Bloglar İçin SEO İpuçları ve Stratejileri

bloglar için seo

Blog, bir sitenin ayrılmaz parçası olduğu gibi hedeflenen başarıya ulaşmak için de birçok avantaj sunar. Bloglama ile başarıya ulaşmak için ise dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta var. Bunlardan ilki bloglar için SEO stratejisi oluşturmaktır. Eğer blogunuz için bir SEO stratejisi oluşturmazsanız bloglamanın sağlayacağı faydalardan yararlanmanız oldukça zor olacak.

Konuya giriş yapmadan önce bloglama konusunda karşılaşılan iki hatadan sizlere bahsetmek istiyoruz. Bunlardan ilki bir bloga sahip olmamak, ikincisi ise bloglar için bir SEO stratejisi oluşturmamak. Eğer bir bloga sahip değilseniz bloglamanın size sunacağı faydaları bir kenara itelemiş olacaksınız. Örneğin online işletmeniz varsa ve bir bloga sahipseniz satış potansiyeliniz blogu olmayan online işletmelere göre ortalama %60 daha fazla olacaktır. Ayrıca blogu olan sitelerin indekslenen sayfa sayısı blogu olmayan sitelere göre %400 civarında daha fazla olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Ancak bir blog hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Örneklerle açıkladığımız bu faydaları sağlayabilmek için blogunuz için doğru bir SEO stratejisi belirleyerek uygulamanız gerekir.

Bloglar İçin SEO İpuçları

Bir site için bloga sahip olmak önemlidir. Ancak daha da önemlisi bu blog için uygun bir SEO stratejisi oluşturmaktır. Sizlere aşağıda sıralayacağımız bloglar için SEO ipuçları ile blogunuz için doğru bir strateji belirleyebilir ve başarı sağlayabilirsiniz.

1- Uzun ve İlgi Düzeyi Yüksek İçerikler Ekleyin!

bloglar için seo

İçeriklerin bir site için ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Ancak içerik konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Öncelikle bilmeniz gereken nokta her içeriğin size başarı sağlamayacağıdır. Örneğin sırf blogunuzda içerik yayınlamış olmak için içerik oluşturmak büyük bir yanlıştır. Bunun yanı sıra başlık ile içerik arasında da ilgili düzeyinin yüksek olması gerekir. Örneğin meta etiketleri hakkında bir başlıkta içeriğinizde farlı konulara sapma olmaması gerekir. Anahtar kelimeniz ile bağlantılı daha doğrusu doğrudan bağlantılı konulardan bahsetmelisiniz.

İçerik uzunluğunda farklı durumlar söz konusu olabilir. Kimi araştırmalara göre 1000-1500 kelime civarında oluşturulan bir içeriğin daha iyi sıralama elde ettiği görülürken arama sonuçlarında 500 kelime civarında da bir içeriğin de çok iyi bir sıralama elde edeceğini görmek mümkün oluyor. Burada en hassas nokta içeriği uzun tutmak için gereksiz bilgilerden ve detaylardan uzak durmaktır. İçeriğinizin 1000 kelimeden daha fazla olması için gereksiz bilgilerle dolu bir içerik size başarı sağlamayacaktır. Kaç kelime olursa olsun içeriğiniz kullanıcıların aradığı bilgileri en net haliyle sunmalıdır. Konu bütünlüğünü bozmadan, anahtar kelime odaklı ve özgün içerikler size hedeflediğiniz başarıyı sunacaktır.

2- İlgi Düzeyi Yüksek ve Uyumlu Görseller Kullanın!

bloglar için seo

İçeriğinizi düz bir metin halinde oluşturmak başarılı bir blog için tek başına yeterli değildir. Başarılı bir blog için içeriklerinizi uygun ve ilgili görseller ile tamamlamanız gerekir. Aynı anahtar kelimede yazılan iki içerikten birinde görsel kullanılmadığını düşünün. Arama sonuçlarında ilk sırada yer alacak içerik, bir tane dahi olsa görsel kullanılmış içerik olacaktır. İçeriklere görsel yerleşimi yapmak biraz zamanınızı alabilir. Fakat sonunda elde edeceğiniz başarı buna değecek.

İçeriklerinizde kullanacağınız görsellerin konu ile alakalı görseller olmasına dikkat edin. İlk adımda uygun görselleri seçtikten sonra içerikte bu görselleri doğru yere yerleştirmeniz önemli. Hangi alt başlıkta ya da hangi alanda kullanacağınıza dikkat edin. Bu noktada yine konu bütünlüğü size yol gösterecektir. Dilerseniz 5 tane dilerseniz 10 tane görsel kullanabilirsiniz. Ancak hedeflenen noktaya ulaşmak için içeriklerinizde mutlaka en az 1 tane görsel kullanmış olun.

3- İçerik Haritası İle Kullanıcı Deneyimini Artırın!

bloglar için seo

Hemen hemen birçok web sitesinin blog kısmına baktığınızda üst kısımda kullanıcının hangi kısımda olduğunu gösteren alanlar göreceksiniz. Bu alanlar kısaca içerik haritası olarak adlandırılır. Bu durumun site için en önemli avantajı kullanıcı deneyimi açısından sağladığı faydadır. İçerik haritası, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde güçlendiren bir faktördür. Kullanıcıların birçoğu geri tuşuna basmayı istemez ve bunu olumsuz bir durum olarak değerlendirir. İçerik haritaları bu durumu ortadan kaldırarak blogunuzu ziyaret eden kullanıcıların sitenizde kolaylıkla gezinebilmesini sağlar. Ziyaret ettikleri içeriğe hangi kategoriden ya da bölümden geldiğini gösterir. Bu sayede kullanıcılar sitenizde daha fazla vakit geçirir. Bu durumda hemen çıkma oranı üzerinden olumlu bir etki yaratır.

İçerik haritalarının bir diğer faydası da arama motorlarının blog yapısına ilişkin daha net bilgiye ulaşmasıdır. Tıklanabilir yollar sayesinde arama motorlarına ait botlar belirlediğiniz yolları takip ederek blogunuzu inceler. Ayrıca site içerisinde içerikler ve sayfalar arası yaptığınız link çıkışlarını da kolayca bulabilirler.

4- İçeriklerinizde Dahili Linklere Yer Verin!

bloglar için seo

Link konusu her zaman üzerine en fazla eğildiğimiz konulardan biridir. Dahili linkleme yani sayfalar ve içerikler arası yapılan link çıkışları da üzerinde yoğunlaşılması gereken bir konudur. Arama sonuçlarında sitenizin sıralaması üzerinde önemli ölçüde etkiye sahip olan bu konuda daha titiz çalışmanız gerekir.

İçerikleriniz arasında bir link ağı oluştururken dikkat etmeniz gereken ilk nokta alaka düzeyi olmalı. İki içerik arasında bir link ağı oluştururken bu iki içerik arasında anlamsal ve konusal bir uyum olması gerektiğini unutmayın. Anlamlı bağlantılar sayesinde oluşturduğunuz dahili link ağı organik trafiğinizin büyük ölçüde artmasını sağlayacak.

Dahili linkler konusunda dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta daha var. Bunlardan en önemlisi link sayısıdır. Her ne kadar anlamlı da olsa çok sayıda link çıkışı yapmak size fazladan başarı sağlamaz. Daha önce eklediğiniz içerikleri kontrol ederek dengeli bir biçimde eski içeriklere link eklemelisiniz. Bu sayede hem tek içerikte çok sayıda link olmayacak hem de link ağınız dengeli olacaktır.

5- SEO Eklentilerinden Yararlanın!

bloglar için seo

Blogunuz için yürüteceğiniz SEO çalışmalarında eklentilerden yararlanmak size kolaylık sağlar. Örneğin hemen hemen birçok WordPress sitede kullanılan Yoast SEO sizi için biçilmiş bir kaftan görevi görür . Anahtar kelime, link çıkışları, görsel kullanımı ve meta açıklaması gibi birçok konuda size öneriler sunarak yönlendiren bir eklentidir. Yoast SEO’nun yanı sıra All in SEO eklentisi içeriklerinizi optimize ederken size önerilerde bulunacak ve yol gösterecek bir diğer yardımcınız olabilir.

6- Her Backlink Backlink Değildir!

bloglar için seo

Başlık size biraz farklı gelebilir. Ancak anlatmak istediğimiz şey oldukça basit: Kaliteli Backlinkler Kazanın! Backlinkler Google için oldukça önemlidir. Fakat her backlink size başarı sağlamaz. Backlinklerinizin kendi blogunuz ile alakalı ve kaliteli backlinkler olması önemlidir. Bunun içinde backlink kazandığınız sitelerin otoriterliği sizden yüksek olmalıdır. Sizden daha az otoriter ve kalite puanı düşük bir siteden backlink kazanmak size bir fayda sağlamayacaktır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. […] son noktayı koyun. Bu içeriğimizin yanı sıra bloglar için SEO ipuçlarına yer verdiğimiz Bloglar İçin SEO İpuçları ve Stratejileri başlıklı içeriğimize de göz […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir