Görseller İçin SEO: Daha Fazla Organik Trafik İçin İpuçları

Görseller İçin SEO: Daha Fazla Organik Trafik İçin İpuçları
  1. Adım: Alt etiketleri girin!
  2. Adım:…..?

Görseller için SEO alt etiketleri girmekten çok daha fazlasıdır. Hatta bazı yabancı ve otoriter kaynaklarda alt etiket eklemenin artık önemli olmadığından bile bahsediliyor. Çünkü artık Google, bir görselin ne ile ilgili olduğunu büyük bir hassasiyet ile anlayabiliyor.

Örneğin Google Cloud Vision API yani diğer bir adıyla görüntü tanıma aracına bir görüntü yükleyelim.

Gördüğünüz gibi Google büyük bir hassasiyetle görselin neye ait olduğunu detaylı şekilde söyleyebiliyor.

Peki Google alt etiketleri eklemeden de görsellerin ne ile ilgili olduğunu anlayabiliyorsa görseller için SEO önemsiz mi? O zaman konuya derinlemesine bir giriş yaparak bu sorunun cevabını bulalım.

1- Resimlerinizi Anahtar Kelimenize Uygun Bir Şekilde Adlandırın

Google’ın resim dosya adları hakkında söyledikleri: “[…] Dosya adı Google’a resmin konusu hakkında ipuçları verebilir.” Google yıllardır aynı tavsiyede bulunur ve çoğu insan da bunu uygular.

Ancak bir kez daha, Google’ın makine öğrenimi konusundaki son ilerlemeleri ve görüntüleri tanıma konusundaki yeni yetenekleri dikkate alındığında, bu gerçekten ne kadar önemli olabilir? Köpek örneği gibi verebileceğimiz etkileyici örneklerin sayısı çoğaltılabilir. Ancak başka bir örnekle size aslında ne demek istediğimi açıklayacağım.

Gördüğünüz gibi yeni örneğimizde Google’ın kafası bir hayli karışık.. Görselde bulunan tereyağının %95 işlenmiş peynir olduğundan emin. Evet görselde gördüğümüz tereyağının peynire benzediğini hepimiz düşünebiliriz. Ancak buradan çıkaracağımız sonuç şu: “Google sandığımız kadar mükemmel değil.”

Bu durumdan çıkaracağımız ilk nokta asla görselleri adlandırırken dosya adlarını anahtar kelimelerle doldurmak değil. Bunun yerine dosya adlarınızı açıklayıcı ve net tutmanız gerekir. Anahtar kelimeyi kullanırken dosya adında yalnızca birincil anahtar kelimeyi kullanabilir ya da ilgili anahtar kelimelerden herhangi birini seçebilirsiniz.

2- Açıklayıcı Alt Metin ve Başlıklar Oluşturun

Alt metin ve başlıklar görüntülerin ne olduğuna dair gerekli açıklamaların yapılmasını sağlar. Google’ın bu konudaki önerileri şu şekilde:

Google, görüntünün konusunu anlamak için bilgisayar görme algoritmaları ve sayfanın içeriği ile birlikte alt metni kullanır. […] Alt metin seçerken, anahtar kelimeleri uygun şekilde kullanan ve sayfanın içeriği bağlamında olan faydalı, bilgi bakımından zengin içerik oluşturmaya odaklanın. Olumsuz bir kullanıcı deneyimi ile sonuçlandığından ve sitenizin spam olarak görülmesine neden olabileceğinden, alt özellikleri anahtar kelimelerle (anahtar kelime doldurma) doldurmaktan kaçının.

Başlıklar konusunda ise yine Google’ın verdiği tavsiyeler konuyu açığa çıkarmak için yeterlidir:

Google, resim yazısı konusu ve resim başlıkları dahil olmak üzere sayfanın içeriğinden resmin konusu hakkında bilgi alır. Mümkün olan yerlerde, resimlerin ilgili metnin yanına ve resim konusuyla alakalı sayfalara yerleştirildiğinden emin olun.

3- En İyi Dosya Türünü Seçin!

Web’de genellikle üç dosya türü mevcuttur: JPEG , PNG ve GIF. Her biri farklı bir sıkıştırma yöntemi kullanılır. Bu, üç dosya türü arasındaki dosya boyutlarının büyük ölçüde değiştiği anlamına gelir. Bunun en büyük nedeni ise görsellerin sayfa hızını büyük ölçüde yavaşlatmasıdır.

Sayfa yüklenme süresi SEO için oldukça önemlidir. Ayrıca Google hem mobil hem de masaüstünde bunun bir sıralama faktörü olduğunu da söylemektedir. Bu durumda siteniz için size düşen görev Göreviniz, her görüntü için en uygun dosya türünü diğer bir anlatımla en düşük kalitede azalma ile en iyi sıkıştırmayı sunan görüntüyü seçmektir.

Çoğu profesyonel resim düzenleme uygulaması (örneğin, Photoshop) size JPEG , PNG veya GIF olarak kaydetme seçeneği sunar . Bunları bir görüntüyü bir dosya biçiminden diğerine dönüştürmek için de kullanabilirsiniz.

4- Görsellerin Dosya Boyutlarını Küçültün

Google’ın görselleri optimize etmek için hazırladığı detaylı bir dokümantasyonu vardır. Kaliteyi düşürmeden resimlerinizi optimize etmenizi ve boyutlarını küçülterek kaynak tasarrufu yapmanızı sağlayacak araç önerilerine de bu dokümantasyonda yer verilmektedir. Google’ın önerileri arasında üç araç yer alır. Bunlar: Guetzli , MozJPEG (Mozilla) ve pngquant araçlarıdır. Elbette bu araçlar dışında farklı araçlardan da yardım alabilirsiniz. Önemli olan görsellerin dosya boyutunu olabildiğince küçültmek ve site hızını olumsuz etkilemesini engellemektir.

5- Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın

Tarayıcı önbelleğe alma, görüntülerin (ve diğer dosyaların) ziyaretçilerinizin tarayıcılarında depolandığı yerdir. Sonuç olarak, gelecekte web sitenizi ziyaret ettikleri zaman ve işler onlar için daha hızlı yüklenir. Google ise bu konuda tam olarak şunu söylemekte:

HTTP önbelleği, tekrarlanan ziyaretlerde sayfa yükleme sürenizi hızlandırabilir.

Örneğin, bu blog gönderisine girdiğinizde, makaledeki tüm resimleri indirmeniz ve tarayıcınızda görüntülemeniz gerekiyordu. Şimdi, tarayıcı önbelleği olmadan, yarın bu sayfayı tekrar okumak istiyorsanız, bu işlemin bütünüyle tekrarlanması gerekir. Ancak, tarayıcı önbelleğe alma işleminde, tarayıcınızın bu görüntülerin bazılarına bağlı kalması olur. Bu yüzden, bu sayfayı tekrar görüntülerken – veya benzer bir sayfayı – hepsini tekrar indirmenize gerek yoktur. Tarayıcı önbellekleme işlemini nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Görseller için SEO karmaşık bir konudur. Google’ın bu konuya ilişkin tonlarca yayını vardır. Bu yüzden bu yazının eksiksiz olduğunu söylemek imkansız. Bu yazımızda görseller için SEO konusunda önemli olduğunu düşündüğümüz ve organik trafiğinizi artıracak ipuçlarına değindik. Son olarak mükemmel bir kullanıcı deneyimi için görsellerinizin yüksek kalitede olması gerektiğini de unutmamanız gerektiği hatırlatalım.

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir