SEO Açısından En Önemli Google Sıralama Faktörleri

SEO Açısından En Önemli Google Sıralama Faktörleri

Google, arama sonuçlarını oluştururken ortalama 200 farklı faktörü dikkate alır. Ancak bu faktörlerin her birinin sonuçlar üzerindeki etkisi farklıdır. Bu yazımızda sizlerle SEO açısından en önemli Google sıralama faktörleri nelerdir sorusunun cevabını paylaşacağız.

SEO Açısından En Önemli Google Sıralama Faktörleri

1- HTTPS Kullanımı

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

HTTPS, bir kaç yıldır Google tarafından önemli bir sıralama faktörü olarak değerlendiriliyordu. Sıralamalar üzerinden önemli bir faktör olan HTTPS’nin önemini çok basit bir şekilde arama sonuçlarında da görebilirsiniz. Arama sonuçlarında hangi anahtar kelime ile ilgili  arama yaparsanız yapın SERP’de yer alan sitelerin hepsinin HTTPS ile başladığını göreceksiniz. HTTPS ile ilgili diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

2- Site Hızı

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

Site hızı, SEO ile ilgili birçok içeriğimizde dile getirdiğimiz bir faktördür. Son zamanlarda çok fazla gündemde olan site hızı hem masaüstü hemde mobil sürümler için önemli olsa da Googel son zamanlarda mobil hız konusunda daha titiz davranmaya başladı. Eğer site hızınız ile ilgili problemler varsa hemen bir hız optimizasyonuna başlamalısınız. Aksi takdirde siteniz önce trafik kaybı yaşayacak ardından da sıralamalarda düşüş yaşayacaktır.

3- Mobil Uyumluluk

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

2018 SEO faktörleri içerisinde sıkça vurguladığımız mobil uyumluluk Mobile First Indexing ile birlikte daha da önemli bir faktör oldu. Kullanıcıların %50’sinden daha fazlasının mobil cihazlar ile giriş yaptığı göz önünde bulundurulursa mobil uyumluluğun neden bu kadar önemli olduğunu anlamak mümkün olacaktır. Mobile First Indexing ve mobil uyumluluk ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

4- Başlık Etiketi (Title)

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

Başlık etiketleri SEO Açısından en önemli Google sıralama faktörleri içerisinde yer alan bir diğer faktördür. Bu noktada site sahiplerinin dikkat etmesi gereken iki nokta var. Bunlardan ilki anahtar kelimenin başlığın ilk kısmında yer almasıdır. İkincisi ise başlık uzunluğudur. Oluşturulan başlıkların 30 ve 60 karakter aralığında olması gerekir.

5- Meta Açıklaması 

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

Meta açıklamaları, SERP’te yer alan önemli faktörlerden biridir. Mobil sürümler için 130 masaüstü sürümler için ise 160 karakterlik meta açıklamaları oluşturulması gerekiyor olsa da genellikle bu göz ardı ediliyor. Oluşturulan meta açıklamalarının bir kısmı normalden daha kısa olurken bir kısmı normalden daha uzun oluyor. Bu yüzden meta açıklaması oluştururken ortalama 130 karakter olmasına özen göstermelisiniz. Meta açıklaması nasıl yazılır ve neden önemlidir gibi sorularınızın cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

6- Bağlantılar

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

Bağlantılar, SEO’nun ayrılmaz bir parçası olurken çoğu kez yanlış uygulamalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bağlantıların size edinim yani bir davranış sonucunda kazanıldıysa dönüşüm sağlayarak başarı getirecektir. Aksi takdirde başarı yakalasanız bile çok kısa sürecektir. Bir müddet belli bir noktaya kadar sıralamanız yükselse de bir süre sonra büyük bir başarısızlık yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı bağlantı konusunda oldukça dikkatli olmalısınız.

7- İçerikler

En Önemli Google Sıralama Faktörleri

İçerik konusunda hem fikir olduğumuzu düşünüyoruz. Ancak içerikten kasıt sadece yazılı içerikler yani makaleler  değildir. Sitenizde yer alan makaleleri, sayfaları yani kısacası tüm siteyi görsel içeriklerle desteklemelisiniz. Örneğin sitenizde uzun bir içerik ve video içerik olduğunu düşünün. Kullanıcılar 1000-2000 kelimelik düz bir makaleyi okurken sıkılacak ve belki de yazının tamamını incelemeden sitenizden ayrılacaktır. Kullanıcılarınıza daha etkili içerikler sunmak ve hemen çıkma oranını düşürmek için bu içeriklere görsel içerikler ekleyerek zenginleştirin.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir