifi olarak veya mobil kullanıcıların işletmenizle etkileşimde bulunabilmesini sağlayan bir araç olarak – uygulamanızın çeşitli uygulama mağazalarındaki aramalarda görünmesi son derece değerldir. Justin Briggs ve Stephanie Beadell tarafından yazılan: App Store İçin Uygulamanız Nasıl Optimize Edilir konu üzerine seçkin bir makaledir.

Peki Şimdi Ne Yapmalıyım?

Bu kadar uzağa eriştiyseniz, arama motorlarının web sitelerini nasıl sıraladığı ve Google gibi arama motorlarından daha fazla arama trafiği oluşturmak için kendi sitenizi ve işletmenizi nasıl konumlandırabileceğiniz konusunda birçok bilgi edinmeniz gerekir. Sonra ne yapmalısınız?

Önceliklendirmek. Hiçbir site, arama motoru optimizasyonunun her yönüne göre mükemmel bir iş yürütmez. İyi yaptığınız konuları ele alın, bütçe ve kaynaklarınız var ve bu da işinize yatırımınız için en iyi geri dönüşü vermelidir – bu, her işletme ve site için en azından biraz farklı bir muhtevada olacaktır.

İçeriği oluştururken ve tanıtmakta başarılı iseniz, hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı belirleyin ve çabalarınızı oraya odaklayın.

Büyük ve karmaşık bir siteniz varsa, teknik SEO’yu doğru bir şekilde elde etmeye odaklanın (ya da deneyimli bir SEO uzmanını işe alın).

Çok özel coğrafi odaklı terimler için sıralamadan yararlanacak küçük bir işletme sahibi iseniz, yerel SEO çalışmalarına hususiyet gösterin.

Her zaman arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları kapsamında nihai hedefinizin, işletmeniz veya sitenizin içeriği için daha fazla gösterim ve trafik elde etmesini sağlamak olduğunu unutmayın. Arama motoru trafiğinin işletmenize ve sitenize yardımcı olabileceği yolları arayın: Yalnızca en son veya en popüler SEO odaklı kelimeleri kovalamayın veya Google’ın, genel işinize zarar verirken arama sıralamanızı iyileştirebileceği davranışlara meyil etmeyin.