Seo Uyumlu URL Yönlendirme

url yönlendirme ve seo

Web sitenizde bir sayfayı sildiğinizde, URL yapınızı değiştirdiğinizde ya da yeni bir domain’e geçtiğinizde, URL’lerinizi yeniden yönlendirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında arama motoru robotlarına URL’lerinizde bir değişiklik olup olmadığını ve geçici ya da kalıcı olarak başka bir yere gitmesi gerektiğini söylemeniz gerekir. Ayrıca URL yönlendirmek zorunda olduğunuzu da bilmelisiniz.

URL yapısını değiştirirken SEO açısından bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmanız lazım. Özellikle yönlendirme için dikkatli olmanız gerekir. Bu nedenle sizler için URL Yönlendirme yöntemleri  ve hangi yönlendirmeyi kullanabileceğinize dair önemli bilgilere yer verdiğimiz kısa bir özet hazırladık.

Yönlendirmeleri kullanmanızın nedenleri

Yönlendirmeyi kullanabileceğiniz birçok durum vardır. Aşağıdaki durumlarda bir yönlendirme yapmanız gerekir:

  • Bir içeriği silme durumu,
  • Siteyi yeni bir alan adına yönlendirme duurmu,
  • www kullanmak istememe, ya da isteme durumu,
  • WP kalıcı bağlantı yapısı değiştirme durumu,
  • Web sitelerini birleştirme durumunda,
  • URL değiştirme durumu

HTTP durum kodları

Yönlendirmelerin nasıl çalıştığını anlamak için HTTP durum kodlarını bilmeniz gerekir. HTTP durum kodu, bir sunucunun bir sayfaya yönelik belirli bir isteği takiben bir tarayıcıya gönderdiği bir sayıdır. Bu kodlar, örneğin, 200, 301, 404 ve 503 olabilir. Tüm kodlar belirli bir amaca hizmet eder. Örneğin bir 404, bir sayfanın bulunmadığını gösterir. 503, sunucunun bakım için geçici olarak çevrimdışı olduğu anlamına gelir. Sitenizi hatasız bir şekilde korumak istiyorsanız, HTTP durum kodlarınızı bilmeniz gerekir.

301 URL Yönlendirme

301 en yaygın yönlendirmelerden biridir; Silinmiş veya taşınmış sayfayı kalıcı olarak yeniden yönlendirmek isterseniz bunu kullanın. Bu yönlendirmeyi kullanarak arama motoru robotlarına, bu sayfanın bu konumda artık mevcut olmadığını ve artık dizine eklenmemesi gerektiğini söyleyeceksiniz. Yönlendirmeyi doğru ayarlamadıysanız, ziyaretçilerinizin ve tarama robotlarının 404 hata mesajı görme ihtimali vardır. Bu, gerçekleşmesini istediğiniz bir şey değildir.

301, ziyaretçileri eski URL’den yeni URL’ye kalıcı olarak yönlendirdiğinden, yalnızca eski URL’yi bir daha asla kullanmayacağınızdan eminseniz kullanmalısınız. URL’yi tekrar kullanmak isterseniz, geçici bir yeniden yönlendirme gerekir. 301, atılan bir URL’nin yıllar boyunca birikmiş olan tüm bağlantı değerini yeni URL’ye geçirir, böylece yeni URL’nin kazanmasını veya değerini koruduğuna emin olursunuz.

302 URL Yönlendirme Yöntemi

302, oldukça belirsiz bir yönlendirmedir ve genellikle geçici yönlendirmeyi yapmak için kullanılır.

307 Geçici Yeniden Yönlendirme

307 açıkça, istenen URL’nin geçici bir yere taşınmış olduğunu ve bir müddet sonra tekrar çalışacağını bildirir. Gelecekte bu istek değişebileceğinden, talep orijinal URL ile yapılmaya devam edilmelidir. Taşınmanın geçici olduğunu ve daha sonra orijinal URL’ye ihtiyacınız olacağından eminseniz bu yönlendirmeyi kullanın.

410 İçerik Silindi

Sitelerde en büyük sorunlardan biri 404 hata sayfalarıdır. Bunlar mümkün olduğunca hızlı bir şekilde düzeltilmelidir; çünkü kimse bu hataları sevmez. 301’le 404’lü sayfayı alakalı bir sayfaya veya ana sayfaya yönlendirebilirsiniz, ancak farklı bir yol olabilir: arama motorlarına bu sayfayı 410 yönlendirme ile doğru bir şekilde sildiğinizi söyleyebilirsiniz.

URL Yönlendirme

Bu makalede, sayfaları yönlendirmek için farklı seçenekleri ele aldık ve bunların nasıl ve ne zaman kullanacaklarını anlatmaya çalıştık. Yapmak istediğinizi düşünün ve  size uygun olan en iyi yönlendirme yöntemini seçin.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Sitemde bulunan bir kategoride yaklaşık 100 adet makale tek paragraftan oluşmakta. Bu yüz makale farklı ülkelerin dinleri ile alakalı. Bunları; Ülkelerin dinleri adı altında tek bir makale altında toplayıp, 100 makaleyi de 301 yönlendirmesi ile ana Ülkelerin dinleri adlı makaleye yönlendirsem, sizce seo açısından ne gibi faydası/zararı olur? Bir ikinci sorum; 301 ile yönlendirilen 100 adet makaleyi web sitemde görünmemesi için taslak durumuna alsam yada silsem olur mu?

  2. teşekkürler

  3. […] yaparken hata yapmamak için Seo Uyumlu URL Yönlendirme başlıklı yazımızı okumanızı […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir