Google Gibi Getir Nedir? Ne İşe Yarar?

goole gibi getir

Google Gibi Getir“, hakkında yanış ve eksik bilgilerin olduğu bir kavramdır. Google Gibi Getir sitemi, sitenizde yer alan sayfaların hızlı bir index almasından ayrı olarak sayfada yer alan içeriklerin ve cache belliğin hızlı tutulmasında ve sitelere GoogleBot’un uğraması veya içeriklerin çekilmesi konusunda yaşanan sorunların Google Spider gözüyle kontrolünü sağlamak için oluşturuldu.

Google Gibi Getir ve Kullanımı

Google WebMaster Tools’da yer alan ve sitenizin Google ile bağlantısını kuran bir servis olmakla birlikte sitenin yapısına ve sağlığına dair bilgileri Google’ın gözlemlenmesini ve raporlamasını sağlar. Ayrıca bu konuda bir sorunla karşılaşıldığı zaman Google yöneticileri uyarır. Siteye özel bilgiler bu araç içerisinde toplanır. Site yöneticisi araçlarından site adresinize tıklayın. Daha sonra sol tarafta yer alan menüden iç sayfa ve site dağlık durumuna dair önemli ve gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Tarama kısmından Google Gibi Getir servisine de ulaşabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak taramaya ilişkin problemlere dair kontrolleri de yapabilmenize imkan verir.

Google Gibi Getir Ne İçin Kullanılıyor?

Google Gibi Getir, özellikle son zamanlarda index almayan sayfalar için GoogleBot gözünden görünmüş olan yapıya ait kodsal bölüm ve index işlemini hızlandırmak için sık sık kullanılıyor. Ayrıca bu amaçla kullanım SEO açısından doğal bir yöntem olarak görülür. SEO kurallarına aykırı bir durum taşımıyor. Google Gibi Getir servisinin kullanımı da ayrıca oldukça basit.  Sitenizin ana adresinin yer aldığı kısımda / imgesinin ardında yer alan sayfa için kullanılır. Daha sonra Getir komutu ile GoogleBot manuel yani el ile sayfanızı ziyaret eder. Bu sırada sitenin tamamı kopyalanır ve kendi sunucusuna eklenir. Kendi sunucusuna getirdikten sonra işlem başarılı ise sayfa ulaşılabilirlik konusunda olumlu anlamına gelir. Bu işlemin ardından site yöneticileri sayfa ve içeriğe GoogleBot gözüyle inceler ve index hızını artırmak için Google Spider içeriğini dizine gönderebilir. Elbette bu işlemde manuel olarak yapılır.

Google Gibi Getir Konusunda zararlı mı değil mi gibi birçok soru var. Normal olarak Google Gibi Getir merak edilmekte. Google Gibi Getir hizmetinin site yapısına vermiş olduğu bir zarar mevcut değil. Fakat index hızı normal olmasına rağmen sürekli ve art arda kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Ayrıca indekslenmiş bir sayfa için aşırı derecede kullanılması yani aynı gün içerisinde defalarca yapılmasını da tavsiye etmiyoruz.

Erişilemeyen Sayfa Hatası ve Çözüm Önerileri

Eğer erişilemeyen sayfa hatası gibi bir sorunla karşılaştıysanız bazı çözüm önerilerini sizinle paylaşacağız.

Google düzenli olarak ve daima sizin sitenizi incelemez. Bu yüzdende yeni oluşturulmuş sayfa için böylr bir hatayla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda sabırlı olmak her zaman iyidir. Bir kaç gün bekleyin ve daha sonra tekrar deneyebilirsiniz. Bu şekilde bir yöntem izlemek her zaman daha iyi olacaktır.

Erişilemeyen Sayfa Hatası robots.txt dosyası tarafından engellenmesi ve meta etiketleri içerisinde “noindex” gibi bir etiket varsa oluşabilir. Çünkü böyle bir durum söz konusuyla botların sayfanıza gelmesi engellenmiştir. Sistem dosyasının Google Spider’ı engellemesi veya 301 gibi yönlendirmeler varsa bu hatayla yine karşılaşırsınız.

Yanlış bağlantılar da Erişilemeyen Sayfa Hatasına neden olur. Yol ve bağlantı URL adresleri yanlış olduğu takdirde bu hatayla karşılaşmanız çok normal. Bu yüzden gönderdiğiniz adresi kontrol etmelisiniz. Ayrıca sayfanın açık olup olmadığını da kontrol edin. Eğer kontrolleri yaptıktan sonra hata bundan kaynaklı değilse yukarıda sıraladığımız nedenler içinde kontrol yapın.

Google Gibi Getir servisinde hakkınız bitmiş olabilir. Çünkü günde 10 sayfaya hakkınız var. Eğer bu limiti aşarsanız aştığınız içerikler bir sonraki aya devreder. Bundan dolayı bir sorun ya da hata söz konusuyla bir sonraki ve ayda tekrar deneyin.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Moda Fotoğrafçısı : Ağustos 20, 2017 at 9:05 pm

    Yeni bir sayfa eklediğimde sürekli kullandığım bir özelliktir Google Gibi Getir. Ve sizde bu yazınızda kullanışını açıkça anlatmışsınız teşekkürler

  2. […] kullanımı (Google Gibi Getir nasıl çalışır ve ne işe yarar konusunda gerekli detaylara buradan […]

  3. […] Gibi Getir hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve nasıl yapıldığını merak ediyorsanız Google Gibi Getir Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı makalemizi […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir