2019 Backlink Rehberi

2019 Backlink Rehberi

Backlink, her başarılı SEO çalışmasının yapı taşıdır. Backlinkler hakkında yüzlerce içerik yazılmış olabilir. Ancak biz 2019 Backlink Rehberi ile sizlere yeni yılda SEO çalışmalarınızda başarı sağlayacak backlinkler ile ilgili teknik detaylardan bahsedeceğiz.

Backlink Nedir?

Backlink en basit anlamıyla bir siteden diğer siteye verilen bağlantılardır. Sitenizde yayınladığınız içerikleriniz, siteniz ya da markanız tanınmaya başladıkça yayılır. Bu durumla birlikte siteniz her geçen gün backlink kazanmaya başlar. Sitenizin backlink kazanması demek arama motorlarında siteniz daha değerli hale gelmesi ve sıralamanızın artması demektir. Kısacası ne kadar kaliteli backlink o kadar iyi bir sıralama

Ne Zaman Backlink Almaya Başlanmalı?

Birçok kişi sitesinin kurulumunu yaptığı andan itibaren backlink alma sürecini başlatmak ister. Ancak bu oldukça yanlıştır. Backlink alma sürecini başlatmadan önce öncelikle sitenizin güçlü bir temele sahip olması gerekir. Sitenizin iyi bir şekilde optimize edilmiş olması ve düzenli olarak içerik ekliyor olmanız gerekir.

Sitenizi belli bir duruma getirdikten sonra backlinkler başarılı bir şekilde sonuç vermeye başlar. Ayrıca etkili bir backlink stratejisi için sitenizin en az 3 aylık bir site olması gerekir. Bu yüzden backlink oluşturmadan önce sitenizi optimize etmeli ve düzenli olarak kaliteli içerikler eklemelisiniz.

Backlink Kalite Göstergeleri

2019 Backlink Rehberi

Etkili bir backlink stratejisinde dikkat etmeniz gereken bazı kaliteli göstergeleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1- İlgililik

Backlink stratejinizde backlinklerin alakalı sitelerden sağlanıyor olması oldukça önemlidir. Ancak tüm backlinkler sitenizle %100 ilgili sitelerden sağlanamaz. Bu yüzden alaka düzeyi ilgili bir piramit oluşturabilirsiniz.

Siteniz ile alaka düzeyi %100 olan sitelerden sağlayacağınız backlinkler oldukça sınırlıdır. Bu yüzden bu backlinkler, oluşturulan piramitte en tepede yer alır. Ayrıca alaka düzeyi %100 olduğu için bu backlinkler temel hedeflerdir. Piramitte sırayla alaka düzeyi %100, %75, %50, %25 ve %0 şeklindedir. Piramitte aşağıya doğru inildikçe öncelikte azalır. Yani ilgi düzeyi %100’den %0’a doğru ilerledikçe backlinkin önceliği de azalır.

2- Otorite

Site ne kadar güçlüyse, sonuçlarda o kadar iyi olur. Google, PageRank’i artık güncellemediği için üçüncü taraf metriklere güvenmeniz gerekiyor. Bu üçüncü taraf araçların hiçbiri tam anlamıyla mükemmel değil ama bazıları en iyi sonuçları elde etmenizi sağlıyor.

Tüm seçenekleri kullanarak fırsatları analiz etmenizi öneririm. En iyi bağlantı analiz araçları arasında yer alan bazıları şunlardır:

  • Ahrefs
  • Majestic
  • Open Site Explorer

3- Bağlantı Kalitesi

Bağlantı kalitesini analiz edebilmek için Moz, Ahrefs ya da Majestic araçları gibi birçok aracı kullanabilirsiniz. Ancak en iyi olan araç bile bir şekilde manipüle edilebilir. Hatta backlink aldığınız site ne kadar otoriter görünse bile derinlere baktığınız zaman bazı sorunların olduğunu görebilirsiniz.

Bağlantı kalitesini ölçümleyebilmek için site profilini incelemeniz gerekir. Bağlantı ve site profilini çıkartırken yine kalite göstergesi olarak sıraladığımız tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak değerlendirme yapın.

Güçlü içeriklere ve yönergelere sahip siteler, yalnızca kaliteli kaynaklarla bağlantı verir. Her olası web sitesini inceleyin ve şunları sorun:

  • Ne ile bağlantı kuruyorlar?
  • Bağlantılar alakalı mı?
  • Bağlantılar güvenilir siteler ile mi kurulmuş?
  • Giden bağlantılar doğal mı yoksa ücretli bağlantılar gibi mi görünüyor?

4- Trafik

Backlinkler ile odaklanılan hedeflerden biri de siteye trafik çekmektir. Eğer doğru ve kaliteli backlinkler elde ederseniz hem yüksek trafik çekersiniz hem de sitenize sadık kullanıcılar elde etmiş olursunuz.

Backlink alacağınız sitenin trafiği bu yüzden önemlidir. Sitenize backlink ile daha fazla trafik sağlamak ve geri dönüş sağlayacak kısacası sadık kullanıcılar için bağlantı veren sitenin trafiğini analiz etmeniz gerekir. Bunun için de Ahrefs ve SEMRush araçlarını kullanabilirsiniz.

5- İçerik Kalitesi

Backlink stratejinizde sadece sizin içeriklerinizin belli bir kaliteli çerçevesinde oluşturulmuş olması yetmez. Aynı zamanda backlink alacağınız sitenin de içeriklerinin belli standartlara göre hazırlanmış olması gerekir. Bu yüzden backlink alırken kaliteli ve özgün içeriklere sahip sitelerden almak temel hedefiniz olmalıdır.

6- İndexleme

Hedef web sitesinin Google’da dizine eklenmesi gerekir. Site dizine eklenmemişse, backlinkler değersiz olacaktır. Sadece Google’da “site: example.com ” şeklinde arayın. Eğer sitenin indekslerinde sorun varsa hatta size bağlantı verilen sayfa indekslenmemişse bu siteden uzak durun.

Zararlı Backlinkler

  1. Footer ve sidebar linkler: Bu tür linkler bazı durumlarda işe yarar. Ancak oldukça risklidir. Aynı zamanda bu linkler ücretlidir. Satıcılar sadece paraya odaklandığı için alakalı ya da alakasız birçok siteye link satışı yapar. Bu durumda siteniz alakasız bir backlink ağı içerisinde olacaktır.
  2. GSA gibi araçlar ile alınan otomatik backlinkler: Bu tür sistemlerde istenmeyen kaynaklardan yararlanıyor olabilir. Bu yüzden bu tür araçlara karşı dikkatli olmanız gerekir.
  3. Kamuya yani herkese açık blog ağları: Bu tür backlinklerden dolayı sitenizin manuel ve algoritmik ceza alma ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür bloglarda giden bağlantıların tamamen birbiri ile alakasızdır. An sayfadan giden bağlantı sayısı çok yüksektir. Normalde ana sayfaya gelen bağlantı sayısı giden bağlantı sayısından yüksek olmalıdır.
  4. Alaka düzeyi düşük backlinkler: Yukarıda backlink kalite göstergelerinde de vurguladığımız backlinklerin alaka düzeyinin yüksek olması gerekir.
  5. Alakalı sitelerin yine alakalı içeriklerinden alınanlar hariç yorum linkler: Yorum linkler satın alınan backlinkler içerisinde kalitesiz ve ucuz backlinkler olarak değerlendirilir. Herkese açık blog ağlarında olduğu gibi siteniz alakasız bir backlink çarkında yer alacaktır.

Backlink Kazanmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Kullanıcı Odaklı Olun!

Aslında sadece backlink açısından değil SEO çalışmalarının genelinde kabul edilmesi gereken gerçek “kullanıcılar eğer sitenizi beğenmiyorsa, vakit geçirmiyor ya da hemen çıkıyorsa Google’da sitenizi sevmez” mantığıdır. Birçok site sahibi bunu göz aradı ederek sadece arama motorlarına odaklanır ve aslında birçok şeyi yanlış yapar.

Odak noktanız kullanıcılar olmalıdır. İçerikler ile kullanıcılara ya da potansiyel müşteriler nasıl yardımcı olabilirim? Onlara nasıl daha iyi bir deneyim sunabilir? sorularına yanıt vererek sitenizi optimize etmeniz gerekir. Kullanıcıların %100 ya da %100’e yakın bir oranda beğendiği bir site her zaman kaliteli ve doğal backlinkler kazanır.

2- Kullanıcı Odaklı, Kaliteli ve Özgün İçerikler

Bir kullanıcıyı memnun eden içerik oluşturmak için tek bir formül yoktur. “Kaliteli” içerik tüm şekil ve boyutlarda olabilir. Harika içerik oluşturmak için yasalar yoktur. Oluşturduğunuz her içerik parçasının Google’da ilk sayfada yer alması gerektiğine inanmıyorum. Evet, içeriğinizin çoğu tek bir anahtar kelimeye odaklanmalıdır. Ancak, arama motorunun üretmek istediğiniz içerik türlerini belirlemesine izin vermeyin. Kullanıcılar gerçekten fayda sağlayan ve onların irili ufaklı sorunlarına gerçek anlamda çözüm üreten içerikler oluşturun.

Püf Nokta:

Bazen, bazı sayfaların neden Google’ın ilk sayfasında yer aldığı dikkatiniz çekiyordur. Çoğu zaman, bu sayfaların ilk sayfada yer almasının nedeni sitelerinin otoriter olmasıdır. Bir sayfa site otoritesinden dolayı sıralama yapıyorsa, bu sizin için bir fırsattır. Bu şekilde sıralanan sayfaların büyük olasılıkla derin ve yüksek kaliteli içeriği yoktur. Daha derin içerikle içerik oluşturarak onlara hakim olabilirsiniz. Sadece biraz daha derin değil. İçeriğinizde büyük bir derinlik oluşturun. Bunun bir yarışma olmasına izin vermeyin. İçeriğiniz o kadar iyi olmalı ki, rakipleriniz onu geçmeye bile kalkışmamalı.

3- Yaratıcı ve Benzersiz Olun!

Yaratıcı olmak zor, ama herkes eşsiz fikirler üretmek için uğraşıyor. Fikirlerin çoğu muhtemelen saçma olacak, ama önemli değil. Büyümeye başlamak için sadece birkaç iyi fikre ihtiyacın var.

Yaratıcı içerikler ve uygulayacağın fikirler yüksek otoriteye sahip backlink kazanmanı sağlayacak. Yeni fikirler üretmek size zor gelebilir. Ancak bazı durumlarda işinizi sandığınızdan daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Örneğin bir içerik üreteceğiniz zaman arama sonuçlarında ilk sayfadaki içerikleri ve siteleri inceleyin. Bu içerikler size bazı noktalarda yeni fikirler verebilir. Kimin neler yaptığını görmek eksik olan şeyi bulmanızı kolaylaştıracaktır.

Sitenizde şimdiye kadar en iyi performans sağlayan içeriğin hangisi olduğunu belirleyin En çok kaliteli backlink kazanan içeriğinizin bu başarısını neye borçlusunuz? Bu sayede o içeriği nasıl farklı kıldığınızı bulabilir ve oluşturacağınız bir sonraki içeriklerle de kaliteli backlinkler kazanabilirsiniz.

4- İçeriklerinizi Tanıtın!

Bir içerik oluşturmak ve optimize etmek için uğraşmak oldukça zordur. Ancak içeriklerin geniş kitlelere tanıtılması daha da zorlu bir süreçtir. İçeriklerinizi yayınladıktan sonra geriye yaslanıp izlemek yok. İçeriklerinizi eğer tanıtmak istiyorsanız en iyi şekilde içeriklerinizi pazarlamanız gerekir.

Backlink almak zorlu bir süreçtir. Bu süreci en iyi şekilde kontrol ettiğiniz zaman kazanan siz olursunuz. En İyi Backlink Alma Yöntemleri başlıklı yazımızı inceleyerek backlink alma yöntemleri hakkında gerekli bilgilere ve tekniklere ulaşabilirsiniz.

İçeriklerinizi ne kadar fazla kişiye ulaştırırsanız kazanacağınız backlinkler de o kadar fazla olacaktır. Zamanla kitleniz genişledikçe siteniz ya da markanız tanınacak ve aynı zamanda otorite kazanmaya da başlayacaksınız.

Backlink edinme sanatı muazzam bir konudur. Yukarıda sıraladığımız her şey size bu konuda umarım yardımcı olur. Backlinkler hakkında cevap aradığınız tüm sorularınızın yanıtlarını Moradam uzmanlarından öğrenebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Sünnet organizasyonu : Aralık 6, 2018 at 8:57 am

    Uzun suredir sizleri takip etmekteyim iyi ve güvenilir bir haber

  2. Bu kadar yaziya bir teşekkür azdır eline saglik

  3. Sizleri takip ediyorum. Çok başarılısınız . Tebrik ederim.

  4. Asrın Ambulans : Şubat 26, 2019 at 3:00 am

    Teşekkür Ederim

  5. çok teşekkürler bilgilendirme için

  6. cok guzel ellinize saglık

  7. Faydalı bilgiler paylaşan ender sitelerdensiniz. Teşekkür eder başrılar dilerim.

  8. Çok teşekkür ederim emeğinize sağlık

  9. cukurovaevdeneve.com evden eve nakliyat firması olarak güzel yazı için teşekkür ederiz.

  10. hocam harika bilgiler çok teşekkür ederim.

  11. Yararlı bir yazı olmuş, teşekkürler. Siteme göz atar mısınız: muzrad.com

  12. Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim. Bilgilendirme açısından güzel bir kaynak olmuş.
    Sitem: alitasci.com.tr

  13. kalite bir makale olmuş.

  14. teşekkürler

  15. […] Backlink Rehberi […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir