Mobil Uygulamaların SEO’su App Store Optimization (ASO)

Mobil Uygulamaların SEO'su App Store Optimization (ASO)

App Store Optimization yani ASO nedir ve ASO neden mobil uygulamaların SEO’su olarak tanımlanıyor şeklinde sorularla son zamanlarda sık sık karşılaşıyor olabiliriniz. SEO gündemini bu denli meşgul eden ASO ile ilgili en güncel bilgileri sizler için derleyerek sorularınıza bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.

Mobil uygulama dünyası oldukça geniş bir alana sahip. Geniş ve büyüklüğünün yanı sırada oldukça değerlidir. Günümüzde insanların mobil cihazlarla harcadıkları süre ortalama 2 veya 3 saat civarındadır. İlerleyen zamanlarda bu zamanın değişeceğini daha doğrusu artacağını az buçuk tahmin edebilirsiniz. Mobil uygulamalar internet ve web siteleri ile insanlar arasında ki ilişkiyi değiştiriyor. Özellikle arama yapma alışkanlıklarını da değiştiriyor.

App Store Optimization Nedir?

Mobil Uygulama Marketleri Optimizasyonu olan ASO kavramını mobil dünyanın SEO’su olarak tanımlayabiliriz. ASO, mobil uygulamaların daha çok indirilmesi için organik yolla kullanıcı kazandırmaktır. Bir diğer tanım ise şöyle: Bir mobil uygulama yayınlandığında, bu uygulamanın çok sayıda indirilmesi için uygulanan yöntemler. Bunun için birçok farklı yöntem vardır. Reklamlar, e-posta göndermek, arama motorlarında web ve mobil temelli çıkmak ve uygulama marketlerinde arama sonuçlarında çıkarak keşfedilmek. Tüm bunların kurallarını ise App Store ve Google Play gibi mobil uygulama marketleri belirlemektedir.

App Store Optimization

Günümüzde milyonlarca uygulama, uygulama marketlerinde yerini almakta. Toplam yayın sayısı ise ortalama 500 bin civarında. Hal böyleyken kullanıcılar, indirecekleri mobil uygulamayı belli kriterler çerçevesinde seçiyorlar. Bu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz: Arama sonuçlarında daha yukarıda çıkması, en iyi kullanıcı yorumları ve en iyi puana sahip olması gibi… Ayrıca uygulama marketlerinin hazırlamış olduğu listelere girmekte indirme sayısını artırmak için önemli bir noktadır. Bu durumda sizlerle mobil uygulamaların yüzde 63’ünün uygulama marketlerindeki aramalar sonucunda indirildiğini paylaşmak istiyoruz.

ASO İçin Gerekli Temel Faktörler

ASO için bir takım temel faktörleri bilmek gerekmektedir. Bunlar; uygulamanın adı, uygulamanın açıklama metni, logo, video, yayıncı markası, uygulama için özel hazırlanan ekran görüntüleri ve son olarak anahtar kelime. SEO’da olduğu gibi ASO içinde bu metriklerin performansı ve rakiplerin en iyi şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Bu konuda business ile alakalı bazı koşulları göz ardı edebiliriz. Örneğin gebelik takvimi için hazırlanan bir uygulama da anahtar kelimede gebelik ve takvim kelimelerinin uygulama isminde geçmesi oldukça önemli bir noktadır.

App Store Optimization

Hazırlamış olduğunuz açıklama metinleri de uygulamanın kullanıcılar tarafından indirilmesini büyük ölçüde etkilemektedir. Açıklama metnini, ilk iki satırda kullanıcıyı yakalama amacıyla hazırlayın. Keyword yani anahtar kelime için performans analizi oldukça önemlidir. Anahtar kelimelerde ki sıralamaları sürekli takip ederek güncellemeniz gerekmektedir. Arama hacmi, rekabet ve uygulama ile ilişki, anahtar kelimeler için en önemli üç faktördür.

Zamanlama, Kategori ve Uygulama Marketlerinin Listeleri

App Store Optimization

ASO’da kontrolün direk elimizde olduğu faktörler gibi olmayanlarda var. Bunlar uygulamanın indirilme sayısı, puanı ve kullanıcı yorumlarıdır. Özellikle kullanıcılardan yüksek puanlar elde etmek oldukça önemlidir. Ayrıca bunlar dışında Google Play için uygulamanın sosyal ağlarda paylaşılma oranı da kontrolün elimizde olmadığı faktörler arasındadır. Bunların yanı sıra yılın belli dönemlerinde bazı konularda birden fazla uygulama yayına giriyor. Örneğin dini günler, özel günler ve yıl sonu gibi birçok önemli dönemde çok sayıda uygulama yayınlandığı için rekabette büyük oluyor. Bu yüzden uygulamanın yayınlanacağı zaman ve kategorisi önemli olan diğer faktörlerdir. Böyle durumlar da uygulama marketlerinin listelerine giren uygulamalar oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bundan dolayı kendinize iyi bir planlama yapmalısınız. En önemlisi de uygulamayı yayınlayacağınız zamanı iyi bir şekilde planlamanız gerekir.

Yardımcı Araçlar

ASO kavramının doğuşu 2008 yıllına denk gelmektedir. Apple’ın App Store’u yayına almasıyla birlikte ASO kavramı hayatımıza girdi. O yıldan günümüze kadar geçen sürede çok fazla yardımcı yazılım ve araç ortaya çıktı. Bu yardımcı yazılım ve araçlar, anahtar kelime takibi, yorum ve puan analizi ve rakiplerin anahtar kelimelerde ki durumu gibi konularda bilgi sahibi olmanızı sağlamaktadır.

A/B Testi Tekniği

App Store Optimization için kullanılan tekniklerden bir tanesi de A/B testi. Peki bu teknik nasıl kullanılıyor? Şöyle anlatayım: Uygulama sahipleri uygulamalarını yayınlamadan önce landing pagelerde çok fazla logo ve açıklama metni dener. Yani, uygulama sahipleri deneme sürecinde landing pagelerde uygulamanın indir butonuna kaç kullanıcı tarafından basıldığını test etmiş oluyor. Dönüş oranın en fazla olduğu logo ve açıklama metni bu şekilde belirlenmiş oluyor.

App Store Optimization

SEO’da Google’ın algoritması yüzde yüz açık değildir ve sürekli değişir. Bu durum ASO için de geçerlidir. Kısacası hem uygulamanızı hem de kendinizi sürekli güncellemeniz gerekmektedir. ASO’da sonuç elde etmek oldukça uğraş gerektiren ve zaman isteyen bir durumdur. ASO, mobil uygulama dünyasında her ne kadar büyük bir öneme sahip olsa da aslında bütün içinde küçük bir parçadan ibarettir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. […] ASO’ya genel giriş için makale: Mobil Uygulamaların SEO’su App Store Optimization (ASO) […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir