Dış Link Nedir? Dışarı Giden Linkler (External Links) Stratejisi

Dış Link Nedir? Dışarı Giden Linkler (External Links) Stratejisi

“SEO sürekli değişen ve gelişen bir şeydir. Ben görünmez bir bilim demeyi severim.” diyor Amy Masson, ve ekliyor: “İçine giren pek çok şey var ve çoğunu göremiyorsun. Görebileceğiniz en somut şey, giden bağlantılar ve gelen bağlantılar.” 

Her backlink/link, arama motorlarındaki güven oyu gibidir. Yani Arama motoru optimizasyonu, durağanlıktan uzak sürekli hareketli olan bir işlemdir. Bir SEO çalışmasının farklı unsurları birbirini etkiler, her biri kendi fonksiyonunu içerir ve bakımını gerektirir. SEO çalışmalarını gerçekleştirmeden önce, ne olduklarını ve neden onları kullandığınızı anlamanız çok önemlidir. 

Arama motoru algoritmalarında kullanılan 200’den fazla sıralama faktörü vardır. [ SEO Kriterleri ] Her birini hesaba katmak her zaman mümkün olmasa da, SEO’nun en önemli parçalarından birisi, External Links denen dışarı giden linklerin durumudur. 

Dış Link Nedir?

Google Botları: Arama motorları siteleri web’de indekslenmeye başladığında, bir sayfadan diğerine bağlantılar izleyerek bunu yaparlar. “Google botu” olarak adlandırılan şeyler internette hareket eder ve her siteyle ilgili bilgileri kataloglar (indeksler). Bu işlem, siteleri alakalı anahtar kelimelere göre sıralamak için kullanılan tüm verileri toplayan işlemdir. Bir site Google tarafından indekslendiğinde, botlar bir bağlantı yoluyla başka bir siteye taşınır. 

Backlink ve Dışarı Linkleri Anlamak: Arama motorları, kullanıcılarına en alakalı ve faydalı bilgileri sağlamayı amaçlayan sitelerdir. Bir arama motorunun sonuçları anahtar kelime aramalarıyla daha az alakalı olmaya başlarsa, kullanıcılar diğer arama motorlarına geçmeye başlar. Bu nedenle en alakalı siteleri sunmak zorundadır. Bu bağlamda sitemizdeki dış linkler de son derece önemlidir. Bağlantılar, sektöre dair bir tür niş ağı oluşturur. Aynı niş içindeki sitelerin birbirine link vermesi ve bilgi odaklı ağlar oluşturması muhtemeldir. Kendisine yönlenen daha yoğun link sahibi olan siteler, o nişdeki kullanıcılar ve siteler için daha nesnel olarak değerli olanların olduğu varsayılabilir. 

Dış Linklerin Mantığı: Sitenizin güvenilirliğine katkıda bulunurlar: Web siteniz; içeriğinizi fikrinizi veya teorinizi güçlendiren, ürün veya hizmetiniz hakkında daha fazla açıklayan kaynaklara bağlanıyorsa, bu sizin güvenilirliğinize katkıda bulunur. Evet, makaleniz harika olabilir, ancak bu kaynakça eklerken, bu, başkalarının yazdıklarınızla aynı fikirde olduğu ve bu nedenle de amacınızı desteklediği anlamına gelir. Giden bağlantılar bir güven işaretidir: Diğer siteler size bağlantı verdiğinde, bu, Google’a sitenizin içeriğinin iyi olduğunu gösterir. Benzer şekilde, diğer sitelere link verdiğinizde, diğer siteler için aynı sinyali Google’a gönderir. AMA, ayrıca kendi siten için sinyalleri gönderir. İçeriğinizi güçlendirmek için sitelere ve kaynaklara bağlanıyorsanız, arama motorlarının bildiği ve güvendiği kaliteli siteler olan siteler, arama motorları sitenize daha çok güvenmeye başlar.

Gelen ve Giden (Dış) Bağlantılar

Belirli bir siteye yapılan bir bağlantı, o sitenin arama sıralaması lehine bir oy olarak düşünülebilir. Daha popüler ve güçlü sitelerden gelen bağlantılar, size küçük sitelerden daha fazla değer katacaktır. Örneğin Volvo, yerel otomobil satıcısından daha değerli bağlantılar gönderir. 

Düşünülmesi gereken iki tür bağlantı vardır: gelen ve giden bağlantılar. Gelen bağlantılar, diğer sitelerden sitenize yönlendirilen bağlantılardır.  Siteler daha popüler hale geldikçe daha doğal gelen bağlantılar kazanmaya başlar. Başka bir deyişle, daha doğal trafiğiniz olduğunda, bu bağlantıları edinmeye çalışmanız gerekmeyecek, çünkü diğerleri sizi çevrimiçi olarak bulacak ve link verecekler.

Giden bağlantılar ise, sitenizden diğer sitelere olan bağlantılardır. Giden bağlantılar, gelen bağlantılar gibi, arama motoru sitenizi sıralarken de göz önünde bulundurulan bir unsurdur. İlgili olduğunda, içeriğinize giden bağlantılar eklemeyi denemelisiniz. İçerik oluştururken bağlantı olanakları akla gelmese bile, yazı bittikten sonra yazıyı tarayıp, bağlantı kurmak için ilgili bir bölüm aramanız yararlı olabilir. 

Ayrıca, doğal bir görünümle link verilmesi önemlidir. Yapay zeka şaşırtıcı derecede zekicedir ve doğal olmayan yazıma karşı olmayan yazıyı hisseder. 

Hangi Sitelere Dış Link Verilmelidir? Hangilerine Verilmemelidir?

Öncelikle ve en önemlisi, sizinle aynı anahtar kelimeler için rekabet eden sitelere bağlantı vermek yanlış bir davranış olur. Daha özel bir örnek olarak, sitenizin optimize ettiği anahtar kelimeler için optimize edilmiş sayfalara bağlantı verilmemelidir. Örneğin Kadıköy Kiralık Araç kelimesinde çalışıyorsanız, aynı kelimede ilk sıraya çıkmak isteyen bir siteye link verilmemelidir. Bunun yerine, içeriğiniz için en yüksek değeri sağlayan sitelere bağlantı verilmelidir. Bunlar, köklü ve üst düzey sitelere olan tipik bağlantılardır. Genel bilgi veren sayfalar örnek verilebilir. Örneğin Kiralık aracın markasıyla ilgili bir tanıtım videosu olabilir. Çok fazla giden bağlantı eklemek ise çoğu kez zararlı bir yaklaşımdır ve spam olarak algılanmaya neden olur. Düşük kaliteli veya spam içerikli web sitelerine bağlantı vermek de bir tür intihar sayılır. Ek değer sağlamayan sitelere link vermeniz durumunda zamanla sitenizin SEO ölümü gerçekleşebilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Çok iyi bir yazı olmuş elinize sağlık.

  2. Selamlar, öncelikle paylaşım için teşekkür ederim
    BEnim bir sorum olacak; web sitemdeki bütün linkleri kontrol ederek dışarıya link çıkışlarını tespit edecek bir program, eklenti ya da web sitesi arıyorum. Böyle bir şey var mı?
    Şimdiden teşekkürler

  3. İçeriğiniz bu işte yeni olan insanlar için faydalı güzel bir içerik tebrikler

  4. Dış linkler hakkında detaylı bir yazı olmuş, SEO konusunda önemli bir konu olan dış link konusunda daha önce bilmediklerimi öğrendim çok teşekkür ederim Moradam!

  5. Emeginize Sağlık Teşekkürler

  6. Muhteşem bilgilendirici bir yazı emeğinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir