SEO Checklist: Basit ve Etkili SEO Kontrol Listesi

SEO Checklist: Basit ve Etkili SEO Kontrol Listesi

Web sitenize daha fazla trafik mi çekmek istiyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Sizler için hazırladığım SEO Checklist ile web sitenizin organik trafiğini artıracak ve sitenizin Google’da yükselmesini sağlayacaksınız.

Temel SEO Kontrol Listesi

1- Site Haritası Oluşturun!

Site haritası, arama motorları için sitenizin yol haritasıdır. Hangi içeriklerinizin önemli olduğunu arama motorlarına bildirir. Hangi sayfaların indexleneceğini, hangi sayfaların önceliğe sahip olduğu gibi birçok bilgiyi sunar. Eğer WordPress siteye sahipseniz Yoast’ı kullanın.

2- Robots.txt Dosyası Oluşturun!

Robots.txt dosyası arama motorlarına siteniz hakkında komutlar verir. Yani arama motorlarının sitenizde neleri yapabileceğini ya da neleri yapamayacağını gösterir.

Robots.txt dosyasının site haritasına bir bağlantı içerdiğini (arama motorlarının nerede bulacağını söyler) ve ardından arama motorlarının herhangi bir web sayfasını taramamasını veya dizine eklememesini söyleyen bazı direktifleri içerir.

3- Google Analytics Kullanımı

Google Analytics, ücretsiz Google araçlarından biridir. Web sitenizle ile ilgili önemli verilere ulaşmanızı sağlar.

4- Google Search Console Kullanımı

Bir web sitesi yöneticisinin mutlaka kullanması gereken araçtır. Arama performansınızı izlemenize ve sıraladığınız anahtar kelimeleri görmenize olanak tanır. Ayrıca optimizayson konusunda da size yardımcı olur.

Anahtar Kelime Araştırması Kontrol Listesi

Anahtar kelime araştırması SEO bulmacasının en kritik parçasıdır. İnsanların ne aradığını bilmiyorsanız ya da kullanıcı eğilimlerini analiz edemiyorsanız içeriğinizi nasıl optimize edebilirsiniz? İşte bu sorunun cevabı SEO kontrol listemizin anahtar kelime araştırması checklist kısmında.

1- Hedeflenen Birincil Anahtar Kelimeyi Bulun!

Web sitenizdeki her bir sayfa/yayın bir birincil anahtar kelimeyi hedeflemelidir. Hedeflenecek doğru birincil anahtar kelimeyi nasıl bulabilirim?

  1. Google Kewyord Planner
  2. Google Trends

Anahtar kelime araştırmasında kullanabileceğiniz iki harika Google aracı var. Ancak isterseniz Ahrefs ya da farklı araçlardan da yararlanabilirsiniz.

2- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Bulun!

İnsanlar aynı şeyi farklı şekillerde ararlar. Öyle ki, Google aramalarının% 15’i yeni ve daha önce hiç arama yapılmamış. Bu yüzden uzun kuyruklu anahtar kelime varyasyonları için optimize etmek önemlidir.

Bu tür anahtar kelimeleri bulmanın en kolay yolu, Google otomatik tamamlama özelliğini kullanmaktır. Birincil anahtar kelimenizi (örneğin, “ SEO kontrol listesi”) Google’a yazın; bunun gibi uzun kuyruk önerileri göreceksiniz:

Uzun kuyruk anahtar kelimeler nasıl bulunur sorunuzun cevabına detaylı bir şekilde buradan ulaşabilirsiniz.

3- Arama Amacını Anlayın!

Google’ın arama amacını anlamada çok iyidir. Yani bir kullanıcı Google’da bir şey aradığında tam olarak neyi bulmak istediğini anlar ve sonuçları ona göre sunar.

Belirli bir anahtar kelime için sıralama umudunuz varsa, aynısını yapmanız gerekir. Hedeflediğiniz anahtar kelimenin arkasındaki arama amacını anlamalısınız. SERP’lerde mevcut sıralama sonuçlarına bakmak, bunu çözmenize yardımcı olabilir.

Örneğin SEO Kontrol Listesi araması yapan bir kullanıcının sonuçlarda görmek istediği şey bilgi yani blog yazılarıdır. Ajansınızın bir ürünü ya da SEO paketini kullanıcılar görmek istemez. Kısacası kullanıcılar e-ticaret ya da ürün sayfası değil blog yazısı arıyor olacaktır.

4- Gerçekçi Hedeflemeler Yapın!

SEO’da hiçbir şey gerçekçi olmayan hedeflemeler kadar kötü değildir. Siteniz tüm anahtar kelimeler için yüksek sıralama alamaz. Özellikle rekabetin yüksek olduğu kelimelerde otoriter siteler ile rekabet ediyorsanız bu daha da zordur.

Bir anahtar kelimede yüksek bir hedef belirlemeden önce öncelikle anahtar kelimenin rekabetini analiz etmelisiniz. Bunun için Google Keyword Planner’ı kullanabilirsiniz. Ama daha farklı bir analiz için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • Top 10’da yer alan sayfaların backlinkleri
  • Top 10’da yer alan sayfaların büyük marka olup olmadığı

Eğer tüm incelemeler sonucun anahtar kelime zorlu ise bunun yerine size daha yüksek sıralama getirecek anahtar kelimeleri tercih etmelisiniz. Rekabetin yüksek olduğu ve zorlu olan anahtar kelimelerde aranma hacmi sizi aldatmasın. Çünkü trafiğin neredeyse %70-80 Top 3’de yer alan sayfalara gitmektedir.

İçerik Kontrol Listesi

Arama trafiği yüksek potansiyele sahip bir konu seçmek ve SEO sayfa SEO’da bazı temel işlemler yapmak önemlidir, ancak içeriğiniz çizilmezse tüm çabalarınız boşuna olacaktır.

1- İçeriklerinizin Giriş Kısmı ile Kullanıcıyı Etkileyin!

Okuyucularınıza sayfanızın birkaç saniye içinde istediklerini sunduğuna ve sitede kalmaları gerektiğine ikna etmenin en iyi yolu içeriklerinizin giriş kısımlarıdır.

İçeriklerin giriş kısımları aslında içeriğinizin tanıtımıdır. İyi bir tanıtım için:

  • Okuyucu ile rezonans;
  • Güven oluşturmak;
  • Kullanıcının sorununa bir çözüm vermek önemlidir.

2- Okunabilirliğe Odaklanın

Hiçbir kullanıcı büyük bir metin bloku okumak istemez. Bu yüzden içeriğinizi daima alt başlıklar, resimler, alıntılar vb. ile bölmeli ve zenginleştirmelisiniz.

3- Kısa Cümle ve Paragraf Kullanın!

Kullanıcılar uzun paragraflar yerine en basit tabiri ile 8. sınıf okuma düzeyinde hazırlanan içerikleri daha çok okuyor. Bu yüzden paragrafları ve cümleleri kısa tutun. Okunuşu zor ve anlamı bilinmeyen kelimelerden içeriğinizi arındırın.

4- Konuyla İlgili En İyi İçeriği Oluşturun!

En iyi içeriği yazmak demek aslında E-A-T demektir. E-A-T ise Uzmanlık / Otorite / Güvenilirlik demektir. E-A-T ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşın.

5- İlgi Çekici Başlık Etiketi ve Meta Açıklaması

Başlık etiketi ve meta açıklaması ne kadar ilgi çekici olursa içeriğiniz o kadar tıklanabilir bir içerik olacaktır. Kullanıcıların ilgisini çeken ve onları harekete geçiren başlık etiketleri kullanın. İçeriğiniz ile tam eşleşen ve içeriğiniz hakkında kısa ama etkileyici bilgiler veren meta açıklamaları da eklemiş olduğunuzdan emin olun.

Teknik SEO Kontrol Listesi

Çoğu insan teknik SEO’nun göz korkutucu ve karmaşık olduğunu düşünüyor. Ancak tam anlamıyla böyle değil.

1- Tarama Hatalarını Belirleyin ve Düzeltin!

Tarama hataları, Google’ın sitenizdeki içeriği görüntülemekte zorlandığı anlamına gelir. Eğer göremezlerse, sıralama almayacaklar. Bu yüzden bu tür sorunları mümkün olan en kısa sürede düzeltmelisiniz. Tarama hatalarına Google Search Console üzerinden ulaşabilirsiniz.

2- Site Hızını Optimize Edin!

Sitenizin yavaş açılan sayfalara sahip olduğunu düşünün. Kullanıcılar arama sonuçlarından sayfanıza tıkladığında sayfanın yavaş açıldığını fark edince geri düğmesine basacak ve sitenizi terk edecek. Bu kapsamda bakıldığında sadece ziyaretçi kaybetmeyecek aynı zamanda sayfada geçirilen süre ve hemen çıkma oranı gibi metriklerde zarar görecektir. İşte bu yüzden sayfa açılış hızınızı 3 saniyenin altında tutmaya çalışın.

3- Kırık Bağlantıları Düzeltin!

Bir sayfada kırık bağlantıların olması doğrudan sıralama faktörü müdür? Hayır değil. Ancak sayfadaki kırık bağlantılar kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Google’da kullanıcı deneyimine fazlasıyla önem verdiği için bu durum sıralamanız üzerinde olumsuz etki yaratır.

4- Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun!

Çoğu arama masaüstünün aksine mobil cihazlarda yapılır. Bu nedenle mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak hiç olmadığı kadar önemlidir. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracından öğrenebilir ve sorunları tespit edebilirsiniz. Ayrıca mobil kullanıcıların sitenizi nasıl göreceğini kendi mobil cihazınızdan sitenizi ziyaret ederek görebilirsiniz.

5- HTTPS’ye Geçin!

Google HTTPS’nin bir sıralama faktörü olduğunu açıkladı. Ancak ilk sıralarda yakın zamana kadar birçok sitenin HTTPS’ye geçmediğini görebilirsiniz. Ancak özellikle kullanıcılarınızın kimlik veya kart bilgileri gibi önemli verilerini istediğiniz bir e-ticaret siteniz varsa kullanıcıların sitenize girdiğinde “güvenli değil” ibaresini görmesi doğrudan satışlarınız üzerinde olumsuz etki yaratır.

6- Yinelenen İçerik Sorunlarını Çözün!

Yinelenen içerik, web sitenizde iki veya daha fazla benzer ya da aynı sayfanın olmasıdır. Bu sayfaları tespit ederek sorunu çözmelisiniz. Yinelenen İçerik Sorunu ve Çözümüne ilişkin detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

3- URL’lerinizi Kısaltın!

Kısa URL’lere sahip sayfalar daha iyi sıralamalar alır. Bu yüzden sayfalarınızın kısa ama açıklayıcı URL’lere sahip olduğundan emin olun.

4- İlgili Dış Kaynaklara Link Verin!

Sizden daha otoriter ve yüksek kaliteli sitelere link vermekten korkmayın. Blogunuz için oluşturduğunu içeriklerde yüksek kaliteli ve otoriter sitelere link vererek kaynak gösterebilirsiniz.

Backlink Oluşturma Kontrol Listesi

Link oluşturma ve link oluşturma stratejisi SEO’nun en zor bölümlerinden biridir. Çünkü her zaman her şey sizin kontrolünüzde değildir.

1- Bağlantısız Sizden Bahsedenleri Belirleyin!

Bir içerik içerisinde sizden bahsediliyor olabilir. İlk bakışta bu oldukça iyidir. Ancak bu yayında isminizin geçtiği yerde size bağlantı verilmemiş aslında o kadar da işinize yaramayacaktır. Bu yüzden sitenizden ya da markanızdan bahsedilen ve link verilmemiş içerikleri tespit edin. Site sahibi ile doğru bir dil kullanarak iletişime geçip gerekli kısımda size bağlantı vermesini rica edin.

2- Blogger Tanıtımlarından Yararlanın!

Harika ve eşsiz bir içerik yazmış olabilirsiniz. Ancak hedef kitlenize bu içeriği ulaştıramazsanız ya da bu içeriği pazarlayamazsanız içeriğiniz size bir şey katmayacaktır. Bu yüzden sitenizi ya da içeriklerinizi doğru kitleye tanıtmanız gerekir. Örneğin SEO yayınları yapan bir blogunuz varsa en iyi SEO Blogu listesi oluşturan bir blogger listesinde yer almaya çalışın.

Backlink oluşturma yöntemleri ve diğer püf noktalar için En İyi Backlink Alma Yöntemleri  adlı içeriğimizi mutlaka okumalısınız.

Basit ve etkili SEO Kontrol Listesi ile sizlere yüzeysel ama bir o kadarda etkili bir SEO Checklist sunduk. Ayrıca blogumuzda yer alan 2019 On-Page SEO Kontrol Listesi içerisinde yer alan bilgileri de incelemeniz gerekir. İki listesi içerisinde yer alan tüm bilgiler çerçevesinde sitenizde ufak dokunuşlar ile iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir