2019’un Yeni Sıralama Faktörü: Arama Amacına Uygun İçerik

2019'un Yeni Sıralama Faktörü: Arama Amacına Uygun İçerik

Arama amacına uygun içerik oluşturmak neden önemli diye sorduğunuz zaman size verebileceğimiz en kısa ve en net cevap şu olabilir: 2019’da Google’da yükselmek için içeriklerinizi arama amacına uygun bir şekilde hazırlamalısınız. Arama amacı ve arama amacına uygun içerik oluşturmak ya da arama amacına uygun içeriğin SEO için önemi genellikle çok fazla üzerinde durulmayan bir konu. Bu yüzden de 2019 için sıralama faktörleri içerisinde hala yer verilmiyor. Ancak bu faktör sıralamalar açısından öylece göz aradı edebileceğiniz bir konu değil. Öyleyse başlayalım!

Arama Amacı Nedir?

Arama amacının tanımı aslında çok basit. “Kullanıcılar bu aramayı neden yapıyor?” sorusu ile kısaca tanımlanabilir. Kullanıcılar bu arama ile bilgi mi edinmek istiyor yoksa bir ürün mü satın almak istiyor? Bundan farklı olarak belli bir siteyi ziyaret etmek mi istiyor? Tüm bu soruların kullanıcıların yaptığı aramalarda arka plandaki amacın ya da nedenin ne olduğunu keşfetmenizi sağlıyor.

Bu konuyu birkaç örnekle daha detaylı ele alalım. Örneğin “kırmızı spor ayakkabı” araması yapan bir kullanıcı elbette spor ayakkabı hakkında bilgi sahibidir. Burada yaptığı aramanın ya da arama sorgusunun amacı bütçesine ya da aradığı özelliklere en uygun olan kırmızı spor ayakkabıyı bulmaktır. Ancak”site hızlandırma teknikleri” gibi bir arama yapan kullanıcının amacı bir ürün ya da hizmet satın almak değil bilgi sahibi olmaktır. Burada şöyle bir durumdan da bahsetmek gerekiyor: Siteniz, SEO ile ilgili konulara yer verdiğiniz bir blogun yanı sıra sunduğunuz hizmetleri sergilediğiniz bir galeri gibidir. Sitenize site hızlandırma teknikleri ile ilgili bilgi almak için ziyaret eden kullanıcıyı eğer ikna edebilirsiniz aynı zaman da sunduğunuz hizmetin satışını yaparak okuyucuyu müşteriye dönüştürebilirsiniz. 

Arama Amacı Neden Önemlidir?

Arama amacının neden önemli olduğunu Google örneği ile ele alabiliriz. Google’ın temel hedefi kullanıcılara arama sorgusuyla ilgili en alakalı içerikleri sunmaktır. Sunmazsa ne olur? Cevap oldukça basit. Kullanıcılar arama sorgularını gerçekleştirmek üzere Bing ya da Yandex gibi diğer arama motorlarına yani Google’ın rakiplerine yönelir. Bu örnekten yola çıkarak siteniz ve SEO için neden önemli olduğunu açıklayabiliriz. 2019’da Google ya da diğer arama motorlarından içeriklerinizle ya da ürünlerinizle yüksek sıralama almak istiyorsanız kullanıcıların aramalarına en uygun içerik olmak zorundasınız. Bu da doğrudan “alaka” kriterine bizi ulaştırır ki bu da 2019’da SEO’nun temellerinden en önemlisi olarak nitelendirilir. 

Kullanıcıların arama motorlarında sergiledikleri 3 farklı arama amacı var:

1- Navigational Query- Marka ya da Site Arama Amacı: Bu amaçla arama motorlarını kullanan kullanıcılar belli marka ya da siteyi ziyaret etmek istiyor. Yani kısacası hangi adrese gideceklerini biliyorlar fakar URL yazmak yerine arama motorlarında belli bir anahtar kelime araması yaparak istedikleri siteye ulaşıyor. Örneğin Moradam’ı ziyaret ederek Blog kısmına ulaşmak isteyen bir kullanıcı “https://www.moradam.com/blog/” şeklinde URL’den direk siteye ulaşmak yerine Moradam ya da Moradam Blog olarak arama yapıyor. 

2- Informational Query- Bilgi Arama Amacı: Bu kategoride yer alan kullanıcılar herhangi bir konuda araştırma yapmak ya da bilgi edinmek için arama motorlarını kullanmaktadır. Örneğin SEO ile ilgili bilgilere ulaşma amacıyla SEO Nedir araması yapan kullanıcılar gibi. Bilgi arama amacı e-ticaret için de oldukça önemli olan bir arama amacıdır. Örneğin bir kişi telefon alırken iki ya da daha fazla model arasında kararsız kalabilir. Karar vermeye çalıştığı telefon modellerini karşılaştırmak ve daha fazla bilgi almak için araştırma yapıyor olabilir. 

3- Transactional Query – İşlemsel Arama Amacı: Burada kullanıcılar ilk amaçtakinden daha fazla ne istediklerini ya da ne aradıklarını bilmektedir. Genellikle alışveriş amaçlı sorgular olarak da tanımlayabiliriz. Örneğin; iPhone XR 64 GB satın al, Yoast Premium gibi aramalar yaparlar. Yalnızca ticari aramalar değildir. Gideceği bir yerin adresini teyit etmek ya da sosyal medya hesabı açmak için yapılan aramalarda bu kategori de yer alır. Örneğin Ankara Şehir Hastanesi ve Gmail hesabı açma gibi aramalar bu amaca örnek verilebilir. 

Arama Amacı Nasıl Anlaşılır?

Arama amacı kullanıcının arama sorgusundan aslında açıkça anlaşılabilir. Satın al ya da al gibi kelimeleri içerisinde barındıran bir sorgu ile arama yapacak kullanıcının amacı herhangi bir ürün ya da hizmeti satın almaktır. Bu kişiler e-ticaret siteleri için birer potansiyel müşteri konumundadır. Bunun yanı sıra ayakkabı bağcığı bağlama ya da ayakkabı bağcığı nasıl bağlanır sorgusunda ise kullanıcı tamamen bilgi arama için arama yapmaktadır. 

Bilgi amacıyla yapılan aramalarda; Nasıl, ne, kim, nerede, niçin, kılavuz, örnek/örnekler, tavsiye, öneri ya da ipuçları gibi kelimeler arama sorgusunda yer edinir. İşlemsel arama amacında ise; hesap açma, satış, satın al, al, mağaza(adresi bilgisine ulaşmak için), fiyat, ucuz, indirim gibi kelimelere arama sorgusunda rastlanır. 

Arama Amacına Uygun İçerik Oluşturma ve Optimizasyon

Oluşturduğunuz içerikler arama amacına uygun olmalıdır. Anahtar kelimenin bilgilendirme amacı varsa, bir blog yazısı yazmalısınız ya da işlemsel amacı varsa, bir ürün sayfası oluşturmalısınız. Fakat işler gerçekten bu kadar basit mi? Hayır.

İçeriğinizi arama amacına uygun yazmak açıkça anlaşılır olsa da hala cevaplandırmak için zorlanacağınız bazı noktalar var. Herhangi bir anahtar kelime de ya da kullanıcılar arama sorgularında ne tür içerikler görmek istiyor ya da içeriğin formatı nasıl olmalı temel sorunların başında yer alıyor. Bu noktada SERP’ler devreye giriyor. Arama amacını tespit etmek ve arama amacına uygun içerik oluşturmak için öncelikle SERP’lerin iyi bir şekilde incelenmesi ve analiz edilmesi gerekiyor. Bunu nasıl yapacağınızı adım adım anlatalım. 

Adım 1- SERP Güvenilirliliği:

 Google sıralamaları statik değildir. Algoritmalar ve farklı nedenlerle sıralamalarda dalgalanır ya da değişir. Arama hedefini anlamak için mevcut üst sıradaki sayfalara güvendiğinizden dolayı, bu bir sorun yaratabilir. Sorunun nedeni aslında ne yaptığınızla ilgili. Yani zaman içindeki tek bir anlık sonuçlara dayanarak arama amacını değerlendirmektir. Bu nedenle, hedef anahtar kelimenizin sıralama geçmişini de kontrol etmeniz gerekir. Kontrollerde iki farklı sonuç sizi karşılar. Geçmişten o ana kadar sıralamalar ya çok fazla dalgalanmıştır ya da daha belirgin yani nettir. Örneğin son 6 ay içerisinde dalgalanma yok denecek kadar az ise bu durum da arama sonuçlarında ilk sırada yer alan içerikleri kendinize odak olarak seçebilirsiniz. Eğer aksine dalgalanma çok fazlaysa üst sırada yer alan içerikler sizin için iyi bir yol gösterisi olmayacaktır. 

Sıralamalarda yaşanan dalgalanmaların arama amacı noktasında iki farklı nedeni olduğunu söylemek mümkün:

  1. Arama amacı sürekli değişiyor olabilir.
  2. Google aramanın arkasındaki gerçek amacı anlamakta zorlanıyor olabilir. 

Dalgalanmanın yüksek olduğu anahtar kelimeleri hedeflemek mantıklı olmaz. Çünkü kullanıcıların amaçları değişiyor ya da Google kullanıcı amaçlarını doğru anlamıyor olabilir. Bu yüzden dalgalanmanın daha az olduğu kelimeleri hedeflemek daha akılcı bir seçim olacaktır. 

SERP’lerin size arama amacına uygun içerik oluşturma da yardımı yalnızca ilk sıradaki içerikler ya da anahtar kelimeler için sıralamalarda yaşanan dalgalanmalar değildir. Diğer bir yol gösterici noktada SERP’lerde ilk sayfanın en alt kısmında yer alan anahtar kelime ile ilgili aramalardır. 

Burada yer alan sonuçlar ya da öneriler içeriğinizde değinmeniz gereken konular ya da cevaplamanız gereken sorulardır. Bu yüzden içeriğinizi hazırlarken bu noktaya dikkat edin.

Bir diğer önerilerde arama kutusuna anahtar kelimeyi yazdığınızda Google sunduğu önerilerdir.

Burada çıkan arama önerileri de sizin için önemlidir. Yine alakalı aramalarda olduğu gibi içeriğinizde bu kelimelere ya da arama sorgularına yer verebilirsiniz.

Adım 2- Arama Amacına Uygun İçerik Oluşturmak

Anahtar kelimenizi ve size yol gösterecek örnek içerikleri belirlediniz. Artık arama amacına uygun içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz Ancak bura da dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var:

  • İçeriğin Türü: 

Arama amacına uygun içerik oluştururken içerik türlerini, blog yazısı, ürün sayfası, kategori sayfası veya açılış sayfası olarak dört farklı kategoriye ayırırız. Örneğin”sade kek tarifi” için oluşturacağınız içerik bir blog yazısıyken “kırmızı ayakkabı satın al” için oluşturacağınız içerik ürün sayfası olmalıdır. 

  • İçeriğin Biçimi:

İçerik oluşturma birçok farklı format var, ancak bunlar size nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bir fikir vermelidir. Yine kek örneğinden yola çıkacak olursak kullanıcı adım adım kek yapılışına dair bilgiler arar. Yani adım adım sade kek tarifini anlatmanız gerekir. Bunun için listeleme yöntemi ile rehber niteliğinde bir blog yazısı oluşturmalısınız. 

İçerik biçimi daha çok bilgi amaçlı aramalar için geçerlidir. İşlemsel aramalarda çok büyük nir önemi yoktur. Çünkü insanlar bir ürün ya da hizmet satın almak için arama yaparlar. Karşılarına da ya ürün sayfaları ya da kategori sayfaları çıkacaktır. 

Son Olarak;

Arama amacını, 2019’da belki de en önemli “sıralama faktörü” olarak tanımlayabiliriz.  Arayanlara istediklerini vermediğiniz zaman yüksek sıralama alma şansınız hiç yok denecek kadar az. Google’ı kısa bir süre kandırmayı başarsanız ve düşük kaliteli ya da alaka düzeyi düşük bir sayfa ile sıralama alsanız bile sıralamanız bir taş gibi aniden düşecektir. Uzun dönemde yüksek sıralama hedefiniz varsa (ki bu bütün web site sahiplerinin ortak hedefidir.) kullanıcılara aradıklarını vermelisiniz. Bu yüzdende oluşturduğunuz her içerik arama amacına uygun olmalıdır. 

Konuyla ilgili olarak İnsanlar Google’da Ne Arıyor? Arama Amacına Uygun SEO Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi ziyaret etmenizi öneririz. 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir