CDN (İçerik Dağıtım Ağı) Nedir?

CDN

CDN (Content Delivery Network), Türkçe adı ile İçerik Dağıtım Ağı, web sitesinde yer alan içeriklerin, siteyi ziyaret eden kullanıcılara en yakın CDN sunucusundan verilerek sitenin olağan hızının artırılması sağlar. Her ne kadar Türkçesi İçerik dağıtım ağı olsa da genellikle CDN terimi daha çok kullanılır. Site hızını artıran ve SEO açısından bazı önemlere sahip bu kavramı sizlere açıklamaya çalışacağız.

CDN Nedir?

CDN

CDN, web sitesinde yer alan statik içerikleri (çok nadir değişen ve çoğunlukla veritabanı ile bağlantılı olmayan içerikler) önbelleğe alır. Statik içerikler HTML, CSS , JavaScript ve resim dosyalarıdır. Herhangi bir kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde, kullanıcıya en yakın sunucu CDN’de içeriği hazırlayarak hızlı bir şekilde kullanıcıya ulaştırır. Bu sayede kullanıcılar içeriğe olduğundan daha hızlı bir şekilde ulaşır ve site hızınız olumlu etkilenir.

Sunucu ile kullanıcı arasındaki mesafe ne kadar uzun olursa kullanıcının içeriğe ulaşması da o kadar uzun sürer. Sunucunun gecikme süresi tam olarak kullanıcının isteğine verdiği cevaptır. Yani kullanıcının içeriğe tıkladıktan sonra içeriğe ulaşana kadar geçen vakittir. Gecikme süresi arttıkça bu durum sitenizi SEO açısından kötü bir duruma düşürecektir. Bu noktada CDN, adeta siteyi kullanıcıya yakınlaştırarak gecikme süresini minimize eder.

CDN’in Faydaları Nelerdir?

İçerik dağıtım ağının sitenize birçok faydası vardır. İçerik dağıtım ağı genellikle sunucu gecikme süresini iyileştirmek için kullanılır. Ama bunun dışında da CDN kullanmak için geçerli farklı sebeplerde vardır:

1- Site hızını artırır!

Çoğu insan için CDN’nin hız üzerindeki faydasına odaklanır. Bu neden hakkında yukarıda zaten detaylı bir şekilde konuştuk. Herkesin temel hedefinde daha hızlı bir site yaratmak var. Bunun içinde site sahipleri mümkün olan bütün hızlandırma tekniklerini kullanıyor. Bunun içinde oldukça haklı bir sebepleri var. Hızlı bir site tüm kullanıcılar için mükemmel bir deneyim sunar. Ayrıca, Google da hızlı siteleri sever !

2- Bant genişliği maliyetini azaltır!

CDN, bant genişliği maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Sunucularına statik içerik sunulması web barındırma maliyetleriniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir . Trafikte yaşanan dalgalanmalar hosting planınız tarafından belirlenen sınırları aşarsa, büyük bir maliyet yaratabilir. CDN kullanımı bunu ortadan kaldırarak maliyetlerin daha az olmasını sağlar. 

3- Ölçeklenebilirlik kazandırır!

Web sitenizin içeriğinin bir kısmını barındıracak bir CDN, sitenizin çalışma süresini ve kullanılabilirliğini geliştirmenize yardımcı olur. Ayrıca, birçok CDN sağlayıcısı, sitenizde herhangi bir işlem yapılmadığından emin olmak için yöntemleri de kullanır. Örneğin, trafikte ani ve büyük bir artış olduğunda sitenizin çevrimiçi kalmasına sağlar.

4- Güvenliğin artırılmasını sağlar!

Siteniz için bir CDN eklemek, güvenliği iyileştirmek için harika bir yoldur . İçerik dağıtım ağı sağlayıcısının, bu konuda yardımcı olan birçok aracı vardır. Örneğin, bir DDoS sırasında sitenizin zarar görmesini önlemek için bir tür güvenlik duvarı görevi görecektir. Bu sayede yaygın tehditlere karşı korunmanıza yardımcı olur. WordPress sitelerinizden güvenliğini de koruyacak belirli ayarları da mevcuttur.

CDN Kullanımının SEO Üzerindeki Etkisi Nedir?

CDN

İçerik kullanım ağı kullanımının ilk olarak sıralama üzerindeki etkisine değinelim. Eğer kullanıcılar sitenizdeki içeriklere ulaşırken gecikme süresi uzun ise bu durum sıralamalar üzerinde olumsuz etki yaratır. İçerik dağıtım ağı bu noktada bu süreyi azaltır. Hızlı bir sitede sıralamalarda başarılı sonuçlar alır. Kısacası CDN güvenli, hızlı ve mükemmel bir deneyim sunar. CDN ve SEO arasındaki ilişkiye dair detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

İçerik dağıtım ağı, sitenizin yükleme hızını optimize etmek için harika bir araçtır. Aynı zamanda sitenize bir güvenlik katmanı ekleyerek sitenizin çalışma süresini ve güvenilirliği artırır. Henüz bir CDN kullanmıyorsanız, çok şey kaçırıyor olabilirsiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir