Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür

Hemen çıkma oranı dediğimiz şey en basit tabiri ile sitenizi ziyaret eden kullanıcının sitenizden başka bir sayfaya girmeden çıkma oranıdır. Yani tek sayfa ziyareti yapıp etkileşimli sayfalara bakılmadan çıkılmasıdır.

Kullanıcılar sayfanızda gezinti yapmak yerine ihtiyaçları olan gönderiye bakıp çıkıyorlarsa geri gelmeme ihtimalleri yüksek demektir. Bu da siteniz için bir dezavantaj. Bu yazımızda hemen çıkma oranı nasıl düşürülebilir onu inceleyeceğiz.

“Hemen Çıkma Oranı” (Bounce Rate) Neden Önemlidir?

Bu oran sizin için daha fazlasını ifade etmelidir. Çünkü yeni okuyucular edinmeniz siteniz için elzemdir. Sitenizde birden fazla gönderi okuyan, mail ile kaydolan, satın alma için veya sosyal medyadan takip etmek için kaydolan kullanıcılar sitenize güveniyor demektir.

Bir siteye girdiğinizde neler yaptığınızı bir düşünün ve ona göre hareket edin. Unutmayın siz bu siteler için kullanıcısınız, diğer kimseler de sizin için kullanıcı. Yani işin sırrı empati kurmaktadır.

İyi Bir “Hemen Çıkma Oranı” Kaçtır?

Sitenizin türüne göre değişiklik gösterse de hedef olarak %60’lık hemen çıkma oranı iyi sayılır. Oran ne kadar düşükse o kadar iyisiniz.

“Hemen Çıkma Oranını” (Bounce Rate) Düşürmek İçin 9 Yöntem

1) Kaliteli Bir Niş Site

Birbiriyle ilişkisi yüksek olan bilgileri içeren bir konu üzerine yoğunlaşırsanız okuyucu sonraki gönderileri de merak edecektir. Böylece bir format size baştan kazandırır.

2) İlgili Gönderilere Bağlantılar

Okuyucu okuduğu gönderiden sonra hemen çıkmamalıdır. Yazının sonuna ulaştığında konu ile ilgili dikkatini çekecek başka yazılar gözüne çarpmalıdır. O konuyla ilgili başka kategorilere yönlendirebilirsiniz mesela.

3) İçeriğin Okuyucularınız İle Bağlantılı Olması

Siteniz hedef kitleniz ile buluşabiliyor mu? Bunun için okuyucularınızın en çok işine yarayacak konulara yoğunlaşın. Okuyucu anketi düzenleyerek okuyucunun odak noktasını da bulabilirsiniz.

Arama trafiği sonuçlarınızı Google Analytics ile inceleyerek insanlar hangi aramalar için sayfanıza girmiş, nelere bakmış görebilirsiniz. Mesela bir konudan gelenler hemen çıkmışsa o konuyu tekrar gözden geçirin. Kullandığınız anahtar kelimeler ve sözcük öbekleri site trafiğiniz için çok önemlidir.

4) Basit ve Kolay Tasarım, Navigasyon

Öncelikle sitenizde hareket eden her şeyi değiştirin çünkü dikkat dağıtır. Tasarımınız okuyucuyu yönlendirerek şekilde olmalıdır. Sizi takip edecekleri kanalları eklemeyi de unutmayın ve okuyucuyu buralara yönlendirin.

Bir diğer husus okuyucu girer girmez aradığı şeyle ilgili kilit noktalar görmelidir. Daha ayrıntılı bilgiye ulaşmaları için ise onları diğer yazılarınıza yönlendirin.

5) Responsive Tasarım

Tasarımınız mobil kullanıma uygun olmalıdır. Çünkü hem Google mobil dostu sitelere daha yüksek sıralama veriyor hem de kullanıcılar telefondan interneti sıklıkla kullandığı için zorlandıkları bir sitede kalmak istemeyeceklerdir.

6) Temiz Başlıklar ve Açıklamalar Hazırlayın

Arama motorları için kısa ve net nokta atışı  title ve açıklamalar kullanmak makbuldür. Böylece aradığını bulan kullanıcılar sitenizde dolaşmaya devam edebilir.

7) Açılmayan sayfalar

Kenar çubuğu veya iç bağlantıları olmayan siteler kullanıcılar için çiledir. Unutmayın ki tek site siz değilsiniz, kullanıcı uğraşmak yerine çıkar başka siteye girer.

8) Yavaş Bir Site

İnsanların sabrını  çabuk tükendiği bir dönemde yaşıyoruz. Eğer sitenizde içerik yüklenmesi biraz uzun sürüyorsa kullanıcı beklemek istemeyecektir. O yüzden büyük görseller, videolar, gereksiz eklenti, javascript, slayt gösterileri, hareketli reklamlar gibi siteyi yavaşlatan gönderileri azaltmaya çalışın. Eğer WordPress kullanıyorsanız GZİp, Ninja Speed Compression ve W3 Total Cache ‘ı öneririm.

9) Harekete Geçirmek

Siteniz yukarıda sayılan kriterler açısından uygun olduğunu düşünelim. Böylece bir sitede ilgili gönderiden sonra büyük ve cazip fırsatlar sunun ki kullanıcı bakmadan çıkmasın.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. […] Ayrıca Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir