Latent Semantic Indexing Nedir? Latent Semantic Indexing Site Trafiğini Nasıl Etkiler?

Latent Semantic Indexing

Latent Semantic Indexing (LSI), bir diğer adıyla gizli anlamsal indexleme her geçen gün gelişmeye devam eden Google özelliklerinden bir tanesidir. Google’ın temel olarak anlamlandırmak istediği iki şey vardır. İlki üretilen içerik ve alaka düzeyidir. Bir sitede yer alan içerikler kullanıcıların ihtiyacını karşılamalı ve içerikler yararlı olmalıdır. Kısacası kullanıcılar ve ihtiyaçları ile ürettiğiniz içerikler arasında bir bağ kurulmalıdır. İkincisi ise kullanıcılar tarafından yapılan aramalar ve arama indeksleriyle arasındaki ilişkidir. Google,  yapılan aramalar ile doğru orantılı bir şekilde sıralama yapıyor.

Latent Semantic Indexing (LSI) Nedir?

Latent Semantic Indexing yani kısaltması ile LSI, anahtar kelime ve bu anahtar kelimelerle ilgili terimlerin arasında var olan ilişkiyi tespit etmede kullanılan yöntem olarak tanımlanır. Google, tarama yaparken her sayfayı tek tek indexliyor. Daha sonra indexlediği sayfaların içerisinde kullanıcıların yapmış olduğu aramalar ile ilgili kelimelerin var olup olmadığına bakıyor. Bu süreçte Google, bazı kelimelerin beraber kullanımının çoğunlukta olduğunu ve sayfada çok fazla kullanılmamasına karşın kullanıcıların ihtiyacına karşılık verdiğini belirler. sayfada bulunan bu kelimeler arasında anlamsal ilişki kurulur. Kurulan bu ilişki ile bu kelimelerden herhangi biri arandığı zaman aranan kelime sayfada yer almasa bile anlamsal bir ilişki var olduğu için sonuçlarda o sayfa gösterilecektir.

Arama motorları özellikle de Google kullanıcıların en iyi, en yararlı ve en doğru sonucu ulaşmasını ister. Bunun içinde farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemlerden biride yukarıda bashettiğimiz gibi Latent Semantic Indexing’dir.

LSI’ya yabancı olanlara bu tanımlama biraz karmaşık ve yabancı gelebilir. Bir örnekle daha açık bir hale getirelim.

Anahtar kelimemizi Backlink olarak belirledik. Backlink hakkında bilgi içeren iki metin belirledik.

İlk metin:

Vermiş olduğumuz ilk metinde anahtar kelime gereğinden fazla ve hatta neredeyse spam seviyesinde kullanılmış. Anahtar kelimenin yoğun kullanılmasına rağmen bu metinde Backlink ile ilgili faydalı bilgiye de yer verilmemiş. Anahtar kelimenin yoğun bir şekilde kullanılması içeriğinizi daha değerli hale getirmez. Bir içeriği değerli hale getirecek unsurlar faydalılık ve kullanıcının sorusuna vereceği cevaplardır.

İkinci metin:

Gördüğünüz gibi ikinci metinde anahtar kelime ile ilgili daha fazla bilgiye yer verilmiş. Birinci metin ile kıyaslandığı zaman kullanıcıya daha fazla bilgi veren ve daha fazla yararlı olacak bir metin olduğu anlaşılıyor. İlgi kelimeler ile anahtar kelime arasında bağ kuruluyor. Yani anlam olarak alakalı olan kelimelerle LSI bağı kuruluyor. Google ilk metin ile ikinci metni kıyasladığında ikinci metnin daha anlaşılır ve faydalı olduğunu tespit ediyor. Kullanıcıların ihtiyaçları da göz önüne alınarak ikinci metnin daha fazla trafik alacağı ve daha iyi bir sıralama alacağı kesin.

Kısacası anahtar kelime ile ilgili anlamsal bağ içeren kelimelere sahip metinler Google tarafından tespit ediliyor. Diğer faktörlerde göz önünde bulundurularak bu içeriğe sahip site daha fazla trafik sağlarken aynı zamanda daha iyi bir sıralama elde ediyor.

Latent Semantic Indexing Anahtar Kelimelerini Nasıl Bulursunuz?

LSI anahtar kelimelerini bulmak için birkaç yöntemi size anlatacağız.

1-Google Araması:

Google aramaları oldukça basit bir yöntem. Yukarıda anahtar kelimemizi Backlink olarak belirlemiştik. Backlink için Google’dan arama yapıyoruz ve arama sonuçlarının ilk sayfasında en alt kısımda Backlink ile ilgili aramalara bakıyoruz.

LSI anahtar kelimeleri

Bu sonuçları inceleyerek oluşturacağınız içerik hakkında daha fazla ipucu elde ederek daha iyi bir içerik üretebilirsiniz. Ayrıca arama sonuçları içerisinde anahtar kelimeniz ile ilgili kaliteli içerikleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede oluşturacağınız anahtar kelime ile bağ kuracak diğer kelimeleri kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Diğer içerikleri inceleme konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İnceleme amacınız yalnızca LSI anahtar kelimelerini belirlemek. İncelediğiniz içeriklerin sayısı ortalama 3 veya 4 olabilir.

2-Google Keyword Planner

Google’ın anahtar kelime araştırması için kullanılan bir aracı olan Google Keyword Planner, LSI anahtar kelimelerini belirlemede size oldukça büyük bir yardım sağlayacaktır. Google Keyword Planner’ı daha önce kullanmadıysanız “Google Keyword Planner Nasıl Kullanılır” başlıklı yazımız size yardımcı olacaktır. Google Keyword Planner’ın  yanı sıra piyasada yer diğer anahtar kelime analizi araçlarından da yararlanabilirsiniz. Belirlediğiniz anahtar kelimenizi bu araçlardan birinde arattığınızda alakalı diğer anahtar kelimelere de ulaşabilirsiniz. Anahtar kelimeniz ile anlamsal bağ kuracak diğer LSI anahtar kelimelerini bu sayede bulabilir, aranma hacmi gibi birçok değeri de görebilirsiniz.

Belirlenen LSI Anahtar Kelimeleri Nasıl Kullanılmalıdır?

Yukarıda LSI ve LSI anahtar kelimelerinin nasıl bulanacağını anlattık. Şimdi ise bulduğunuz bu kelimelerin nasıl kullanılması gerektiğini anlatacağız.

Öncelikli olarak kendinize hedef kitlenizin en aradığını sormalısınız. Arama motorlarında kullanıcıların yaptığı aramalarda ne aradığını, nasıl bir içerik aradığını bilmek gerekiyor. Kısacası bu hedef kitlenizi tanımaktan geçiyor. Kullanıcılar farklı amaçlar doğrultusunda Google’da arama yaparak sonuçları inceler. Bir kesim kullanıcı bilgi edinmek isterken farklı bir kesimin ise gezinme veya daha farklı amaçları vardır. Bilgi amaçlı arama yapan kullanıcılar yaptığı sorgulama ile bilgi edinmek ister. Bu kitlenin sorduğu veya sorabileceği sorulara odaklanın. Örneğin “Backlink Kullanımı Niçin Önemlidir?”, Backlink Nedir?, “Backlink Nasıl Alınır?” gibi sorular… İçeriğiniz bu sorulara yanıt vermelidir.

Arama sonuçlarında gezinerek daha fazla bilgi ve içerik görmek isteyen kitleyi de göz ardı etmeyin. Genelde bu kullanıcılar derinlemesine bilgi isterler. Yaptıkları aramalar daha sınırlı olur. Örneğin Backlink ve Trustrank üzerindeki etkileri, Backlink ve SEO gibi…

Son olarak öyle bir kitle vardır ki amacı yukarıda bahsettiğimiz iki kitleden farklıdır. Bir mal ve hizmet satışı varsa onu satın almak için arama yaparlar. Sadece satın almak değil form doldurmak gibi farklı amaçları da vardır.

Hedef kitlenizde yer alan kullanıcıların amaçlarını belirledikten sonra LSI anahtar kelimelerini kullanmak için bir yol haritanız da oluşmuş olur. İçeriğinizde kelimelerin kullanımına, hangi cümlede hangi amaçla kullanıldığına dikkat edin. Sadece kullanmış olmak için bu kelimelere yer vermeyin. Zaten böyle bir amaçla istediğinizi elde edemezsiniz. Kullanıcıların sorgulamasına ve aradıklarına en iyi cevabı oluşturan cümleler ve içerikler oluşturun. Belirlediğiniz kelimelerin kullanıldığı cümleler ve içeriğiniz arasında anlam bütünlüğü olamalıdır. Aksi takdirde hem arama motorlarını içeriğinize anlamlandıramayacak hemde kullanıcıların aradığı cevaplara yanıt vermiş olmayacaksınız. Okunabilirlik ve anlam açısından bir çelişki varsa içeriğinizi doğru hazırlamamışsınız demektir.

Trafik Artırmak İçin Sadece LSI Yetmez

Sadece Latent Semantic Indexing anahtar kelimeleri ile içerik hazırlamak sitenizin sıralaması ve trafiği üzerinde tek başına bir etki yaratmaz. sadece LSI’ya güvenmek büyük bir yanılgıdır. Unutmayın iyi bir SEO stratejisini tek bir noktadan bakarak oluşturamazsınız. Kısacası sitenizi, içerikleriniz SEO anlamında her konuda optimize etmelisiniz. Bu şekilde hem hedeflediğiniz sıralara yerleşir hemde trafiğinizi artırabilirsiniz.

Latent Semantic Indexing’in ne olduğu ve nasıl kullanıldığı açıkladık. Site trafiği üzerinde tek başına büyük bir etki yaratmayacağını da belirttik. Google’ın kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurun. Kullanıcının en iyi ve en faydalı içeriği aradığını unutmayın. Bu konuda Latent Semantic Indexing size yol göstericidir. Diğer faktörler ile birlikte site trafiğiniz ve sıralamalarda önemli etkiler yaratacaktır. Son olarak Google başta olmak üzere diğer arama motorları bir sitede yer alan sayfanın ne konuda olduğunu, ne hakkında bilgiler içerdiğini ve kullanıcılar açısından faydalı olup olmadığını içerikte yer alan kelimeler doğrultusunda belirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir