Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Hemen Çıkma Oranı

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) web sitelerinin performansını ölçen önemli bir orandır.  Web sitelerini ziyaret eden kullanıcılar ve bu kullanıcıların site içerisinde ki eylemlerini inceleyerek site performansı hakkında bilgi verir. Bounce Rate’in siteniz hakkında verdiği bilgiler ile SEO çalışmalarını şekillendirebilirsiniz. Google Analytics üzerinden elde ettiğiniz Hemen Çıkma Oranı ve diğer metrikler sitenizde yürüteceğiniz çalışmalarda oldukça önemlidir. Google Analytics’in hemen çıkma oranı hakkında verdiği bilgiler çalışmalarınıza ışık tutar.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Hemen çıkma oranı, web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının açılış sayfası dışına sitenizde başka sayfaları ziyaret etmeden sitenizden ayrılmasını gösteren orandır. Google Analytics üzerinden ulaşacağınız hemen çıkma oranı, toplam oturum sayısının tek sayfa oturumlara bölünmesi ile elde edilir. Web siteleri için önemli olan bu oran, sitenizin performansını ve ziyaretçi davranışına ilişkin bilgileri gösterir. Aynı zamanda web sitenizin ana sayfasına ilişkin problemlerin var olup olmadığı konusunda yol gösterici görev üstelenir.

Web sitelerinde hemen çıkma oranı düşük olmalıdır. Bounce Rate’in yüksek olması veya sürekli bir atış sergilemesi web sitenizin performansının düştüğünü gösterir. Oranın yüksek olması ziyaretçilerinizin web sitenizden hemen çıktığını ve siteniz ile ilgili beğenmediği hususların var olduğuna işaret eder. Çoğu zaman site tasarımı, gezinme yapısı, içerikler veya ürünler hakkında sorunlar olduğunundan dolayı bu oran yükselir. Hemen çıkma oranı oranı yüksekse en net şekliyle ziyaretçileri web sitenizde tutamıyorsunuz demektir. Web siteniz ve kullanıcılar arasındaki etkileşim ile ilgili önemli bilgileri size sunan bu metriğin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Doğru bir şekilde analiz edilmediği zaman belki de web sitenizde büyük bir problemin göz ardı edilmesine neden olacaktır. Web sitenizde bu oranı yükselten sorunu tespit ederek çalışmalara başlamalısınız. Hataların ve sorunların çözümü ile birlikte kullanıcıları web sitenizde tutabilir, hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.

Hemen çıkma oranı maksimum; içerik üreten sitelerde %50, üye odaklı sitelerde %40, blog sitelerde %85, e-ticaret sitelerinde %30, servis hizmeti veren sitelerde %20 olmalıdır.

Hemen Çıkma Oranını Yükselten Faktörler?

Hemen çıkma oranının yüksek olmasının ilk nedeni kullanıcıların sitenizde kolaylıkla gezinti yapamamasıdır. Bunun için ilk olarak sitenizin tasarımını gözden geçirmelisiniz. Site tasarımının karışık olması, kategori ve menülerin kullanıcılar tarafından kolay kullanılabilir olmaması kullanıcıların web sitenizi kısa sürede terk etmesine yol açar. Bu durumda sitenizin hemen çıkma oranını yükseltir. Hemen çıkma oranının yüksek olması bu nedenlerden kaynaklanıyorsa sitenizin tasarımını sadeleştirebilirsiniz. Kullanıcıların  sitenizde kolaylıkla gezinebilmesini sağlayacak şekilde anlaşılır kategori ve menü dizaynı yapmalısınız.

Sitenizin açılma hızı ideal orandan daha düşükse kullanıcıları sitenizde tutamazsınız. Sitenizin açılış hızını etkileyen birçok faktör var. Bu faktörler arasından sitenizin açılış hızının düşüren faktörü tespit ederek hız optimizasyonu yapmanız gerekir. Ayrıca dosya boyutlarını küçültebilir, flash animasyonlar yerine HTML5 animasyonları tercih edebilir ve videolarda otomatik oynat özelliğini kaldırabilirsiniz. Sitenizin açılış hızını ne kadar yükseltirseniz kullanıcıların sitenizde kalmasını sağlayabilir ve hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.

SEO ve Adwords’te kullanılan anahtar kelimeler arasında eşleşme sağlanmazsa kullanıcılar aradığı içeriğe ulaşamayacak ve web sitenizi saniyeler içerisinde terk edecektir. Ayrıca eğer böyle bir durum söz konuysa yalnızca hemen çıkma oranınız yükselmeyecek aynı zaman siteniz Google’dan da ceza alacaktır. Trafik artırmak, TO değerini yükseltmek gibi birçok nedenle site yöneticileri site içeriği ile alakasız anahtar kelimeleri kullanmaktadır. Eğer eklediğiniz içerikler özgün ve kaliteli olursa böyle bir uygulamaya gerek kalmadan başarı elde edebilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?


Hemen çıkma oranını web sitenizde yüksekse öncelikle yapmanız gereken birçok kanaldan bu oranı incelemektir. Oranının yüksek olmasına sitenin genelinde yaşanan bir problem mi yoksa bazı kanallarda yaşanan sorunlar mı neden oluyor öncelikle bunu bilmelisiniz. Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra daha doğru ve etkin bir çalışma yürütebilirsiniz. Hemen çıkma oranının yüksek olmasının kaynağını belirlerken Google Analytics üzerinden Kitleye Genel Bakış, Kanallar, Tüm Trafik ve Tüm Sayfalar raporlarında detaylı inceleme yapmalısınız. Birkaç kanaldan mı yoksa web sitenizin tamamından mı kaynakladığını daha rahat öğrenebilirsiniz.

Sorunun kaynağını belirledikten sonra çözüm yollarını aramaya başlayabilirsiniz. Hmen çıkma oranını düşürmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken faktörler;

1- Mobil Uyumluluk

Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse mobil kullanıcılar web sitenizi anında terk edecektir. Bildiğiniz üzere Mobil First Indexing ile birlikte mobil uyumluluk daha fazla dikkat çekici hale geldi. Mobil algoritma güncellemesi ile birlikte web sitelerinde Google, mobil uyumluluğu zaruri hale getirdi. Web siteniz mobil uyumlu olmadığı sürece mobil cihazlardan sitenize giriş yaptığında hemen geri çıkacaktır. Bu durumda hemen çıkma oranınızın %100 olmasına yol açacaktır. Bu doğrultuda e-ticaret siteleri de mobil uyumluluğa dikkat etmelidir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin önemli bir kısmı mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Eğer mobil uyumlu e-ticaret sitesine sahip değilseniz hemen çıkma oranınızın yanı sıra satışlarınızda büyük ölçüde zarar görecektir.

2- Site Açılış Hızı 

Eğer kullanıcılar sitenize giriş yaparken uzun süre beklemek zorunda kalıyorsa hemen çıkma oranınızın bir hayli yüksek olacaktır. Hatta çoğu kez kullanıcılar sitenizde ana sayfadan bir başka sayfaya geçerken değil anında sitenizi terk edecektir. Özellikle e-ticaret siteleri site açılış hızı 2 saniyeden daha yüksek olmamalıdır.  Sitenizin açılış hızını olumsuz etkileyen faktörleri belirleyerek hız optimizasyonu yapmalısınız.

3- Pop-up Reklamlar 

Hiç şüphesiz pop-up reklamlar kullanıcıların korkulu rüyası haline geldi. İçeriğe veya ürüne ulaşmak konusunda büyük bir engel gibi görülen pop-up reklamlar web sitenizde kullancılarınızın karşısına çıkarsa kullanıcılar web sitenizi terk edecektir. Bu durumda hemen çıkma oranınız bir hayli yüksek olacaktır. Pop-up ve pop-under reklamlar konusunda uyarılar yer alıyor olsa da hala birçok web sitesi pop-up reklamları kullanmaktadır. Hemen içeriğe ulaşma hem de site içerisinde gezinmeyi zorlaştıran bu reklam türlerini tercih etmemelisiniz. Kullanıcılar sitenizde gezindiği sürede ne kadar iyi deneyim yaşarsa hemen çıkma oranınız da bir bu kadar olumlu etkilenecektir. Ayrıca kullanıcılar web sitenizde ilerleyen zamanlarda da tekrar tekrar ziyaret edecektir.

4- 404 Sayfaları 

Dar kapsamlı ve sayıca az içeriğe sahip sitelerde 404 sayfalarına çok nadir rastlanır. Fakat binlerce ürüne yer veren e-ticaret siteleri ve kapsamlı genel içerik üreten sitelerde bu sayfalara kullanıcılar sıkça rastlayabilir. SEO açısından da önemli olan 404 hataları hemen çıkma oranınızı da yükseltir. 404 sayfalarını tespit ederek doğru bir şekilde yönlendirme yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

5- Site Tasarımı 

Sıkıcı, kullanıcıların  gezinmesi zorlaştıran ve karışık site tasarımı hemen çıkma oranını doğrudan etkileyen önemli faktörlerden biridir. Sade ve kullanılabilirliği yüksek bir site tasarımı ile hemen çıkma oranı düşürebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Teşekkürler hocam verdiğiniz bilgiler için. video faydalı oldu.

  2. Uzun zamandır bu konuda araştırma yapıyorum. İçerik ve video çok faydalı oldu. Hemen çıkma oranı Google açısından büyük önem taşıyor kesinlikle her webmaster bu konuya dikkat etmeli.

  3. Hemen çıkma oranı SEO açısında çok önemli bir kriter… Siteniz değer üretiyorsa bu değer yüzde 60 altında olması gerekiyor…

  4. Her site için ve google kriterleri arasında önemli bir kriteri değerlendirdiniz.

    5 başlık ile kendimiz için de dersler çıkardık.

    Teşekkür ederiz.

  5. Sitelerin SEO çalışmasında dikkat etmesi gereken konuların en önemlisi belki de hemen çıkma oranı. Google tarafından çok önem veriliyor. Bilgi paylaşımı için teşekkür ederiz.

  6. […] Detaylı bilgi: Hemen Çıkma Oranı Nedir? […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir