SEO Uzmanları Tarafından Yapılan Hatalar

SEO Uzmanları Tarafından Yapılan Hatalar

SEO, son yıllarda önemi git gide artan bir mecra haline gelirken piyasada SEO uzmanı olarak kendi tanımlayan birçok kişiye de rastlamak mümkün hale geldi. En önemli değişimde herkesi SEO çalışması yapabileceğini sanması oldu. Hal böyle olunca web sitesi sahiplerinden SEO çalışması yaptıranların bir kısmı forumlarda veya sosyal medya platformlarında yaşadıkları mağduriyetlere şahit olmaya başladık. Karşılaşılan hatalar her ne kadar çeşitlilik gösterse de çoğu durumda karşımıza anahtar kelimelerin spam seviyesinde kullanıldığı kullanıcı herhangi bir fayda sunmayan içerikler çıkar. Bunun yanı sıra site içi link yönlendirme, içerik görünürlüğü gibi konularda yapılan hatalarda SEO uzmanları tarafından yapılan hataların başında yer alır. Bu yazımızda SEO uzmanları tarafından yapılan hatalar ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

1- Kullanıcılara Yönelik İçerik Üretmemek

SEO uzmanlarının en sık yaptığı hatalardan biri de kullanıcıya yönelik içerik üretmemektir. Genelde bu tür hatalarda karşımıza anahtar kelimelerin spam seviyesinde kullanıldığı, yeterli bilgiyi içermeyen ve düşük kaliteli içeriklerdir. Aslına bakılacak olursa SEO uyumlu içerikler rakiplerinize karşı kullanacağınız en kuvvetli silahlarınızdır. İçerik üretmenin bir diğer önemi de organik trafik sağlamanın temel yolu olmasıdır. Organik trafik elde etmenin en etkili yolu olan içerikler aynı zamanda hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak ve viral etkisi yaratarak başarı elde etmenizi kolaylaştıracaktır. Kullanıcıya aradığı bilgiyi veren, kaliteli, özgün ve SEO uyumlu içerikler olmadan asla arama motorlarında başarı yakalayamazsınız.

Zamanla birçok kişi artık ilk günkü gibi içerikler üretmek yerine kullanıcıya herhangi bir fayda sağlamayan, kalitesi düşük içerikler üretmeye başlar. Yani kısacası içerik üretmek için içerik üretilmeye başlamış olur. İçerikleriniz ile web sitenizde başarı sağlamanız için hangi alanda içerik üretiyorsanız o alanda gündeme hakim olmanız gerekir. Ayrıca trendler ve güncel bilgilere de hakim olmalısınız. Web sitenizi ilk açtığınızda içerik üretimi ile ilgili belli bir plana sahipken zamanla planınızın oluşturduğu çerçeveden uzaklaşırsınız. Bunun en önemli neden artan içerik ve paylaşım sayısıdır. Bu konuda durum öyle bir hale gelir ki artık anahtar kelime araştırması bile yapılmaz. İçerikler sadece anahtar kelimeler ile doldurulur. Günümüzde içerik oluşturmak bu kadar önemli bir hale gelmişken bile birçok SEO uzmanı bu hatayı sıkça yapar. Profesyonel bir uzmandan ise böyle bir hata yapması zaten beklenemez.

Unutmamanız gereken nokta içerikleriniz tamamının SEO uyumlu, kaliteli ve kullanıcılara yönelik olması gerektiğidir. 2018 yılı itibariyle artık Google, kullanıcılara herhangi bir fayda sağlamayan ve sırf içerik üretmek için üretilen tamamına yakını anahtar kelimelerle dolduran içeriklere değil önem vermeyi sıralamada bile en altta yerlerde tutmaktadır. Eğer sitenizde bu tarz içerikler mevcut ise arama motorlarında başarı elde etmeniz söz konusu bile olamaz. İçerik sayınız ister çok olsun isterse az olsun her birinin kullanıcılara gerekli bilgiyi yani fayda sağlayacak şekilde oluşturulması gerekir. Eğer bir SEO uzmanından destek sağlıyorsanız bu konuda dikkatli olmalısınız. SEO uzmanından destek almak başarı sağlayacağınız anlamına gelmez. Aksine yapılan her bir hatada işler daha çok sarpa sarar ve sitenizde düşüşler başlar.

2- İçerik Görünürlüğünün Önemsenmemesi 

İçerik pazarlama stratejilerinin temel odak noktası içeriklerin daha fazla kullanıcıya ulaşması yani görünürlüğünün artırılmasıdır. İçerik pazarlaması aslında son bir kaç yıldır önem kazanan konudur. Gündemde yoğun bir şekilde yer almasına ve önemli olmasına rağmen hem web sitesi sahipleri hem de SEO uzmanları tarafından göz ardı edilmektedir. Web sitesi sahipleri SEO çalışmasını yalnızca backlink çalışmasından ibaret olduğunu düşünmekte ve içerik görünürlüğünün artırılmasına yönelik çalışmalara kaynak aktarımı yapmamaktadır. SEO uzmanları açısından da durum pek farklı değildir. Backlink çalışması yapabilen veya yaptığını düşünen herkes SEO uzmanı olduğunu iddia etmekte ve diğer önemli konulara değinmemektedir. SEO, backlink çalışması ve link yönlendirmekten daha fazlasıdır. Örneğin oluşturduğunuz içeriklerin görünürlüğünü artıramıyorsanız ve içerik pazarlamasına gereken önemi vermiyorsanız SEO çalışmalarınızda başarısız olacaksınız.

İçeriklerin görünürlüğünü artırmak için en güçlü silah sosyal medya platformlarıdır. Ancak kimi zaman sosyal medya platformları tek başına yeterli olmamaktadır. Bundan dolayı içeriklerinizi yeni hedef kitlelere ulaştırmak için farklı stratejiler denemenizde fayda olacaktır. Örneğin Influcer Marketing’in sunduğu fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede sosyal medya platformlarında yüksek takipçi sayısına sahip kişi veya sayfalar ile görüşerek marka veya ürününüzün tanıtımını yapabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimeleriniz ile alakalı hashtagları kullanarak paylaşım yapabilirsiniz. Bu şekilde içeriğiniz daha geniş bir hedef kitleye ulaşabilir. Eğer daha fazla kaynak ayırma imkanınız varsa ücretli kampanyalar da görünürlük artırmak için iyi bir stratejidir.

3- İç Linkleme Hataları 

Web siteniz büyüdükçe hatalarla karşılaşma ihtimaliniz de artar. Bu hatlardan biri de iç linkleme konusunda karşımıza çıkmaktadır. Genellikle iç linkleme göz ardı edilir. Bu durumda web siteniz hedeflediğiniz başarıya ulaşamaz. Zayıf iç linkleme aynı zamanda dönüşüm oranını düşürür, kullanıcıların diğer içeriklere ulaşmasını zorlaştırır. İç linkleme yaparken temel hedeflerinizden biri kullanıcıların daha fazla içeriği ziyaret etmesi ve sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlamak olmalıdır. Zayıf iç linkleme yerine sitenizde güçlü bir iç link ağı oluşturarak daha fazla başarı elde edeceğinizi unutmamalısınız. SEO Uyumlu Site İçi Linkleme başlıklı yazımızı okuyarak harika bir iç link ağı oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir