Cache Nedir?

Cache Nedir?

Cache, ön bellek manasına gelir. Web sitelerde cache/önbelleğe almak, internet tarayıcıları ve uygulamaları tarafından bilgi depolamak için gerçekleştirilen işlemi ifade eder. Cacheyi birinci boyutta, sunucu tarafına önbellekleme ikinci olarak kullanıcı tarafında önbellekleme olarak iki kısımla anlatabiliriz. Web siteleri genelde iki türlü de önbelleklemeden de istifade etmektedir. Bu yazıda iki cacheleme yöntemi de birlikte ele alınmıştır.

Cache Nedir?

Cache ile veriler makineye geçici olarak kaydedilir, böylece web sitesi, tarayıcı veya uygulamanın her ziyaretinizde tüm verileri indirmesi gerekmez. Statik sayfalar tarayıcınıza daha hızlı yüklenir, bu da sitenizin daha hızlı yükleneceği anlamına gelir. Sonuç olarak, veriyi sürekli istemediği için sunucu yükü azalır.

Cache Gerekli Mi?

Evet. Hepimiz sabırsız insanların ne yapacağını biliyoruz: Bir site yüklenemeyecek kadar yavaşsa, gider.

Cache, web sitenizin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olabilir; çünkü verilerin öğeleri makinenizde yerel olarak zaten depolanmış olur.

Sitenizde gerçekten çok büyük resim dosyaları olabilir. Görüntüleri ve benzer öğeleri önbelleğe alarak, yalnızca bir kez indirilmeleri gerekir.

Dolayısıyla, insanların bir kereden fazla kullandığı bir web sitesiyse, önbelleğe alma, kullanıcı deneyimini geliştirmek için önemli bir araçtır.

Cache Yararı

Web sitelerinin ve uygulamaların performansı, daha önce alınmış kaynakları yeniden kullanarak önemli ölçüde iyileştirilebilir.

Web önbellekleri, gecikme süresini ve ağ trafiğini azaltır ve böylece bir kaynağın gösterimini görüntülemek için gereken süreyi azaltır.

HTTP önbelleğini kullanarak, Web siteleri daha işlevsel hale gelir.

Ne oranda önbelleğe alınmış kaynakları kullanırsak, bir Web sitesinin duyarlılığı ve performansı o kadar iyi olur.

Yani önbelleğe alınmış web siteleri, genel olarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Daha hızlı bir site, kullanıcıların daha iyi göz atmalarına yardımcı olur.

Ayrıca, önbelleğe alınmış site, kullanıcının bant genişliğinin de (nominal bir marjla da olsa) kaydedildiği anlamına gelir; çünkü statik önbelleklenmiş sayfalar, dinamik isteklerle karşılaştırıldığında dosya boyutunda daha azdır.

Bunu gerçekleştirmek için, önbellek çözümünüz yalnızca basit sayfa önbelleğe almanın yanı sıra birleştirilmiş ve küçültülmüş JavaScript ve CSS kullanmalıdır.

Öneri: https://www.moradam.com/20180211203031/wordpress-en-iyi-cache-eklentisi/

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir