2019 İçin 5 Adımda Başarılı SEO Stratejisi Oluşturma

2019 İçin 5 Adımda Başarılı SEO Stratejisi Oluşturma

Her yıl olduğu gibi 2019 yılında da bazı teknikler ön plana çıkarken bazı teknikler geri planda kalıyor. Bu tekniklerin hangisinin yıl içerisinde ön plana çıktığını yani hangi tekniklerin trend olduğunu Google’ın gerçekleştirdiği algoritma güncellemeleri ve davranışlarından yola çıkarak anlamanız mümkün. Ancak bu trendler doğrultusunda başarılı SEO stratejisi oluşturmak zor olabilir. Bu yazımızda 2019 yılının SEO trendleri doğrultusunda 5 adımda başarılı SEO stratejisi nasıl oluşturacağınıza dair ipuçları paylaşacağız.

5 Adımda Başarılı SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Başarılı bir SEO stratejisini nasıl oluşturacağınıza dair ipuçlarını paylaşmadan önce bilmeniz gereken bir kaç önemli nokta var. SEO her zaman vurguladığımız gibi uzun vadeli bir yatırımdır. Bu yüzden ne tür bir çalışma yaparsanız yapın ya da nasıl bir strateji oluşturursanız oluşturun istediğiniz sonuçları almak için sabırsız olmayın. Elbette herkes kısa bir zamanda başarılı olmak ister. Ancak SEO sabır gerektiren bir süreçtir. Ayrıca değişime açık olun. Değişim konusunda ne kadar esnek davranırsanız başarıyı daha kolay elde edbileceğinizi unutmayın.

1- Arama Sonuçlarını İnceleyin!

Rakipleriniz neler yapıyor? Belirlediğiniz anahtar kelimede en iyi sonuçlar hangileri? İlk sayfada yer alan içeriklerin diğerlerinden farkı ne? Bu soruların yanına birçok soru daha eklenebilir. Bu ve benzeri sorularınızın cevabı arama sonuçlarında gizli. Nasıl mı? Çok basit. Öncelikle bir içerik oluşturmadan önce arama sonuçlarında ilk sayfada yer alan tüm içerikleri incelemelisiniz. Anahtar kelimenizde rakipleriniz ne gibi farklılıklar yaratmış bu şekilde görebilirsiniz. Ayrıca bu inceleme ile rakiplerinizin içeriklerinde neler eksik tespit ederek kendi içeriğinizi bu doğrultuda oluşturabilirsiniz.

Arama sonuçlarını incelerken yalnızca ilk sayfayı yani TOP 10’u incelemeniz yeterli. Çünkü kullanıcıların görmek istedikleri içerikler ilk 10 içeriklerdir. Örneğin “en iyi backlink sorgulama araçları” hakkında bir içerik oluşturacağınızı düşünün. İlk 10’da yer alan tüm içerikleri inceleyin. Başlıklardan meta açıklamasına kadar her ayrıntıya dikkatle bakın. Böylelikle rakiplerinizi farklılıklarını ve eksiklerini tespit edebilir, oluşturacağınız içeriği en iyi şekilde yazabilirsiniz.

2- Farklılık Yaratın!

SEO’da her aşamada rakiplerinizden farklı olmanız yani özgün olmanız gerekir. Eğer 2019’da hala özgün olmanın ne kadar önemli olduğunun farkına varamaz ve bu doğrultuda çalışma yapmazsanız SEO stratejiniz size başarı getirmeyecektir.

Özgünlük konusunda en basit noktadan başlayın. İlk adımda arama sonuçlarını incelediniz. Bu sayede rakiplerinizin başlık etiketilerini de incelemiş oldunuz. Şimdi sırada en iyi ve en dikkat çekici başlığı oluşturmak yer alıyor. Öyle bir başlık oluşturmalısınız ki başlığınız kullanıcılarda merak duygusu uyandırmalı ve içeriğinize yönlenmeliler.

Başlık etiketleriniz ile kullanıcıları etkilemeyi başardınız. Şimdi sırada onları içerikleriniz ile sitenizde tutmayı  başarmakta. İçerikleriniz de baştan aşağıya özgün olmalıdır. Zaten ilk adımda rakiplerinizi incelediniz. Artık rakiplerinizden daha farklı ve daha kaliteli içerikler üretebilirsiniz. Rakiplerinizin değinmediği, kullanıcıların görmek istediği ve farklı noktaları keşfederek içeriğinizde yer verin. Bu sayede içerikleriniz ile arama sonuçlarında ilk sayfada hatta ilk sırada yer alabilirsiniz.

3- Backlink Olmadan Asla!

2019’da sıralamanızı yükselmek demek aynı zamanda backlink demektir. Herhangi bir içeriğinizle backlink almanız, insanların sizi referans gösterdiğine dair arama motorlarına sinyal gönderilmesini sağlar. Bu da sitenizin arama motorlarında daha kaliteli bir site olarak algılanmasını sağlamış olur.

Peki içerikleriniz ile nasıl backlink kazanabilirsiniz? Öncelikle bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi özgün ve farklı olmalısınız. Rakiplerinizin değinmediği ve yakalayamadığı noktaları keşfederek farklı içerikler üretin. Kısacası yeni ve farklı bir şey yaratırsanız backlink almanızda o kadar kolay olacaktır.

Backlink alma konusunda yapacağınız diğer bir hareket ise büyük rehberler oluşturmak olacak. Hangi konuda içerik yazacaksanız yazın mutlaka blogunuzda büyük rehberler oluşturup yayınlayın. Hatta bu rehberinize düşük trafikli içerikleri de ekleyin. Böylelikle hem backlink hem de daha fazla trafik sağlayabilirsiniz.

4- Site İçi (On-Page) SEO’nuzu İyileştirin!

Eğer site içi SEO konusunda hala eksikleriniz varsa 2019’a SEO konusunda geride başlamışsınız demektir. Site içi SEO konusunda önemli 3 noktaya değineceğim.

Bunlardan ilki elbette ki dahili bağlantılar. Sitenizde yüksek otorite ve kaliteye sahip sayfalar ile diğer sayfalarınız arasında bağlantılı kurun. Bu sayede daha az trafik alan ve geride kalan sayfalarınızın da otoritesinin artmasını sağlayabilirsiniz. Dahili bağlantılar ile oluşturacağınız bir ağın faydası sadece bununla sınırlı değil. Sayfalarınız arasında oluşturduğunuz iç bağlantı ağı kullanıcılarınızın sitenizde daha fazla kalmasını artıracak. Bu da demek oluyor ki bir iç bağlantı ağı sayesinde hemen çıkma oranı düşecek ve sitenizde kullanıcıların geçirdiği süre artacaktır. İç bağlantı ağınız aynı zamanda arama motoru botlarına da bir yol haritası görevi görecek. X sayfasından Y ve Z sayfalarına link çıkışı yaptıysanız botlar X sayfasını ziyaret ettiğinde diğer iki sayfayı da bağlantıları takip ederek ziyaret edecektir.

Site içi SEO konusunda değineceğim ikinci noktası ise URL. URL’leriniz akılda kalıcı ve kısa olmalıdır. Bu durumu en basit şekliyle açıklamak gerekirse; kısa URL, arama sonuçlarında yani sıralamalarda uzun URL’yi ezip geçer. Başlığınız uzun ya da kısa olabilir. Ancak URL’nizi her zaman kısa tutmaya çalışın. Bunu sağlamak içinde URL’lerinizi her zaman sadece anahtar kelimeden oluşturabilirsiniz. Ek olarak yanına bir kelime daha ekleyebilirsiniz. Her iki türlü de uzun URL’lerden daha iyi sonuç elde edeceksiniz.

Değineceğim üçüncü nokta ise semantik makale. Semantik makaleler, doğru tekniklerle ve kaliteli bir şekilde oluşturulursa o kadar iyi sonuçlar elde edersiniz. Bunun için öncelikle makalenizi yazmadan önce birincil anahtar kelimeniz ile ilgili LSI anahtar kelimeleri tespit etmelisiniz ve anlamsal bir ahenk içerisinde bu kelimelere içeriğiniz de yer vermelisiniz. Bu konuda daha fazla bilgiye Latent Semantic Indexing Nedir? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

5- Kullanıcı Dostu Olun!

Kullanıcı dostu olmak demek kullanıcı deneyimi (UX) açısından başarılı bir site ortaya koymaktır. Siteniz ne kadar kullanıcı dostu olursa o kadar iyi sıralamalar alacaksınız. Tersine eğer siteniz kullanıcı deneyimi açısından yeterli bir site değilse yani kullanıcı dostu değilse 2019’da arama motorlarında gerçek bir başarı sağlayamazsınız.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmeden önce sitenize bir kullanıcı olarak girin. Siteniz nasıl görünüyor, rahat gezinebiliyor musunuz, görseller kaliteli mi, içeriklerinizin okunabilir mi gibi soruların yanıtını arayın. Ardından gerekli analizleri yaptıktan sonra çalışmalara başlayın. Unutmayın sitenizde kullandığınız renkler bile kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Bu yüzden gerekli iyileştirmeleri çok dikkatli bir şekilde yapın. Hatta mümkünse bu konuda bir uzmandan yardım alın.

2019 SEO Trendleri ve arama motoru davranışları doğrultusunda sizlere hazırladığımız bu içerikte sona gelmişken tekrar belirtmek istediğim bir nokta var. Farklı olun! Rakiplerinizden ne kadar farklı olursanız başarıya o kadar yakın olursunuz. Tasarım, içerik, resim ve video… Her ne olursa olsun size özgün içerikleri kullanıcılarınıza sunun. Kullanıcılarınıza bunları sunarken de kullanıcı dostu olun. Son olarak Mobile First Indexing konusunda hala bir adım atmadıysanız aceleci davransanız iyi olur. Çünkü artık mobil bir çağdayız. Kullanıcıların yarısından fazlası mobil cihazlar ile arama sorgularını gerçekleştiriyor ve siteleri ziyaret ediyor. Bu yüzden mobil uyumlu bir tasarımınız yoksa 2019 sizin için SEO konusunda büyük kayıplara neden olabilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir