Teknik SEO Nedir? [Giriş] (Kontrol Listesi)

Teknik SEO Nedir? [Giriş] (Kontrol Listesi)

Teknik SEO Nedir? Bir anahtar kelime stratejisi tanımladınız, içerik pazarlamaya yatırım yaptınız ve güçlü bir backlink profili oluşturdunuz. Anahtar kelime araştırması ve niş pazarlamaya bile hakim oldunuz. Ama web siteniz olması gerektiği gibi sıralamıyor. Teknik SEO problemlerini çözememek, sıralamaların düşmesine, olumsuz katılım ölçütlerine ve tarama hatalarına neden olabilir. Web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarından tamamen kaybolmasına bile yol açabilir. Teknik SEO’nun temellerini ve geliştirici kaynaklarını ziyan etmeyecek  ve sitenizin sıralamasını iyileştirmeye yardımcı olacak bir eylem planı oluşturmak istiyorsanız, okumaya devam edin.

Teknik SEO Nedir?

Arama motorları, arama sonuçlarında nelerin gösterileceğine karar vermek için sayısız sıralama faktörü kullanır – site hızı, güvenlik, mobil uyumlu tasarım. Teknik SEO, arama motoru tarayıcılarının işlerini yapmasına ve sitenizi düzgün bir şekilde dizine eklemesine olanak tanıyan etkinlikler için kullanılan bir terimdir. Arama motorlarının işlerini yapmasına yardımcı olmak, endekslemenin nasıl çalıştığını bilmek anlamına gelir. Arama motorları, sıralama algoritmalarını her zaman değiştiriyor.  Google’ın arama motoru algoritmasını yılda 500 ila 600 kez değiştirdiği düşünülüyor.  Teknik SEO, arama motorlarına ayak uydurmak için sürekli kendini yenilemek zorunda. Ayrıntılar değişebilir, ancak nihai amaç sabit kalır: web sitesi ve sunucu optimizasyonları ile SERP sıralamasını iyileştirmek.

Teknik SEO: Meta-etiketlerden site güvenliğine kadar bir sitenin kodunda veya mimarisinde yerleşik web sitesi ve sunucu optimizasyonlarını ifade eden bir terimdir. Site içi SEO ise, sitenizin ön ucunda bulunan ve içerik biçimlendirme, resim optimizasyonu ve iç bağlantı uygulamaları dahil olmak üzere arama sıralamasını iyileştiren her şeyi ifade eder.

Teknik SEO Kontrol Listesi

Hataları Tespit Etmek: Başlamanın hızlı bir yolu, mevcut site hatalarını bulmak ve düzeltmektir. Teknik hatalar, tarayıcıların sayfalarınızı düzgün bir şekilde endekslememesi veya en kötü senaryolarda onları endekslememesi anlamına gelebilir. Bu hataları temizlemek, herhangi bir teknik SEO projesinde gerekli ilk adımdır. Bu hataları temizlemek, herhangi bir teknik SEO projesinde gerekli ilk adımdır.

Öneri: En Çok Yapılan Site Yapısı Hataları ve Çözümleri

Site Mimarisi: Site mimarisi, bilgilerin bir web sitesinde nasıl yapılandırıldığını gösterir; örneğin, sayfaların kategoriler halinde nasıl düzenlendiği veya sitenin bölümleri arasında gezinmek için kullanılan yollar. Web sitesi mimarisi, hem kullanıcı kullanıcılarının hem de arama motoru tarayıcılarının siteyi nasıl yaşadıklarını etkiler. Kötü bir mimariye sahip olan siteler, çıkmaz sayfaların yanı sıra hantallaşmamış alt alanlara veya alt dizinlere sahip olabilir. İyi yapılandırılmış bir site, tarama süresini gereksiz yere kullanmaz ve sonuç sayfalarında daha hızlı sıralanır. 

  • Sitenizin bir XML site haritası olduğundan emin olun. Ardından, sitenin URL’lerini, etki alanından kategoriye, alt kategoriye kadar mantıksal bir akış halinde düzenleyin. Gelecekte, yeni URL’ler mimariye tam olarak uyacaktır. 
  • Son olarak, arama için URL yapılarını optimize edin. Ana anahtar kelimeleri kök etki alanına yaklaştırın ve URL uzunluğunu 60 karakter tutun.

Öneri: Website Mimarisi Rehberi: SEO Uyumlu Site İçi Linkleme

Yinelenen İçerik: Yinelenen içerik, aynı etki alanındaki birden çok sayfada veya etki alanlarında görünen içeriktir. Kötü amaçlı değildir ve Google’a ceza almaz, ancak yine de düzeltilmesi gerekir. Çünkü tarayıcılar bir web sayfasının hangi versiyonunun orijinal veya kanonik sayfa olduğunu bilmiyorlarsa, arama sonuçlarında hangi sonucun gösterileceğini bilemeyeceklerdir. Bu olduğunda, siteniz, sonuç sayfalarına tamamen hak ettiği veya filtrelendiği değerden daha düşük bir sırada olabilir.

Site Hızı: Yüklemek üç saniyeden uzun sürerse , kişilerin %40’ı web sayfasını terk eder. Bunu yapan kullanıcılar, arama motorlarına sitenizin kalitesi hakkında artan negatif sinyaller göndererek sonuç sayfalarında sıralanmasını zorlaştırıyor. Google’ın 2010’da onayladığı gibi sayfa hızı da doğrudan bir sıralama sinyalidir.

  • JavaScript, HTML ve CSS dosyalarını simge durumuna küçültün ve birleştirin ve satır sonları gibi gereksiz kodları ortadan kaldırın.
  •  TinyPNG ve HandBrake gibi araçlar büyük dosyaları hızla sıkıştırır. Bir adım öteye götürmeyi ve resimlerinizi yüksek oranda sıkıştırılmış formatlarda sunun.
  • Komut dosyalarını, eklentileri ve yönlendirme zincirlerini azaltın. Web sitenizin kodu ve dosyaları ne kadar düşük olursa, o kadar hızlı yüklenir. Sayfa ağırlığını ve sayfa isteklerini minimumda tutmak, site yöneticileri için en iyi uygulamadır.

Öneri: Site Hızını Arttırma: Araç Önerileri ve İpuçları

HTTPS Kullanımı: Sunucular, Köprü Metni Aktarım Protokolü’nde (HTTP) çalışıyordu. Sistem veri göndermenin hızlı bir yoluydu, ancak güvenli değildi. Ek protokolü olan HTTPS’yi kullanmak daha iyidir. Bu eklenen protokol – Güvenli Yuva Katmanı (SSL) – verileri şifreler ve web üzerinde güvenli bir şekilde taşır. Google, HTTPS’yi 2014’te bir sıralama faktörü olarak tanıtmıştır ve yalnızca hafif bir sinyal olsa da , kullanıcıların verilerini korumak için iyi bir uygulamadır.

Öneri: HTTP’den HTTPS’ye Nasıl Geçilir? 

Genel SEO hataları düzelttiğinizde teknik SEO sona ermiyor. Bu düzeltmelerin zaman içindeki etkisinin ölçülmesi ve izlenmesi, hangi teknik SEO faktörlerinin sıralamalarınıza en fazla zarar verdiğini (veya yardım ettiğini) öğrenmenize yardımcı olur. Buna dayanarak gelecekteki etkinliklere öncelik verin ve organik trafik üzerindeki olumlu etkilerini göreceksiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir