Site İçi SEO Teknikleri 2018

site içi seo teknikleri 2018

Site içi SEO teknikleri 2018, web sitenizdeki sayfaların arama motorları algortimalarına, 2018 yılında ve yakın geçmişte yapılan güncellemelere göre düzenlenmesini sağlayan tekniklerden oluşmaktadır. SEO çalışmalarının en önemli aşamasını da site içi SEO çalışmaları oluşturur. Site içi SEO teknikleri, arama motorlarının yaptığı her güncellemede değişime uğrar. Bundan dolayı da yapılan her güncelleme yakından takip edilmelidir. Tüm bunlar çerçevesinde site içi SEO çalışmalarının değişeme açık ve geliştirilebilir olduğu kanısına da varılmaktadır. Bu yazımızda 2018 yılı içerisinde yapılan en son güncellemelere göre web sitenizde yer alan sayfaların arama motorları kurallarına uygun bir biçimde düzenlenmesini sağlayacak Site İçi SEO teknikleri 2018 sizlerle paylaşacağız.

1- Semantik Kelimeler

Site içi SEO tekniklerini sizlerle paylaşırken öncelikle içerikler ilgili tekniklerden başlayacağız. Semantik kelimeler, kullandığınız anahtar kelimelere yakın veya eş anlamlı olan ilgili anahtar kelimelerdir. Semantik kelimeler içeriğinizin, sayfanızın ve dolayısıyla web sitenizin güçlenmesini sağlar. Oluşturduğunuz içerikte kullanıcılara vermek istediğiniz bilgiler veya mesajların anlamsal bir bütün oluşturularak aktarılmasını sağlar. Semantik kelimelerin kullanımı içeriklerinizin alaka düzeyini artırır.

Semantik kelimeleri bulmak için kullanacağınız kaynak Google dizinidir. İçeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri ilk önce Google’da aratın. Sonuç sayfasının en alt kısmında yer alan ilgili aramalar kısmı semantik kelimeleri gösterecektir.

site içi seo teknikleri-1

2- Site Hızı Optimizasyonu 

Site hızı optimizasyonu, Mobile First Indexing güncellemesi ile birlikte önemi artan sıralama sinyallerden biridir. Hem sıralama sinyali olması hem de oldukça önemli bir kriter olmasından dolayı sayfalarınızın yüklenme hızını optimize etmeniz gerekir.

Web sitenize ait sayfalar geç yüklendiği zaman kullanıcılar sitenizde vakit geçirmek istemeyecek ve giriş yaptıktan kısa bir süre sonra çıkış yapacaktır. Bu da hemen çıkma oranı gibi birçok kullanıcı deneyimi ile ilgili faktörleri olumsuz etkileyecektir.

Web sitenize ait sayfaların yükleme hızı 4 saniyeden daha fazla olmamalıdır. Eğer 4 saniyeden daha geç yüklenirse kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek ve kullanıcılar rakip siteleri ziyaret edecektir.

Site hızı optimizasyonu için kullanılacak araçların başında Google PageSpeed Insights gelmektedir. Web sitenizin hızını ölçümleyebileceğiniz Google aracı sayesinde site hızı optimizasyonu için yürüteceğiniz çalışmalarda doğru stratejileri kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

3- İç Bağlantı  

İç bağlantı kullanımı, site içi SEO’da en önemli tekniklerden biridir. Web sitenize ya da blogunuza eklediğiniz her yeni içerikte eski içeriklerinize bağlantı vermeniz, yeni içeriği okuyan kullanıcıları diğer içeriklerinizi de ziyaret edecektir. Bu sayede eski içeriklerinizin popülerliğini artırabilirsiniz.

İç bağlantılarda ilgili içeriklere bağlantı verilmesi gerekir. İçerikte kullanılan anahtar kelime ile bağlantı verilen içerikler arasında anlamsal bağ olmaması kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca aynı anahtar kelime ve aynı içeriğe bağlantı vermemeniz gerekir. İç bağlantılar mümkün olduğunca eşit dağılmalıdır. Yani tek bir içerik ve anahtar kelime yerine sitede yer alan birçok anahtar kelime ve içeriğe bağlantı vermeniz gerekmektedir.

4- SEO Uyumlu URL

İçerikleriniz veya sayfalarınızın daha iyi sıralamalar alması için URL’lerde anahtar kelimeye yer verilmelidir. Ayrıca kısa URL’ler ile daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz. Örneğin https://www.example.com/20180211203050/site-ici-seo-teknikleri yerine https://www.example.com/site-ici-seo-teknikleri şeklinde URL’ler daha iyi sıralamalar elde edecektir.

5- Harekete Geçiren Kelimelerin Başlıkta Kullanılması 

Hareket geçiren kelimeler yani en iyi, en son, son dakika, adım adım gibi kelimelerin başlıkta yer alması kullanıcıları harekete geçirecek ve sitenizi ziyaret edeceklerdir. İçerikleriniz sıralamalarda ilk 10’da yer alamasa bile harekete geçiren kelimeler ilk yüksek sayıda tıklama alabilirsiniz.

5- Görsel Ögeler 

Video ve resim gibi görsel ögeler ile zenginleştirilen içerikler yalnızca metinden oluşan içeriklere göre kullanıcıların daha fazla dikkatini çıkar. Ayrıca kullanıcılar görsel açıdan zengin içeriklerde daha fazla zaman geçirirler. Örneğin SEO analiz araçlarının kullanımını anlattığınız bir içerikte yazılı metinin yanı sıra araçların kullanımına dair videolar hazırlayarak içeriğe ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde kullanımı anlatan resimlere de yer verebilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların içerikte daha fazla zaman harcamasını yani sitede kalma süresini artırabilirsiniz.

6- İçerikte Anahtar Kelime Kullanım Oranı 

İçeriklerinizi hazırlarken özellikle ilk paragrafta anahtar kelime kullanımına özen göstermeniz gerekmektedir. Özellikle ilk 100 veya 150 kelime içerisinde en az bir kez anahtar kelimeye yer vermelisiniz. Ayrıca içeriklerinizde uzun paragraflardan oluşturmak yerine anlamsal bütünlüğü koruyacak bir biçimde uzun paragrafları bölerek paragraf sayısını artırmalısınız. Genelde birçok içerik yazarı içerik oluştururken ilk paragrafı uzun tutmaktadır. İlk paragraf içeriğin kısa özeti veya tanıtım kısmı gibidir. Giriş kısmı ne kadar uzun olursa kullanıcı o kadar sıkılacak ve gelişme ve sonuç kısmına göz atmadan sitenizden ayrılacaktır. Bunun için içeriklerinizde uzun paragraflar yerine kısa paragrafları tercih edin.

Anahtar kelime kullanım oranına ilişkin birçok makalede değindik. Eğer anahtar kelimelerin kullanım oranı çok yüksek olursa içeriğiniz spam olarak değerlendirilecektir. Ayrıca çok fazla anahtar kelime kullanmak hem anlamsal bütünlüğü de hem de kullanıcı deneyimine zarar verecektir. Yoğun bir biçimde anahtar kelime kullanmak yerine yukarıda da belirttiğimiz gibi anahtar kelimeniz ile anlamsal bağa sahip semantik kelimeleri kullanabilirsiniz.

7- H1 ve H2 Kullanımı 

İçeriklerinizin başlıklarında her zaman H1 etiketi kullanmanız gerekmektedir. WordPress gibi hazır yazılımlarda başlıklar otomatik olarak H1 etkiketi kullanırken özel yazılım ve bazı temalarda manuel olarak H1 etiketi tanımlanmaktadır. H1 etkiketi her sayfada yalnızca bir kere ve başlıkta kullanılmalıdır.

H1 etiketinde olduğu gibi sayfada en az bir kere H2 etiketinin kullanılması gerekir ve her iki etikette de anahtar kelime bir defa geçiyor olmalıdır. H2 etkiketlerinde semantik kelimelere yer verildiğinde içeriğini daha da güçlü hale gelecektir. Başlık etkiketleri H1, H2, H3, H4… şeklinde devam eder ve aralarında hiyerarşik bir sıralama vardır. İçeriğin ana başlığı H1, alt başlıklar ise H2, H3,H4… olarak ayarlanmalıdır.

8- Responsive (Duyarlı/Uyumlu) Web Tasarım 

Web sitenizin tasarımı mobil ve masaüstüne uyumlu olmalıdır. Her iki sürümde de kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde tasarımda uyumsuzluklarla yani sayfanın ekrana sığmaması gibi durumlarla karşılaşmamalıdır. Web sitenizin tasarımı kullanıcı deneyimi ve sıralamalar açısından oldukça önemlidir. Mobil cihaz kullanım oranınında bir hayli yüksek olduğunu göz önünde bulundurduğumuz da web sitenizin tasarımının mobil uyumlu olmasının ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.

9- Dış Bağlantılar 

Dış bağlantılar birçok kişi tarafından göz ardı edilmektedir. Dış bağlantılar içeriklerin ne ilgili olduğunu göstermenin en iyi yollarından biridir. İçeriklerinizden dış bağlantı vereceğiniz siteler otoritesi yüksek ve kaliteli siteler olmalıdır. Ayrıca bağlantı verilen içeriğinde, kendi sitenizde yer alan içerikle aynı konuyu veya ilgili konuyu ele alıyor olması gerekmektedir. Örneğin teknoloji ile bir içeriğin teknoloji ile ilgi bir içeriğe dış bağlantı sağlamaması gibi.

10- İçeriklerin Uzunluğu 

İçeriklerin sıralamalar üzerinde etkisi araştırılırken uzun içeriklerin arama motorlarından daha iyi sıralamalar elde ettiği görülmektedir. Elbette içeriklerde uzunluk tek başına yeterli bir faktör değildir. Ancak uzun içerikler, arama motorları tarafından daha değerli görülmektedir. Ancak içeriğin uzun olması için 500 kelime yerine anlamsal bütünlüğü bozarak ve gereksiz uzatmalarla 2000 kelime kullanılması tam aksine içeriği değersizleştirecektir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. faydalı bilgiler, ben meta-desc, meta-title, ve keywords olarak çok titizim. güzel bir yazıydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir