Website Mimarisi Rehberi: SEO Uyumlu Site İçi Linkleme

site mimarisi

SEO Uyumlu URL ve Site Mimarisi: Bu yazımızda SEO uyumlu URL ve site mimarisi hakkında kavramları genel bir bakışla tanımladıktan sonra; kısa ve net bilgiler vermeye çalışacağız. Site mimarisi, teknik SEO’nun bir parçasıdır. Ancak, aynı zamanda bir web sayfasının ne kadar iyi bir sıralamada yer aldığı konusunda da rol oynayabilir. Site içerisinde en yüksek öneme sahip sayfalar arasında yazı içi linklemeler; doğru, yüksek alaka düzeyli ve kolay erişilebilir olmalıdır.

Web Site Mimarisi Nedir?

Web sitesi mimarisi , web sitesi bilgilerinin organizasyonu ve yapısıdır. Bir web sitesi planının oluşturulmasından  sonra; ancak web sitesi geliştirilmeden önce başlayan bir evredir . Web siteniz mimariyi taslak hazırlamaya başlamadan önce uygun planlamaya sahip olması için: (1) web sitesi hedefleri, (2) içerik gereksinimleri ve (3) kullanıcı grupları hakkında net bir fikriniz olması gerekir. Bu üç bileşen, bir site mimarisine, web sitesi kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak bir dijital yapı üretmek için neyin gerekli olduğunu anlatıyor.

Web Sitesi Hedefleri

Web sitesi hedefleri, “Web sitesi ne başaracak” sorusunu cevaplayan ölçülebilir hedeflerdir. Daha net bir şekilde, web sitesi neyi amaçlamaktadır? Web sitesi potansiyel müşterilere %25’lik bir artış sağlaması mı? İlk yıl içinde 10000 yeni abone edinmek mi? Süreçleri otomatikleştirerek iş maliyetlerini yüzde 30 azaltmak mı? Site hedeflerinizi belirleyin. Böylelikle sizin için önemli olan sayfaları da belirlemiş olacaksınız.

Bu konuda genel bir bilgi almak için şu yazımızı okuyabilirsiniz: E-Ticaret Sektörlerine Girmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

İçerik Yazma – Web Sitesi İçeriği

İçerik gereksinimleri, “Bu site ne iş yapar?” sorusuna cevap veren ayrıntılı ifadelerden oluşur. Yani içerikleriniz, sitenizin ne iş yaptığını,  amacını, hedefini anlatmak ve gerçekleştirmek üzerine kuruludur.

Bu, webmasterin site mimarisini, web sitesi kullanıcılarının ve arama motorlarının gereksinimlerini karşılayacak şekilde organize etmesine yardımcı olur. Web sitesi bir adımda tamamlanabilen bir ödeme sürecine ihtiyaç duyacak mı? Kullanıcıların siparişlerini izlemelerini sağlamak mı hedefleniyor?

Bu noktada, web sitesi mimarisinin işi başlıyor. İçerikler yukarıdaki unsurlara uygun olarak hazırlanmalıdır.

Başarılı site içerikleri oluşturma konusunda bilgi edinmek için İçerikleri Kim Hazırlamalı? SEO Uzmanı mı Yoksa Editörler mi? ve İçeriklerinizi Arama Motoru Optimizasyonu İçin Optimize Edin başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Site Haritası

Bir site haritası bir iş organizasyon şemasına çok benzer. Web sitesinin nasıl düzenleneceğini hatırlatan net bir yol gösterir. Bu adımda web sitesi mimarisi; sayfalara ad verir ve bunları insanlar ve arama motorları için mantıklı bir şekilde düzenler. Sitemap Nedir? Sitemap Google ve WordPress’e Nasıl Eklenir?

Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır? Site Mimarisi Nasıl Olmalıdır?

Yukarıdaki detaylı açıklamalardan sonra site mimarisi hakkında uymanız gereken yönergeler şunlardır:

  • Site mimarisini güçlendirmek için footera eklediğiniz linklere güvenmeyin. Google bazen footer’da yer alan linkleri düşük değerli olarak değerlendirebilmektedir.
  • Aşırı büyük bir gezinme menüsünden kaçının.  SEO uyumlu site içi linkleme, üst düzey kategori bölümlerini ilk önce ikinci düzey önemli sayfalara bağlayan ve oradan da ilgili içeriğe ziyaretçilerin kolayca ulaşılabileceği link yapısını oluşturmak demektir. Ziyaretçi anasayfadan sonra 3 tıkla ilgili içeriğe ulaşmalıdır.
  • Ziyaretçilerin pek ilgilenmediği web sayfalarını ikinci plana atmayın. Düşük önemdeki sayfaları da en üst düzeyde özenli bir şekilde oluşturun. Ziyaretçiler için önemsiz olması, Google için de önemsiz olacağı anlamına gelmez.
  • Ana sayfayı bağlantılara boğmayın. Karışıklık, sadece ziyaretçileri kaçırır. Site ziyaretçilerinin sitenizde tamamlamak için gelmiş oldukları görevi yerine getirmesini önler.
  • Sitenizin ziyaretçileri için işini tamamlamak kolay olmalıdır. Satış ve potansiyel müşteri oluşturma hedefleri için, giriş sayfasından teşekkür ederiz sayfasına kadar açık ve kolay bir erişim sunmalıdır.
  • Ana sayfada; olabildiğince yakın gelen önemli sayfalara bağlantılar oluşturun. Kullanıcılar için önemli olan, karşılaştırmalarını, öğrenmesini, seçmesini ve iletişim kurmalarına yardımcı olacak bağlantılara öncelik verin.

Site mimarisi hakkında fikirlerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından iletebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir