Network Forensic Nedir?

Network Forensic Nedir?

Network Forensic, siber saldırılara karşı savunmak, suçları araştırmak ve kanıt toplamak için bir bilgisayar ağından veri toplama, koruma ve analiz etme uygulamasıdır. Ağ adli tıp araçları, kuruluşların tüm ağ trafiğini izlemesine ve kaydetmesine, izinsiz girişleri ve kötü amaçlı etkinlikleri tanımlamasına ve saldırıların kaynaklarını bulup izlemesine olanak tanır. Yüksek profilli veri ihlalleri ve siber saldırıların ardından ağ adli tıp araçlarının kullanımı giderek daha önemli hale geldi. Kuruluşlar, kötü amaçlı etkinlikleri belirleyerek ve araştırarak hasarı azaltabilir ve gelecekteki saldırıları önleyebilir.

Ağ adli tıp, cezai soruşturmalarda kanıt toplamak ve faillerin belirlenmesine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Bir dizi farklı ağ adli tıp aracı mevcuttur ve araç seçimi kuruluşun ihtiyaçlarına ve ağ türüne bağlıdır. En popüler ağ adli tıp araçlarından bazıları Wireshark, tcpdump ve Snoop Linux dağıtımıdır. Ağ adli tıbbını konuşlandırmakla ilgilenen kuruluşlar, ağları için doğru aracı bulmak ve nasıl kullanılacağı konusunda eğitim almak için nitelikli bir güvenlik uzmanına danışmalıdır.

Network Forensic Ne İşe Yarar?

Net Forensics, dijital cihazlardan ve medyadan kanıt çıkarma işlemidir. Çoğu durumda, bu kanıtlar belirli bir iddiayı desteklemek veya reddetmek için sivil veya ceza davalarında kullanılır. Net Adli Tıp nispeten yeni bir alandır ve onu düzenleyen yasalar ve prosedürler hala geliştirilmektedir. Açık bir adli muayenenin ilk adımı, dijital cihazı veya medyayı sorgulamaktır. Kanıtları korumak için, cihaz manipüle edilmeyecek şekilde korunmalıdır. Cihaz güvenli olduğunda, Kontrolör verileri çıkarmaya başlayabilir. Bu işlem oldukça karmaşık olabilir ve genellikle özel yazılım ve donanım gerektirir. Denetleyici öncelikle cihazdaki verilerin formatını belirlemelidir.

Bu, cihazın içeriğinin bir kopyasını oluşturmak için bir görüntüleme aracı kullanılarak yapılabilir. Biçim ayarlandıktan sonra, denetçi verileri ayıklamaya başlayabilir. Birçok dijital cihaz birden fazla veri türü içerdiğinden bu işlem daha da karmaşık hale gelebilir. Örneğin, bir bilgisayar metin dosyaları, Resimler, Videolar ve e-posta iletileri içerebilir. Denetçi, neler olup bittiğinin tam bir resmini oluşturmak için ilgili tüm verileri tanımlamalı ve çıkarmalıdır.

Veriler çıkarıldıktan sonra işlenmeli ve analiz edilmelidir. Bu zaman alıcı bir süreç olabilir ve denetçi ilgili tüm yasa ve prosedürlere uyduğundan emin olmalıdır. Son adım, sonuçları mahkemeye sunmaktır. Network Forensic karmaşık ve hızla gelişen bir alandır. Onu düzenleyen yasalar ve prosedürler hala geliştirilmektedir ve denetçiler tarafından kullanılan teknikler duruma göre değişebilir. Bununla birlikte, Network Forensic amacı her zaman aynıdır: dijital cihazlardan ve medyadan adli yollarla kanıt çıkarmak.

Network Forensic Önemi

Network Forensic tıp, bilgisayar ağlarının veya sistemlerinin kötüye kullanımıyla ilgili kanıtları tanımlamak, kurtarmak, korumak ve sunmak için dijital kanıtları inceleme sürecidir. Bu analizin amacı, yetkililerin bilgisayar suçu işleyenlere karşı soruşturma yürütmelerine ve yasal önlemler almalarına yardımcı olmaktır. Ağ adli tıp, kimlik hırsızlığı, siber zorbalık, siber terörizm ve siber adam kaçırma gibi çeşitli suçları araştırmak için kullanılabilir. Kaybolan veya silinen verileri kurtarmak ve gizli şirket bilgilerini korumak için de kullanılabilir.

Network Forensic analizi yapmak için bilgisayar tehditleri, güvenlik araçları ve soruşturma teknikleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak gerekir. Ek olarak, verileri analiz etmek için uygun yazılım ve donanıma sahip olmak gerekir. Ağ adli tıp analistleri, özel bir şirket veya FBI veya CIA gibi bir devlet kurumu için çalışabilir. Uluslararası Siber Suç Araştırma Merkezi (CI3) gibi kar amacı gütmeyen bir kuruluş için de çalışabilirler.

Network Forensic Özellikleri Nelerdir?

Bilgisayar bilimlerinde, Network Forensic başka bir deyişle, bir analizi gerçekleştirmek için, durum bilgisi gibi ağın farklı öğelerinden veriler çıkarılabilir. Net’in sunduğu avantajlar İlk olarak, bu teknik siber güvenlik ihlallerini hızlı ve doğru bir şekilde tespit etmenize ve faillere dakikalar içinde geri dönmenize olanak tanır. Ek olarak, Network Forensic adli tıp, bir kullanıcının veya malare’nin tüm etkinliğini yeniden oluşturmak için kullanılabilir. Bu teknik, boyutu ne olursa olsun herhangi bir ağa uygulanabilir ve e-postalardan sohbetlere kadar her türlü veriyi analiz etmek için kullanılabilir. Sistem her açıdan sizlere geniş kullanım olanakları sağlayan günümüzün güvenlik sistemleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir