301 Yönlendirmesi Nedir? Ne İşe Yarar?

301 Yönlendirmesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yönlendirme, hem kullanıcıları hem de arama motorlarını başlangıçta talep ettikleri URL’den farklı bir URL’ye yönlendirmenin bir yoludur. 301 yönlendirmesi, bağlantı linkinin yönlendirilen sayfaya kalıcı bir şekilde yönlendirilmesidir. 301, bu tür yeniden yönlendirme için HTTP durum kodunu belirtir. Genellikle 301 yönlendirmesi, bir web sitesinde yönlendirme uygulamak için en iyi yöntemdir.

301 yönlendirmesi, arama motorlarına bir sayfanın kalıcı olarak taşındıklarını ve yeni sayfayı dizine eklemelerini ve eskilerini dizinlerinden silmelerini istemek için kullanılan bir komuttur.

301 Yönlendirme 

Bir sayfanın URL’sini arama motoru sonuçlarında gösterildiği şeklinden farklı bir şekilde göstermeniz ve değiştirmeniz gerekiyorsa, 301 yönlendirmesi kullanmanız gerekir. 301 yönlendirme, arama motorlarını ve ziyaretçileri asıl linke erişmesini sağlamanın iyi bir yoludur. 301 durum kodu, bir sayfanın yeni bir konuma kalıcı olarak taşınmış olduğunu belirtir.

301 yönlendirme özellikle aşağıdaki durumlarda yararlıdır:

Sitenizi ya da blogunuzu yeni bir domaine taşıdıysanız ve hedef sayfanın kesintisiz ve hızlı bir şekilde açılmasını istiyorsanız 301 yönlendirme işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ziyaretçiler sitenize çeşitli linklerden erişiyorsa;  bu linklerden birini hedef link olarak seçmeniz ve diğer URL’lerden belirlediğiniz URL’ye hit yönlendirmek için 301 yönlendirme kullanmanız gerekir.

Bunu, web için bir adres kartı değişikliği olarak düşünün. Her şey doğru yapıldığı sürece 301 yönlendirmesi, eski sayfanın kazandığı sıralamaları elinizde tutmanızı ve arama motorlarının sitenizin her iki sürümünü dizine eklemesi durumunda ortaya çıkabilecek yinelenen içeriği önlemenizi sağlar.

WordPress sitelerinizde Redirection eklentisi ile 301 yönlendirme işlemlerinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Web sayfalarını yeniden yönlendirmek için kullanılan, farklı anlamlara sahip çeşitli HTTP durum kodları vardır. Yanlış kodu kullanmak arama motorunuzun sıralamalarını olumsuz yönde etkileyebilir, bu nedenle her yönlendirme için uygun olanı seçtiğinizden emin olmalısınız. Bu noktada en çok kullanılan kod 301’dir. 

301: “Kalıcı olarak taşındı.” anlamına gelir.

Bu URL için ilerideki tüm ziyaretçilerin yeni URL’ye gönderilmesi ve bağlantıların yeni konumu yansıtacak şekilde güncellenmesi gerekir. Bu kod, bağlantı linkinin değerini (arama motoru sıralamasındaki gücü) yeni URL’ye geçirir. 

WP Redirection Yönlendirme Eklentisi Ayarları

Redirection eklentisini kurduktan ve etkinleştirdikten sonra, ilk yönlendirmenizi eklemek için Araçlar »Yönlendirmeye gidin. Yeni Yönlendirme Ekle altınde, bir URL’yi yeniden yönlendirecek bilgileri girebilirsiniz: Kaynak URL’nin altına eski URL’yi ve hedef URL altınaa yönlendirmek istediğiniz yeni URL’yi yazmanız yeterlidir.

Bu eklentide, On 404 sayfasında, tüm 404 hataların kaydını görebilirsiniz. Genel hataları bulmak ve onları mevcut sayfalara yönlendirmek için bu günlük dosyasını kullanabilirsiniz.

Yönlendirme yaparken hata yapmamak için Seo Uyumlu URL Yönlendirme başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Kılavuz Yazılım : Ocak 15, 2018 at 9:59 pm

    Eski sitesini yeni aldığı domain’e taşımak isteyen webmaster’lar için çok işe yarar bir makale olduğunu düşünüyorum. En azından SEO açısından bir sorun yaşanmaması sağlanabilir.

  2. Geniş içerik yelpazesi sayesinde takıldığımız yerlerde kılavuz oluyor. Teşekkürler moradam

  3. Bir sorum olacak. Etiketler arasında 2017 seo var, onun 2020 seo ile güncellenmesinin etkisi ne olur ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir